Рішення
від 23.10.2021 по справі 143/1046/21
ПОГРЕБИЩЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 143/1046/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 жовтня 2021 року м. Погребище

Погребищенський районний суд Вінницької області в складі:

головуючого - судді Бойка А.В.,

з участю секретаря Москаленко С.П.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в місті Погребище справу за позовом ОСОБА_1 до Погребищенської міської ради про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом, -

Встановив:

В провадженні Погребищенського районного суду Вінницької області перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до Погребищенської міської ради про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом.

Свої вимоги позивач обґрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Спичинці Погребищенського району Вінницької області померла його мати ОСОБА_2 , після смерті якої відкрилася спадщина у виді земельної ділянки. У встановлений законом строк позивач подав заяву про прийняття спадщини до державної нотаріальної контори, однак він не може отримати свідоцтво про право на спадщину на земельну ділянку через відсутність оригіналу державного акту на право власності на земельну ділянку, який був втрачений.

Зазначив в позовній заяві, що у разі задоволення заявлених позовних вимог, вимоги до відповідача щодо відшкодування судових витрат заявлятися не будуть.

Ухвалою Погребищенського районного суду Вінницької області від 05.10.2021 відкрито провадження у справі та призначено підготовче судове засідання в порядку загального позовного провадження у справі (а.с. 17).

06.10.2021 у зв`язку з розглядом вказаної справи витребувано від державного нотаріуса Погребищенської державної нотаріальної контори спадкову справу ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 18).

12.10.2021 з Погребищенської державної нотаріальної контори надійшла інформація, що спадкова справа після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 не заводилась (а.с. 22-23).

Позивач в судове засідання не з`явився, у матеріалах справи міститься його заява про розгляд справи у його відсутності, позовні вимоги підтримав в повному обсязі, просив також долучити рішення Погребищенського районного суду Вінницької області у справі №143/1045/21 (а.с. 24-25).

Представник відповідача в судове засідання не з`явилася також, через канцелярію суду головний спеціаліст юрист відділу правового забезпечення Погребищенської міської ради Жмурчук О.М. подала заяву про розгляд справи у її відсутності, не заперечувала проти задоволення позовних вимог (а.с.27).

Враховуючи положення ч.2 ст.247 ЦПК України, згідно з якою у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не проводилось.

З`ясувавши позицію сторін, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з огляду на таке.

Беззаперечно встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Спичинці Погребищенського району Вінницької області померла мати позивача ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 (а.с. 6,7).

ОСОБА_2 була власницею земельної ділянки, площею 5,5897 га, яка розташована на території Спичинецької сільської ради Погребищенського району Вінницької області, кадастровий номер 0523486400:01:000:0021, що підтверджується державним актом на право власності на земельну ділянку серії ВН №154870, рішенням Погребищенського районного суду Вінницької області від 18.10.2021 (а.с. 8, 25).

Інших спадкоємців на спадщину немає, оскільки рідна сестра позивача ОСОБА_3 від прийняття спадщини відмовилась, а батько позивача ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с. 11, 26).

У встановлений законом строк позивач звернувся до нотаріального органу з заявою про прийняття спадщини після смерті матері, однак у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом йому було відмовлено через відсутність оригіналу право установчого документа, який було втрачено (оголошення про втрату, а.с. 10).

Дані правовідносини у системному зв`язку регулюються:

-ч.1 ст. 1 Протоколу 1 Конвенції про захист прав і основоположних свобод, яка передбачає право на ефективне мирне володіння майном;

-ст.328 ЦК України, за змістом якої фізична або юридична особа може набути право власності на підставах, що не заборонені законом;

-ст.392 ЦК України передбачено, що власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності;

-ст.1218 ЦК України, відповідно до якої, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

В судовому засіданні беззаперечно доведено, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , була власницею земельної ділянки розміром 5,5897 га, що розташована території Спичинецької сільської ради Погребищенського району Вінницької області. У встановлений законом строк позивач звернувся до державної нотаріальної контори, однак позбавлений можливості отримати свідоцтво про право на спадщину, тому з метою захисту майнових прав позивача, необхідно визнати за ним право приватної власності на це майно.

Оскільки позивачем в позовній заяві не заявляється вимога щодо відшкодування Погребищенською міською радою Вінницького району Вінницької області судових витрат, тому з відповідача судовий збір стягненню не підлягає.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 81, 259, 263, 264, 265 ЦПК України, суд, -

Вирішив:

Позов задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , жителем АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 , право власності в порядку спадкування за законом на земельну ділянку, площею 5,5897 га, яка розташована на території Спичинецької сільської ради Погребищенського району Вінницької області, цільове призначення якої є: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 0523486400:01:000:0021, що належала ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії ВН №154870.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана безпосередньо до Вінницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя

Дата ухвалення рішення23.10.2021
Оприлюднено03.11.2021
Номер документу100744738
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом

Судовий реєстр по справі —143/1046/21

Ухвала від 18.01.2022

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Бойко А. В.

Рішення від 23.10.2021

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Бойко А. В.

Ухвала від 05.10.2021

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Бойко А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні