Вирок
від 28.10.2021 по справі 752/12196/21
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

справа № 752/12196/21

провадження №: 1-кс/752/8154/21

У Х В А Л А

28.10.2021 року слідчий суддя Голосіївського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м.Києві скаргу адвоката ОСОБА_3 в інтересах потерпілого ТОВ «РС КОНСТРАКШН» (ідентифікаційний код: 40618208) на постанову дізнавача ВД Голосіївського управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві ОСОБА_4 від 20.09.2021 про закриття кримінального провадження №12020105010000796, відомості щодо якого внесені 21.09.2020 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 272 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

До слідчого судді надійшла вказана скарга, в якій адвокат просив скасувати постанову дізнавача ВД Голосіївського управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві ОСОБА_4 від 20.09.2021 про закриття кримінального провадження №12020105010000796, відомості щодо якого внесені 21.09.2020 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 272 КК України.

В якості обґрунтувань, особа, яка подала скаргу зазначив, що постанова слідчого про закриття кримінального провадження прийнята передчасно, без всебічного, повного та об`єктивного дослідження обставин, а висновки, які в ній містяться не відповідають фактичним обставинам скоєного кримінального правопорушення. При цьому, дізнавачем не проведено всі слідчі та процесуальні дії, які необхідно було провести в рамках здійснення досудового розслідування кримінального провадження.

В судове засідання адвокат ОСОБА_3 в інтересах потерпілого ТОВ «РС КОНСТРАКШН» не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, про причини неявки суд не повідомив.

Представники ВД Голосіївського УП ГУ НП в м. Києві у судове засідання не з`явились, про дату, час і місце розгляду скарги повідомлялись належним чином, однак, в силу ст. 306 КПК України, їх не явка не перешкоджає розгляду скарги.

Разом з цим, направлявся запит до Голосіївського УП ГУ НП в м. Києві щодо надання матеріалів кримінального провадження №12020105010000796, однак до суду так і не надійшли вказані матеріали кримінального провадження.

Вивчивши матеріали скарги, слідчий суддя за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин поданої скарги, вважає необхідним задовольнити скаргу, виходячи з наступного.

Вичерпний перелік рішень, дій чи бездіяльності слідчого або прокурора, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування, визначений частиною 1 статті 303 КПК України. Зокрема, у відповідності до п. 4 ч. 1 ст. 303 КПК України, на досудовому провадженні можуть бути оскаржені рішення слідчого про закриття кримінального провадження.

Положеннями статті 22 КПК України передбачено, що кримінальне провадження здійснюється на основі змагальності, що передбачає самостійне обстоювання стороною обвинувачення і стороною захисту їхніх правових позицій, прав, свобод і законних інтересів засобами, передбаченими цим Кодексом. Сторони кримінального провадження мають рівні права на збирання та подання до суду речей, документів, інших доказів, клопотань, скарг, а також на реалізацію інших процесуальних прав, передбачених цим Кодексом.

Як вбачається із матеріалів скарги, постановою дізнавача ВД Голосіївського управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві ОСОБА_4 від 20.09.2021 закрито кримінальне провадження №12020105010000796, відомості щодо якого внесені 21.09.2020 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 272 КК України, у зв`язку з встановленням відсутності в діянні складу кримінального правопорушення, відповідно п.2 ч. 1 ст. 284 КПК України.

Одночасно з цим, дізнавач ВД Голосіївського УП ГУ НП в м. Києві, який виніс постанову про закриття вказаного кримінального провадження, не дивлячись на достатність часу для того, щоб з`явитися до суду та надати необхідні матеріали кримінального провадження №12020105010000796, слідчий суддя вважає, що таканаведена поведінка учасника процесу є такою, що направлена на затягування розгляду справи та перешкоджанню повного, всебічного дослідження та вивчення матеріалів справи, на підставі яких закрито кримінальне провадження №12020105010000796.

Разом з тим, при проведені досудового розслідування слідчий чи прокурор, з урахуванням конкретних обставин справи, на власний розсуд визначають об`єм перевірочних дій, достатній, за їх переконанням, для прийняття вмотивованого рішення.

Відповідно до ст.ст. 2, 284 КПК України закриття кримінального провадження є формою закінчення досудового розслідування, яке відбувається в силу наявності обставин, що виключають кримінальне провадження, а тому рішення про закриття кримінального провадження можливе лише після всебічного, повного та об`єктивного дослідження та оцінки слідчим всіх зібраних доказів, які стосуються цього провадження в сукупності.

Постанова слідчого про закриття кримінального провадження має бути мотивованою, її зміст повинен відповідати фактичним обставинам, встановленим матеріалами справи, зокрема, в ній має бути викладено суть заяви особи, яка звернулась з метою захисту своїх прав, та відповіді на всі поставлені нею питання, які виключають провадження у справі і обумовлюють її закриття, що є однією з гарантій забезпечення прав і законних інтересів учасників процесу (ст.110 КПК України).

На слідчого суддю, відповідно до норм КПК України, покладено обов`язок здійснювати судовий контроль за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні під час досудового розслідування, зобов`язаний перевірити законність прийнятої слідчим постанови. Зокрема, якщо слідчим закрито провадження за відсутністю складу злочину, то слідчий суддя має звернути увагу на те, чи містить постанова детальний виклад обставин, за яких заявник вважав, що особою (особами) вчинено злочин, а у разі, якщо особі (особам) ставилося в вину декілька протиправних діянь, які підпадають під ознаки різних статей кримінального закону, то чи містить постанова висновки слідчого щодо відсутності вини особи (осіб) у вчиненні кожного з них.

Таким чином, прийняття рішення про закриття кримінального провадження можливе лише після всебічного, повного та об`єктивного дослідження всіх обставин кримінального провадження, безпосереднього дослідження та оцінки слідчим доказів, які стосуються цього провадження в сукупності.

Відповідно до ч. 2 ст. 9 КПК України, прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий зобов`язані всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження, виявити як ті обставини, що викривають, так і ті, що виправдовують підозрюваного, обвинуваченого, а також обставини, що пом`якшують чи обтяжують його покарання, надати їм належну правову оцінку та забезпечити прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень.

Положеннями ч. 1 ст. 294 КПК України визначено, що якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці другому частини першої статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1-3 частини другої статті 219 цього Кодексу.

Як вбачається зі змісту оскаржуваної постанови, дізнавачем належним чином не обґрунтовано відповідне прийняте рішення для встановлення дійсних обставин вказаного кримінального провадження, відсутні посилання на встановлені фактичні обставини, що стали підставою для прийнятого рішення, крім того, слідчим не надано жодних конкретних даних щодо того, які саме слідчі дії були вчинені для прийняття рішення, у зв`язку із цим постанова про закриття кримінального провадження не може вважатися законною та підлягає скасуванню.

Враховуючи вищевикладене, слідчий суддя приходить до висновку, що в ході досудового розслідування допущена істотна неповнота, дізнавачем не в повній мірі виконано вимоги ст. 9 КПК України щодо всебічності, повноти та неупередженості дослідження всіх обставин, а тому постанова дізнавача про закриття кримінального провадження підлягає скасуванню з відновлення досудового розслідування, під час якого слід визначити повний обсяг слідчих дій і після їх проведення прийняти законне та обґрунтоване рішення.

Керуючись ст.ст. 307, 372, 376 КПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Скаргу адвоката ОСОБА_3 в інтересах потерпілого ТОВ «РС КОНСТРАКШН» (ідентифікаційний код: 40618208) на постанову дізнавача ВД Голосіївського управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві ОСОБА_4 від 20.09.2021 про закриття кримінального провадження №12020105010000796, відомості щодо якого внесені 21.09.2020 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 272 КК України задовольнити.

Постанову дізнавача ВД Голосіївського управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві ОСОБА_4 від 20.09.2021 про закриття кримінального провадження №12020105010000796, відомості щодо якого внесені 21.09.2020 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 272 КК України скасувати.

Зобов`язати дізнавача ВДГолосіївського управлінняполіції Головногоуправління Національноїполіції ум.Києві ОСОБА_4 або іншууповноважену особуВД Голосіївськогоуправління поліціїГоловного управлінняНаціональної поліціїу м.Києвівідновити кримінальне провадження №12020105010000796, відомості щодо якого внесені 21.09.2020 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 272 КК України і провести досудове розслідування.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання слідчим суддею та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудГолосіївський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення28.10.2021
Оприлюднено02.02.2023
Номер документу100765490
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування рішення слідчого про закриття кримінального провадження

Судовий реєстр по справі —752/12196/21

Ухвала від 21.02.2022

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Машкевич К. В.

Ухвала від 21.02.2022

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Машкевич К. В.

Вирок від 28.10.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 07.09.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 15.07.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 24.05.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 25.05.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні