Ухвала
від 27.10.2021 по справі 739/1624/21
НОВГОРОД-СІВЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 739/1624/21

Провадження № 1-кс/739/494/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 жовтня 2021 року м. Новгород-Сіверський

Слідчий суддя Новгород-Сіверського районного суду Чернігівської області ОСОБА_1 ,

за участю:

секретаря ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3

слідчого у провадженні Новгород-Сіверського РВП ГУНП в Чернігівській області ОСОБА_4

представників ТОВ «Промінь» - ОСОБА_5 , ОСОБА_6

розглянув у судовому засіданні клопотання представника ТОВ «Промінь» - ОСОБА_7 , про часткове скасування арешту на посіви соняшника та кукурудзи, та надання дозволу ТОВ «Промінь» на збір урожаю, на який 08.10.2021 року слідчим суддею Новгород-Сіверського районного суду Чернігівської області, накладено арешт,-

В С Т А Н О В И В:

25 жовтня 2021 року представник ТОВ «Промінь» - адвокат ОСОБА_7 звернулася до суду із клопотанням про часткове скасування арешту на речові докази, накладеного ухвалою слідчого судді Новгород-Сіверського районного суду Чернігівської області ОСОБА_8 , від 08.10.2021 у справі № 739/1574/21, а саме: посіви соняшника та кукурудзи, що зростають на земельних ділянках, які вказані в мотивувальній частині клопотання.

В обґрунтування клопотання вказує, що у провадженні Новгород-Сіверського РВП Головного управління Національної поліції В Чернігівській області перебуває кримінальне провадження, відомості про яке 05.10.2021 внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12021270320000322 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України.

Досудове розслідування розпочато за зверненням директора ТОВ «Промінь» ОСОБА_5 , 1987 р.н., щодо вчинення шахрайських дій директора ТОВ «БФ-АГРО-Трейд» ОСОБА_9 , які виразились у незаконному зборі врожаю соняшника на землях, які знаходяться в фактичному користуванні та використовуються у веденні господарської діяльності ТОВ «Промінь».

ТОВ «Промінь» визнано потерпілим у даному кримінальному провадженні.

Представник ОСОБА_7 у клопотанні повідомила, що 26.10.2020 року, у Семенівському районі Чернігівської області, між ТОВ «Промінь» в особі директора ОСОБА_10 і ТОВ «БФ-АГРО-ПЛЮС» в особі директора ОСОБА_11 , з одного боку та ТОВ «БФ-АГРО-ТРЕЙД» в особі директора ОСОБА_9 з іншого боку, було укладено договір «обміну правами користування земельними ділянками».

Згідно зазначеного договору ТОВ «БФ-АГРО-ТРЕЙД» передало для ведення господарської діяльності в обмін права користування земельною ділянкою загальною площею 894,35 га., натомість отримало право користування земельними ділянками загальною площею 894,70 га., що розташовані на території Семенівської громади Новгород-Сіверського району Чернігівської області. Маючи належним чином оформлений договір «обміну правами користування земельними ділянками» ТОВ «Промінь» в травні 2021 року на земельних ділянках розпочало процес - вирошування сільськогосподарських культур, а саме соняшнику.

02.10.2021 року, ТОВ «Промінь» планувалось розпочати збір вирощеного врожаю соняшнику, на всій площі, яка була засіяна. Прибувши на місце збору, було встановлено, що соняшник на площах засіяних ТОВ «Промінь» збирає невідома сільськогосподарська техніка. Процесом збору врожаю керував директор ТОВ «БФ- АГРО-ТРЕЙД» - ОСОБА_9 . Частина врожаю вже була зібрана.

Таким чином ОСОБА_9 , достовірно знаючи, про те, що між ними укладений відповідний договір обміну, незаконно, шляхом обману, заволодів майном ТОВ «Промінь». В зв`язку з чим, для захисту свого майна, ТОВ «Промінь», в особі виконавчого органу товариства, ініціювало перед правоохоронними органами щодо звернення до Новгород-Сіверського районного суду Чернігівської області про накладення арешту на майно, внесеного у кримінальному провадженні № 12021270320000322 від 05.10.2021 року.

Ухвалою суду від 08 жовтня 2021 року накладено арешт на речові докази, а саме: посіви сільськогосподарських культур, які станом на 07 жовтня 2021 року проростають на земельних ділянках з відповідними кадастровими номерами, що знаходяться на території Семенівської ТГ Новгород-Сіверського району. Заборонено посадовим особам органів державної влади та органів місцевого самоврядування, службовим особам підприємств, установ, організацій, фізичним та юридичним особам, чи будь-яким іншим особам користуватися, розпоряджатися та відчужувати посіви сільськогосподарських культур соняшника та кукурудзи, що вирощуються на вище вказаних земельних ділянках з метою забезпечення збереження речових доказів у кримінальному провадженні.

Вказує, що 07 жовтня 2021 року Господарським судом міста Києва у складі головуючої судді ОСОБА_12 винесена ухвала за заявою ТОВ «Промінь» про забезпечення позову до подання позовної заяви, якою накладено арешт на врожай сільськогосподарських культур, соняшника та кукурудзи, які проростають на вищезазначених земельних ділянках без обмеження права ТОВ «Промінь» (код ЄДРПОУ 30829348) збирати такий врожай.

Зазначає, що на цей час в сільському господарстві має місце період дозрівання культури, з огляду на що необхідним є здійснити невідкладне збирання аби попередити процес перезрівання культури, її псування яке може відбутися вкрай швидко, що в свою чергу може привести до втрати врожаю та величезним збиткам, ненадходження до держави податків. В зв`язку з чим просить суд частково скасувати арешт на речові докази, накладений ухвалою Новгород-Сіверського районного суду Чернігівської області від 08.10.2021 та надати дозвіл ТОВ «Промінь» (код ЄДРПОУ 30829348), під контролем слідчого, який здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні, зібрати врожай соняшника та кукурудзи, що зростають на вказаних в клопотанні земельних ділянках, та в подальшому його зберігати на промислових потужностях ТОВ «Промінь», виконуючи накладену заборону користуватися, розпоряджатися та відчужувати посіви сільськогосподарських культур соняшника та кукурудзи, що вирощуються на зазначених ділянках з метою забезпечення речових доказів у кримінальному провадженні. В обґрунтування своїх вимог надає роздруківку погодних умов по містам Чернігів, Новгород-Сіверський Чернігівської області та Семенівка Чернігівської області.

В судовому засіданні, виконуючий обов`язки директора ТОВ «Промінь» ОСОБА_5 подане клопотання підтримала повністю. Погодилася, що ухвала від 08 жовтня 2021 року слідчого судді Новгород-Сіверського районного суду Чернігівської області ОСОБА_8 , про накладення арешту на речові докази у кримінальному провадженні № 12021270320000322 від 05.10.2021 року є обґрунтованою та винесена з дотриманням процесуальних норм. Вказала, що в зв`язку з погодними умовами існує реальна загроза втрати вирощеного врожаю, тому необхідно в коротший час його зібрати. Повідомила, що ТОВ «Промінь», у разі задоволення клопотання, забезпечить збирання, транспортування та місце для належного зберігання врожаю, соняшника та кукурудзи, а також забезпечить належне виконання ухвали слідчого судді в частині заборони посадовими особами органів державної влади та органів місцевого самоврядування, службовими особами підприємств, установ, організацій, фізичним та юридичним особам, чи будь-яким іншим особам користуватися, розпоряджатися та відчужувати посіви цих сільськогосподарських культур. В підтвердження цього надала гарантійний лист про виконання ухвали слідчого судді від ТОВ «Промінь», підписаний нею, як виконуючого обов`язки директора товариства.

Інший представник ТОВ «Промінь» - адвокат ОСОБА_6 в судовому засіданні клопотання та позицію ОСОБА_5 підтримав та просив клопотання задовольнити.

Прокурор в судовому засіданні не заперечував проти задоволення клопотання. В обґрунтування доводів ТОВ «Промінь» надав докази правомірності господарювання останнім на вищезазначених земельних ділянках, щодо посіву кукурудзи та соняшнику (висновок експерта від 12.10.2021 за № СЕ-19/111-21/48727-ПЧ та протоколи допиту свідків ОСОБА_13 , ОСОБА_9 ).

В судовому засіданні слідчий, щодо задоволення клопотання заперечував та просив у його задоволені відмовити. Повідомив, що раніше ним було подано аналогічне клопотання, але в подальшому його було відкликане, як помилково подане. Вказав що на цей час проводиться експертиза щодо ідентичності підпису посадовими особами ТОВ «Промінь» та ТОВ «БВ-АГРО-ТРЕЙД» на договорах «обміну правами користування земельними ділянками». Без проведення експертизи вважає за неможливе надання дозволу на збирання врожаю.

Заслухавши доводи представників ТОВ «Промінь», слідчого та думку прокурора, дослідивши клопотання і додатки до нього, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

26.10.2020 ОСОБА_14 було підписано договір обміну земельними ділянками між стороною 1 - ТОВ «БФ-АГРО-ТРЕЙД» - директор ОСОБА_14 , Стороною 2 - ТОВ «БФ-АГРО-ПЛЮС» - директор ОСОБА_15 та стороною З - ТОВ «Промінь» - директор ОСОБА_16 .

Слідчим суддею встановлено, що 05.10.2021 до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.190 КК України №12021270320000322, за зверненням директора ТОВ «Промінь» ОСОБА_5 , щодо вчинення шахрайських дій директора ТОВ «БФ-АГРО-Трейд» ОСОБА_9 , які виразились у незаконному зборі врожаю соняшника на землях, які знаходяться в фактичному користуванні та використовуються у веденні господарської діяльності ТОВ «Промінь».

З протоколу допиту від 05.10.2021 року ОСОБА_9 , вищезазначений договір він не підписував та не ставив печатки підприємства.

Висновок експертизи від 12.10.2021 № СЕ-19/111-21/48727-ПЧ, яка проведена за заявою в.о. ТОВ «Промінь» ОСОБА_5 , не дає однозначне ствердження щодо власноручного підпису директора ОСОБА_9 на договорі обміну правами земельними ділянками від 26.10.2020.

Верховний Суд України у своїй постанові № 8 від 30.05.97 «Про судову експертизу в кримінальних і цивільних справах» вказав неясним вважається висновок, який нечітко викладений або має невизначений, неконкретний характер.

Так у абз. 1 висновку експерта вказано: «підпис від імені ОСОБА_9 у графі «Директор», колонки «Сторона 1» наданого договору обміну правами користування земельними ділянками від 26.10.2020 виконаний, ймовірно, ОСОБА_9 ».

07.10.2021 постановою начальника СВ відділення Новгород-Сіверського районного відділу поліції ГУНП в Чернігівській області, земельні ділянки загальною площею 894,35 га що знаходяться на території Семенівської ТГ Новгород-Сіверського району із посівом на них сільськогосподарських культур визнано речовими доказами у кримінальному провадженні.

Ухвалою господарського суду м. Києва від 07.10.2021 року, вжито заходів щодо забезпечення позову ТОВ «Промінь» шляхом накладення арешту на врожай сільськогосподарських культур соняшнику 2021 року врожаю, що належить ТОВ «Промінь» до подання позовної заяви, без обмеження права ТОВ «Промінь» збирати такий врожай.

На даний час вказані земельні ділянки із посівом на них сільськогосподарської культур соняшника та кукурудзи є речовими доказами у кримінальному провадженні, використані, як предмет кримінального правопорушення та засіб його вчинення і зберегли на собі його сліди.

Ухвалою слідчого судді Новгород-Сіверського районного суду Чернігівської області від 08 жовтня 2021 року ОСОБА_8 задоволено клопотання слідчого у провадженні, начальника СВ Новгород-Сіверського РВП ГУ ПН в Чернігівській області ОСОБА_4 про накладення арешту на майно, внесене у кримінальному провадженні № 12021270320000322 від 05.10.2021 року.

Накладено у кримінальному провадженні 12021270320000322від 05.10.2021рокуарешт на речові докази, а саме: посіви сільськогосподарських культур соняшника та кукурудзи, які станом на 07 жовтня 2021 року проростають на земельних ділянках з кадастровими номерами:

7424710100:26:001:0055,7424710100:26:001:0053,7424710100:26:001:0050,7424710100:26:001:0046,7424710100:26:001:0101,7424710100:26:001:0054,7424710100:26:001:0051,7424710100:26:001:0048,7424710100:26:001:0100,7424710100:26:001:0052,7424710100:26:001:0049,7424710100:26:001:0045,7424710100:26:001:0103, 7424710100:26:001:0104, 7424710100:26:001:0105, 7424710100:26:001:0106, 7424710100:26:001:0107, 7424710100:26:001:0108, 7424710100:26:001:0109, 7424710100:26:001:0110, 7424710100:26:001:0111, 7424710100:26:001:0113,

7424710100:26:001:0114, 7424710100:26:001:0170, 7424710100:26:001:0171,

7424710100:26:001:0172, 7424710100:26:001:0173, 7424710100:26:001:0174,

7424710100:26:001:0175, 7424710100:26:001:0176, 7424710100:26:001:0177,

7424710100:26:001:0178, 7424710100:26:001:0179, 7424710100:26:001:0180,

7424710100:26:001:0181, 7424710100:26:001:0182, 7424710100:26:001:0184,

7424710100:26:001:0185, 7424710100:26:001:0186, 7424710100:26:001:0187,

7424710100:26:001:0188, 7424710100:26:001:0189, 7424710100:26:001:0190,

7424710100:26:001:0191, 7424710100:26:001:0192, 7424710100:26:001:0193,

7424710100:26:001:0148, 7424710100:26:001:0149, 7424710100:26:001:0150,

7424710100:26:001:0151, 7424710100:26:001:0152, 7424710100:26:001:0153,

7424710100:26:001:0154, 7424710100:26:001:0155, 7424710100:26:001:0156,

7424710100:26:001:0157, 7424710100:26:001:0158, 7424710100:26:001:0159,

7424710100:26:001:0160, 7424710100:26:001:0161, 7424710100:26:001:0162,

7424710100:26:001:0163, 7424710100:26:001:0164, 7424710100:26:001:0165,

7424710100:26:001:0166, 7424710100:26:001:0167, 7424710100:26:001:0168,

7424710100:26:001:0169 та кадастровими номерами:

№Кадастровий номерПлоща, гаПідприємство17424787000:10:041:00025,53ТОВ "БФ-АГРО-ТРЕЙД"27424787000:10:041:00035,40ТОВ "БФ-АГРО-ТРЕЙД"37424787000:10:041:00045,28ТОВ "БФ-АГРО-ТРЕЙД"47424787000:10:041:00055,22ТОВ "БФ-АГРО-ТРЕЙД"57424787000:10:041:00065,22ТОВ "БФ-АГРО-ТРЕЙД"67424787000:10:041:00075,41ТОВ "БФ-АГРО-ТРЕЙД"77424787000:10:041:00085,05ТОВ "БФ-АГРО-ТРЕЙД"87424787000:10:041:00095,23ТОВ "БФ-АГРО-ТРЕЙД"97424787000:10:041:00105,63ТОВ "БФ-АГРО-ТРЕЙД"107424787000:10:041:00125,45ТОВ "БФ-АГРО-ТРЕЙД"117424787000:10:047:00015,10ТОВ "БФ-АГРО-ТРЕЙД"127424787000:10:047:00025,21ТОВ "БФ-АГРО-ТРЕЙД"137424787000:10:047:00035,13ТОВ "БФ-АГРО-ТРЕЙД"147424787000:10:047:00045,03ТОВ "БФ-АГРО-ТРЕЙД"157424787000:10:047:00054,98ТОВ "БФ-АГРО-ТРЕЙД"167424787000:10:047:00064,98ТОВ "БФ-АГРО-ТРЕЙД"177424787000:10:047:00074,99ТОВ "БФ-АГРО-ТРЕЙД"187424787000:10:047:00084,97ТОВ "БФ-АГРО-ТРЕЙД"197424787000:10:047:00094,98ТОВ "БФ-АГРО-ТРЕЙД"207424787000:10:044:00015,01ТОВ "БФ-АГРО-ТРЕЙД"217424787000:10:044:00025,01ТОВ "БФ-АГРО-ТРЕЙД"227424787000:10:044:00035,01ТОВ "БФ-АГРО-ТРЕЙД"237424787000:10:044:00045,01ТОВ "БФ-АГРО-ТРЕЙД"247424787000:10:044:00055,01ТОВ "БФ-АГРО-ТРЕЙД"257424787000:10:044:00155,42ТОВ "БФ-АГРО-ТРЕЙД"267424787000:10:044:00075,72TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"277424787000:10:044:00085,22TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"287424787000:10:044:00094,41TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"297424787000:10:044:00104,78TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"307424787000:10:044:00114,78TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"317424787000:10:044:00124,96TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"327424787000:10:044:00134,87TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"337424787000:10:044:00142,00TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"347424787000:10:038:00024,69TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"357424787000:10:038:00034,44TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"367424787000:10:038:00064,69TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"377424787000:10:038:00074,99TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"387424787000:10:038:00085,13TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"397424787000:10:038:00095,27TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"407424787000:10:038:00105,21TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"417424787000:10:038:00114,96TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"427424787000:10:038:00145,69TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"437424787000:10:038:00155,07TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"447424787000:10:038:00165,10TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"457424787000:10:038:00175,05TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"467424787000:10:038:00184,72TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"477424787000:10:038:00204,94TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"487424787000:10:038:00215,05TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"497424787000:10:038:00225,26TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"507424787000:10:038:00235,43TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"517424787000:10:038:00245,18TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"527424787000:10:038:00255,54TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"537424787000:10:038:00276,01TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"547424787000:10:038:00266,24TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"557424787000:10:038:00286,24TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"567424787000:10:038:00296,24TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"577424787000:10:062:00145,88TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"587424787000:10:062:00156,40TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"597424787000:10:062:00166,40TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"607424787000:10:062:00176,40TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"617424787000:10:062:00188,71TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"627424787000:10:062:00285,18TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"637424787000:10:062:00306,30TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"647424787000:10:062:00316,40TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"657424787000:10:062:00326,40TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"667424787000:10:062:00336,40TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"677424787000:10:062:00346,44TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"687424787000:10:062:00356,54TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"697424787000:10:062:00366,40TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"707424787008:01:003:00172,00TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"717424787008:01:003:00162,00TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"727424787008:01:003:00182,00TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"737424710100:26:001:07904,28TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"747424710100:26:001:07894,22TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"757424710100:26:001:07884,14TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"767424710100:26:001:08074,82TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"777424710100:26:001:08124,84TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"787424710100:26:001:08214,65TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"797424710100:26:001:08204,42TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"807424710100:26:001:19122,14TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"817424710100:26:001:19004,08TOB **ВФ-АГР0ТРЕЙД^*827424710100:26:001:08174,41TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"837424710100:26:001:08164,26TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"847424710100:26:001:08154,16TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"857424710100:26:001:08144,10TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"867424710100:26:001:07614,10TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"877424710100:26:001:07574,10TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"887424710100:26:001:03424,85TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"897424710100:26:001:03414,85TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"907424710100:26:001:03404,85TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"917424710100:26:001:03394,85TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"927424710100:26:001:03564,85TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"937424710100:26:001:03553,83TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"947424710100:26:001:03522,21TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"957424710100:26:001:03514,35TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"967424710100:26:001:03504,69TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"977424710100:26:001:03494,74TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"987424710100:26:001:03484,66TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"997424710100:26:001:03474,75TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1007424710100:26:001:03464,83TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1017424710100:26:001:03454,53TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1027424710100:26:001:03444,73TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1037424710100:26:001:03434,80TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1047424710100:26:001:03534,83TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1057424710100:26:001:03541,61TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1067424710100:26:001:04084,76TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1077424710100:26:001:04072,78TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1087424710100:26:001:04064,85TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1097424710100:26:001:04054,72TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1107424710100:26:001:04044,22TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1117424710100:26:001:04093,13TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1127424710100:26:001:04434,79TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1137424710100:26:001:04424,52TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1147424710100:26:001:04414,67TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1157424710100:26:001:04524,60TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1167424710100:26:001:04511,65TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1177424710100:26:001:04504,81TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1187424710100:26:001:04484,85TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1197424710100:26:001:04474,85TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1207424710100:26:001:04464,85TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1217424710100:26:001:04454,85TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1227424710100:26:001:04444,85TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1237424710100:26:001:01474,53TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1247424710100:26:001:01294,12TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1257424710100:26:001:01304,38TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1267424710100:26:001:01314,97TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1277424710100:26:001:01324,92TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1287424710100:26:001:01334,10TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1297424710100:26:001:01344,17TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1307424710100:26:001:01354,25TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1317424710100:26:001:01364,22TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1327424710100:26:001:01374,35TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1337424710100:26:001:01384,53TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1347424710100:26:001:01394,04TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1357424710100:26:001:01414,30TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1367424710100:26:001:01424,41TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1377424710100:26:001:01434,58TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1387424710100:26:001:01444,22TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1397424710100:26:001:01454,10TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1407424710100:26:001:01460,64TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1417424710100:26:001:01004,85TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1427424710100:26:001:01914,14TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1437424710100:26:001:01904,25TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1447424710100:26:001:01894,38TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1457424710100:26:001:01884,32TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1467424710100:26:001:01864,48TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1477424710100:26:001:01854,44TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1487424710100:26:001:01844,15TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1497424710100:26:001:01824,42TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1507424710100:26:001:01814,36TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1517424710100:26:001:01804,15TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1527424710100:26:001:01794,10TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1537424710100:26:001:01784,28TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1547424710100:26:001:01774,19TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1557424710100:26:001:01924,37TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1567424710100:26:001:01764,10TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1577424710100:26:001:01742,54TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1587424710100:26:001:01734,40TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1597424710100:26:001:01724,12TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1607424710100:26:001:01714,22TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1617424710100:26:001:01704,30TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1627424710100:26:001:01934,25TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1637424710100:26:001:01694,15TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1647424710100:26:001:01564,10TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1657424710100:26:001:01574,46TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1667424710100:26:001:01584,23TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1677424710100:26:001:01594,10TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1687424710100:26:001:01604,32TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1697424710100:26:001:01614,85TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1707424710100:26:001:01624,85TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1717424710100:26:001:01630,68TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1727424710100:26:001:01644,10TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1737424710100:26:001:01654,10TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1747424710100:26:001:01664,61TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1757424710100:26:001:01674,79TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1767424710100:26:001:01682,22TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1777424710100:26:001:01223,59TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1787424710100:26:001:01212,83TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1797424710100:26:001:01204,34TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1807424710100:26:001:01234,47TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1817424710100:26:001:01254,95TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1827424710100:26:001:01245,04TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1837424710100:26:001:01265,00TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1847424710100:26:001:01523,66TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1857424710100:26:001:01533,71TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1867424710100:26:001:01540,40TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1877424710100:26:001:01514,56TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1887424710100:26:001:01492,36TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1897424710100:26:001:01484,26TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1907424710100:26:001:01555,83TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1917424710100:26:001:19572,00TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1927424710100:26:001:19542,00TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1937424710100:26:001:19522,00TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1947424710100:26:001:19602,00TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1957424710100:26:001:19532,00TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1967424710100:26:001:19582,00TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1977424710100:26:001:19562,00TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1987424710100:26:001:19592,00TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"1997424710100:26:001:11260,12TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"2007424710100:26:001:11270,12TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"2017424710100:26:001:11290,16TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"2027424710100:26:001:11330,14TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"2037424710100:26:001:11340,13TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"2047424710100:26:001:11350,13TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"2057424710100:26:001:11360,13TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"2067424710100:26:001:11380,12TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"2077424710100:26:001:11390,12TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"2087424710100:26:001:11400,12TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"2097424710100:26:001:11410,12TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"2107424710100:26:001:11470,17TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"2117424710100:26:001:11480,19TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"2127424710100:26:001:11510,17TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"2137424710100:26:001:11520,15TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"2147424710100:26:001:11530,14TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"2157424710100:26:001:11540,14TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"2167424710100:26:001:11550,13TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"2177424710100:26:001:11560,14TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"2187424710100:26:001:11700,19TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"2197424710100:26:001:11690,19TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"2207424710100:26:001:11670,19TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"2217424710100:26:001:11640,13TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"2227424710100:26:001:11860,18TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"2237424710100:26:001:11850,19TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"2247424710100:26:001:11840,18TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"2257424710100:26:001:16900,14TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"2267424710100:26:001:11810,12TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"2277424710100:26:001:11790,16TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"2287424710100:26:001:12000,13TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"2297424710100:26:001:11890,15TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"2307424710100:26:001:11900,17TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"2317424710100:26:001:11910,15TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"2327424710100:26:001:11920,13TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"2337424710100:26:001:11930,12TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"2347424710100:26:001:11940,12TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"2357424710100:26:001:11950,12TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"2367424710100:26:001:11960,12TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"2377424710100:26:001:12040,12TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"2387424710100:26:001:12070,13TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"2397424710100:26:001:12150,12TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"2407424710100:26:001:12170,12TOB "БФ-АГРО-ТРЕЙД"2417424710100:26:001:12180,12ТОВ "БФ-АГРО-ТРЕЙД"2427424710100:26:001:12270,12ТОВ "БФ-АГРО-ТРЕЙД"2437424710100:26:001:12280,12ТОВ "БФ-АГРО-ТРЕЙД"2447424710100:26:001:12340,12ТОВ "БФ-АГРО-ТРЕЙД"2457424710100:26:001:12540,48ТОВ "БФ-АГРО-ТРЕЙД"2467424710100:26:001:12620,48ТОВ "БФ-АГРО-ТРЕЙД"2477424710100:26:001:12700,48ТОВ "БФ-АГРО-ТРЕЙД" 894,35

що знаходяться на території Семенівської ТГ Новгород-Сіверського району.

Заборонено посадовим особам органів державної влади та органів місцевого самоврядування, службовим особам підприємств, установ, організацій, фізичним та юридичним особам, чи будь-яким іншим особам користуватися, розпоряджатися та відчужувати посіви сільськогосподарських культур соняшника та кукурудзи, що вирощуються на вище вказаних земельних ділянках з метою забезпечення збереження речових доказів у кримінальному провадженні.

Попереджено сторони, про можливість скасування ухвали слідчим суддею чи судом в порядку ст. 174 КПК України.

У випадку, передбаченому п.1 ч. 2 ст. 170 КПК України, арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів.

За правилами ч.1ст.170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Слідчий суддя правомірно враховував, що на даному етапі кримінального провадження, потреби досудового розслідування виправдовують таке втручання у права та інтереси власника майна з метою запобігання зникнення майна, як арешт майна.

Водночас, слідчим суддею роз`яснено, що згідно до ст.174 ч.1 п.2 КПК України арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Тобто законодавцем прописано дві вимоги, як підстави щодо можливості скасування арешту майна, як в повному обсязі так і частково це: якщо відпала потреба в арешті або арешт накладено необґрунтовано.

В судовому засіданні, учасники справи не заперечували, щодо обґрунтованості накладення арешту.

Щодо подальшої потреби в арешті у повному обсязі, заявником клопотання, не надано жодного підтверджуючого доказу можливості його часткового скасування. Так представником ТОВ «Промінь» не надано жодного доказу (висновку фахівця або іншого спеціаліста), який би підтвердив терміновість та часу збирання врожаю. В обґрунтування свого клопотання, суду надано лише роздруківка погодних умов по містам: Чернігів, Новгород-Сіверський, Семенівка, що не може слугувати підтвердженням його обґрунтованості.

Суд також критично ставиться до гарантійного листа, наданого ТОВ «Промінь», щодо можливості товариством забезпечити схоронність зібраного врожаю. Так, згідно інформаційних даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Міністерства Юстиції України, статутний капітал ТОВ «Промінь» у тисячу разів менший можливих, отриманих у майбутньому, збитків правної сторони. У разі втрати врожаю ТОВ "Промінь" не зможе покрити понесені збитки.

Щодо надання судом дозволу ТОВ «Промінь», під контролем слідчого, який здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні, зібрати врожай соняшника та кукурудзи, що зростають на зазначених вище земельних ділянках, та в подальшому його зберігання суд приходить до висновку, що клопотання подано з порушенням процесуальних вимог, тому не підлягає задоволенню.

Відповідно до п. 2 ч. 6 ст. 100 КПК України речові докази, що не містять слідів кримінального правопорушення, у вигляді предметів, великих партій товарів, зберігання яких через громіздкість або з інших причин неможливо без зайвих труднощів або витрати по забезпеченню спеціальних умов зберігання яких співмірні з їх вартістю, а також речові докази у вигляді товарів або продукції, що піддаються швидкому псуванню передаються за письмовою згодою власника, а в разі її відсутності за рішення слідчого судді, суду для реалізації, якщо не можливо без шкоди для кримінального провадження.

У відповідності з ч. 7 ст. 100 КПК України з таким клопотанням до слідчого судді може звертатися слідчий за погодженням з прокурором або сам прокурор.

Як встановлено в ході розгляду клопотання, слідчим Новгород-Сіверського РВП ГУНП в Чернігівській області ОСОБА_4 погодженим з прокурором Новгород-Сіверської окружної прокуратури ОСОБА_3 , до слідчого судді було подано аналогічне клопотання про надання дозволу на збирання врожаю, але в подальшому відкликано, як помилково подане, у зв`язку з чим ухвалою слідчого судді Новгород-Сіверського суду від 22 жовтня 2021 року відмовлено у задоволені клопотання (справа № 739/1624/21, провадження № 1-кс/739/486/21). Крім того, в судовому засіданні слідчий ОСОБА_4 заперечував проти задоволення клопотання представника ТОВ «Промінь». Прокуратура власноручно не скористалась своїм правом на звернення з клопотанням до суду.

З урахуваннямвикладеного судвважає,що клопотанняпредставника ТОВ«Промінь» - ОСОБА_7 не підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 100, 131, 132, 170, 174, 369-372, 376 КПК України, слідчий суддя,-

П О С Т А Н О В И В:

У задоволені клопотання представника ТОВ «Промінь» - ОСОБА_7 , про часткове скасування арешту на посіви соняшника та кукурудзи, та надання дозволу ТОВ «Промінь» на збір урожаю, на який 08.10.2021 року слідчим суддею Новгород-Сіверського районного суду Чернігівської області, накладено арешт відмовити.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Чернігівського апеляційного суду протягом 5 днів з дня її оголошення.

Повний текст ухвали виготовлено та оголошено 01.11.2021 року.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення27.10.2021
Оприлюднено02.02.2023

Судовий реєстр по справі —739/1624/21

Ухвала від 03.11.2021

Кримінальне

Чернігівський апеляційний суд

Оседач М. М.

Ухвала від 03.11.2021

Кримінальне

Чернігівський апеляційний суд

Оседач М. М.

Ухвала від 03.11.2021

Кримінальне

Чернігівський апеляційний суд

Оседач М. М.

Ухвала від 03.11.2021

Кримінальне

Чернігівський апеляційний суд

Оседач М. М.

Ухвала від 02.11.2021

Кримінальне

Новгород-Сіверський районний суд Чернігівської області

Іващенко І. К.

Ухвала від 02.11.2021

Кримінальне

Новгород-Сіверський районний суд Чернігівської області

Іващенко І. К.

Ухвала від 27.10.2021

Кримінальне

Новгород-Сіверський районний суд Чернігівської області

Іващенко І. К.

Ухвала від 29.10.2021

Кримінальне

Чернігівський апеляційний суд

Оседач М. М.

Ухвала від 28.10.2021

Кримінальне

Чернігівський апеляційний суд

Оседач М. М.

Ухвала від 27.10.2021

Кримінальне

Новгород-Сіверський районний суд Чернігівської області

Іващенко І. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні