Постанова
від 25.06.2010 по справі 2а-1963/10/2370
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

№ 2а-1963/10/2370

25.06.2010 р. м. Черкаси

11 год. 25 хв.

Черкаський окружний адмін істративний суд в складі:

головуючого судді - Гаращ енка В.В.,

при секретарі - Бондар Т.П.,

за участю:

прокурора: Максимової В.В.

представника позивача: Б рітана Ю.Д. - за довіреніст ю,

представника відповідача: не з' явився,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні у м. Черкас и адміністративну справу за позовом прокурора Монастири щенського району Черкаської області в інтересах держави в особі державної податково ї інспекції у Монастрищенськ ому районі Черкаської област і до товариства з обмеженою в ідповідальністю «Укргазифі кація-Центр»про стягнення по даткового боргу за рахунок а ктивів,

ВСТАНОВИВ:

До Черкаського окружног о адміністративного суду з а дміністративним позовом зве рнувся прокурор Монастирище нського району Черкаської об ласті в інтересах держави в о собі державної податкової ін спекції у Монастирищенськом у районі Черкаської області, в якій просить стягнути з тов ариства з обмеженою відповід альністю «Укргазифікація-Це нтр» заборгованість по земел ьному податку за березень 2010 р оку в розмірі 1436 грн. 27 коп.

Позивач стверджує, що відпо відач мав сплати земельний п одаток за березень 2010 року в су мі 1436 грн. 27 коп.

У судовому засіданні проку рор та представник позивача підтримали позовні вимоги та просили суд задовольнити по зов у повному обсязі.

Крім того, представник пози вача подав уточнення позовни х вимог і простить стягнути з ТОВ «Укргазифікація-Центр»н а користь місцевого бюджету 1436 грн. 27 коп. заборгованості по земельному податку за лютий 2010 року, та просив суд не врахо вувати вимогу щодо стягнення суми боргу за рахунок активі в.

Відповідач заперечень про ти позову не надав, в судове за сідання не з' явився, предст авника не направив, хоча нале жним чином повідомлений про дату, час і місце судового роз гляду справи.

Заслухавши пояснення прок урора та представника позива ча, розглянувши подані докум енти і матеріали, оцінивши на лежність, допустимість, дост овірність кожного доказу окр емо, а також достатність і вза ємний зв' язок доказів у їх с укупності, суд приходить до н аступного.

Товариство з обмеженою від повідальністю «Укргазифіка ція-Центр»зареєстроване як ю ридична особа 27.11.2002 року Умансь ким міськвиконкомом за № 561, ід ентифікаційний код 30668158.

Відповідно до статті 14 Зако ну України «Про систему опод аткування» від 25 червня 1991 рок у № 1251-XII плата за землю (земельни й податок, а також орендна пла та за земельні ділянки держа вної і комунальної власності ) віднесена до загальнодержа вних податків і зборів.

Спеціальним Законом, який в изначає розміри та порядок п лати за використання земельн их ресурсів, а також відповід альність платників та контро ль за правильністю обчисленн я і справляння земельного по датку є Закон України «Про пл ату за землю» від 3 лип ня 1992 року № 2535-XII (далі - «Закон № 253 5-XII»).

Статтею 2 Закону № 2535-XII визнач ено, що використання землі в У країні є платним. Плата за зем лю справляється у вигляді зе мельного податку або орендно ї плати, що визначається зале жно від грошової оцінки земе ль. Розміри податку за земель ні ділянки, грошову оцінку як их не встановлено, визначают ься до її встановлення в поря дку, визначеному цим Законом .

Відповідно до статті 14 Зако ну № 2535-XII платники земельного п одатку, а також орендної плат и за земельні ділянки держав ної або комунальної власност і (крім громадян) самостійно о бчислюють суму земельного по датку та орендної плати щоро ку за станом на 1 січня і до 1 лютого поточного року под ають відповідному органу дер жавної податкової служби за місцезнаходженням земельно ї ділянки податкову декларац ію на поточний рік за формою, в становленою центральним под атковим органом, з розбивкою річної суми рівними часткам и за місяцями. Подання такої д екларації звільняє від обов' язку подання щомісячних декл арацій.

Згідно статті 17 Закону № 2535-XII п одаткове зобов'язання по зем ельному податку, а також по ор ендній платі за землі держав ної та комунальної власності , визначене у податковій декл арації на поточний рік, сплач ується рівними частками влас никами та землекористувачам и земельних ділянок за місце знаходженням земельної діля нки за базовий податковий (зв ітний) період, який дорівнює к алендарному місяцю, щомісячн о протягом 30 календарних днів , наступних за останнім кален дарним днем звітного (податк ового) місяця.

28.01.2010 року відповідач подав д о ДПІ у Монастирищенському р айоні Черкаської області под атковий розрахунок земельно го податку, де визначив розмі р земельного податку на 2010 рік у сумі 17235 грн. 22 коп., по 1436 грн. 27 ко п. за січень-листопад 2010 року та 1436 грн. 25 коп. за грудень 2010 року.

Законом, який установлює по рядок погашення зобов'язань юридичних або фізичних осіб перед бюджетами та державним и цільовими фондами з податк ів і зборів (обов'язкових плат ежів), включаючи збір на обов'я зкове державне пенсійне стра хування та внески на загальн ообов'язкове державне соціал ьне страхування, нарахування і сплати пені та штрафних сан кцій, що застосовуються до пл атників податків контролююч ими органами, у тому числі за п орушення у сфері зовнішньоек ономічної діяльності, та виз начає процедуру оскарження д ій органів стягнення є Закон України «Про порядок погаше ння зобов'язань платників по датків перед бюджетами та де ржавними цільовими фондами» від 21 грудня 2000 року № 2181-III ( далі - «Закон № 2181-III»).

Стаття перша Закону № 2181-III виз начає податкове зобов'язання , як зобов'язання платника под атків сплатити до бюджетів а бо державних цільових фондів відповідну суму коштів у пор ядку та у строки, визначені ци м Законом або іншими законам и України.

Відповідно до пункту 1.3 стат ті 1 названого Закону, податко вий борг (недоїмка) це податко ве зобов'язання (з урахування м штрафних санкцій за їх наяв ності), самостійно узгоджене платником податків або узго джене в адміністративному чи судовому порядку, але не спла чене у встановлений строк, а т акож пеня, нараховану на суму такого податкового зобов'яз ання.

Згідно пункту 5.1 статті 5 Зако ну № 2181-III податкове зобов'язанн я, самостійно визначене плат ником податків у податковій декларації, вважається узгод женим з дня подання такої под аткової декларації. Зазначен е податкове зобов'язання не м оже бути оскаржене платником податків в адміністративном у або судовому порядку.

Згідно підпункту 5.3.1 пункту 5 .3 статті 5 Закону № 2181-III платник п одатків зобов'язаний самості йно сплатити суму податковог о зобов'язання, зазначену у по даній ним податковій деклара ції, протягом десяти календа рних днів, наступних за остан нім днем відповідного гранич ного строку, передбаченого п ідпунктом 4.1.4 пункту 4.1 статті 4 ц ього Закону для подання пода ткової декларації.

Відповідач обов'язок щодо в несення плати за оренду земл і виконував не належним чино м, в результаті чого утворила сь недоїмка в розмірі 1436 грн. 27 к оп. за лютий місяць 2010 року, що п ідтверджується даними облік ової картки відповідача.

Таким чином, беручи до уваги уточнення позовних вимог, су д приходить до висновку про о бґрунтованість позовної вим оги щодо стягнення заборгова ності та вважає її такою, що пі длягає до задоволення.

Керуючись ст.ст. 17, 86, 15 9, 162, 163, 254 КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний п озов задовольнити повністю.

Стягнути з товариств а з обмеженою відповідальніс тю «Укргазифікація-Центр», (203 00, Черкаська область, м. Умань, в ул. Садова, 3, код ЄДРПОУ 30668158) на к ористь бюджету через державн у податкову інспекцію в Мона стирищенському районі Черка ської області, (19100, Черкаська о бласть, м. Монастирище, вул. Ле ніна, 103, код ЄДРПОУ 34275465) податков ий борг по сплаті земельного податку за лютий 2010 року у розм ірі 1436 (одна тисяча чотириста т ридцять шість) грн. 27 коп.

Постанова може бути оскар жена до Київського апеляційн ого адміністративного суду ч ерез Черкаський окружний адм іністративний суд шляхом под ання заяви про апеляційне ос карження протягом десяти дні в з дня проголошення постано ви, а в разі проголошення всту пної та резолютивної частини постанови з дня складення та підписання її повного текст у. Якщо постанову було прогол ошено у відсутності особи, як а бере участь у справі, то стро к подання заяви про апеляцій не оскарження обчислюється з дня отримання нею копії пост анови.

Апеляційна скарга на поста нову суду першої інстанції п одається протягом двадцяти д нів після подання заяви про а пеляційне оскарження. Апеляц ійна скарга може бути подана без попереднього подання за яви про апеляційне оскарженн я у строк, встановлений для по дання заяви про апеляційне о скарження.

Суддя В.В . Гаращенко

Дата ухвалення рішення25.06.2010
Оприлюднено23.07.2010
Номер документу10091536
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1963/10/2370

Постанова від 25.06.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.В. Гаращенко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні