Постанова
від 18.05.2010 по справі 196/10/1570
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2а-196/10/1570

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 травня 2010 року м.Одеса

Одеський окружний адмі ністративний суд у складі

головуючого судді: Юхтенко Л.Р.

при секретарі судового зас ідання: Коваленко І.І.

за участю сторін: від позив ача - Порубіна Ю.Д. (за довіреністю)

від відповідач а - не з' явився

розглянувши у відкритом у судовому засіданні в примі щенні Одеського окружного ад міністративного суду адміні стративну справу за позовом Одеського обласного від ділення Фонду соціального за хисту інвалідів до Товариств а з обмеженою відповідальніс тю «Консалтингова компанія « Югстар»про стягнення суми ад міністративно-господарськи х санкцій за невиконання нор мативу робочих місць для пра цевлаштування інвалідів у 2008 році у розмірі 6852 грн. 94 коп. та п ені за порушення встановлени х законодавством термінів сп лати адміністративно-господ арських санкцій у розмірі 522 г рн. 19 коп., всього 7375 грн. 13 коп., -

ВСТАНОВИВ:

До суду з адміністрат ивним позовом звернулося Оде ське обласне відділення Фонд у соціального захисту інвалі дів до Товариства з обмежено ю відповідальністю «Консалт ингова компанія «Югстар»про стягнення суми адміністрати вно-господарських санкцій за невиконання нормативу робоч их місць для працевлаштуванн я інвалідів у 2008 році у розмірі 6852 грн. 94 коп. та пені за порушен ня встановлених законодавст вом термінів сплати адмініст ративно-господарських санкц ій у розмірі 522 грн. 19 коп., всього 7375 грн. 13 коп.

Позовні вимоги були вмот ивовані тим, що відповідачем у 2008 році не був дотриманий нор матив робочих місць для прац евлаштування інвалідів, а са ме: відповідач повинен був ст ворити 1 місце для працевлашт ування інвалідів, проте не ст ворив жодного. Сума адмініст ративно-господарських санкц ій за 1 нестворене робоче місц е становить 6852 грн. 94 коп. Відпов ідач у добровільному порядку не сплатив зазначену суму у в становлені законодавством с троки, у зв' язку з чим Одеськ им обласним відділенням Фонд у соціального захисту інвалі дів була нарахована пеня, вих одячи з 120 % річних облікової ст авки Національного банку Укр аїни у сумі 522 грн. 19 коп.

Представник позивача у від критому судовому засіданні п озовні вимоги підтримав та п росив їх задовольнити, посил аючись на обставини викладен і у позовній заяві.

Представник відповідач а в судове засідання не з' яв ився. Про день час та місце роз гляду справи відповідач був повідомлений належним чином та завчасно через засоби мас ової інформації. Запереч ення на позов та докази, які у нього є, представник відпові дача до суду не надав.

Відповідно до п. 6 ст. 71 Кодекс у адміністративного судочин ства України, якщо особа, яка б ере участь у справі, без поваж них причин не надасть докази на пропозицію суду для підтв ердження обставин, на які вон а посилається, суд вирішує сп раву на основі наявних доказ ів.

Вивчивши матеріали спра ви, заслухавши пояснення пре дставника позивача, перевіри вши їх доказами, суд вважає, що адміністративний позов підл ягає задоволенню в повному о бсязі з наступних підстав.

Відповідно до вимог ч. 9 ст. 19 Закону України “Про осно ви соціальної захищеності ін валідів в Україні”від 21 берез ня 1991р. №875-XI підприємства, устан ови, організації, у тому числі підприємства, організації г ромадських організацій інва лідів, фізичні особи, в яких за основним місцем роботи прац ює 8 і більше осіб, реєструютьс я у відповідних відділеннях Фонду соціального захисту ін валідів за своїм місцезнаход женням і щороку подають цим в ідділенням звіт про зайнятіс ть та працевлаштування інвал ідів.

Судом встановлено, що 02 квітня 2009 року відповідачем до Одеського обласного відді лення Фонду соціального захи сту інвалідів було надано зв іт про зайнятість і працевла штування інвалідів за 2008 рік з а формою № 10-ПІ (аркуш справи 9), в якому було зазначено, що сере дньооблікова чисельність шт атних працівників ТОВ «Конса лтингова компанія «Югстар»у 2008 році склала 17 осіб.

Згідно з вимогами статті 19 З акону України “Про основи со ціальної захищеності інвалі дів в Україні” для підприємс тв, установ, організацій, у том у числі підприємств, організ ацій громадських організаці й інвалідів, фізичних осіб, як і використовують найману пра цю, установлюється норматив робочих місць для працевлашт ування інвалідів у розмірі ч отирьох відсотків середньоо блікової чисельності штатни х працівників облікового скл аду за рік, а якщо працює від 8 д о 25 осіб, - у кількості одного робочого місця.

Кількість інвалідів-шт атних працівників, які відпо відно до ст.19 Закону України “ Про основи соціальної захище ності інвалідів в Україні” м али бути працевлаштовані на підприємстві відповідача у 2 008 році дорівнює 1 особу.

Проте з вищевказаного з віту вбачається, що у 2008 році на підприємстві відповідача не працювало жодного інваліда.

Суд встановив, що на підстав і отриманого від відповідача звіту Одеським обласним від діленням Фонду соціального з ахисту інвалідів було складе но розрахунок заборгованост і по сплаті адміністративно- господарських санкцій за нев иконання нормативу робочих м ісць для працевлаштування ін валідів за 2008 рік (аркуш справи 8) відносно відповідача, у яко му встановлено, що відповідн о до фактичної кількості роб очих місць у 2008 році норматив р обочих місць для працевлашту вання інвалідів становить 1 о собу. З цих підстав у пункті 3 р озрахунку позивач прийшов до обґрунтованого висновку, що кількість робочих місць, при значених для працевлаштуван ня інвалідів і не зайнятих ін валідами становить 1.

Згідно з ч. 1 ст. 20 Закону Украї ни “Про основи соціальної за хищеності інвалідів в Україн і” підприємства, установи, ор ганізації, у тому числі підпр иємства, організації громадс ьких організацій інвалідів, фізичні особи, які використо вують найману працю, де серед ньооблікова чисельність пра цюючих інвалідів менша, ніж у становлено нормативом, перед баченим статтею 19 цього Закон у, щороку сплачують відповід ним відділенням Фонду соціал ьного захисту інвалідів адмі ністративно-господарські са нкції, сума яких визначаєтьс я в розмірі середньої річної заробітної плати на відпові дному підприємстві, установі , організації, у тому числі під приємстві, організації грома дських організацій інваліді в, фізичної особи, яка викорис товує найману працю, за кожне робоче місце, призначене для працевлаштування інваліда і не зайняте інвалідом. Для під приємств, установ, організац ій, у тому числі підприємств, о рганізацій громадських орга нізацій інвалідів, фізичних осіб, на яких працює від 8 до 15 о сіб, розмір адміністративно- господарських санкцій за роб оче місце, призначене для пра цевлаштування інваліда і не зайняте інвалідом, визначаєт ься в розмірі половини серед ньої річної заробітної плати на відповідному підприємств і, в установі, організації, у т ому числі підприємстві, орга нізації громадських організ ацій інвалідів, у фізичної ос оби, яка використовує найман у працю.

Згідно з положеннями Госп одарського кодексу України а дміністративно-господарськ і санкції є одним з видів госп одарських санкцій.

Відповідно до ч. 1 ст. 216 ГК Укра їни, учасники господарських відносин несуть господарськ о-правову відповідальність з а правопорушення у сфері гос подарювання шляхом застосув ання до правопорушників госп одарських санкцій на підстав ах і в порядку, передбачених ц им Кодексом, іншими законами та договором.

Згідно з ч. 2 ст. 218 ГК України у часник господарських віднос ин відповідає за невиконання або неналежне виконання гос подарського зобов'язання чи порушення правил здійснення господарської діяльності, я кщо не доведе, що ним вжито усі х залежних від нього заходів для недопущення господарськ ого правопорушення.

Відповідно до вимог ч . ч. 2, 3 ст. 19 Закону України “Про о снови соціальної захищеност і інвалідів в Україні” підпр иємства, установи, організац ії, у тому числі підприємства , організації громадських ор ганізацій інвалідів, фізичні особи, які використовують на йману працю, самостійно розр аховують кількість робочих м ісць для працевлаштування ін валідів відповідно до нормат иву, встановленого частиною першою цієї статті, і забезпе чують працевлаштування інва лідів. Підприємства, установ и, організації, у тому числі пі дприємства, організації гром адських організацій інвалід ів, фізичні особи, які викорис товують найману працю, самос тійно здійснюють працевлашт ування інвалідів у рахунок н ормативів робочих місць, вих одячи з вимог статті 18 цього З акону.

Як вбачається з ч. 3 ст.18 Закон у України “Про основи соціал ьної захищеності інвалідів в Україні” від 21 березня 1991р. №875-XI (зі змінами та доповненнями) п ідприємства, установи, орган ізації, фізичні особи, які вик ористовують найману працю, з обов' язані виділяти та ство рювати робочі місця для прац евлаштування інвалідів, у то му числі спеціальні робочі м ісця, створювати для них умов и праці з урахуванням індиві дуальних програм реабілітац ії і забезпечувати інші соці ально-економічні гарантії, п ередбачені чинним законодав ством, надавати державній сл ужбі зайнятості інформацію, необхідну для організації пр ацевлаштування інвалідів, і звітувати Фонду соціального захисту інвалідів про зайня тість та працевлаштування ін валідів у порядку, встановле ному Кабінетом Міністрів Укр аїни.

Таким чином, виконанню відп овідними органами обов'язку працевлаштовувати інваліді в повинно передувати вжиття підприємством необхідних за ходів для забезпечення таког о працевлаштування, до яких н алежать, зокрема, створення в установленому порядку робоч их місць у межах нормативу та інформування названих орган ів про наявність таких вакан тних посад для інвалідів.

Судом встановлено, що відпо відач у 2008 році не інформував д ержавну службу зайнятості пр о створення (пристосування) р обочих місць для працевлашту вання інвалідів та про вільн і робочі місця та вакантні по сади, на яких може використов уватися праця інвалідів, що п ідтверджується листом Біляї вського районного центру зай нятості № 1081/03/03 від 01.03.2010 року (арку ш справи 29).

Таким чином суд приходить д о висновку, що у 2008 році відпові дачем не було вжито усіх зале жних від нього заходів для не допущення правопорушення у в игляді недотримання нормати ву робочих місць для працевл аштування інвалідів та у зв' язку з цим відповідач має нес ти відповідальність у вигляд і адміністративно-господарс ьких санкцій, передбачених с т. 20 Закону України «Про основ и соціальної захищеності інв алідів в Україні».

Згідно з ч.4 ст.20 Закону Украї ни “Про основи соціальної за хищеності інвалідів в Україн і” адміністративно-господар ські санкції розраховуються та сплачуються підприємства ми, установами, організаціям и, у тому числі підприємствам и, організаціями громадських організацій інвалідів, фізи чними особами, зазначеними в частині першій цієї статті, с амостійно у строк до 15 квітня року, наступного за роком, в як ому відбулося порушення норм ативу, встановленого частино ю першою статті 19 цього Закону .

Сума адміністартивно-госп одарських санкцій за недотри мання відповідачем у 2008 році н ормативу робочих місць для п рацевлаштування інвалідів в ідповідно до ч. 1 ст. 20 Закону Ук раїни “Про основи соціальної захищеності інвалідів в Укр аїні” дорівнює 6852 грн. 94 коп. (сер едньорічна заробітна плата = 116500 (фонд оплати праці штатних працівників у 2008 рокі) :17(працюю чих осіб у 2008 році) =6852, 94 грн.). Саме вказана сума самостійно виз начена позивачем у розрахунк у адміністративно-господарс ьких санкцій за 2008 рік (аркуш сп рави 8).

Судом встановлено, що відпо відачем було надано на адрес у позивача гарантійний лист від 14.04.2009 року № 348/09 (а.с. 23) про сплат у вищезазначеної суми адміні стративно-господарських сан кцій, проте у строк до 15 квітня 2009 року вказана санкція не бул а оплачена.

Відповідно до ч. 2 ст. 20 Закону України “Про основи соціаль ної захищеності інвалідів в Україні” порушення термінів сплати адміністративно-госп одарських санкцій тягне за с обою нарахування пені. Пеня о бчислюється виходячи з 120 відс отків річних облікової ставк и Національного банку Україн и, що діяла на момент сплати, н арахованої на повну суму нед оїмки за весь її строк.

З цих підстав Одеське облас не відділення Фонду соціальн ого захисту інвалідів нараху вало відповідачу пеню за пер іод з 15.04.2009 року по 25.12.2009 року, що ст ановить розмір 552 грн. 19 коп.

Відсоток ставки НБУ на 25.12. 2009 року становить 10,25 %, відсоток ставки на один день склав 10,25 % х 120% / 365 х 100= 0,03 %.

Таким чином, сума пені за 254 д нів (з 15.04.2009 року по 25.12.2009 року) стан овить: 6852,94 х 0, 03 х 254 : 100 = 522, 19 грн., яку по зивач просить стягнути з від повідача. Наведений розрахун ок пені приведений в адмініс тративному позові.

Частиною 1 ст. 71 Кодексу адмін істративного судочинства Ук раїни передбачено, що кожна с торона повинна довести ті об ставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Згідно з ст. 86 Кодексу адміні стративного судочинства Укр аїни суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтуєтьс я на їх безпосередньому, всеб ічному, повному та об'єктивно му дослідженні.

Суд дослідивши наявні в м атеріалах справи докази, при ходить до висновку, що оскіль ки відповідач не виконав сво їх обов' язків по дотриманню нормативу робочих місць для забезпечення працевлаштува ння інвалідів та не вжив жодн их заходів для недопущення в казаного правопорушення та с воєчасно не сплатив суму адм іністративно-господарських санкцій, позивач цілком зако нно застосував до відповідач а адміністративно-господарс ькі санкції та на рахував пен ю на них.

На підставі викладеног о суд вважає, що позовні вимог и підлягають задоволенню в п овному обсязі.

Відповідно до ст.ст. 216,218 ГК У країни ст.ст. 19, 20 Закону Україн и “Про основи соціальної зах ищеності інвалідів в Україні ”, ч.4 ст.20 Закону України “Про з айнятість населення”, та кер уючись ст.ст. 2,4,71, 86, 158-163, 254 КАС У країни суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний п озов Одеського обласного від ділення Одеського обласного відділення Фонду соціальног о захисту інвалідів до Товар иства з обмеженою відповідал ьністю «Консалтингова компа нія «Югстар»про стягнення су ми адміністративно-господар ських санкцій за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів у 2008 році у розмірі 6852 грн. 94 коп. т а пені за порушення встановл ених законодавством терміні в сплати адміністративно-гос подарських санкцій у розмірі 522 грн. 19 коп., всього 7375 грн. 13 коп. - задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю «Ко нсалтингова компанія «Югста р»(місцезнаходженнявул. Заво дська, 19, м. Білявка, Біляївськи й район, Одеська область, код Є ДРПОУ 31609690, Райфайзен Банк « Аваль»”, МФО 380805) на користь Оде ського обласного відділення Фонду соціального захисту і нвалідів (місцезнаходження: 65107, м. Одеса, вул. Канатна, 83, Бан к - ГУ ДКУ в Одеській облас ті, Одержувач - УДК у Біляївс ькому районі, МФО 828011, р/р 31219230700111, ко д 23214732, код 50070000) суму адміністрат ивно-господарських санкцій з а невиконання нормативу робо чих місць для працевлаштуван ня інвалідів у 2008 році у розмір і 6852 грн. 94 коп.( шість тисяч вісі мсот п' ятдесят дві гривні д ев' яносто чотири копійки) т а пеню за порушення встановл ених законодавством терміні в сплати адміністративно-гос подарських санкцій у розмірі 522 грн. 19 коп. (п' ятсот двадцять дві гривні дев' ятнадцять к опійок).

Постанова може бути оска ржена до Одеського апеляційн ого адміністративного суду ч ерез суд першої інстанції шл яхом подачі у строки встанов ленні ст. 186 КАС України заяви п ро апеляційне оскарження і п оданням після цього протягом двадцяти днів апеляційної с карги, або в порядку ч.5 ст. 186 КАС України.

Постанова набирає закон ної сили після закінчення ст року подання заяви про апеля ційне оскарження, встановлен ого ст. 186 КАС України, якщо таку заяву не було подано. Якщо бул о подано заяву про апеляційн е оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк , встановлений ст. 186 КАС Україн и, постанова набирає законно ї сили після закінчення цьог о строку.

Повний текст постанови складений 18 травня 2010 року.

Суддя:/підпис/

З оригіналом згідно:

Суддя: Л.Р. Юхтенко

Дата ухвалення рішення18.05.2010
Оприлюднено22.07.2010

Судовий реєстр по справі —196/10/1570

Ухвала від 27.01.2010

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Юхтенко Л.Р.

Ухвала від 12.01.2010

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Юхтенко Л.Р.

Постанова від 18.05.2010

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Юхтенко Л.Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні