Постанова
від 22.06.2010 по справі 2а-2497/10/2370
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

№ 2а-2497/10/2370

22.06.2010 р. м. Черкаси

10 год. 40 хв.

Черкаський окружний адмін істративний суд у складі:

головуючого судді - Тимо шенко В.П.

при секретарі - Кулику О.П .,

за участю представників по зивача - Лисенка Ю.М., Т рохименко Н.О.- за довірені стю,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу за позовом дер жавної податкової інспекції у Звенигородському районі Ч еркаської області до комунал ьного підприємства водопров ідно-каналізаційного господ арства Звенигородської місь кої ради про стягнення подат кового боргу,

встановив:

У травні 2010 року до Черкась кого окружного адміністрати вного суду з адміністративни м позовом звернулась державн а податкова інспекція у Звен игородському районі Черкась кої області, в якому просить с тягнути із комунального підп риємства водопровідно-канал ізаційного господарства Зве нигородської міської ради за боргованість зі сплати збору за спеціальне використання водних ресурсів в розмірі 8511 г рн. 98 коп.

Представники позивача поз овні вимоги підтримали повні стю, обґрунтовуючи їх тим, що в ідповідач зареєстрований як суб' єкт підприємницької ді яльності Звенигородською ра йонною державною адміністра цією Черкаської області 21.10.2005 т а перебуває на обліку в орган ах державної податкової служ би з 26.10.2005 як платник податків т а платежів до бюджету. Станом на 27.05.2010 за відповідачем обліко вується заборгованість зі сп лати збору за спеціальне вик ористання водних ресурсів в розмірі 8511 грн. 98 коп., яку позив ач просить стягнути в судово му порядку.

Відповідач належним чином повідомлений про дату, час та місце судового розгляду спр ави, в судове засідання не з' явився, про причину своєї нея вки не повідомив, запереченн я на позов не надав, а тому суд вирішив провести розгляд сп рави за його відсутності на п ідставі наявних матеріалів с прави.

Заслухавши пояснення та до води представників позивача , розглянувши подані докумен ти і матеріали, оцінивши нале жність, допустимість, достов ірність кожного доказу окрем о, а також достатність і взаєм ний зв'язок доказів у їх сукуп ності, суд прийшов до висновк у, що позов підлягає задоволе нню, виходячи з наступного.

Єдині правила обчислення і справляння збору за спеціал ьне використання водних ресу рсів та збору за користуванн я водами для потреб гідроене ргетики і водного транспорту встановлені Порядком справл яння збору за спеціальне вик ористання водних ресурсів та збору за користування водам и для потреб гідроенергетики і водного транспорту, затвер дженим постановою Кабінету М іністрів України № 1494 від 16.08.1999 (д алі - Порядок).

Збір за спеціальне викорис тання водних ресурсів згідно п. 2 цього Порядку справляєтьс я за використання води з водн их об'єктів, що забрана із заст осуванням споруд або технічн их пристроїв та скидання в ни х зворотних вод. При цьому об'єктом обчислення зб ору за спеціальне використан ня водних ресурсів є фактичн ий обсяг води, який використо вують водокористувачі, з ура хуванням обсягу втрат води в їх системах водопостачання.

За змістом п. 3 означеного По рядку платниками збору за сп еціальне використання водни х ресурсів та збору за корист ування водами для потреб гід роенергетики і водного транс порту є підприємства, устано ви та організації незалежно від форми власності, а також г ромадяни - суб'єкти підприємн ицької діяльності, що викори стовують водні ресурси та ко ристуються водами для потреб гідроенергетики і водного т ранспорту.

Судом встановлено, що відпо відач - комунальне підприєм ство водопровідно-каналізац ійного господарства Звениго родської міської ради зареєс троване як суб' єкт підприєм ницької діяльності Звенигор одською районною державною а дміністрацією Черкаської об ласті 21.10.2005, ідентифікаційний к од 33679885 (свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи серії А00 № 561052), та перебуває на о бліку в державній податковій інспекції у Звенигородськом у районі Черкаської області як платник податків і зборів , передбачених Законом Украї ни «Про систему оподаткуванн я»№ 1251-XII від 25.06.1991р., в тому числі зб ору за спеціальне використан ня водних ресурсів, з 26.10.2005 за № 1231 (довідка про взяття на облік платника податків № 397 від 28.10.2005) .

Відповідно до пункту 14 Поря дку збір обчислюється за спе ціальне використання водних ресурсів та збір за користув ання водами для потреб гідро енергетики і водного транспо рту платниками збору самості йно.

Порядок обчислення і справ ляння збору за спеціальне во докористування в частині вик ористання води, складання ро зрахунків, їх подання до орга нів державної податкової слу жби та сплату до бюджетів вст ановлено Інструкцією про пор ядок обчислення і справляння збору за спеціальне водокор истування в частині використ ання води, затвердженою нака зом Міністерства фінансів Ук раїни, Державної податкової адміністрації України, Мініс терства економіки України, М іністерства охорони навколи шнього природного середовищ а та ядерної безпеки України № 231/539/118/219 від 01.10.1999.

Згідно з п. 6.1. цієї Інструкці ї водокористувачі самостійн о обчислюють збір за спеціал ьне використання водних ресу рсів та збір за користування водами для потреб гідроенер гетики щоквартально нароста ючим підсумком з початку рок у, а за користування водами дл я потреб водного транспорту - починаючи з I півріччя.

При цьому обчислюється збі р за спеціальне використання водних ресурсів, виходячи з о бсягів фактично використано ї води (підземної, поверхнево ї, отриманої води, в установле ному законодавством порядку , від інших водокористувачів ) з урахуванням обсягу втрат в оди в їх системах водопостач ання, установлених лімітів, н ормативів збору та коефіцієн тів.

Розрахунки збору, базовий п одатковий (звітний) період дл я якого дорівнює календарном у кварталу, подаються платни ками збору органам державної податкової служби протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним дне м звітного (податкового) квар талу, за місцем податкової ре єстрації.

Сплачується збір водокори стувачами протягом 10 календа рних днів, наступних за остан нім днем граничного терміну подання розрахунку збору за місцем податкової реєстраці ї.

Контроль за повнотою обчис лення і своєчасністю сплати до бюджетів збору за спеціал ьне використання водних ресу рсів та збору за користуванн я водами для потреб гідроене ргетики і водного транспорту здійснюється органами держа вної податкової служби.

Згідно наданого позивачем розрахунку суми боргу щодо к омунального підприємства во допровідно-каналізаційного господарства Звенигородськ ої міської ради станом на 13.05.201 0 обліковується заборгованіс ть зі сплати збору за спеціал ьне використання водних ресу рсів з урахуванням переплати за попередні періоди склада є 8511 грн. 98 коп.

Відповідальність за прави льність обчислення, своєчасн ість подання розрахунків і с плати збору за спеціальне ви користання водних ресурсів т а збору за користування вода ми для потреб гідроенергетик и і водного транспорту відпо відно до п. 20 Порядку справлян ня збору за спеціальне викор истання водних ресурсів та з бору за користування водами для потреб гідроенергетики і водного транспорту, затверд женим постановою Кабінету Мі ністрів України № 1494 від 16.08.1999 не суть платники відповідно до законодавства.

Оскільки суму збору за спец іальне використання природн их ресурсів (водокористуванн я) відповідачем розраховано самостійно в поданому останн ім розрахунку, відповідне по даткове зобов' язання згідн о п. 5.1 статті 5 Закону України « Про порядок погашення зобов' язань платників податків пер ед бюджетами та державними ц ільовими фондами»№ 2181-III від 21.12.2 000р. (далі по тексту - Закон № 2181 ), який є спеціальним законом з питань оподаткування, що уст ановлює порядок погашення зо бов'язань юридичних або фізи чних осіб перед бюджетами та державними цільовими фондам и з податків і зборів (обов'язк ових платежів), нарахування і сплати пені та штрафних санк цій, що застосовуються до пла тників податків контролюючи ми органами, та визначає проц едуру оскарження дій органів стягнення тощо, є узгодженим .

За змістом п.п. 5.4.1 п. 5.4 статті 5 З акону № 2181 узгоджена сума пода ткового зобов'язання, не спла чена платником податків у вс тановлені строки, визнається сумою податкового боргу пла тника податків.

Керуючись п. 6.2. статті 6 Закон у № 2181 у зв' язку з несплатою ко мунальним підприємством вод опровідно-каналізаційного г осподарства Звенигородсько ї міської ради узгоджених су м податкових зобов' язань в установлені строки позиваче м на його адресу були направл ені податкові вимоги: перша № 1/233 від 03.11.2008 на суму 2431 грн. 97 коп. та друга № 2/283 від 10.12.2008 на суму 8 780 грн . 41 коп., отримані уповноважено ю особою відповідача 07.11.2008 та 15.12 .2008 відповідно.

Також судом встановлено, що до відповідача на підставі п одаткового повідомлення-ріш ення від 09.03.2010 № 0000671501/0 застосовані штрафні санкції за несвоєча сно сплачену узгоджену суму податкового зобов' язання і з плати за спеціальне корист ування водними ресурсами у р озмірі 127 грн. 62 коп.

19 листопада 2008 року державно ю податковою інспекцією у Зв енигородському районі Черка ської області на підставі п.п . 8.2.1 п. 8.2 статті 8 Закону № 2181 у зв' язку з несплатою суми податк ового зобов' язання в Держав ному реєстрі обтяжень рухомо го майна зареєстровано подат кову заставу активів платник а податків - комунального пі дприємства водопровідно-кан алізаційного господарства З венигородської міської ради .

13 січня 2009 року начальником д ержавної податкової інспекц ії у Звенигородському районі Черкаської області винесено рішення № 2/24-014/33679885 про стягнення коштів та продаж інших актив ів платника податків - комуна льного підприємства водопро відно-каналізаційного госпо дарства Звенигородської міс ької ради в рахунок погашенн я його податкового боргу.

Таким чином, враховуючи від повідне право органів держав ної податкової служби на зве рнення до суду з позовом про с тягнення боргу, яке передбач ено статтею 10 Закону України « Про державну податкову служб у в Україні», суд вважає довед еним право позивача на стягн ення з відповідача заборгова ності зі сплати збору за спец іальне використання водних р есурсів в розмірі 8511 грн. 98 коп.

Керуючись ст.ст. 86, 159, 162, 163, 254 КАС України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний п озов задовольнити повністю.

Стягнути з комунального п ідприємства водопровідно-ка налізаційного господарства Звенигородської міської рад и, що знаходиться за адресою: 2 0200, Черкаська область, Звениго родський район, місто Звениг ородка, вулиця Кримського, 37, і дентифікаційний код 33679885, на ко ристь бюджету через державну податкову інспекцію у Звени городському районі Черкаськ ої області, що знаходиться за адресою: 20200, м..Звенигородка, в улиця Енгельса, будинок 142, іде нтифікаційний код 34342405, податк овий борг в розмірі 8511 (вісім т исяч п' ятсот одинадцять) гр ивень 98 копійок.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання заяви про апеляці йне оскарження, яка може бути подана до Київського апеляц ійного адміністративного су ду через Черкаський окружний адміністративний суд протяг ом десяти днів з дня складенн я постанови в повному обсязі .

В разі проголошення постан ови у відсутності особи, яка б ере участь у справі, строк под ання заяви про апеляційне ос карження обчислюється з дня отримання нею копії постанов и.

Апеляційна скарга на поста нову подається протягом двад цяти днів після подання заяв и про апеляційне оскарження.

Суддя В.П. Тимошенко

Повний текст постанови виготовлено 24 червня 2010 року

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення22.06.2010
Оприлюднено21.07.2010
Номер документу10085174
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-2497/10/2370

Постанова від 22.06.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.П. Тимошенко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні