Рішення
від 03.11.2021 по справі 279/4986/21
КОРОСТЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

провадження №2/279/1916/21

Справа № 279/4986/21

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"03" листопада 2021 р.

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області в складі :

головуючого судді Коваленко В.П.,

секретаря Хомутовської М.А.,

розглянувши в м. Коростені матеріали цивільної справи за позовом ОСОБА_1 , в інтересах якої діє ОСОБА_2 , ОСОБА_2 до Територіальної громади в особі виконавчого комітету Іршанської селищної ради Житомирської області про визначення додаткового строку для подачі заяви на прийняття спадщини ,

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_3 та ОСОБА_2 звернулися в суд з позовом до Іршанської селищної ради Коростенського району Житомирської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер їх батько ОСОБА_4 . Після його смерті відкрилась спадщина за заповітом складеним на ім"я позивачів. ОСОБА_2 , яка також діє в інтересах ОСОБА_1 звернувся до Коростенської районної державної нотаріальної контори щодо надання роз"яснення по оформленню спадкових прав, однак отримала відмову у видачі свідоцтва про право на спадщину, оскільки пропущено строк звернення для прийняття спадщини.

Позивачі в судове засідання не з`явились, на адресу суду направили заяви про розгляд справи у їх відсутність, позовні вимоги просять задоволити. Представник відповідача в судове засідання не з`явився, про день і час розгляду справи був повідомлений належним чином. За таких обставин суд вважає за можливе розглядати дану справу на підставі наявних матеріалів, без фіксації технічними засобами.

Вивчивши матеріали справи у їх сукупності, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_4 (свідоцтво про смерть серія НОМЕР_1 , а.с. 16).

За життя ОСОБА_4 склав заповіт, яким заповів : житловий будинок з надвірними будівлями АДРЕСА_1 ОСОБА_1 ; земельну ділянку для ведення сільськогосподарського виробництва площею 2,0337 га , кадастровий номер 1822383600:09:000:0068 , Державний акт № 001784 від 22.12.2004 року , ОСОБА_2 .( а.с.11).

Частиною 1 ст. 1269 ЦК України встановлено, що спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Упродовж строку, який наданий законом для прийняття спадщини позивачі не звернулися до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини після смерті свого батька так, як не знали про наявність вказаного заповіту, а коли дізнались, то вже сплив строк подачі заяви про прийняття спадщини.

Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

За вимогами ст.1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Відтак, якщо спадкоємець пропустив шестимісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини з поважних причин, закон надає йому право на звернення до суду з позовом про визначення додаткового строку на подання такої заяви.

Пленум Верховного Суду України в постанові №7 від 30 травня 2008 року Про судову практику у справах про спадкування в п.24 роз"яснив , що вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку , суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, повязані з обєктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Законодавцем не надається ніякого значення тривалості періоду,який пройшов з дня закінчення строку для прийняття спадщини, що не виключає можливості подачі до нотаріуса заяви про прийняття спадщини за наявності поважності причин його пропуску, також і після спливу значної кількості часу.

При таких обставинах суд вважає, що позивач пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, а тому позовні вимоги задовольняє.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 1270 , 1272 ЦК України, ст.ст. 263,268 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Позовні вимоги задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ( АДРЕСА_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_2 ) , додатковий строк тривалістю в два місяці для подання заяви про прийняття спадщини після смерті батька ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини ОСОБА_1 обчислювати з дня набрання цим рішенням законної сили.

Визначити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ( АДРЕСА_3 , ідентифікаційний номер НОМЕР_3 ) , додатковий строк тривалістю в два місяці для подання заяви про прийняття спадщини після смерті батька ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини ОСОБА_2 обчислювати з дня набрання цим рішенням законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Рішення може бути оскаржене до Житомирського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів з дня його проголошення через Коростенський міськрайонний суд Житомирської області .

Суддя: В.П.Коваленко

Дата ухвалення рішення03.11.2021
Оприлюднено04.11.2021
Номер документу100791897
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —279/4986/21

Рішення від 03.11.2021

Цивільне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Коваленко В. П.

Ухвала від 12.10.2021

Цивільне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Коваленко В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні