Ухвала
від 08.11.2021 по справі 349/795/21
РОГАТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 349/795/21

Провадження № 1-в/349/86/21

У Х В А Л А

іменем України

08 листопада 2021 року м. Рогатин

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

в складі головуючого судді ОСОБА_1

з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2

розглянув у відкритому судовому засіданні подання старшого інспектора Івано-Франківського районного сектору №3 філії Державної установи «Центр пробації» в Івано-Франківській області про заміну покарання засудженому ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає за адресою АДРЕСА_1 , під час виконання вироку Рогатинського районного суду Івано-Франківської області від 12 серпня 2021 року,

учасники судового провадження:

представник органу пробації ОСОБА_4

засуджений ОСОБА_3

прокурор ОСОБА_5

встановив:

Старший інспектор Івано-Франківського районного сектору №3 філії ДУ «Центр пробації» в Івано-Франківській області ОСОБА_4 звернулася до суду з поданням про заміну засудженому ОСОБА_3 покарання у виді штрафу на громадські роботи відповідно до закону.

В обгрунтуванняподання зазначено,що вирокомРогатинського районногосуду Івано-Франківськоїобласті від 12серпня 2021року ОСОБА_3 визнановинуватим увчиненні кримінальногоправопорушення,передбаченого ч.1ст.246КК України тапризначено покарання у виді штрафу в розмірі п`ятиста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 8500 гривень. ОСОБА_3 у встановлений законом місячний термін добровільно штраф не сплатив, надав пояснення, що від виконання вироку не ухиляється, однак у нього відсутні кошти на сплату штрафу.

Представник Івано-Франківськогорайонного сектору№3філії ДУ «Центр пробації» в Івано-Франківській області ОСОБА_4 у судовому засіданні підтримала доводи подання, з мотивів наведених у поданні.

Засуджений ОСОБА_3 у судовому засіданні не заперечував щодо заміни покарання у виді штрафу на громадські роботи, оскільки він не працює, а тому позбавлений можливості оплатити штраф.

Прокурор ОСОБА_5 не заперечував щодо заміни засудженому ОСОБА_3 покарання у виді штрафу на громадські роботи.

Заслухавши доводи учасників судового засідання, дослідивши додані до подання матеріали, суд прийшов до наступних висновків.

Вироком Рогатинського районного суду Івано-Франківської області від 12 серпня 2021 року ОСОБА_3 засуджений за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.246 КК України до покарання у виді штрафу в розмірі 8 500 грн.

Вирок судунабрав законноїсили 14вересня 2021 рокута направленийна виконаннядо Івано-Франківськогорайонного сектору№3 філії ДУ «Центр пробації» в Івано-Франківській області.

На даний час штраф за вироком суду не сплачений, у зв`язку із чим судове рішення залишається не виконаним.

Частиною 1статті 539 КПК Українивстановлено, що питання, які виникають під час та після виконання вироку вирішуються судом за клопотанням (поданням) прокурора, засудженого, його захисника, законного представника, органу або установи виконання покарань, а також інших осіб, установ або органів у випадках, встановлених законом.

Згідно вимог ст.26 КВК України засуджений зобов`язаний сплатити штраф у місячний строк після набрання вироком суду законної сили і повідомити про це кримінально-виконавчій інспекції за місцем проживання шляхом пред`явлення документа про сплату штрафу. У разі несплати засудженим штрафу у строк, передбачений частиною першою цієї статті, суд за поданням кримінально-виконавчої інспекції розглядає питання про розстрочку виплати несплаченої суми штрафу або заміну несплаченої суми штрафу покаранням у виді громадських, виправних робіт або позбавлення волі відповідно до закону.

У разі несплати штрафу в розмірі не більше трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та відсутності підстав для розстрочки його виплати суд замінює несплачену суму штрафу покаранням у виді громадських робіт із розрахунку одна година громадських робіт за один установлений законодавством неоподатковуваний мінімум доходів громадян або виправними роботами із розрахунку один місяць виправних робіт за двадцять установлених законодавством неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, але на строк не більше двох років ( ч.5 ст. 53 КК України).

Суд, вирішуючи питання про заміну штрафу на громадські роботи, повинен враховувати положення ст. 56 КК України щодо максимального терміну встановлення громадських робіт та наявних законодавчих обмежень щодо їх застосування.

Відповідно до ч.3ст.56 КК Українигромадські роботи не призначаються особам, визнаним особами з інвалідністю першої або другої групи, вагітним жінкам, особам, які досягли пенсійного віку, а також військовослужбовцям строкової служби.

Як вбачається з матеріалів кримінального провадження засудженим ОСОБА_3 не надано органу пробації підтверджуючих документів про сплату призначеного вироком суду штрафу. Засуджений був попереджений про необхідність сплатити штраф, в іншому випадку покарання буде замінено на більш суворе.

Оскільки відсутні обмеження щодо застосування засудженому покарання у вигляді громадських робіт, суд замінює покарання у виді штрафу на громадські роботи з розрахунку одна година громадських робіт за один установлений законодавством неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Враховуючи положення ст. 56 КК України щодо меж максимального встановлення строку громадських робіт, суд приходить висновку про заміну покарання засудженому ОСОБА_3 у виді штрафу в розмірі п`ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян ( 8500 грн) на покарання у виді громадських робіт на строк 240 (двісті сорок) годин.

Керуючись ст.ст. 370,372,537,539 КПК України,

постановив:

Подання старшого інспектора Івано-Франківського районного сектору №3 філії ДУ «Центр пробації» в Івано-Франківській області задовольнити.

Замінити засудженому ОСОБА_3 покарання згідно вироку Рогатинського районного суду Івано-Франківської області від 12 серпня 2021 року у виді штрафу в розмірі п`ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 8 500 гривень на покаранням у виді громадських робіт на строк 240 (двісті сорок) годин.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Ухвала може бути оскаржена до Івано-Франківського апеляційного суду через Рогатинський районний суд Івано-Франківської області протягом семи днів з дня її проголошення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення08.11.2021
Оприлюднено01.02.2023
Номер документу100911829
СудочинствоКримінальне
Сутьзаміну покарання засудженому ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає за адресою АДРЕСА_1 , під час виконання вироку Рогатинського районного суду Івано-Франківської області від 12 серпня 2021 року, учасники судового провадження: представник органу пробації ОСОБА_4 засуджений ОСОБА_3 прокурор ОСОБА_5

Судовий реєстр по справі —349/795/21

Ухвала від 06.02.2024

Кримінальне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Гаврилюк О. О.

Ухвала від 08.11.2021

Кримінальне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Гаврилюк О. О.

Вирок від 12.08.2021

Кримінальне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Гаврилюк О. О.

Ухвала від 17.06.2021

Кримінальне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Гаврилюк О. О.

Ухвала від 03.06.2021

Кримінальне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Гаврилюк О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні