Ухвала
від 02.11.2021 по справі 307/1189/21
ТЯЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 307/1189/21

Провадження № 2/307/349/21

УХВАЛА

02 листопада 2021 року м. Тячів

Тячівський районний суд Закарпатської області в складі головуючого судді Стецюк М.Д., секретар судового засідання Цех Г.М., за участю прокурора Варги І.В. розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду м. Тячів цивільну справу за позовом Тячівської місцевої прокуратури Закарпатської області в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру в Закарпатській області до ОСОБА_1 про витребування майна з незаконного володіння,

В С Т А Н О В И В:

Тячівська місцева прокуратура Закарпатської області в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру в Закарпатській області звернулася до суду з позовною заявою до ОСОБА_1 про витребування майна з незаконного володіння.

Ухвалою Тячівського районного суду Закарпатської області від 10 червня 2021 року позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі та призначено підготовче судове засідання.

06 жовтня 2021 року, через канцелярію суду, від прокурора Тячівської окружної прокуратура Закарпатської області надійшло клопотання про заміну в порядку процесуального правонаступництва у зв`язку із зміною законодавства, позивача у справі з Головного управління Держгеокадастру у Закарпатській області на Бедевлянську сільську раду Тячівського району Закарпатської області, посилаючись на наступне. Внаслідок прийняття Закону України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин розділ Перехідні положення Земельного кодексу України доповнено пунктом 24, згідно якого, з дня набрання чинності цим пунктом землями комунальної власності територіальних громад вважаються всі землі державної власності, розташовані за межами населених пунктів у межах таких територіальних громад (даний пункт набрав чинності з 27.05.2021).Також, в такому вказано, що з дня набрання чинності цим пунктом до державної реєстрації права комунальної власності на земельні ділянки державної власності, що передаються у комунальну власність територіальних громад, органи виконавчої влади, що здійснювали розпорядження такими земельними ділянками, не мають права здійснювати розпорядження ними. Разом з тим, на підставі розпорядження Кабінету Міністрів України №712-р від 12.06.2020 Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Закарпатської області затверджено утворення Бедевлянської територіальної громади, до якої включено Бедевлянську сільську раду Тячівського району Закарпатської області. Окрім наведеного, підпунктом 9 пункту 6 1 Прикінцевих і перехідних положень Закону України Про місцеве самоврядування в Україні передбачено, що юридична особа - сільська, селищна, міська рада, розміщена в адміністративному центрі сформованої територіальної громади, є правонаступником прав та обов`язків усіх юридичних осіб - сільських, селищних, міських рад, обраних розформованими територіальними громадами, з дня набуття повноважень новообраною радою.

Прокурор Варга І.В. в підготовчому судовому засіданні підтримав подане клопотання із підстав викладених у ньому, крім того заявив клопотання про заміну Тячівської місцевої прокуратури Закарпатської області на Тячівську окружну прокуратуру Закарпатської області, в зв`язку з тим, що відповідно до Наказу Генерального прокурора № 39 від 17.02.2021 Про окремі питання забезпечення початку роботи окружних прокуратур затверджено перелік та юрисдикцію окружних прокуратур. Згідно з даним переліком утворена Тячівська окружну прокуратуру (з місцем розташування у місті Тячів). Відповідно наказу з 15.03.2021 розпочала свою роботу Тячівська окружна прокуратура Закарпатської області.

Відповідач судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином.

Вислухавши пояснення прокурора, дослідивши матеріали цивільної справи, суд прийшов до наступного висновку.

Відповідно до ст. 55 ЦПК України, у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

Судом встановлено, що Законом України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин № 1423-IX від 28.04.2021 змінено повноваження уповноважених органів на розпорядження земельними ділянками, у тому числі обмежено повноваження органів Держгеокадастру на розпорядження землями сільськогосподарського призначення. Згідно з п. 24 Перехідних положень Земельного кодексу України , з дня набрання чинності цим пунктом 27.05.2021 року землями комунальної власності територіальних громад вважаються всі землі державної власності, розташовані за межами населених пунктів у межах таких територіальних громад, крім земель, зазначених у п.п. а-е даного пункту Перехідних положень. На даний час територіальні органи Держгеокадастру позбавлені права на розпорядження землями сільськогосподарського призначення, які попередньо перебували у державній власності за межами населених пунктів.

Земельна ділянка з кадастровим номером 2124480400:02:001:0065 знаходиться на території Бедевлянської сільської ради Тячівського району Закарпатської області. Таким чином, суд приходить до висновку про необхідність заміни позивача Головне управління Держгеокадастру в Закарпатській області її правонаступником Бедевлянською сільською радою Тячівського району Закарпатської області.

Крім того, відповідно до наказу Генерального прокурора № 39 від 17 лютого 2021 року затверджено перелік і територіальну юрисдикцію окружних прокуратур та відповідно до додатку до наказу в Закарпатській області утворено Тячівську окружну прокуратуру з місцем розташування у м. Тячів, до якої входять Рахівський та Тячівський райони.

Згідно наказу Генерального прокурора № 40 від 17 лютого 2021 року, днем початку роботи окружних прокуратур визначено 15 березня 2021 року.

А отже, суд вважає за доцільне з зв`язку утворенням окружних прокуратури, змінити Тячівську місцеву прокуратуру Закарпатської області на Тячівську окружну прокуратуру Закарпатської області.

Керуючись ст. ст. 55 , 259-261 ЦПК України , суд,

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання прокурора задовольнити.

У справі за позовом Тячівської місцевої прокуратури Закарпатської області в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру в Закарпатській області до ОСОБА_1 про витребування майна з незаконного володіння, замінити:

- Тячівську місцеву прокуратуру Закарпатської області на Тячівську окружну прокуратуру Закарпатської області;

- позивача Головне управління Держгеокадастру в Закарпатській області на Бедевлянську сільську раду Тячівського району Закарпатської області (код ЄДРПОУ 04351601, Закарпатська область, Тячівський район, с. Бедевля, вул. Волошина, 18).

Підготовче судове засідання відкласти на 09 год. 30 хв. 30 листопада 2021 року.

Копію ухвали невідкладно надіслати учасникам справи.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги на ухвалу, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Закарпатського апеляційного суду в 15-денний строк з дня її проголошення (складання).

Суддя: М.Д.Стецюк

СудТячівський районний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення02.11.2021
Оприлюднено03.11.2021
Номер документу100769369
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —307/1189/21

Рішення від 04.04.2024

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Стецюк М. Д.

Рішення від 04.04.2024

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Стецюк М. Д.

Ухвала від 03.01.2024

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Стецюк М. Д.

Ухвала від 28.02.2022

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Стецюк М. Д.

Ухвала від 30.11.2021

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Стецюк М. Д.

Ухвала від 02.11.2021

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Стецюк М. Д.

Ухвала від 10.06.2021

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Стецюк М. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні