Ухвала
від 09.11.2021 по справі 904/7077/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

УХВАЛА

09.11.2021 м. ДніпроСправа № 904/7077/21 За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Марторгсервіс", м. Маріуполь Донецької області

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Амо-Груп", м. Кривий Ріг Дніпропетровської області

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача: Акціонерне товариство "Дніпровський завод з ремонту та будівництва пасажирських вагонів", м. Дніпро

про стягнення 423 000,00грн.

Суддя Євстигнеєва Н.М.

Без участі представників сторін

С У Т Ь С П О Р У :

Товариство з обмеженою відповідальністю "Марторгсервіс" звернулося до Господарського суду Дніпропетровської області із позовом, яким просить стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Амо-Груп" штрафні санкції у розмірі 423 000,00грн.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем умов договору №2067/121-910 на ремонт вантажних вагонів від 12 січня 2021 року в частині повного та своєчасного повернення вагонів після ремонту.

На підставі пункту 6.2 договору позивач нарахував пеню за порушення строків надання послуг у розмірі 423 000,00 грн.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання на 20.08.2021.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 20.08.2021 продовжено строк підготовчого провадження по справі № 904/7077/21 на тридцять днів до 08 листопада 2021 року включно та відкладено підготовче засідання у справі на 11 жовтня 2021 року.

27 вересня 2021 року до господарського суду надійшов відзив третьої особи АТ "Дніпровський завод з ремонту та будівництва пасажирських вагонів" мотивований тим, що відповідачем порушені умови договору щодо строків проведення грошових розрахунків. Вартість послуг (робіт) по ремонту вагонів склала 1 194 730,49 грн. Станом на 13.04.2021, тобто фактично на дату випуску із ремонту останнього із вагонів відповідач здійснив платежі із призначенням платежу: "попередня оплата" на загальну суму 1 103 648,00 грн. та станом на дату завершення ремонту даних вагонів та із врахуванням визначених договором строків проведення остаточних розрахунків за такі ремонти кожного із вагонів, остаточний розрахунок замовником за виконані ремонти проведено не було.

Умовами договору не передбачено право виконавця змінювати призначення платежу та здійснювати проведення остаточного розрахунку за виконані ремонти за рахунок коштів, які надійшли в якості попередньої оплати. Станом на 01.05.2021, тобто із врахуванням загальної вартості ремонтних робіт та оплат за такі ремонти, здійснених відповідачем протягом березня-квітня 2021 року, остаточний розрахунок за вагони, ремонт яких було завершено, проведено не було.

За таких обставин виконавцем виконані прийняті на себе зобов`язання щодо строків проведення ремонту вагонів, переданих відповідачем у ремонт відповідно до умов даного договору. 02.07.2021 листом відповідач надав виконавцю відомості про номери вагонів та реквізити для відправлення частини вагонів.

08.10.2021 до господарського суду надійшов відзив ТОВ "Амо-Груп" мотивований тим, що в порушення вимог п . 3.6. договору замовником, не було надано відповідачу усіх необхідних для ремонту вагонів давальницьких матеріалів та відповідних документів до них.

Також позивачем не надано жодних письмових погоджень на використання для ремонту власних матеріалів чи запасних частин виконавця. Тобто, позивач не довів належними та допустимими доказами той, факт, що порушення строків ремонту зазначених 8 вагонів допущено з вини відповідача, та не надав жодних документів передбачених п. 3.6- 3.8 договору.

Відповідач також заперечує проти стягнення штрафу, пені та витрат на правничу допомогу, просить відмовити в задоволені позову, а судові витрати стягнути пропорційно до задоволених вимог.

Судове засідання, призначене на 11.10.2021, не відбулось у зв`язку з перебуванням судді Євстигнеєвої Н.М. у відпустці.

Телефонограмою Господарського суду Дніпропетровської області від 05.10.2021 повідомлено учасників справи про призначення наступного судового засідання на іншу дату після повернення судді з відпустки.

У період з 19 жовтня 2021 року по 01 листопада 2021 року включно суддя Євстигнеєва перебувала на лікарняному.

12 жовтня 2021 року від Товариства з обмеженою відповідальністю "Марторгсервіс" до господарського суду надійшла заява про зміну предмету позову (вх. №49197/21 від 12.10.2021), якою просить:

- зобов`язати ТОВ "Амо-Груп" вчинити дії, а саме: сплатити штрафні санкції за невиконання умов договору від 12.01.2021 №2067/121-910 на рахунок ТОВ "Марторгсервіс" зазначений у реквізитах договору у розмірі 553 800,00 грн.

Заява мотивована тим, що станом на 11.10.2021 відповідачем не було повернуто три вагона, у зв`язку з чим розмір штрафних санкцій збільшено на 129 600,00 грн.

Відповідно до вимог статті 46 Господарського процесуального кодексу України до закінчення підготовчого засідання позивач вправі збільшити або зменшити розмір позовних вимог (п.2 ч.2 ст. 46 ГПК України), а також до закінчення підготовчого засідання має право змінити предмет або підстави позову шляхом подання письмової заяви (ч.3 цієї статті).

Під збільшенням або зменшенням розміру позовних вимог слід розуміти відповідно збільшення або зменшення кількісних показників за тією ж самою вимогою, яку було заявлено в позовній заяві. Збільшено (чи зменшено) може бути лише розмір вимог майнового характеру. Під збільшенням розміру позовних вимог не може розумітися заявлення ще однієї чи кількох вимог, додатково до викладених у позовній заяві.

Заява Товариства з обмеженою відповідальністю "Марторгсервіс" про зміну предмета позову залишена на розгляді суду.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 02.11.2021 продовжено строк підготовчого провадження по справі № 904/7077/21 на тридцять днів та призначено підготовче засідання на 22 листопада 2021 року.

08 листопада 2021 року від впозивача до господарського суду надійшло клопотання про участь у судовому засіданні поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

Відповідно до частин першої та другої статті 197 Господарського процесуального кодексу України учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості , про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою. Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи.

Враховуючи наявність технічної можливості для проведення судових засідань в режимі відеоконференції з використанням системи "EasyCon", господарський суд вважає за можливе здійснити участь уповноваженого представника у судовому засіданні в режимі відеоконференції, яке відбудеться 22.11.2021 о 12:20 год., поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

Керуючись статями 197, 202, 234 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд -

У Х В А Л И В:

1. Клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Марторгсервіс" про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду - задовольнити.

2. Підготовче засідання призначене на 22 листопада 2021 року о 12:20 год. , відбудеться у приміщенні Господарського суду Дніпропетровської області в кабінеті № 3-409 за адресою: 49027, м. Дніпро, вул. Володимира Винниченка, 1, в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів в системі відеоконференцзв`язку "EasyCon" (https://vkz.court.gov.ua/).

Інструкція участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції за допомогою програмного забезпечення "EаsyCon" знаходиться за вебпосиланням: https://easycon.com.ua/vkz_help_uk-ua.pdf.

Участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції можлива за умови використання комп`ютерної техніки або смартфону, які дозволяють передавати аудіосигнал та відеозображення (з доступом в мережу Інтернет).

Роз`яснити учаснику відеоконференції, Товариству з обмеженою відповідальністю "Марторгсервіс", що для участі в судовому засіданні йому необхідно:

зайти та авторизуватись в системі відеоконференцзв`язку за 10 хвилин до початку судового засідання;

активувати технічні засоби (мікрофон, навушники та камеру) та перевірити їх працездатність шляхом тестування за допомогою системи відеоконференцзв`язку;

очікувати запрошення секретаря до участі у судовому засіданні.

На початку судового засідання учасник, що бере участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції, за потреби, на вимогу судді повинен показати оригінал паспорту або іншого документу, що посвідчує його особу, на сторінці з фотографією в камеру та оригінали документів, які підтверджують його повноваження на представництво.

Попередити сторін, що відповідно до частини 5 статті 197 ГПК України ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

У випадку безпосередньої участі учасників справи в судовому засіданні , з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, суд наголошує на необхідності дотримання заходів карантинного режиму (у разі продовження його дії на період розгляду справи), у тому числі й щодо використання засобів індивідуального захисту (масок, рукавичок, тощо).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання - 09.11.2021 та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя Н.М. Євстигнеєва

Дата ухвалення рішення09.11.2021
Оприлюднено11.11.2021
Номер документу100917128
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 423 000,00грн.

Судовий реєстр по справі —904/7077/21

Судовий наказ від 11.02.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Рішення від 20.01.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 18.01.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Судовий наказ від 18.01.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 14.01.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 04.01.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Рішення від 28.12.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 09.12.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 22.11.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 09.11.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні