Постанова
від 01.11.2021 по справі 748/2500/21
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження №3/748/1317/21

Єдиний унікальний № 748/2500/21

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 листопада 2021 рокум. Чернігів

Чернігівський районний суд Чернігівської області в складі:

головуючого судді Хоменко Л.В.,

секретаря Однолько Ю.С.,

за участю прокурора Котоноса О.Б.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Чернігові справу про притягнення до адміністративної відповідальності відносно

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , депутата Черниської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області, працюючої завідувачем будинку культури с. Черниш Чернігівського району Чернігівської області, зареєстрованої та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 ; ідентифікаційний номер НОМЕР_1

за ч 1 ст.172- 7 , ч. 2 ст. 172- 7 КУпАП,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 , будучи депутатом 7-го скликання Черниської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області, тобто у відповідності до п п. б п. 1 ч. 1 ст. 3 Закону України Про запобігання корупції - суб`єктом відповідальності за правопорушення, пов`язані з корупцією у порушення п.п. 1, 3 ч. 1 ст. 28 Закону України Про запобігання корупції не вжила заходів щодо недопущення виникнення реального конфлікту інтересів та вчинила дії в умовах реального конфлікту інтересів, який виник 13 грудня 2019 року на тридцять першій сесії сьомого скликання Черниської сільської ради проголосувавши За під час розгляду питання Про затвердження технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельних ділянок (паю) в натурі (на місцевості) та надання земельних ділянок (паю № 306) у власність ОСОБА_2 , який є її колишнім чоловіком, чим вчинила адміністративне правопорушення, пов`язане з корупцією, відповідальність за яке передбачена ч. 2 ст. 172-7 КУпАП.

Крім того ОСОБА_1 , будучи депутатом 7-го скликання Черниської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області, тобто у відповідності до п п. б п. 1 ч. 1 ст. 3 Закону України Про запобігання корупції є суб`єктом відповідальності за правопорушення, пов`язані з корупцією у порушення п. п. 1, 2 ч. 1 ст. 28 Закону України Про запобігання корупції , не вжила заходів щодо недопущення виникнення реального конфлікту інтересів, а також невідкладно в усній та письмовій формі не повідомила сесію Черниської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області та Національне агентство з питань запобігання корупції чи інший, визначений Законом орган, про наявність реального конфлікту інтересів в її депутатській діяльності, який виник 13 грудня 2019 року на тридцять першій сесії сьомого скликання Черниської сільської ради під час розгляду питання Про затвердження технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельних ділянок (паю) в натурі (на місцевості) та надання земельних ділянок (паю № 306), у власність ОСОБА_2 , який є колишнім чоловіком останньої, чим вчинила адміністративне правопорушення, пов`язане з корупцією, відповідальність за яке передбачена ч. 1 ст. 172-7 КУпАП.

ОСОБА_1 , будучи депутатом 7-го скликання Черниської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області, тобто у відповідності до п п. б п. 1 ч. 1 ст. 3 Закону України Про запобігання корупції є суб`єктом відповідальності за правопорушення, пов`язані з корупцією у порушення п. п. 1, 2 ч. 1 ст. 28 Закону України Про запобігання корупції , не вжила заходів щодо недопущення виникнення реального конфлікту інтересів, а також невідкладно в усній та письмовій формі не повідомила сесію Черниської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області та Національне агентство з питань запобігання корупції чи інший, визначений Законом орган, про наявність реального конфлікту інтересів в її депутатській діяльності, який виник 13 грудня 2019 року на тридцять першій сесії сьомого скликання Черниської сільської ради під час розгляду питання Про затвердження технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельних ділянок (паю) в натурі (на місцевості) та надання земельних ділянок (паю № 307) у власність ОСОБА_2 , який є її колишнім чоловіком, чим вчинила адміністративне правопорушення, пов`язане з корупцією, відповідальність за яке, передбачена ч. 1 ст. 172-7 КУпАП.

ОСОБА_1 , будучи депутатом 7-го скликання Черниської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області, тобто у відповідності до пп. б п. 1 ч. 1 ст. 3 Закону України Про запобігання корупції є суб`єктом відповідальності за правопорушення, пов`язані з корупцією у порушення п.п. 1, 3 ч. 1 ст. 28 Закону України Про запобігання корупції не вжила заходів щодо недопущення виникнення реального конфлікту інтересів та вчинила дії в умовах реального конфлікту інтересів, який виник 13 грудня 2019 року на тридцять першій сесії сьомого скликання Черниської сільської ради проголосувавши За під час розгляду питання Про затвердження технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельних ділянок (паю) в натурі (на місцевості) та надання земельних ділянок(паю № 307) у власність ОСОБА_2 , який є її колишнім чоловіком, чим вчинила адміністративне правопорушення, пов`язане з корупцією, відповідальність за яке передбачена ч. 2 ст. 172-7 КУпАП.

ОСОБА_1 , будучи депутатом 7-го скликання Черниської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області, тобто у відповідності до п п. б п. 1 ч. 1 ст. 3 Закону України Про запобігання корупції є суб`єктом відповідальності за правопорушення, пов`язані з корупцією у порушення п. п. 1, 2 ч. 1 ст. 28 Закону України Про запобігання корупції , не вжила заходів щодо недопущення виникнення реального конфлікту інтересів, а також невідкладно в усній та письмовій формі не повідомила сесію Черниської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області та Національне агентство з питань запобігання корупції чи інший, визначений Законом орган, про наявність реального конфлікту інтересів в її депутатській діяльності, який виник 13 грудня 2019 року на тридцять першій сесії сьомого скликання Черниської сільської ради під час розгляду питання Про затвердження технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельних ділянок (паю) в натурі (на місцевості) та надання земельних ділянок (паю № 308) у власність ОСОБА_2 , який є її колишнім чоловіком, чим вчинила адміністративне правопорушення, пов`язане з корупцією, відповідальність за яке передбачена ч. 1 ст. 172-7 КУпАП.

ОСОБА_1 , будучи депутатом 7-го скликання Черниської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області, тобто у відповідності до пп. б п. 1 ч. 1 ст. 3 Закону України Про запобігання корупції є суб`єктом відповідальності за правопорушення, пов`язані з корупцією у порушення п.п. 1, 3 ч. 1 ст. 28 Закону України Про запобігання корупції не вжила заходів щодо недопущення виникнення реального конфлікту інтересів та вчинила дії в умовах реального конфлікту інтересів, який виник 13 грудня 2019 року на тридцять першій сесії сьомого скликання Черниської сільської ради проголосувавши За під час розгляду питання Про затвердження технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельних ділянок (паю) в натурі (на місцевості) та надання земельних ділянок(паю № 308) у власність ОСОБА_2 , який є її колишнім чоловіком, чим вчинила адміністративне правопорушення, пов`язане з корупцією, відповідальність за яке передбачена ч. 2 ст. 172-7 КУпАП.

ОСОБА_1 , будучи депутатом 7-го скликання Черниської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області, тобто у відповідності до п п. б п. 1 ч. 1 ст. 3 Закону України Про запобігання корупції є суб`єктом відповідальності за правопорушення, пов`язані з корупцією у порушення п. п. 1, 2 ч. 1 ст. 28 Закону України Про запобігання корупції , не вжила заходів щодо недопущення виникнення реального конфлікту інтересів, а також невідкладно в усній та письмовій формі не повідомила сесію Черниської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області та Національне агентство з питань запобігання корупції чи інший, визначений Законом орган, про наявність реального конфлікту інтересів в її депутатській діяльності, який виник 13 грудня 2019 року на тридцять першій сесії сьомого скликання Черниської сільської ради під час розгляду питання Про затвердження технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельних ділянок (паю) в натурі (на місцевості) та надання земельних ділянок (паю № 223) у власність ОСОБА_2 , який є її колишнім чоловіком, чим вчинила адміністративне правопорушення, пов`язане з корупцією, відповідальність за яке, передбачена ч. 1 ст. 172-7 КУпАП.

ОСОБА_1 , будучи депутатом 7-го скликання Черниської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області, тобто у відповідності до п п. б п. 1 ч. 1 ст. 3 Закону України Про запобігання корупції є суб`єктом відповідальності за правопорушення, пов`язані з корупцією у порушення п.п. 1, 3 ч. 1 ст. 28 Закону України Про запобігання корупції не вжила заходів щодо недопущення виникнення реального конфлікту інтересів та вчинила дії в умовах реального конфлікту інтересів, який виник 13 грудня 2019 року на тридцять першій сесії сьомого скликання Черниської сільської ради проголосувавши За під час розгляду питання Про затвердження технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельних ділянок (паю) в натурі (на місцевості) та надання земельних ділянок (паю № 223) у власність ОСОБА_2 , який є її колишнім чоловіком, чим вчинила адміністративне правопорушення, пов`язане з корупцією, відповідальність за яке передбачена ч. 2 ст. 172-7 КУпАП.

ОСОБА_1 , будучи депутатом 7-го скликання Черниської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області, тобто у відповідності до п п. б п. 1 ч. 1 ст. 3 Закону України Про запобігання корупції є суб`єктом відповідальності за правопорушення, пов`язані з корупцією у порушення п. п. 1, 2 ч. 1 ст. 28 Закону України Про запобігання корупції , не вжила заходів щодо недопущення виникнення реального конфлікту інтересів, а також невідкладно в усній та письмовій формі не повідомила сесію Черниської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області та Національне агентство з питань запобігання корупції чи інший, визначений Законом орган, про наявність реального конфлікту інтересів в її депутатській діяльності, який виник 07 лютого 2020 року на тридцять другій сесії сьомого скликання Черниської сільської ради під час розгляду питання Про затвердження технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельних ділянок (паю) в натурі (на місцевості) та надання земельних ділянок(паю № 305) у власність ОСОБА_2 , який є її колишнім чоловіком, чим вчинила адміністративне правопорушення, пов`язане з корупцією, відповідальність за яке, передбачена ч. 1 ст. 172-7 КУпАП.

ОСОБА_1 , будучи депутатом 7-го скликання Черниської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області, тобто у відповідності до п п. б п. 1 ч. 1 ст. 3 Закону України Про запобігання корупції є суб`єктом відповідальності за правопорушення, пов`язані з корупцією у порушення п.п. 1, 3 ч. 1 ст. 28 Закону України Про запобігання корупції не вжила заходів щодо недопущення виникнення реального конфлікту інтересів та вчинила дії в умовах реального конфлікту інтересів, який виник 07 лютого 2020 року на тридцять другій сесії сьомого скликання Черниської сільської ради проголосувавши За під час розгляду питання Про затвердження технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельних ділянок (паю) в натурі (на місцевості) та надання земельних ділянок(паю № 305) у власність ОСОБА_2 , який є її колишнім чоловіком, чим вчинила адміністративне правопорушення, пов`язане з корупцією, відповідальність за яке передбачена ч. 2 ст. 172-7 КУпАП.

У судовому засіданні ОСОБА_1 вину у скоєнні інкримінованих їй адміністративних правопорушень визнала у повному обсязі, підтвердивши обставини, викладені у протоколах про адміністративне правопорушення. Суду зазначила, що була депутатом 7-го скликання Черниської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області,

та була присутня на сесіях сільської ради під час розгляду питання Про затвердження технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельних ділянок (паю) в натурі (на місцевості) та надання земельних ділянок у власність ОСОБА_2 , який є її колишнім чоловіком, у порядку спадкування після батьків, сестри та брата, які померли. Зазначила, що вона, дійсно, сумнівалась, чи буде тут конфлікт інтересів, проте, не повідомила сесію сільської ради про конфлікт інтересів та проголосувала за прийняття позитивних рішень по даних питаннях. Підтвердила, що ОСОБА_2 дійсно є її колишнім чоловіком, з яким вони мають спільного сина та у зв`язку з цим підтримують ввідносини. За електроенергію за ОСОБА_2 вона дійсно сплачувала, як плату за випасання ним худоби.

Згідно ч. 1 ст.172 -7 КУпАП адміністративним правопорушенням є неповідомлення особою у встановлених законом випадках та порядку про наявність у неї реального конфлікту інтересів.

В даному випадку неповідомлення депутатом 7-го скликання Черниської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області ОСОБА_1 сесії Черниської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області та Національного агентство з питань запобігання корупції чи інший, визначений Законом орган, про наявність реального конфлікту інтересів в її депутатській діяльності.

Частиною 2 статті 172 -7 цього Кодексу передбачена відповідальність за вчинення дій чи прийняття рішень в умовах реального конфлікту інтересів.

В даному випадку ОСОБА_1 на сесії Черниської сільської ради проголосувала "За" під час розгляду питання Про затвердження технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельних ділянок (паю) в натурі (на місцевості) та надання земельних ділянок у власність ОСОБА_2 , який є її колишнім чоловіком.

Відповідно до Постанови № 17 від 06 листопада 2015 року голови Черниської сільської виборчої комісії ОСОБА_1 зареєстрована обраним депутатом Черниської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області.

Згідно зі ст. 68 Конституції України кожен зобов`язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України.

Згідно п. 9 ст. 1 Про запобігання корупції правопорушення, пов`язане з корупцією - діяння, що не містить ознак корупції, але порушує встановлені цим Законом вимоги, заборони та обмеження, вчинене особою, зазначеною у ч. 1 ст. 3 цього Закону, за яке законом встановлено кримінальну, адміністративну, дисциплінарну та/або цивільно-правову відповідальність.

В ч. 1 ст. 1 Про запобігання корупції зазначено, що реальний конфлікт інтересів - суперечність між приватним інтересом особи та її службовими чи представницькими повноваженнями, що впливає на об`єктивність або неупередженість прийняття рішень, або на вчинення чи не вчинення дій під час виконання зазначених повноважень.

Відповідно до ч. 1 ст. 1 Про запобігання корупції приватний інтерес - будь-який майновий чи немайновий інтерес особи, у тому числі зумовлений особистими, сімейними, дружніми чи іншими позаслужбовими стосунками з фізичними чи юридичними особами, у тому числі ті, що виникають у зв`язку з членством або діяльністю в громадських, політичних, релігійних чи інших організаціях.

Пунктом 3 ч. 1 ст. 28 Закону України Про запобігання корупції передбачено, що особи, зазначені у пунктах 1, 2 частини першої статті 3 цього Закону, зобов`язані не вчиняти дій та не приймати рішень в умовах реального конфлікту інтересів.

З рішення Чернігівського районного суду від 20 листопада 2001 року, вбачається, що між ОСОБА_2 та ОСОБА_1 05 жовтня 1985 року укладено шлюб, який розірвано 20 листопада 2001 року.

Відповідно до рішення Національного агентства з питань запобігання корупції від 29 вересня 2017 року № 839 Про затвердження Методичних рекомендацій щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів зазначено, кожен службовець при виконанні своїх повноважень повинен брати до уваги увесь спектр своїх не лише правових (юридичних), а й соціальних (приватних) відносин, які зумовлюють виникнення майнового чи немайнового інтересу. Окремо слід звернути увагу, що такі відносини могли мати місце у минулому (наприклад, відносини між особами, які перебували у шлюбі, або які вийшли зі складу засновників юридичної особи тощо). Визначальним є спроможність вказаних відносин спричинити виникнення приватного інтересу. При цьому приватний інтерес може мати своїм наслідком як позитивний вплив (особа має прагнення віддячити тощо) на ситуацію, так і негативний (завдати клопоту тощо).

З письмових пояснень ОСОБА_2 , колишнього чоловіка ОСОБА_1 вони тривалий час розлучені з ОСОБА_1 , однак підтримують дружні стосунки, допомагають один одному по господарству, мають спільного сина. ОСОБА_1 матеріально підтримує колишнього чоловіка ОСОБА_2 , сплачує за нього рахунки за електроенергію, Зазначеного не заперечувала і ОСОБА_1 у судовому засіданні. Згідно письмових пояснень ОСОБА_3 ОСОБА_1 та ОСОБА_2 підтримують дружні відносини, допомагають один одному по господарству, ОСОБА_1 готує їжу ОСОБА_2 та допомагає по господарству.

Отже, під час реалізації ОСОБА_1 повноважень цей приватний інтерес переважав над інтересами суспільства та держави, у зв`язку з чим між приватним інтересом та службовими повноваженнями виникли суперечності. Перебуваючи у такій суперечності ОСОБА_1 не могла бути об`єктивною та надала перевагу своєму приватному інтересу, проголосувавши за на сесії сільської ради та не повідомивши сесію та інші компетентні органи про конфлікт інтересів.

13 грудня 2019 року відбулось засідання тридцять першої сесії сьомого скликання Черниської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області, 07 лютого 2020 року - засідання тридцять другої сесії сьомого скликання Черниської сільської ради, на яких, окрім інших питань порядку денного, розглядались питання Про затвердження технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельних ділянок (паю) в натурі (на місцевості) та надання земельних ділянок у власність ОСОБА_2 (паю № 306), (паю № 307), ( паю 308), ( паю 223), ( паю 305), на якому згідно списку депутатів вказаної сільської ради була присутня ОСОБА_1 .

Відповідно до протоколів тридцять першої сесії сьомого скликання Черниської сільської ради від 13 грудня 2019 року та тридцять другої сесії сьомого скликання Черниської сільської ради від 07 лютого 2020 року, та результатів голосування за рішенням ради Про затвердження технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельних ділянок (паю) в натурі (на місцевості) та надання земельних ділянок у власність ОСОБА_2 (паю № 306), (паю № 307), ( паю 308), ( паю 223), (паю 305), депутати проголосували одноголосно по даних питаннях. При цьому депутат Черниської сільської ради ОСОБА_4 , будучи присутньою на вказаній сесії будь-яких зауважень щодо вищевказаних питань не висловила та голосувала ЗА прийняття вищевказаного рішення сільської ради.

Таким чином у ОСОБА_1 при голосуванні за прийняття даних рішень, виник реальний конфлікт інтересів, що полягав у суперечності між її приватним інтересом та депутатськими повноваженнями, тобто зіткнення особистих (приватних) інтересів, які полягали у бажанні прийняття відповідного рішення сільської ради Про затвердження технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельних ділянок (паю) в натурі (на місцевості) та надання земельних ділянок у власність ОСОБА_2 , тобто на користь колишнього чоловіка, з її депутатськими повноваженнями.

Згідно даних рішень ОСОБА_2 було затверджено технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельних ділянок (паю № 306) в натурі (на міцсцевості) для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Черниської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області, а також надано у власність земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 1, 8326 га ріллі, кадастровий номер: 7425589500:05:000:0306 на території Черниської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області; затверджено технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельних ділянок (паю № 307) в натурі (на міцсцевості) для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Черниської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області, а також надано у власність земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 1, 8326 га ріллі, кадастровий номер: 7425589500:05:000:0307 на території Черниської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області; затверджено технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельних ділянок (паю № 308) в натурі (на міцсцевості) для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Черниської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області, а також надано у власність земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 1, 8326 га ріллі, кадастровий номер: 7425589500:05:000:0308 на території Черниської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області;затверджено технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельних ділянок (паю № 223) в натурі (на міцсцевості) для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Черниської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області, а також надано у власність земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 1, 8326 га ріллі, кадастровий номер: 7425589500:05:000:0223 на території Черниської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області;затверджено технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельних ділянок (паю № 305) в натурі (на міцсцевості) для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Черниської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області, а також надано у власність земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 2,5828 га, з яких 1,7228 га рілля та 0,8600 га сіножатей на території Черниської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області (пай 305), на підставі Сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ЧН № 0215593.

Оскільки не участь депутата ОСОБА_1 в голосуванні за прийняття зазначених рішень не призвела б до втрати правомочності тридцять першої та тридцять другої сесій сьомого скликання Черниської сільської ради, її дії не підпадають під норму абз. 3 ч. 2 ст. 35 Закону, якою передбачено, що у разі, якщо неучасть особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, прирівняної до неї особи, яка входить до складу колегіального органу, у прийнятті рішень цим органом призведе до втрати правомочності цього органу, участь такої особи у прийнятті рішень має здійснюватися під зовнішнім контролем. Рішення про здійснення зовнішнього контролю приймається відповідним колегіальним органом.

Таким чином, ОСОБА_1 , будучи депутатом 7-го скликання Черниської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області, тобто у відповідності до пп. б п. 1 ч. 1 ст. 3 Закону України Про запобігання корупції M 1700-VII від 14 жовтня 2014 року, будучи суб`єктом відповідальності за правопорушення, пов`язані з корупцією у порушення п.п. 1, 3 ч. 1 ст. 28 Закону не вжила заходів щодо недопущення виникнення реального конфлікту інтересів та вчинила дії в умовах реального конфлікту інтересів, який виник 13 грудня 2019 року на тридцять першій сесії сьомого скликання Черниської сільської ради та 07 лютого 2020 року на тридцять другій сесії сьомого скликання Черниської сільської ради під час розгляду питання Про надання дозволу на розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельних ділянок в натурі (на місцевості) громадянину ОСОБА_2 , який є її колишнім чоловіком, чим вчинила адміністративні правопорушення, пов`язані з корупцією, відповідальність за які передбачена ч. 2 ст. 172- 7 КУпАП.

Відповідно до протоколів тридцять першої та тридцять другої сесії сьомого скликання Черниської сільської ради від 13 грудня 2019 року та 07 лютого 2020 року, та результатів голосування за рішенням ради Про затвердження технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельних ділянок (паю) в натурі (на місцевості) та надання земельних ділянок у власність ОСОБА_2 (паю № 306), (паю № 307), ( паю 308), ( паю 223), (паю 305) депутати проголосували одноголосно по даному питанню.

При цьому депутат Черниської сільської ради ОСОБА_1 , будучи присутньою на вказаних сесіях будь-яких зауважень щодо вищевказаних питань не висловила та голосувала ЗА прийняття вищевказаних рішень сільської ради. За письмовим поясненням секретаря Черниської сільської ради Чернігівського району ОСОБА_5 , всі повідомлення від депутатів вказаної ради про виникнення реального конфлікту інтересів обов`язково вносяться до протоколу пленарного засідання ради, в протоколах пленарних засідань ради від 13 грудня 2019 року та від 07 лютого 2020 року відсутня інформація про надходження від депутата ОСОБА_1 повідомлень про наявний конфлікт інтересів.

Таким чином у ОСОБА_1 при голосуванні за прийнятті даних рішень виник реальний конфлікт інтересів, що полягав у суперечності між її приватним інтересом та депутатськими повноваженнями, тобто зіткнення особистих (приватних) інтересів, які полягали у бажанні прийняття відповідного рішення сільської ради Про затвердження технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельних ділянок (паю) в натурі (на місцевості) та надання земельних ділянок у власність ОСОБА_2 (паю № 306), (паю № 307), ( паю 308), ( паю 223), (паю 305), тобто на користь колишнього чоловіка, з її депутатськими повноваженнями.

Згідно даних рішень сільської ради ОСОБА_2 було затверджено технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельних ділянок (паю № 306), (паю № 307), ( паю 308), ( паю 223), (паю 305) в натурі (на місцевості) для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Черниської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області, а також надано у власність земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 1, 8326 га ріллі, кадастровий номер: 7425589500:05:000:0306 на території Черниської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області, земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 2, 9960 га ріллі, кадастровий номер: 7425589500:05:000:0307 на території Черниської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області, земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 2, 0096 га ріллі, кадастровий номер: 7425589500:05:000:0308 на території Черниської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області, земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 2, 7163 га ріллі, кадастровий номер: 7425589500:05:000:0223 на території Черниської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області, земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 2,5828 га, з яких 1,7228 га рілля та 0,8600 га сіножатей на території Черниської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області (пай 305), на підставі Сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ЧН № 0215593.

Таким чином, ОСОБА_1 , будучи депутатом 7-го скликання Черниської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області, тобто у відповідності до пп. б п. 1 ч. 1 ст. 3 Закону України Про запобігання корупції будучи суб`єктом відповідальності за правопорушення, пов`язані з корупцією у порушення п. п. 1, 2 ч.І ст. 28 Закону, не вжила заходів щодо недопущення виникнення реального конфлікту інтересів, а також невідкладно в усній та письмовій формі не повідомила сесію Черниської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області та Національне агентство з питань запобігання корупції чи інший, визначений Законом орган, про наявність реального конфлікту інтересів в її депутатській діяльності, який виник 13 грудня 2019 року на тридцять першій сесії сьомого скликання Черниської сільської ради та 07 лютого 2020 року на тридцять другій сесії сьомого скликання Черниської сільської ради під час розгляду питань Про затвердження технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельних ділянок (паю) в натурі (на місцевості) та надання земельних ділянок у власність ОСОБА_2 (паю №306), (паю № 307), ( паю 308), ( паю 223), (паю 305), який є її колишнім чоловіком, чим вчинила адміністративне правопорушення, пов`язане з корупцією, відповідальність за яке, передбачена ч. 1 ст. 172-7 КУпАП.

Аналізуючи вивчені матеріали справи, суд приходить до висновку, що дії ОСОБА_1 правильно кваліфіковані за ч. 1 ст. 172- 7 та ч. 2 ст. 172- 7 КУпАП. Обставин, що виключають її адміністративну відповідальність, судом не встановлено.

Вина ОСОБА_1 у скоєнні адміністративних правопорушень підтверджується даними, зазначеними в протоколах про адміністративні правопорушення, які є документом, що офіційно засвідчують факт вчинення неправомірних дій і є одним із джерел доказів, протоколами пленарних засідань Черниської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області від 13 грудня 2019 року та 07 лютого 2020 року, рішеннями тридцять першої сесії та тридцять другої сесії сьомого скликання Черниської сільської ради від 13 грудня 2019 року та 07 лютого 2020 року, протоколами поіменного голосування від 13 грудня 2019 року та 07 лютого 2020 року, що знаходяться в матеріалах справи.

Відповідно до ст. 36 КУпАП при вчиненні однією особою двох або більше адміністративних правопорушень адміністративне стягнення накладається за кожне правопорушення окремо. Якщо особа вчинила кілька адміністративних правопорушень, справи про які одночасно розглядаються одним і тим же органом (посадовою особою), стягнення накладається в межах санкції, встановленої за більш серйозне правопорушення з числа вчинених.

ОСОБА_1 вчинила декілька правопорушень, які розглядаються одночасно в суді, тому до неї слід застосувати адміністративне стягнення в межах санкції, встановленої за більш серйозне правопорушення.

Враховуючи обставини вчиненого, особу порушника, її щире каяття, як обставину, що пом`якшує відповідальність згідно ст. 34 КУпАП, відсутність обставин, що обтяжують відповідальність згідно положень ст. 35 КУпАП, з метою виховання порушника та для попередження здійснення нею нових правопорушень, відповідно до ч. 2 ст. 36 КУпАП, суд вважає за можливе застосувати до ОСОБА_1 адміністративне стягнення в межах санкції передбаченої за більш серйозне правопорушення ч. 2 ст.172- 7 КУпАП у виді штрафу.

Як встановлено в судовому засіданні до суду надійшло десять справ про притягнення ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності: справа за ч. 2 ст. 172- 7 КУпАП - справа № 748/2500/21 (провадження № 3/748/1317/21), справа за ч. 2 ст. 172- 7 КУпАП - № 748/2501/21 (провадження № 3/748/1318/21), справа за ч. 2 ст. 172- 7 КУпАП № 748/2504/21 (провадження № 3/748/1320/21), справа за ч. 2 ст. 172- 7 КУпАП № 748/2508/21 (провадження № 3/748/1323/21), справа за ч. 2 ст. 172- 7 КУпАП № 748/2512/21 (провадження № 3/748/1325/21), справа за ч. 1 ст. 172- 7 КУпАП № 748/2502/21 (провадження № 3/748/1319/21), справа за ч. 1 ст. 172- 7 КУпАП № 748/2505/21 (провадження № 3/748/1321/21), справа за ч. 1 ст. 172- 7 КУпАП № 748/2513/21 (провадження № 3/748/1326/21), справа за ч. 1 ст. 172- 7 КУпАП № 748/2507/21 (провадження № 3/748/1322/21), справа за ч. 1 ст. 172- 7 КУпАП № 748/2510/21 (провадження № 3/748/1324/21)

На підставі ст. 36 КУпАП зазначені справи підлягають об`єднанню в одне провадження з присвоєнням № 748/2500/21 (провадження № 3/748/1317/21).

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 36, 283, 284 п.1 КУпАП,

П О С Т А Н О В И В:

Справу № 748/2500/21 (провадження № 3/748/1317/21) про притягнення ОСОБА_1 за ч. 2 ст. 172- 7 КУпАП, справу № 748/2501/21 (провадження № 3/748/1318/21) про притягнення ОСОБА_1 за ч. 2 ст. 172- 7 КУпАП, справу № 748/2504/21 (провадження № 3/748/1320/21) про притягнення ОСОБА_1 за ч. 2 ст. 172- 7 КУпАП, справу № 748/2508/21 (провадження № 3/748/1323/21) про притягнення ОСОБА_1 за ч. 2 ст. 172- 7 КУпАП, справу № 748/2512/21 (провадження № 3/748/1325/21) про притягнення ОСОБА_1 за ч. 2 ст. 172- 7 КУпАП, справу № 748/2502/21 (провадження № 3/748/1319/21) про притягнення ОСОБА_1 за ч. 1 ст. 172- 7 КУпАП, справу № 748/2505/21 (провадження № 3/748/1321/21) про притягнення ОСОБА_1 за ч. 1 ст. 172- 7 КУпАП, справу № 748/2513/21 (провадження № 3/748/1326/21) про притягнення ОСОБА_1 за ч. 1 ст. 172- 7 КУпАП, справу № 748/2507/21 (провадження № 3/748/1322/21) про притягнення ОСОБА_1 за ч. 1 ст. 172- 7 КУпАП та справу № 748/2510/21 (провадження № 3/748/1324/21) про притягнення ОСОБА_1 за ч. 1 ст. 172- 7 КУпАП об`єднати в одне провадження та присвоїти № 748/2500/21 (провадження № 3/748/1317/21).

Притягнути ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 172- 7 , ч. 2 ст. 172- 7 КУпАП та накласти на неї адміністративне стягнення в межах санкції, передбаченої ч. 2 статті 172- 7 КУпАП, у виді штрафу у розмірі двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 3 400 (три тисячі чотириста) грн.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави судовий збір у розмірі 454 (чотириста п`ятдесят чотири) грн. отримувач коштів: ГУК у м.Києві/м.Київ/22030106 Код отримувача (Код за ЄДРПОУ: 37993783 Банк отримувача - Казначейство України (ЕАП), р/р UA908999980313111256000026001, код класифікації доходів бюджету - 22030106, призначення платежу - стягнення судового збору).

Штраф має бути сплачений порушником не пізніш як через п`ятнадцять днів з дня вручення йому постанови про накладення штрафу, а в разі оскарження або опротестування такої постанови - не пізніш як через п`ятнадцять днів з дня повідомлення про залишення скарги або протесту без задоволення.

Постанова може бути оскаржена до Чернігівського апеляційного суду через Чернігівський районний суд Чернігівської області протягом десяти днів з дня її винесення.

Суддя Хоменко Л.В.

СудЧернігівський районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення01.11.2021
Оприлюднено04.11.2021
Номер документу100795912
СудочинствоАдмінправопорушення

Судовий реєстр по справі —748/2500/21

Постанова від 01.11.2021

Адмінправопорушення

Чернігівський районний суд Чернігівської області

Хоменко Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні