Рішення
від 04.11.2021 по справі 475/972/21
ДОМАНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Доманівський районний суд Миколаївської області

вул. Центральна, 35 м. смт. Доманівка Доманівський район Миколаївська область Україна 56400

e-mail: inbox@dm.mk.court.gov.ua

Справа № 475/972/21

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

04.11.2021смт. Доманівка

Доманівський районний суд Миколаївської області у складі:

головуючої судді Кривенко О.В.,

за участю секретаря Маташнюк О.В.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні у порядку загального позовного провадження без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Маринівської сільської ради Доманівського району Миколаївської області про визнання права власності на спадкове майно за законом,

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом з підстав відсутності оригіналу правовстановлюючого документу.

Позовні вимоги мотивовані тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помела її мати ОСОБА_2 .

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина та залишилося спадкове майно, до складу якого входить земельна ділянка площею 2,00 га, розташована в межах території Маринівської сільської ради Доманівського району Миколаївської області.

ОСОБА_3 бажає оформити свої спадкові права, проте не може цього зробити інакше, як у судовому порядку. Перешкодою для видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, підтвердженою відповідною постановою нотаріуса про відмову у вчиненні нотаріальної дії, є відсутність правовстановлюючого документа на земельні ділянки.

Враховуючи зазначене, позивач просить визнати за нею право власності на спадкове майно за законом - земельну ділянку площею 2,00 га, в межах території Маринівської сільської ради Доманівського району Миколаївської області.

У судове засідання з розгляду справи позивачка ОСОБА_3 і її представник ОСОБА_4 , яка діє на підставі ордера, не з`явилися.

Представник позивача ОСОБА_4 надала письмову заяву про розгляд справи без її та позивача участі, позовні вимоги підтримує в повному обсязі та просить їх задовольнити.

Представник Маринівської сільської ради - Доманівська селищка рада , яка є правонаступником після реорганізації в судове засідання не з`явився, надав письмову заяву, в якій не заперечував проти задоволення позов в підготовчому судовому засіданні, просив розглянути справу без участі представника відповідача..

Відповідно до ч.3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Зважаючи на визнання позову відповідачем, дослідивши письмові докази, спадкову справу, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав

Так, судом встановлено, що спірні правовідносини регулюються нормами книги 6 ЦК України, Земельного кодексу України, іншими нормативними актами.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Маринівка Доманівського району Миколаївської області померла ОСОБА_2 , що підтверджене копією свідоцтва про її смерть серії НОМЕР_1 .

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина та залишилося спадкове майно, до складу якого входить земельна ділянка площею 2,00 га, кадастровий номер 4822783200:01:000:0012, розташована в межах території Маринівської сільської ради Доманівського району Миколаївської області.

З довідки виданої виконавчим комітетом -4 Доманівської селищної ради Вознесенського району Миколаївської області від 20.07.2021 року №1032 слідує, що ОСОБА_2 була зареєстрована та проживала в АДРЕСА_1 з 1955 р. та знята з реєстраційного обліку у зв`язку зі смертю ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Разом з померлим проживала та була зареєстрована - дочка ОСОБА_1 з 1958 р. і до цього часу.

Родинні відносини позивача зі спадкодавцем підтверджуються свідоцтвом про народження ОСОБА_1 , згідно якого ІНФОРМАЦІЯ_3 народилася ОСОБА_5 , де батьком зазначений - ОСОБА_6 та матір - ОСОБА_2 , серії НОМЕР_2 .

Відповідно до витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про шлюб щодо підтвердження дошлюбного прізвища встановлено, що ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 18 жовтня 1980 року уклала шлюб з ОСОБА_7 , та змінивши прізвище ОСОБА_8 на ОСОБА_9 .

З копій документів, що містяться у спадковій справі №109/2021, заведеній після смерті ОСОБА_2 вбачається, що спадщину після її смерті прийняла позивачка ОСОБА_1 шляхом постійного проживання на момент смерті разом з спадкодавцем.

Син померлої ОСОБА_2 - ОСОБА_10 відмовився від прийняття спадщини, яка залишилась після смерті спадкодавця на користь дочки спадкодавця ОСОБА_1 , про що свідчить його заява від 09.09.2008 р., яка знаходиться у спадковій справі №109/2021

За такого, зважаючи на те, що, крім ОСОБА_1 інших спадкоємців після смерті ОСОБА_2 не має, та з урахуванням вимог ч.1 ст.1221, ст.1277 ЦК України Маринівська сільська рада Доманівського району Миколаївської області є належним відповідачем у справі.

ОСОБА_2 , як вбачається з копії Державного акта на право власності на земельну ділянку серія MK №086934, витягу із технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки, належала на праві власності земельна ділянка площею 2,00 га, кадастровий номер 4822783200:01:000:0012 в межах території Маринівської сільської ради Доманівського району Миколаївської області для ведення особистого селянського господарства на піставі розпорядження Доманівської районної державної адміністрації №85 від 05.02.2004 року.

Оригінал правовстановлюючого документа - Державний акт на право власності на земельну ділянку втрачений, що підтверджується оголошенням в районній газеті "Трибуна хлібороба" № 30 (10473) від 29.07.2021р. Саме відсутність правовстановлюючого документа на право власності на земельну ділянку є підставою для відмови у вчиненні нотаріальної дії - видачі позивачеві свідоцтва про право на спадщину на земельну ділянку, про що зазначено у постанові в.о.завідувача Доманівської державної нотаріальної контори Грушанської І.В. від 15.07.2021 р.

Згідно ч.1 ст. 1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Частиною 1 ст.131 ЗК України також передбачена можливість набуття права власності на земельну ділянку на підставі успадкування.

Відповідно до роз`яснень, викладених у п.п.10, 23 постанови Пленуму Верховного Суду України N 7 від 30.05.2008р. "Про судову практику у справах про спадкування" згідно статті 1225 ЦК право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців за загальними правилами спадкування (зі збереженням її цільового призначення) при підтвердженні цього права спадкодавця державним актом на право власності на землю або іншим правовстановлюючим документом. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Згідно ст.ст.1216, 1218 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Зважаючи на те, що державний акт на право власності на земельну ділянку на ім`я спадкодавця ОСОБА_2 втрачений, нотаріусом обґрунтовано відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину. Зазначене є підставою для визнання права власності на земельну ділянку в судовому порядку.

Отримати дублікат Державного акту на право власності на землю позивач, згідно норм діючого законодавства, не може, а тому захист спадкових прав позивача можливий лише у судовому порядку.

Враховуючи те, що позивач довів своє право на спадщину та неможливість отримання свідоцтва про право на її отримання у позасудовому порядку, суд вважає за можливе визнати за позивачем право власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом.

Враховуючи вищевикладені обставини, суд має всі підстави для задоволення позову в підготовчому судовому засіданні, оскільки відповідно до ч.3 ст.200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Керуючись ст.ст.12, 13, 81, 141, 200, 258, 259, 263-265 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Позовні вимоги задовольнити .

Визнати за ОСОБА_1 право власності в порядку спадкування за законом на земельну ділянку загальною площею 2,00 га, кадастровий номер - 4822783200:01:000:0012, що розташована в межах території Маринівської сільської ради Доманівського району Миколаївської області, після смерті матері ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Апеляційна скарга на судове рішення може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Судове рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя : О. В. Кривенко

Дата ухвалення рішення04.11.2021
Оприлюднено04.11.2021
Номер документу100806068
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно за законом

Судовий реєстр по справі —475/972/21

Рішення від 04.11.2021

Цивільне

Доманівський районний суд Миколаївської області

Кривенко О. В.

Ухвала від 24.09.2021

Цивільне

Доманівський районний суд Миколаївської області

Кривенко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні