Постанова
від 21.06.2010 по справі 2а-11622/10/0570
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 червня 2010 р. сп рава № 2а-11622/10/0570

Приміщення суду за адре сою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвард ійської дивізії, 17

час прийняття постанови: 11 год 00 хв

Донецький окружний адміні стративний суд в складі:

головуючого судді Бєломєс тнова О. Ю.

при секретарі Аврамченко С .С.

Донецький окружний адмі ністративний суд в складі су дді Бєломєстнова О.Ю. при сек ретарі Аврамченко С.С., розгл янувши у відкритому судовому засіданні в залі судових зас ідань в м. Донецьку по вул. 50-ї Г вардійської Дивізії, 17 адміні стративну справу

за позовом Горлівського мі ського центру зайнятості - ро бочого органу виконавчої ди рекції Фонду загальнообов' язкового державного соціал ьного страхування України на випадок безробіття

до Державного підприємств а «Артемвугілля»

про стягнення недоїмки із с трахових внесків у розмірі 1496 441,66 грн. та пені 42126,07грн.

за участю представника поз ивача Артемової К.А. за до віреністю

представника відповідача Медведєва В.Ю. за довірен істю

ВСТАНОВИВ:

Горлівський міський центр зайнятості - робочий орган в иконавчої дирекції Фонду за гальнообов' язкового держа вного соціального страхува ння України на випадок безр обіття звернувся до суду з по зовом до до Державного підп риємства «Артемвугілля» про стягнення недоїмки із страх ових внесків у розмірі 1496441,66 грн . та пені 42126,07грн., мотивуючи сво ї вимоги тим, що відповідач є п латником страхових внесків д о Фонду загальнообов' язков ого державного соціального с трахування на випадок безроб іття і зобов' язано своєчасн о та в повному обсязі їх сплач увати. Позивачем була провед ена перевірка ДП “Артемвугі лля” з питань дотримання вим ог законодавства щодо прави льності нарахування, повноти і своєчасності перерахуванн я страхових внесків на загал ьнообов' язкове державне со ціальне страхування на випад ок безробіття. За результата ми якої був складений акт № 53 в ід 25.02.2010р. Зазначеним актом вст ановлено, що за підприємство м рахується прострочена забо ргованість зі сплати страхо вих внесків за період з 28.07.2009 ро ку по 31.01.2010 року у сумі 1496441,66 грн. У зв' язку з неповною та несво єчасною сплатою сум страхов их внесків, позивачем нарахо вана пеня у розмірі 42126,07 грн. Пр осили стягнути з відповідача зазначену суму заборгованос ті та пені.

Представник позивача в суд ове засідання з' явився поз овні вимоги підтримав, проси в позов задовольнити у повно му обсязі.

Представник відповідача в судове засідання з' явився, проти суми позову не запере чував, однак пояснив, що підп риємство не сплачувало страх ові внески на підставі прото кольних доручень Кабінету Мі ністрів України, які зобов' язували підприємство направ ляти всі грошові кошти, вируч ені від реалізації вугілля, н а виплату заробітної плати. Т акож, просив застосувати вим оги ст.ст. 99,100 КАС України.

Заслухавши представника п озивача, представника відпов ідача та дослідивши матеріал и справи, суд встановив:

Позивач - Горлівський міс ький центр зайнятості підпо рядковується Донецькому обл асному центру зайнятості та згідно положення, виконує фу нкції робочого органу викона вчої дирекції Фонду загально обов' язкового державного с оціального страхування Укра їни на випадок безробіття за безпечує реалізацію державн ої політики зайнятості насел ення, працевлаштування, проф есійну орієнтацію, підготовк у, перепідготовку та підвище ння кваліфікації, соціальну підтримку тимчасово не працю ючих громадян на території м іста (району), а також забезпе чує виконання рішень Правлін ня Фонду відповідно до Закон у України „Про загальнообов' язкове державне соціальне ст рахування на випадок безробі ття”.

Відповідно до ст. 8 Закону Ук раїни „Про загальнообов' яз кове державне соціальне стра хування на випадок безробітт я” фонд загальнообов'язковог о державного соціального стр ахування України на випадок безробіття (далі - Фонд) створю ється для управління страхув анням на випадок безробіття, провадження збору та акумул яції страхових внесків, конт ролю за використанням коштів , виплати забезпечення та над ання соціальних послуг, здій снення інших функцій згідно із цим Законом і статутом. Фон д є цільовим централізованим страховим фондом, некомерці йною самоврядною організаці єю.

Відповідач - Державне під приємство “Артемвугілля” є юридичною особою, внесене до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних о сіб-підприємців, є платником страхових внесків на загаль нообов' язкове державне соц іальне страхування на випадо к безробіття.

25.02.2010 року позивачем була про ведена планова перевірка ДП “Артемвугілля” з питань дот римання законодавства щодо п равильності нарахування, сво єчасності і повноти перераху вання страхових внесків на з агальнообов' язкове держав не соціальне страхування на випадок безробіття до Фонду загальнообов' язкового дер жавного соціального страхув ання України на випадок безр обіття за період з 01.01.2007 року п о 31.01.2010 року, за результатами як ої складений акт № 53 від 25.02.2010 рок у.

Згідно вказаного акту, поз ивачем були встановлені фа кти неповної та несвоєчасної сплати підприємством страх ових внесків. Недоїмка зі спл ати страхових внесків за пер іод з 28.07.2009 року по 31.01.2010 року скла ла 1496441,66 грн.

Крім того, на суму несплачен их страхових внесків позивач ем була нарахована пеня в роз мірі 42126,07 грн.

Абзацем 1 ч. 3 ст. 17 Закону Укра їни „Про загальнообов' язко ве державне соціальне страху вання на випадок безробіття” визначено, що перерахування страхових внесків здійсню ється страхувальниками одн очасно з одержанням (перера хуванням) коштів на оплату пр аці, у тому числі в безготівк овій чи натуральній формі, а бо виручки від реалізації т оварів (послуг).

Відповідно до п. 2 ч. 2 ст. 35 За кону України „Про загальнооб ов' язкове державне соціаль не страхування на випадок бе зробіття” та абзацу 3 пункту 8.1 Інструкції “Про порядок о бчислення і сплати внесків на загальнообов' язкове де ржавне соціальне страхуван ня на випадок безробіття та обліку їх надходження до Фо нду загальнообов' язкового державного соціального стр ахування України на випадок безробіття відповідач зобов ' язаний своєчасно та в пов ному розмірі сплачувати ст рахові внески до Фонду.

Статтею 38 цього Закону пере дбачено, що роботодавець нес е відповідальність за несвоє часність сплати та неповну с плату страхових внесків, у то му числі страхових внесків, щ о сплачують застраховані осо би через рахунки роботодавці в. У разі несвоєчасної сплати страхових внесків страхувал ьниками або неповної їх спла ти страхувальники сплачують суму донарахованих контролю ючим органом страхових внеск ів (недоїмки), штраф та пеню. Пе ня обчислюється виходячи з 120 відсотків облікової ставки Н аціонального банку України, що діяла на момент сплати, нар ахованої на повну суму недої мки (без урахування штрафів) з а весь її строк. Строк давност і у разі стягнення страхових внесків, пені та фінансових с анкцій, передбачених цією ст аттею, не застосовується.

Як встановлено у судовому з асіданні, на підставі акту пе ревірки та виявлених в її ход і порушень, Горлівським місь ким центром зайнятості було прийнято рішення № 1 від 29.03.2010 ро ку про стягнення з відповіда ча простроченої заборговано сті зі сплати страхових внес ків в сумі 1496441,66 грн. та нарахова ної пені в розмірі 42126,07 грн.

Зазначене рішення підприє мством не оскаржене та у добр овільному порядку не виконан е.

Таким чином, оскільки відпо відач не погасив заборгован ість по страховим внескам та пені за період з 28.07.2009 року по 31.01. 2010 року у загальному розмірі 153 8567,73 грн., суд вважає необхідним задовольнити позов Горлівс ького міського центру зайня тості - робочого органу вико навчої дирекції Фонду загаль нообов' язкового державног о соціального страхування на випадок безробіття у повном у обсязі.

Суд не приймає до уваг и посилання відповідача на у рядові рішення (протоколи за сідання Кабінету Міністрів У країни №48 від 23.11.2005р., № 70 від 29.10.2009р., № 4 від 20.01.2010р. з наступних підста в.

Встановлений статте ю 9 КАС України принцип законн ості передбачає, що суд виріш ує справи на підставі Консти туції та законів України, а та кож міжнародних договорів, з года на обов'язковість яких н адана Верховною Радою Україн и. Суд застосовує інші нормат ивно-правові акти, прийняті в ідповідним органом на підста ві, у межах повноважень та у сп осіб, що передбачені Констит уцією та законами України. У р азі невідповідності нормати вно-правового акта Конституц ії України, закону України, мі жнародному договору, згода н а обов'язковість якого надан а Верховною Радою України, аб о іншому правовому акту суд з астосовує правовий акт, який має вищу юридичну силу.

Враховуючи, що порядо к страхових внесків на загал ьнообов' язкове державне со ціальне страхування на випад ок безробіття може встановлю ватися виключно у Законі Укр аїни «Про загальнообов' яз кове державне соціальне стра хування на випадок безробітт я”, зважаючи на наведений вищ е принцип, суд при вирішенні с прави застосовує норми саме Закону.

Крім того, урядове ріш ення, на яке посилається пози вач, оформлене протоколом, а н е постановою чи розпорядженн ям, які у відповідності до ч. 1 с т. 52 Закону України „Про Кабін ет Міністрів України” є обов 'язковими для виконання акта ми Кабінету Міністрів Україн и.

Що стосується заяви відпов ідача про застосування вимо г ст.ст.99, 100 КАС України суд зазн ачає наступне.

Частиною 1 статі 100 КАС Україн и встановлено, що пропущення строку звернення до адмініс тративного суду є підставою для відмови у задоволенні ад міністративного позову за ум ови, якщо на цьому наполягає о дна із сторін.

Відповідно до ст. 99 КАС Украї ни адміністративний позов мо же бути подано в межах строку звернення до адміністративн ого суду, встановленого цим К одексом або іншими законами.

У свою чергу, згідно з абзац ам 2 частини 2 ст. 38 Закону Украї ни «Про загальнообов' язков е державне соціальне страхув ання на випадок безробіття” строк давності у разі стягне ння страхових внесків, пені, т а фінансових санкцій, передб ачених цією статтею, не засто совується.

З урахуванням викладених о бставин, суд, вважає позов так им, що підлягає задоволенню.

Судові витрати відповідно до ст. 94 КАС України стягненню не підлягають.

На підставі викладеного, ке руючись ст. ст. 94, 160-163 Кодексу адм іністративного судочинства України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

Позов Горлівського місько го центру зайнятості - робочо го органу виконавчої дирекц ії Фонду загальнообов' язк ового державного соціально го страхування України на в ипадок безробіття до Державн ого підприємства «Артемвугі лля» про стягнення недоїмки із страхових внесків у розмі рі 1496441,66 грн. та пені 42126,07грн. задов ольнити.

Стягнути з Державног о підприємства «Артемвугілл я» (ЄДРПОУ 08679830, адреса: 84601, м. Горл івка, пр. Леніна, 13,) на користь Г орлівського міського центру зайнятості - робочого органу виконавчої дирекції Фонду загальнообов' язкового дер жавного соціального страху вання України на випадок бе зробіття (ЄДРПОУ 22032986, адреса: 84617 , м. Горлівка, вул. Гагаріна, 48) с уму недоїмки у розмірі 1496441,66 гр н. (один мільйон чотириста дев ' яносто шість тисяч чотирис та сорок одна гривня шістдес ят шість копійок) на р/р 37170301900018, ко д платежу 50040100, банк ГУДДКУ у Дон ецькій області, МФО 834016, отриму вач - Державний бюджет м. Гор лівки та пеню у розмірі 42126,07 гр н. ( сорок дві тисячі сто двадц ять шість гривень нуль сім ко пійок) на р/р 37176305900018, код платежу 5 0040500, банк ГУДДКУ у Донецькій об ласті, МФО 834016, отримувач Держа вний бюджет м. Горлівки.

Постанова може бути о скаржена в апеляційному поря дку до Донецького апеляційно го адміністративного суду че рез суд першої інстанції шля хом подачі в 10-денний строк з д ня складання постанови в по вному обсязі заяви про апеля ційне оскарження і подання п ісля цього протягом 20 днів апе ляційної скарги, з подачею її копії до апеляційної інстан ції або в порядку ч. 5 ст. 186 КАС Ук раїни.

Постанова набирає за конної сили після закінчення строку подання заяви про апе ляційне оскарження, якщо так у не було подано. У разі подан ня заяви про апеляційне оска рження, але не подання апеляц ійної скарги у строк, встанов лений ст. 186 КАС України, постан ова набирає законної сили пі сля закінчення цього строку. У випадку подання апеляційн ої скарги постанова, якщо її н е скасовано, набирає законно ї сили після закінчення апел яційного розгляду справи.

Вступна та резолютив на частина постанови проголо шена у судовому засіданні 21 че рвня 2010 року. Постанова в иготовлена в повному обсязі 23 червня 2010р.

Заява про ап еляційне оскарження постано ви суду подається протягом д есяти днів з дня її проголоше ння, а в разі складення постан ови у повному обсязі - з дня ск ладення в повному обсязі - до Д онецького апеляційного адмі ністративного суду через Дон ецький окружний адміністрат ивний суд.

Якщо постанову було проголошено у відсутності о соби, яка бере участь у справі , то строк подання заяви про ап еляційне оскарження обчислю ється з дня отримання нею коп ії постанови.

Апеляційна скарга на постанову суду подається до Донецького апеляційного адм іністративного суду через До нецький окружний адміністра тивний суд протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Апеляційна скарга мо же бути подана без попереднь ого подання заяви про апеляц ійне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановле ний для подання зяви про апел яційне оскарження.

Суддя Бєломєстнов О. Ю.

Дата ухвалення рішення21.06.2010
Оприлюднено21.07.2010
Номер документу10090394
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-11622/10/0570

Постанова від 21.06.2010

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Бєломєстнов О. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні