Ухвала
від 06.10.2021 по справі 757/53230/21-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/53230/21-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 жовтня 2021 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_12., при секретарі ОСОБА_13., за участю сторони кримінального провадження - прокурора ОСОБА_14., розглянувши у судовому засіданні клопотання прокурора відділу організації процесуального керівництва та підтримання публічного обвинувачення у кримінальних провадженнях щодо кіберзлочинності управління нагляду за додержанням законів органами центрального апарату Національної поліції України Департаменту нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю, Офісу Генерального прокурора ОСОБА_14 про надання дозволу на проведення обшуку,

ВСТАНОВИВ:

В провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_12. надійшло клопотання прокурора відділу організації процесуального керівництва та підтримання публічного обвинувачення у кримінальних провадженнях щодо кіберзлочинності управління нагляду за додержанням законів органами центрального апарату Національної поліції України Департаменту нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю, Офісу Генерального прокурора ОСОБА_14 про надання дозволу на проведення обшуку.

У судовому засіданні прокурор внесене клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Згідно норми ч. 1 ст. 107 КПК України здійснювалась фіксація за допомогою технічних засобів під час розгляду клопотання слідчим суддею.

Слідчий суддя заслухавши пояснення прокурора в обґрунтування клопотання, дослідивши матеріали провадження, приходить до наступного висновку.

Як вбачається з матеріалів клопотання, в уповноважених службових осіб Офісу Генерального прокурора на виконанні перебувають матеріали запиту компетентних органів Сполучених Штатів Америки про надання міжнародної правової допомоги у розслідуванні кримінальної справи CRM-182-79942.

Згідно фактичних обставин, в ході опрацювання уповноваженми службовими особами Офісу Генерального прокурора запиту про надання міжнародної допомоги встановлено, що Федеральна прокуратура по Західному округу штату Пенсильванія та Управління Федерального бюро розслідувань в м. Піттсбург проводять розслідування справи щодо використання послуг абузостійкого хостингу мережі «Avalanche», якою раніше керував та управляв громадянин України ОСОБА_1 та інший неототожнений співучасник. Абузостійкий хостинг мережі ОСОБА_2 сприяв розповсюдженню шкідливого програмного забезпечення ("шкідливих програм"), від якого страждали потерпілі в різних частинах світу, включаючи потерпілих осіб у Західному окрузі штату Пенсильванія, внаслідок діяльності десятків різних угрупувань кіберзлочинців, які користувалися зазначеними послугами. Крім цього на мережі Avalanche розміщувалися кілька махінацій по легалізації злочинних доходів, які використовували "перенощиків грошей" для того, щоб легалізувати кошти, викрадені у потерпілих осіб у ході різних махінацій скоєних кіберзлочинцями.

30 листопада 2016 р. була проведена велика міжнародна правоохоронна операція, в якій взяли участь представники України, США, Німеччини та десятків інших країн, для протидії мережі ОСОБА_2 та припинення діяльності ОСОБА_3 . В результаті проведення цієї операції діяльність послуг Avalanche була припинена. Були заарештовані та заблоковані сотні тисяч шкідливих доменів, десятки серверів Avalanche були вилучені, і правоохоронні органи України провели обшук та арешт ОСОБА_3 . Розслідування щодо мережі ОСОБА_2 продовжується і правоохоронні органи з різних країн продовжують шукати та виявляти змовників, які експлуатували і використовували мережу Avalanche для сприяння здійсненню своїх злочинних махінацій.

В клопотанні надається опис того, як ОСОБА_3 приймав оплату (через ресурс ОСОБА_4 ) від своїх клієнтів-кіберзлочинців, які використовували мережу ОСОБА_2 для розміщення своїх шкідливих програм та здійснення махінацій з легалізації злочинних доходів. Надходження, що надходили на рахунок мережі Avalanche в ресурсі ОСОБА_4 направлялися на рахунки, якими управляв громадянин України ОСОБА_5 , який зараз мешкає в Україні. Прокурор зазначає, що докази, які зазначені в клопотанні, свідчать про те, що ОСОБА_6 використовував в Інтернеті псевдонім "ІНФОРМАЦІЯ_4", коли він управляв послугами в особливо великих розмірах з легалізації коштів для кіберзлочинців. Докази також свідчать про те, що сестра ОСОБА_6 , ОСОБА_7 (громадянка України, яка зараз мешкає в Україні), використовувала в Інтернеті псевдонім "ІНФОРМАЦІЯ_3", коли вона надавала ОСОБА_6 допомогу в проведенні операцій з легалізації грошових коштів, отриманих злочинним шляхом. В додаток до дій, скоєних за попередньою змовою з ОСОБА_3 , по легалізації коштів, отриманих внаслідок махінацій з абузостійким хостингом мережі Avalanche, працівники ФБР нещодавно отримали інформацію, яка вказує, що станом на 2021 рік особа ІНФОРМАЦІЯ_4 ( ОСОБА_6 ) та особа ІНФОРМАЦІЯ_3 (ОСОБА_7) продовжують активно займатися своєю протиправною діяльністю по легалізації грошових коштів, отриманих злочинним шляхом, діючи в інтересах інших кіберзлочинців.

Під час опрацювання уповноваженми службовими особами Офісу Генерального прокурора запиту про надання міжнародної допомоги також встановлено, що У користуванні ОСОБА_8 знаходиться транспортний засіб марки PORSCHE CAYENNE, д.н.з. НОМЕР_1 , який зареєстрований на ОСОБА_9 (батька ОСОБА_8 ), ІНФОРМАЦІЯ_1 , а також транспортний засіб марки FORD F150 д.н.з. НОМЕР_2 , який зареєстровано на ОСОБА_10 (рідний брат ОСОБА_11 ), ІНФОРМАЦІЯ_2 , також на праві власності ОСОБА_8 , належить транспортний засіб марки AUDI Q7 д.н.з. НОМЕР_3 .

Виходячи з матеріалів клопотання, ОСОБА_8 використовує транспортний засіб марки AUDI Q7 д.н.з. НОМЕР_3 , який відповідно до реєстраційної картки транспортного засобу належить останньому.

Прокурор в клопотанні зазначив, що матеріали провадження дають достатні підстави вважати, що у вказаному автомобілі можуть знаходитись речі та документи, що мають значення для виконання вказаного запиту про міжнародну правову допомогу, та які можуть бути доказами під час розслідування та вказувати на причетність осіб до вчинення інкримінуючих їм злочинів.

Згідно зі статтею 561 КПК України на території України з метою виконання запиту про надання міжнародної правової допомоги можуть бути проведені будь-які процесуальні дії, передбачені цим Кодексом або міжнародним договором.

Відповідно до ч. 1 ст. 562 КПК України, якщо для виконання запиту компетентного органу іноземної держави необхідно провести процесуальну дію, виконання якої в Україні можливе лише з дозволу прокурора або суду, така дія здійснюється лише за умови отримання відповідного дозволу в порядку, передбаченому цим Кодексом, навіть якщо законодавство запитуючої сторони цього не передбачає. Підставою для вирішення питання щодо надання такого дозволу є матеріали звернення компетентного органу іноземної держави.

Відповідно до ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь - якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Враховуючи обставини вчинення ймовірного кримінального правопорушення, так як вони викладені в клопотанні сторони обвинувачення, його правове обґрунтування, приходжу до висновку, що є достатні підстави вважати, що у вказаному автомобілі, можуть знаходитись відшукувані речі, предмети та документи, які мають значення для виконання вказаного запиту про міжнародну правову допомогу, та які можуть бути доказами під час розслідування та вказувати на причетність осіб до вчинення інкримінуючих їм злочинів.

Прокурором в судовому засіданні доведено, що за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для виконання вказаного запиту про міжнародну правову допомогу, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи, а відтак приходжу до висновку про наявність підстав для задоволення клопотання.

Наряду з вказаним, клопотання в частині надання дозволу на проведення обшуку з метою вилучення грошових коштів та інших речей, предметів та документів, задоволенню не підлягає, оскільки клопотання в цій частині є неконкретизованим, передчасним, недоведеним та як наслідок, у такому випадку сторону обвинувачення буде наділено широкими повноваженнями на власний розсуд вирішувати походження виявленого майна, що може призвести до їх незаконного вилучення, що є порушенням ст. 6 Конвенції з прав людини (рішення Європейського суду з прав людини від 7 липня 2007 року у справі «Смирнов проти Росії», рішення ЄСПЛ від 15 липня 2003 року у справі «Ернст та інші проти Бельгії»).

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 107, 167, 233 - 235, 309, 561, 562 КПК України, слідчий суддя,

УХВАЛИВ:

Клопотання - задовольнити частково.

Надати дозвіл на проведення обшуку транспортного засобу марки AUDI Q7, д.н.з. НОМЕР_3 , який належить ОСОБА_8 , з метою вилучення речей та документів, що мають значення для розкриття злочинів в ході виконання запиту CRM-182-79942 про міжнародну правову допомогу Сполучених Штатів Америки, а саме: комп`ютери, мобільні та звичайні телефони, планшети, електронні носії даних та інші цифрові пристрої; дані, що зберігаються у таких пристроях, зокрема відображення поточного змісту оперативної пам`яті, якою користувалися або могли користуватися для зберігання переліченого нижче; паролі до пристроїв, ключи шифрування та прилади для захисту даних; інформація, що пов`язана з крадіжкою та продажем даних про платіжні картки; інформація, що стосується місцезнаходження IP-адрес, паролів чи інших засобів доступу до серверів, що використовуються для вчинення злочинів або координації з іншими учасниками злочинної змови, включаючи конфігурації віртуальної приватної мережі (VPN); шкідливе програмне забезпечення (зловмисні програми) та докази його використання; текстові повідомлення, повідомлення у «Джабері», програми обміну зашифрованими повідомленнями, чати, електронні листи чи інший зв`язок між змовниками, злочинними партнерами та (або) передбачуваними потерпілими; інформація, пов`язана із придбанням персональних даних третіх осіб та облікових даних для входу на скомпрометовані сервери; записи та інші документи, що стосуються зайнятості або джерел доходу; банківські записи, фінансові звіти, щомісячні виписки, квитанції про депозити та зняття коштів, а також будь-які документи чи інформація, пов`язані з передачею віртуальних валют або криптовалют, таких як біткойн та монеро; докази володіння або контролю над рахунками криптовалют, включаючи пристрої, що використовуються для зберігання гаманців або ключів криптовалюти; платіжні картки, включаючи кредитні та дебетові картки; проїзні документи та посвідчення особи, а також списки контактів, у яких присутні імена та контактні дані змовників.

В задоволенні решти вимог клопотання - відмовити.

Визначити строк дії ухвали, який не може перевищувати одного місяця з дня постановлення ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Проголошення повного тексту ухвали відбудеться 06.10.2021 о 16:55 год.

Слідчий суддя ОСОБА_12

Дата ухвалення рішення06.10.2021
Оприлюднено07.11.2022

Судовий реєстр по справі —757/53230/21-к

Ухвала від 06.10.2021

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Литвинова І. В.

Ухвала від 06.10.2021

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Литвинова І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні