Ухвала
від 09.11.2021 по справі 175/2041/18
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Ухвала

Іменем України

09 листопада 2021 року смт. Слобожанське

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді ОСОБА_1

при секретареві ОСОБА_2

за участю:

прокурора ОСОБА_3

обвинуваченої ОСОБА_4

захисника ОСОБА_5

представника потерпілого ОСОБА_6

розглянувши у відкритому судовому засіданні у смт. Слобожанське кримінальне провадження №12014040000000111 відносно:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка народилась у с.Миролюбівка Синельниківського району Дніпропетровської області, громадянки України, з вищою освітою, зареєстрованої та проживаючої: АДРЕСА_1 , раніше не судимої,

обвинуваченої у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.367 КК України,

встановив:

В провадженні Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області від 30 травня 2018 року знаходиться кримінальне провадження №12014040000000111 за обвинуваченням ОСОБА_4 , у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.28 ч.2 ст.364, ч.2 ст.28 ч.2 ст.366 КК України, де стороною обвинувачення 01 жовтня 2021 року у порядку ст. 338 КПК України було змінено пред`явлене обвинувачення ОСОБА_4 за ч.2 ст. 367 КК України.

Органом досудового розслідування вказано, що обвинувачена ОСОБА_4 будучи службовою особою, а саме головним бухгалтером ДГ «ДГ «Дніпро» ІСГ СЗНААН неналежно виконуючи свої службові обов`язки через несумлінне ставлення до них в період з серпня 2012 року по квітень 2013 року не перевірила особисто та не доручила підлеглим бухгалтерам перевірити чотири розрахунки розміру збитків у зв`язку з будівництвом автомобільної дороги Знам`янка - Луганськ - Ізварине «на Волгоград через м. Дніпропетровськ від автомобільної дороги Бориспіль - Дніпропетровськ - Запоріжжя до межі м. Дніпропетровська», на підставі яких здійснено відшкодування зі Служби автомобільних доріг у Дніпропетровській області на загальну суму 18 207 391,86 грн., чим спричинено тяжкі наслідки державній організації, яка належить до сфери управління Державного агентства автомобільних доріг, що у 33937 разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, де підозрюється у службовій недбалості, тобто неналежному виконанні службовою особою своїх службових обов`язків через несумлінне ставлення до них, що завдало тяжких наслідків юридичній особі, та її умисні дії органом досудового розслідування перекваліфіковані за ч.2 ст.367 КК України.

Захисник ОСОБА_5 просив суд закрити кримінальне провадження у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності відносно обвинуваченої ОСОБА_4 , та надав письмове клопотання про звільнення обвинуваченої від кримінальної відповідальності, тому як остання підлягає звільненню від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.367 КК України на підставі ст.49 КК України.

Обвинувачена ОСОБА_4 підтримала клопотання про звільнення її від кримінальної відповідальності та закриття кримінального провадження з цих підстав.

Представник потерпілого Служби автомобільних доріг у Дніпропетровській області ОСОБА_6 не заперечувала щодо клопотання сторони захисту, додатково повідомила суду, що підтримує надані раніше іншим представником ОСОБА_7 пояснення, де він зазначив, що Служба автомобільних доріг у Дніпропетровській області збитків не отримала.

Прокурор у судовому засіданні не заперечувала проти задоволення клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_4 на підставі ст. 49 КК України за кримінальне правопорушення, передбачене ч.2 ст. 367 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Вислухавши думку учасників засідання та дослідивши заявлене клопотання, суд встановив наступне.

За приписом частини 4 статті 286 КПК України якщо під час здійснення судового провадження щодо провадження, яке надійшло до суду з обвинувальним актом, сторона кримінального провадження звернеться до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, суд має невідкладно розглянути таке клопотання.

Вивчивши клопотання та матеріали кримінального провадження, роз`яснивши обвинуваченій ОСОБА_4 правові наслідки звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності та його право заперечувати проти закриття справи з цих підстав, при цьому, остання не заперечувала проти звільнення її від кримінальної відповідальності та закриття кримінального провадження відносно неї з вказаних підстав, вислухавши думку прокурора, яка підтримала клопотання, посилаючись на те, що з дня події минули строки притягнення ОСОБА_4 до кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.367 КК України, суд приходить до висновку про правову обґрунтованість клопотання.

Згідно з положеннями п.1 ч.2 ст. 284 КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Разом з тим, відповідно до вимог ч.1 ст. 285 КПК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом про кримінальну відповідальність.

Так, відповідно до вимог ст. 49 КК України матеріально-правовими підставами звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності є закінчення встановлених законом строків давності та відсутність обставин, що порушують перебіг строків давності.

Крім того, особу може бути звільнено від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності також за наявності поряд з цим процесуально-правових підстав, таких як притягнення особи до кримінальної відповідальності, що починається як стадія кримінального провадження з моменту повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, та за наявності згоди підозрюваного на таке звільнення від кримінальної відповідальності.

У судовому засіданні встановлено, що діяння, які поставлені в провину останній, дійсно мали місце, діяння містить склад злочину, передбаченого за ч.2 ст.367 КК України.

Із матеріалів кримінального провадження та зміненого обвинувачення вбачається, що ОСОБА_4 будучи службовою особою, а саме головним бухгалтером ДГ «ДГ «Дніпро» ІСГ СЗНААН неналежно виконуючи свої службові обов`язки через несумлінне ставлення до них в період з серпня 2012 року по квітень 2013 року, не перевірила особисто та не доручила підлеглим бухгалтерам перевірити чотири розрахунки розміру збитків у зв`язку з будівництвом автомобільної дороги Знам`янка - Луганськ - Ізварине «на Волгоград через м. Дніпропетровськ від автомобільної дороги Бориспіль - Дніпропетровськ - Запоріжжя до межі м. Дніпропетровська», на підставі яких здійснено відшкодування зі Служби автомобільних доріг у Дніпропетровській області на загальну суму 18 207 391,86 грн., чим спричинено тяжкі наслідки державній організації, яка належить до сфери управління Державного агентства автомобільних доріг, що у 33937 разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Вказані обставини свідчать про те, що з дня вчинення кримінального правопорушення, у вчиненні якого обвинувачується ОСОБА_4 передбаченого ч.2 ст.367 КК України, який відносяться до категорії нетяжких злочинів (Стаття 12 в редакції Законів № 4025-VI від 15.11.2011, № 2617-VIII від 22.11.2018 року), а події мали місце в 2012 році, тобто минуло понад п`ять років, крім того, по справі відсутні обставини, які б зупиняли або переривали перебіг строків давності.

Враховуючи вищенаведені обставини, які свідчать про наявність сукупності матеріально-правових підстав, передбачених ст. 49 КК України, та процесуально-правових підстав звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності, суд приходить до висновку, що клопотання захисника та обвинуваченої підлягає задоволенню, а справа закриттю, оскільки кримінальне правопорушення, передбачене ч.2 ст.367 КК України, у вчиненні якого обвинувачується ОСОБА_4 відносяться до нетяжких злочинів, а з дня його вчинення минуло понад п`ять років, що є підставою, відповідно до вимог п.1 ч.2 ст. 284 КПК України та ст. 49 КК України для звільнення від кримінальної відповідальності та закриття кримінального провадження.

Обставин, які б виключали звільнення обвинуваченої ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за злочин, передбачений ч.2 ст.367 КК України, та закриття даного кримінального провадження у зв`язку із закінченням строків давності судом не встановлено.

При закритті провадження по справі з вказаної підстави, питання щодо встановлення вини особи, яка притягається до кримінальної відповідальності, судом не вирішується.

Така правова позиція узгоджується з практикою Європейського суду з прав людини, зокрема сформульованою у рішенні по справі «Грабчук проти України» від 26 вересня 2006 року, відповідно до змісту якого у разі закриття провадження по справі з нереабілітуючих обставин, питання про доведеність вини особи не вирішується.

Цивільний позов у кримінальному провадженні не заявлений.

Запобіжний захід ОСОБА_4 по даному кримінальному провадженню не обирався.

При вирішенні долі речових доказів, суд враховує положення ч. 9 ст. 100 КПК України, згідно якої питання про долю речових доказів і документів, які були надані суду, вирішується судом під час ухвалення судового рішення, яким закінчується кримінальне провадження.

Згідно ч. 2 ст. 124 КПК України у разі ухвалення обвинувального вироку, суд стягує з обвинуваченого на користь держави документально підтверджені витрати на залучення експерта.

Отже, зі змісту цієї норми закону слідує, що процесуальні витрати на залучення експерта у кримінальному провадженні підлягають стягненню тільки у разі ухвалення обвинувального вироку, тоді як покладення судових витрат на осіб, звільнених від кримінальної відповідальності, кримінальним процесуальним законом не передбачено.

З огляду на викладене, у суду відсутні правові підстави вирішувати питання про стягнення з ОСОБА_4 процесуальних витрат на залучення експертів для проведення експертиз у цьому провадженні, оскільки стосовно неї не ухвалюється обвинувальний вирок.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 44, 49 КК України, ст.ст. 284 ч.2 п.1, 285, 286, 288, 369 КПК України, суд -

ухвалив:

Клопотання захисника про звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності на підставі ст. 49 КК України за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.367 КК України, у кримінальному провадженні №12014040000000111 - задовольнити.

Звільнити ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.367 КК України на підставі ст.49 КК України.

Кримінальне провадження за обвинуваченням ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.367 КК України закрити на підставі п.1 ч.2 ст.284 КПК України.

Речові докази по кримінальному провадженню №12014040000000111, а саме: диск лазерних систем зчитування, диск ТОВ «Украгрохім» на якому міститься роздруківка інформації про рух грошових коштів по р/р № НОМЕР_1 , НОМЕР_2 , НОМЕР_3 залишити зберігати в матеріалах кримінального провадження (т1, а.с.к.п.33, 88).

Речовий доказ папку з написом «Погода» згідно постанови від 16 лютого 2018 року, печатки в кількості 12 штук, 1. «для документів код 30093529 Дослідне «Дніпро»; 2. «сплачено ДП ДГ «Дніпро» ІЗГ; 3.«ДП «ДГ «Дніпро» ІСГ СЗ 30093529»; 4. «TOB «Анфір Ландшафт» код 32354102»; 5. «право на безоплатну приватизацію житла використано в обсязі»; Сплачено»; 7. «погашено «Опытное хозяйство НПО Днепр»; 8.«ЖРЕП Домовик»; 9. Фірмовий магазин №36 Інституту кукурудзи»; 10. «Житлове ремонтно-експлуатаційне підприємство «Домовик»: 11. «Дитячий садок №16 золотий колосок»; 12. «Опытное Всесоюзного научно исследовательского институту кукурузы», печатки в кількості 7 штук 1. «для податкових накладних IПН 300935204174 Св.№100337533 код 30093529»; 2. «сплачено ДП ДГ «Дніпро» ІЗГ»; 3. «ДП Дніпро» ІЗГ УААН код 30093529»; 4. «для договорів Дослідне господарство ІЗГ УААН»; 5.«оплачено опытное хозяйство всесоюзного научно исследовательского института кукурузы»; 6. «сплачено, Дослідне господарство «Дніпро» ІЗГ УААН»; 7. «детский сад ясли «Золотой колос» опытное хозяйство», печатки в кількості 11 штук, 1. «Державне підприємство «Дослідне господарство «Дніпро» інституту сільського господарства степової зони національної аграрних наук України код 30093529»; 2. «для податкових накладних ПНІ 1 4174 Св.№200097771 код 30093529»; 3. «ДП «ДГ «Дніпро» ІСГ СЗ НАА11 код 30093529. 4. «для податкових накладних ІІГН 300935204174 Св.№100187161 код 30093529»; 5. «для документів Державне підприємство дослідне господарство «Дніпро» і зернового господарства УААН»; 6.«канцелярія «Опытное хозяйство «Днипро» ИЗХ УААН»; 7. «Державне підприємство «Дослідне господарство «Дніпро» інституту господарства Української академії аграрних наук код 30093529»; 8.«Державне підприємство дослідне господарство «Дніпро» інституту зернового господарства УАА11 і.к. 30093529; 9. «ДП «ДГ «Дніпро» ІСГ СЗ НААН Погашено»; 10. «Для фінансово- розрахункових документів»; 11. «Дослідне підприємство «Дніпро» Інституту сільського господарства степової зони Національної академії аграрних наук України сплачено», печатки в кількості 25 штук, 1. «Фірмовий магазин №36 Інституту №00496662»; 2. ТОВ «Анфір Ландшафт»; 3. «Опытное хозяйство»; 4. «Опытное хозяйство научно-производственного объединения по кукурузе «Днепр»; 5. «Держание підприємство Дослідне господарство «Дніпро» ІСГ СЗ НААН і.к. 30093529»; 6. «ДЖРЕП житло-сервіс»»; 7. «Профком опытного хозяйства научно-производственного обьеденения по кукурузе «Днепр»»; 8. «Опытное хозяйство»; 9.«Центрозавоз опытное хозяйство по кукурузе «Днепр» товар получен»; 10. «Опытное хозяйство Н.П.О. «Днепр»; 11.«Опытное хозяйство НПО «Днепр» центрозавоз 1 отделение»; 12. «Погашено»; 13. «Сад артіль ім. Кірова Лоцмансько-Кам`янської»; 14. «Опытное хозяйство Днепр» центрозавоз 2 отделение»; 15.«Опытное хозяйство научно производственного объединения по кукурудзе «Днепр»: 16. «Центрозавоз опытное НПО по кукурудзе «Днепр» товар получен»; 17. «Центрозавоз опытное НПО по кукурузе «Днепр»; 18. «Центрозавоз опытное хозяйство НПО по Днепр» товар получен»; 19. «Центрозавоз опытная база ВНИИК товар получен»; 20. «Опытное хозяйство НПО по кукурузе «Днепр» оплачено»; 21. «Центрозавоз опытная база ВНИИК товар получен»; 22. «Опытное хозяйство Всесоюзного ордена Трудового Знамени научно-исследовательского института кукурузы»; 23. «Опытное хозяйство Н.П.О. «Днепр»; 24.«Опытное хозяйство научно-производственного обьединения по кукурузе»; 25. «Центрозавоз опытная база ВНИИК товар получен», печатку у кількості 1 штука, 1. Дослідне господарство «Дніпро» інституту зернового господарства УААН», приложение к ж-о №10 за июль 2012 года балансовый счет з додатками (ведомости, акти, заяви, накладні) в прошитому вигляді на 19 арк., підшивка документів з надписом «Приложение к Ж/о №10 за август 2012» «Семена, продукти, корма» с документами на 155 арк., папка «Реалізація 2016 рік» з додатками папка «Касса за январь 2007» з додатками після набрання ухвали законної сили повернути за належністю.

Ухвала про закриття кримінального провадження та звільнення особи від кримінальної відповідальності може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпровського апеляційного суду протягом 7 днів з дня її оголошення.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію ухвали суду.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення09.11.2021
Оприлюднено01.02.2023
Номер документу100919566
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —175/2041/18

Ухвала від 09.11.2021

Кримінальне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Ребров С. О.

Ухвала від 22.08.2018

Кримінальне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Ребров С. О.

Ухвала від 19.06.2018

Кримінальне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Ребров С. О.

Ухвала від 08.06.2018

Кримінальне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Ребров С. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні