Ухвала
від 26.10.2021 по справі 2-800/10
ЦЕНТРАЛЬНО-МІСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

Справа № 2-800/10

Провадження 2-п/216/55/21

УХВАЛА

іменем України

26 жовтня 2021 року місто Кривий Ріг

Центрально-Міський районний суд міста Кривого рогу Дніпропетровської області, у складі головуючого судді Кузнецова Р.О.,

за участю секретаря судового засідання Кузь А.Ю.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в приміщенні місцевого суду в м. Кривому Розі, заяву відповідача ОСОБА_1 про перегляд заочного рішення у справі за позовом акціонерного товариства комерційного банку ПриватБанк до ОСОБА_1 , про стягнення заборгованості,-

в с т а н о в и в:

Заочним рішенням Центрально-Міського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області від 14.10.2010, ухваленому у справі за позовом публічного акціонерного товариства комерційного банку ПриватБанк до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості , позовні вимоги задоволено.

27.09.2021 року представник відповідача у справі - адвокат Федосов М.М. звернувся до суду з заявою про перегляд вказаного заочного рішення, посилаючись на те, що відповідач не знала про існування вищевказаного рішення. Копію рішення отримав представник відповідача 23.09.2021. Станом на 23.09.2021 матеріали вищевказаної справи знищені. Неповідомлення відповідача в установленому законом порядку про розгляд справи позбавило її прав подавати докази, клопотання, надавати пояснення суду, користуватися іншими процесуальними правами. Крім того, неповідомлення відповідача про дату розгляду цивільної справи та про прийняте рішення позбавило її права на захист. Позивачем не надано до суду належних та допустимих доказів щодо надання кредитних коштів за договором №105696-CRED від 11.12.2007. Крім того, позивач не довів належними та допустимими доказами наявність у відповідача заборгованості у розмірі, вказаному в рішенні.

Представник відповідача - адвокат Федосов М.М. у судове засідання не з`явився, про дату, час і місце розгляду справи повідомлявся належним чином.

Представник позивача в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином.

Згідно з ч. 1 ст. 287 ЦПК України заява про перегляд заочного рішення розглядається в судовому засіданні. Неявка осіб, належним чином повідомлених про дату, час і місце засідання, не перешкоджає розгляду заяви.

Суд, дослідивши матеріали цивільної справи, вважає заяву такою, що не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1, 2 3, 4 ст. 284 ЦПК України заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Вимогами ч. 1 ст. 288 ЦПК України та роз`ясненнями Постанови Пленуму Верховного Суду України від 12 червня 2009 року Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції визначено, що заочне рішення підлягає скасуванню, якщо судом буде встановлено, що відповідач не з`явився в судове засідання та (або) не повідомив про причини неявки, а також не подав відзив на позовну заяву з поважних причин, і докази, на які він посилається, мають істотне значення для правильного вирішення справи.

Як вбачається з матеріалів справи, 14 жовтня 2010 року у цивільній справі №2-800/10 за позовом публічного акціонерного товариства комерційного банку ПриватБанк до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості - ухвалено заочне рішення.

Матеріали справи були знищенні у зв`язку зі спливом строків зберігання відповідно до п.22 Інструкції з діловодства в місцевому загальному суді, Наказу ДСА України №22 від 11.02.2010. Оригінал рішення знаходиться в архіві Центрально-Міського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області.

Заочним рішенням Центрально-Міського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області від 14.10.2010, позов публічного акціонерного товариства комерційний банк ПриватБанк до ОСОБА_1 задоволено; стягнуто з ОСОБА_1 на користь публічного акціонерного товариства комерційний банк ПриватБанк заборгованість за кредитним договором в сумі 23364,74 грн, судові витрати і витрати за сплату судового збору в розмірі 191,61 грн та витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи в розмірі 120,00 грн.

Зі змісту вказаного заочного рішення суду вбачається, що відповідач до суду не з`явилась, про час та місце розгляду справи належним чином була повідомлена, про причини неявки суду не повідомила, заперечення на позов не надала.

У заяві відповідач вказав, що відповідач не отримувала копії рішення, а представник відповідача отримав її 23.09.2021. На підставі викладеного, суд приходить до висновку про поновлення заявнику строку звернення до суду з заявою про перегляд заочного рішення.

Враховуючи те, що відповідач до суду не з`явилась, про час та місце розгляду справи належним чином була повідомлена, про причини неявки суду не повідомила, свої відгуки та заперечення на позов не надала, суд 14.10.2010 ухвалив заочне рішення по справі на підставі наявних доказів з дотриманням всіх умов, визначених ч.1 ст.224 ЦПК України (в редакції, що діяла на час ухвалення заочного рішення суду від 14.10.2010). На час ухвалення заочного рішення заявник не була позбавлена можливості щодо отримання інформації щодо кредитних зобов`язань, не була позбавлена можливості (згідно з рішенням суду, будучи належним чином повідомленою) повідомити суд про причини неявки, надати свої відгуки та заперечення на позов.

Судом не встановлено порушень умов заочного розгляду справи, зазначених у ст.224 ЦПК України (в редакції, що діяла на час ухвалення заочного рішення суду від 14.10.2010 року).

З`ясування причин неявки не може бути підставою для скасування заочного рішення. Для цього відповідач має вказати докази, які мають значення для справи, та можуть привести до ухвалення рішення, протилежного заочному повністю або частково, або до його зміни. Тобто, якщо б ці докази були відомі суду під час розгляду справи, то було б ухвалено інше рішення. Наявність вищенаведених обставин повинна бути у їх сукупності, при відсутності хоча б однієї з них, заочне рішення скасуванню не підлягає.

Жодних доказів, які б спростовували обставини справи, відповідачем надано не було, враховуючи, що відповідно до ч. 7 ст. 81 ЦПК України суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, прийшов до висновку щодо безпідставності обставин, якими відповідач обгрунтовує свою заяву про перегляд заочного рішення та які б могли мати істотне значення для правильного вирішення справи.

Крім того, як зазначалося вище, цивільна справа № 2-800/10 за позовом публічного акціонерного товариства комерційного банку ПриватБанк до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості -знищена у зв`язку зі спливом строків зберігання відповідно до п.22 Інструкції з діловодства в місцевому загальному суді, Наказу ДСА України №22 від 11.02.2010.

З урахуванням вищенаведеного, суд вважає, що підстави для скасування заочного рішення суду відсутні, оскільки відповідач була належним чином повідомлена про дату, час та місце розгляду справи, про причини своєї неявки завчасно не повідомила, крім того, доказів, які мають значення для справи та можуть привести до ухвалення іншого рішення, протилежного даному, суду не надано, а тому вважає, що заяву про перегляд заочного рішення слід залишити без задоволення.

Керуючись ст.ст. 284, 288 Цивільного процесуального кодексу України, суд -

п о с т а н о в и в:

Заяву відповідача ОСОБА_1 про перегляд заочного рішення у справі за позовом акціонерного товариства комерційного банку ПриватБанк до ОСОБА_1 , про стягнення заборгованості - залишити без задоволення.

Заочне рішення Центрально-Міського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області від 15 лютого 2016 року може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому ч. 1 ст. 354 ЦПК України.

Строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Ухвала про перегляд заочного рішення оскарженню не підлягає.

Суддя Р.О. Кузнецов

Дата ухвалення рішення26.10.2021
Оприлюднено09.11.2021
Номер документу100911703
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-800/10

Ухвала від 26.10.2021

Цивільне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

КУЗНЕЦОВ Р. О.

Ухвала від 18.05.2021

Цивільне

Краснопільський районний суд Сумської області

Косар А. І.

Ухвала від 11.05.2021

Цивільне

Краснопільський районний суд Сумської області

Косар А. І.

Ухвала від 18.10.2019

Цивільне

Виноградівський районний суд Закарпатської області

Рішко Г. І.

Ухвала від 18.10.2019

Цивільне

Виноградівський районний суд Закарпатської області

Рішко Г. І.

Рішення від 03.02.2010

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Боженко Л. В.

Ухвала від 02.04.2019

Цивільне

Виноградівський районний суд Закарпатської області

Левко Т. Ю.

Ухвала від 19.07.2018

Цивільне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Коваленко В. П.

Ухвала від 16.08.2010

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Ігнатова Г. В.

Рішення від 30.08.2010

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Ігнатова Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні