Ухвала
від 05.11.2021 по справі 331/1880/20
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

05.11.2021

Справа № 331/1880/20

Провадження № 1-кс/331/1886/2021

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05 листопада 2021 року м. Запоріжжя

Слідчий суддя Жовтневого районного суду м. Запоріжжя ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання слідчого СВ відділу поліції №2 Запорізького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Запорізькій області лейтенанта поліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором Вознесенівської окружної прокуратури м. Запоріжжя ОСОБА_4 , про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42020081020000059, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 12 травня 2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України,

В С Т А Н О В И В:

Слідчий звернувсядо слідчогосудді зклопотанням пропродовження строкудосудового розслідуванняу кримінальному провадженні № 42020081020000059, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 12 травня 2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

В обґрунтування поданого клопотання зазначив, що посадові особи ТОВ «Укрбудремтехнологія» шляхом привласнення коштів для виконання субвенції з державного бюджету на здійснення заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров`я у сільській місцевості, спричинили збиток бюджету держави.

За отриманими даними, під час проведення нового будівництва лабораторій групової практики на території Запорізької області (всього 9 об`єктів) посадові особи ТОВ «Укрбудремтехнологія» за попередньою змовою з фізичними особами-підприємцями завищили вартість проведення будівельних робіт, а саме до ресурсних відомостей вносились витрати на оренду житла для робітників, які фактично проживали в побутових приміщеннях на території будівничого майданчику, а кошти за проживання перечислювались на рахунки ФОП з метою подальшого обготівкування.

Таким чином, керівництво ТОВ «Укрбудремтехнологія» надало документи до ДКБ ЗОДА (яке є розпорядником коштів вказаної субвенції) з завідомо неправдивими даними на проживання робітників, задіяних під час будівництва лабораторій, на загальну суму близько 350000 гривень, чим завищили витрати на будівництво та нанесли збитки бюджету на вказану суму.

ТОВ «Укрбудремтехнологія», ЄДРПОУ 36365576, було зареєстровано за адресом: АДРЕСА_1 .

З 21.03.2020 директором ТОВ «Укрбудремтехнологія» став ОСОБА_5 , також було змінено назву на ТОВ «Глобо АГ».

На теперішній час, з метою встановлення обставин кримінального правопорушення, виникла необхідність у проведенні судових будівельно-технічних експертиз по договорам на будівництво вищевказаних амбулаторій.

Строк досудового розслідування в зазначеному кримінальному провадженні закінчується 12 листопада 2021 року, однак завершити досудове розслідування до закінчення вказаного строку не представляється можливим, оскільки у кримінальному провадженні необхідно виконати слідчі (розшукові) дії направлені на встановлення істини, на теперішній час в рамках досудового слідства по даному кримінальному провадженню необхідно здійснити наступні заходи:

- провести судові будівельно-технічні експертизи, які призначені експертам Дніпропетровського науково дослідницького інституту судових експертиз Міністерства Юстиції України;

- після проведення вказаних експертиз та встановлення винних осіб скерувати проекти повідомлення про підозру до Вознесенівської окружної прокуратури міста Запоріжжя для погодження та подальшого вручення винним особам;

- встановити свідків вчинення злочину серед кола посадових осіб ДКБ ЗОДА та ТОВ «УБРТ».

- провести інші слідчі дії, направлені на встановлення винних осіб.

Досудове розслідування проводиться стабільно та невідкладно з дня внесення відомостей до ЄРДР. Крім того, слідство вважає, що по даному факту злочину на даний час не може бути закрите на підставі ст. 284 КПК України, оскільки триває проведення судової будівельно-технічної експертизи. Оскільки строк досудового розслідування спливає 12 листопада 2021 року, а органу досудового розслідування необхідно провести певний перелік слідчих дій, слідчий звернувся до слідчого судді із клопотанням про продовження строку досудового розслідування ще на дванадцять місяців, тобто до 12.11.2022 року.

У судовому засіданні слідчий ОСОБА_3 клопотання підтримав зазначивши, що завершити досудове розслідування неможливо через об`єктивні причини - завантаженість експерта, досудове розслідування здійснювалось систематично, тому просив надати додатковий строк на його проведення.

Дослідивши матеріали, надані на підтвердження клопотання, слідчий суддя дійшов наступного.

Статтею 219КПКУкраїни визначено, що строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить:

1) дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину;

2)вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Частина 4 ст. 219 КПК України передбачає, що строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4 глави 24 цього Кодексу.

Відповідно доч.1ст.294КПК Україниякщо досудоверозслідування злочинудо моментуповідомлення особіпро підозрунеможливо закінчитиу строк,зазначений участині другійстатті 219цього Кодексу,вказаний строкможе бутипродовжений неодноразовослідчим суддеюза клопотаннямпрокурора абослідчого,погодженого зпрокурором,на строк,встановлений пунктами2і 3частини четвертоїстатті 219цього Кодексу(уданому випадкудванадцяти місяців у разі вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину).

В судовому засіданні встановлено, що в провадженні СВ ВП №2 ЗРУП ГУНП в Запорізькій області № 42020081020000059, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 12 травня 2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України. Під час досудового розслідування даного кримінального правопорушення жодній особі не повідомлено про підозру.

Станом на момент розгляду клопотання слідчого строки досудового розслідування не сплили. Кримінальне правопорушення відноситься до тяжких злочинів.

У судовому засіданні встановлено, що по справі було проведено ряд слідчих дій, а саме: допитані свідки, в порядку тимчасового доступу витребувані речі та документи, проведено ряд відповідних процесуальних дій. 27.07.2021 у кримінальному провадженні призначено судову будівельно-технічну експертизу, наразі проведення експертом експертного дослідження триває.

13.08.2021до СВ відділу поліції №2 Запорізького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Запорізькій області надійшов листдиректора Дніпропетровського науково-дослідногоінституту судовихекспертиз, відповідно доякого виконанняекспертизи можебути здійсненотільки утермін,що перевищує90календарних дніву зв`язкуіз великимобсягом дослідженьта надмірнимнавантаженням судових експертів.

Строк досудового розслідування в зазначеному кримінальному провадженні закінчується 12.11.2021, однак завершити досудове розслідування до закінчення вказаного строку не представляється можливим, оскільки у кримінальному провадженні необхідно виконати слідчі (розшукові) дії направлені на встановлення істини, а саме: провести судові будівельно-технічні експертизи, які призначені експертам Дніпропетровського науково дослідницького інституту судових експертиз Міністерства Юстиції України; після проведення вказаних експертиз та встановлення винних осіб скерувати проекти повідомлення про підозру до Вознесенівської окружної прокуратури міста Запоріжжя для погодження та подальшого вручення винним особам; встановити свідків вчинення злочину серед кола посадових осіб ДКБ ЗОДА та ТОВ «УБРТ»; провести інші слідчі дії, направлені на встановлення винних осіб.

Таким чином, враховуючи обсяг слідчих дій, які були проведені слідчим, необхідність отримання додаткових доказів, на сьогодні ці дії не були проведені з об`єктивних причин, оскільки їм передувало проведення інших слідчих дій, враховуючи, що строки та обсяги виконання експертних робіт визначаються іншими учасниками кримінального провадження (експертами), слідчий суддя вважає, що для завершення досудового розслідування даного кримінального провадження необхідним є додатковий строк терміном дванадцять місяців.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 219, 294, 303 КПК України,

У Х В А Л И В :

Клопотання слідчого СВ відділу поліції №2 Запорізького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Запорізькій області лейтенанта поліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором Вознесенівської окружної прокуратури м. Запоріжжя ОСОБА_4 , про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42020081020000059, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 12 травня 2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, - задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування кримінального провадження № 42020081020000059 внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 12 травня 2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, на дванадцять місяців, тобто до 12 листопада 2022 року включно.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення05.11.2021
Оприлюднено02.02.2023
Номер документу100869156
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42020081020000059, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 12 травня 2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України

Судовий реєстр по справі —331/1880/20

Ухвала від 05.11.2021

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Пивоварова Ю. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні