Рішення
від 25.10.2021 по справі 213/2835/21
ІНГУЛЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

г Інгулецький районний суд міста Кривого Рогу Дніпропетровської області

Справа № 213/2835/21

Номер провадження 2-о/213/58/21

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25 жовтня 2021 року м. Кривий Ріг

Інгулецький районний суд міста Кривого Рогу Дніпропетровської області, у складі:

головуючого - судді Попова В.В.,

секретар судового засідання - Стаматова А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні /у залі судових засідань №14/ цивільну справу№213/2835/21 за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - Криворізька міська рада в особі Виконкому Інгулецької районної у місті Кривому Розі ради, про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини,

за участі заявника - ОСОБА_1 ,-

В С Т А Н О В И В:

Заявник 03.08.2021 звернулась до суду із вищезазначеною заявою та просить встановити факт її постійного проживання на час відкриття спадщини з матір`ю ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , за адресою: АДРЕСА_1 . Вказує, що матір дійсно була зареєстрована за іншою адресою, але оскільки була людиною похилого віку, хворіла і потребувала постійного стороннього догляду, у зв`язку з чим у 2019 році вона стала проживати разом з матір`ю у своїй квартирі, щоб мати можливість допомагати їй, доглядати за нею. Інших спадкоємців після смерті матері немає.Встановлення даного факту необхідно їй для прийняття спадщини після у виді земельної ділянки площею 2,8700 га, оскільки нотаріус своєю постановою відмовила у видачі свідоцтва про право на спадщину з тієї причини, що заявник не була зареєстрована з померлою за однією адресою і не подала відповідну заяву у встановлений законом шестимісячний строк.

Заявник в судовому засіданні свою заяву підтримала, просила задовольнити з підстав, викладених в ній.

Допитана в судовому засіданні свідок ОСОБА_3 пояснила, що вона є сусідкою заявника і добре знає її сім`ю. Їй відомо, що мати заявниці хворіла і за станом здоров`я, і за віком потребувала допомоги, тому ОСОБА_1 постійно до дня смерті проживала з нею за адресою: АДРЕСА_1 , підтримувала, доглядала і поховала її.

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з`явився, надіслав клопотання про розгляд справи за його відсутності, зазначивши, що при ухваленні рішення покладається на розсуд суду.

Вислухавши заявника та свідка, дослідивши письмові матеріали справи, суд приходить до наступного.

Згідно з п.5 ч.2 ст.293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи, зокрема про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до ч.2 ст.315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені інші факти, від яких належить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

В судовому засіданні встановлено, що заявник ОСОБА_1 є донькою ОСОБА_2 та ОСОБА_5 /а.с. 9, 10/.

Батько заявника ОСОБА_5 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , мати - ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_3 /а.с.11, 15/. Після її смерті відкрилася спадщина у вигляді земельної ділянки площею 2,8700 га, розташованої на території Скуратівської сільської ради Малинінського району Житомирської області, кадастровий номер 1823487200:05:000:0059 /а.с.16/.

Заявниця ОСОБА_1 є власником квартири за адресою: АДРЕСА_1 , до дня смерті за цією адресою була зареєстрована ОСОБА_2 /а.с.6-7, 14/.

23.04.2021 ОСОБА_1 звернулась з заявою про прийняття спадщини до державного нотаріуса П`ятої криворізької державної нотаріальної контори Оксамитної Н.В., але отримала відмову у вчиненні нотаріальної дії, оскільки нею не доведено документально факт її проживання із спадкодавцем на день смерті останнього /а.с.22/.

Заповіти померлою не складались. Інших спадкоємців після її смерті немає.

Отже, іншого способу, окрім як звернення до суду для встановлення факту проживання однією сім`єю з померлою, заявник не має. Встановлення даного факту має для заявника юридичне значення, оскільки дозволить здійснити їй право на спадщину.

Таким чином, показами свідка та із наданих письмових матеріалів судом встановлено, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , з 2019 року до дня смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 проживала з донькою ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_1 .

Отже, судом встановлено, що заява обґрунтована та підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 293, 294, 315, 319 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Встановити факт постійного проживання на день відкриття спадщини спадкодавця ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , зі спадкодавцем ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , за адресою: АДРЕСА_1 , яке є місцем відкриття спадщини.

Апеляційна скарга на рішення суду, в зв`язку з оголошенням його вступної та резолютивної частини, подається до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявник: ОСОБА_1 , адреса реєстрації: АДРЕСА_1 ; РНОКПП НОМЕР_1

Заінтересована особа: Криворізька міська рада в особі виконкому Інгулецької районної у місті ради - 50026, м. Кривий Ріг, пл. Гірницької Слави,1, код ЄДРПОУ 04052548.

Повне судове рішення складено 28 жовтня 2021 року.

Суддя В.В. Попов.

СудІнгулецький районний суд м.Кривого Рогу
Дата ухвалення рішення25.10.2021
Оприлюднено10.11.2021
Номер документу100919885
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —213/2835/21

Рішення від 25.10.2021

Цивільне

Інгулецький районний суд м.Кривого Рогу

Попов В. В.

Ухвала від 09.08.2021

Цивільне

Інгулецький районний суд м.Кривого Рогу

Попов В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні