Рішення
від 04.11.2021 по справі 592/12484/21
КОВПАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа№592/12484/21

Провадження №2/592/2480/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 листопада 2021 року м.Суми

Ковпаківський районний суд Сумської області в складі:

головуючого - судді Шияновської Т.В.,

з участю секретаря судового засідання Чайки Т.В.,

розглянувши за правилами загального позовного провадження у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Суми цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Сумської міської ради, треті особи: Сумська міська державна нотаріальна контора, Автогаражний кооператив Компресор про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом,

у с т а н о в и в:

Позивачка звернулася до суду з вказаним позовом. Свої вимоги обґрунтовує ти, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її батько ОСОБА_2 , після смерті якого залишилося спадкове майно, яке складається серед іншого з земельної ділянки № НОМЕР_1 , площею 22 кв. м. для гаражного будівництва в автогаражному кооперативі Компресор , що знаходиться по АДРЕСА_1 . Вказана земельна ділянка належала померлому на праві приватної власності на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії ІІ-СМ №021112 від 15.07.1996. З метою отримання свідоцтва про право на спадщину ОСОБА_1 звернулась до нотаріуса, але отримала відмову у зв`язку з тим, що відсутній оригінал зазначеного державного акту. В зв`язку з чим, позивачка просить суд визнати за нею право власності на вищезазначену земельну ділянку.

Ухвалою суду від 05.10.2021 позовна заява прийнята до розгляду, відкрито провадження у справі, постановлено розглядати справу за правилами загального позовного провадження з призначенням підготовчого судового засідання.

05.11.2021 ухвалою суду підготовче провадження закрите та призначено справу до розгляду.

В судове засідання сторони не з`явилися. Представник позивачки - адвокат Маслова О.Є. надала до суду заяву про розгляд справи у її відсутність та відсутність позивачки, заявлені вимоги підтримує в повному обсязі та просить задовольнити.

Представник відповідача - Сумської міської ради в судове засідання не з`явився, у відзиві зазначив, що у разі повного обґрунтування позовних вимог, Сумська міська рада просить суд прийняти законне та обґрунтоване рішення, не порушуючи прав та законних інтересів інших осіб. Розгляд справи просять провести без участі їх представника.

Представники третіх осіб: Сумської міської державної нотаріальної контори та автогаражного кооператива Компресор , у судове засідання не з`явилися, про час та місце розгляду справи були повідомлені належним чином. Від завідувача Сумської міської державної нотаріальної контори Ляшенко А. до суду надійшла заява про розгляд справи у її відсутність.

Дослідивши матеріали справи, всебічно та повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають істотне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд дійшов висновку про те, що позовні вимоги підлягають задоволенню з таких підстав.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 (копія свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 від 29.06.2020 на а.с.7).

Відповідно до свідоцтва про народження від 09.03.1960, свідоцтва про розірвання шлюбу серії НОМЕР_3 , свідоцтва про смерть від 26.07.2006, ОСОБА_1 є донькою ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , які померли ІНФОРМАЦІЯ_1 та ІНФОРМАЦІЯ_2 відповідно (а.с.6,8,9).

Згідно з довідкою товариства АК Компресор , ОСОБА_2 був членом даного товариства і має приватизовану земельну ділянку № НОМЕР_1 , на якій знаходиться капітальна забудова, яка будувалася за власні кошти. Заборгованості по внескам не мав (а.с. 13).

У відповідності до копії державного акту на право приватної власності на землю серії ІІ-СМ №021112 виданого 15 липня 1996 року, ОСОБА_2 за життя належала земельна ділянка площею 22 кв. м, передана для гаражного будівництва, кадастровий номер 5910136600:03:002:0820 (а.с.29,30-31).

ОСОБА_1 звернулась до Сумської міської державної нотаріальної контори Сумської області із заявою про прийняття спадщини після смерті батька ОСОБА_2 . Проте отримала відмову у видачі свідоцтва про право на спадщину на земельну ділянку площею 22 кв.м, що розташована на території Сумської міської ради, автокооператив Компресор , у зв`язку із відсутністю у неї правовстановлюючих документів.

Спадкоємцем першої черги за законом після смерті ОСОБА_2 є позивачка, яка прийняла спадщину, що підтверджується копією спадкової справи №630/2020 (а.с.46-53).

У відповідності до ч.1 ст.328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом. Також, власник майна, згідно ст.392 ЦК України, може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Згідно з ст.1216 Цивільного Кодексу України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців).

Згідно ст.ст. 1217, 1233 ЦК України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом. Заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті.

Згідно до ч.1 ст.1261 ЦК України, у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця.

Пунктом 23 Постанови Пленуму Верховного суду України Про судову практику у справах про спадкування від 30.05.2008 за №7 передбачено, що свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, установленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду з правилами позовного провадження.

Згідно з інформаційним листом від 16.05.2013 № 24-753/0/4-13 Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування статтею 1218 ЦК України встановлено, що до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. Умовою для переходу в порядку спадкування права власності на об`єкти нерухомості, в тому числі житловий будинок, інші споруди, земельну ділянку є набуття спадкодавцем зазначеного права у встановленому законодавством України порядку.

Для набуття права власності у встановленому законодавством порядку спадкоємець повинен здійснити дії, які необхідні для набуття права власності на визначене нерухоме майно. Якщо нотаріусом обґрунтовано відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, виникає цивільно-правовий спір, що підлягає розглядові у позовному провадженні. Визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту, що має застосовуватися, якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку.

Таким чином, враховуючи те, що позивачка прийняла спадщину, подавши до нотаріальної контори відповідну заяву про прийняття спадщини, що підтверджується копією спадкової справи, проте позбавлена можливості оформити в установленому порядку спадщину та отримати свідоцтво про право на спадщину за законом на вказану земельну ділянку, оскільки було втрачено оригінал Державного акту на право приватної власності на неї, виданого на ім`я її батька - спадкодавця ОСОБА_2 , суд вважає за можливе визнати за ОСОБА_1 право власності на земельну ділянку АДРЕСА_2 в автогаражному кооперативі Компресор (кадастровий номер 5910136600:03:002:0820) в порядку спадкування після смерті батька ОСОБА_2 .

Керуючись ст.ст. 12, 76-83, 258, 259, 265, 273, 354, 355 ЦПК України, ст.ст. 1216-1218, 1268-1270 ЦК України, суд

у х в а л и в:

Позов ОСОБА_1 задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на земельну ділянку № НОМЕР_1 , площею 22 кв.м, по АДРЕСА_1 в автогаражному кооперативі Компресор (кадастровий номер 5910136600:03:002:0820) в порядку спадкування після смерті батька ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду може бути оскаржене безпосередньо до Сумського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його складання.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 .

Відповідач: Сумська міська рада, місцезнаходження: м. Суми, майдан Незалежності, 2.

Треті особи:

Сумська міська державна нотаріальна контора, місцезнаходження: м. Суми, пр-т Шевченка, буд.3.

Автогаражний кооператив Компресор , місцезнаходження: м. Суми, Курський проспект, 18-Б.

Суддя Т.В. Шияновська

СудКовпаківський районний суд м.Сум
Дата ухвалення рішення04.11.2021
Оприлюднено08.11.2021
Номер документу100863425
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —592/12484/21

Рішення від 04.11.2021

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Шияновська Т. В.

Ухвала від 04.11.2021

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Шияновська Т. В.

Ухвала від 05.10.2021

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Шияновська Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні