Рішення
від 05.11.2021 по справі 402/510/19
УЛЬЯНОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Ульяновський районний суд Кіровоградської області

Справа № 402/510/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"05" листопада 2021 р. Ульяновський районний суд Кіровоградської області в складі:

головуючого судді - Ясінського Л.Ю.

секретаря судового засідання - Кульчицької Є.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Благовіщенське, в порядку загального позовного провадження позовну заяву Кам"янобрідської сільської ради Благовіщенського району Кіровоградської області, правонаступником якої являється Благовіщенська міська рада, до ОСОБА_1 , непоноілітньої ОСОБА_2 та її законного представника ОСОБА_3 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Головне управління Держгеокадастру в Кіровоградській області, про визнання спадщини відумерлою,

В С Т А Н О В И В:

представник позивача звернувся до суду з позовом, мотивуючи свої вимоги тим, що після смерті ОСОБА_4 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , відкрилася спадщина, яка складається із земельної ділянки №276 для ведення особистого товарного сільськогосподарського виробництва площею 3.40 га., в межах згідно з планом, яка розташована на території Кам"янобрідської сільської ради Благовіщенського району Кіровоградської області. Оскільки з моменту смерті спадкодавців ніхто не прийняв спадщину, позивач звернувся до суду та просив визнати спадщину померлої ОСОБА_4 відумерлою та передати її у комунальну власність територіальній громаді.

Представник позивача в судове засідання не з`явився, в наданій суду заяві просив розглянути справу за його відсутності за наявними матеріалами справи.

Відповідачі у судове засідання також не з"явились, повідомлені належним чином, представник відповідачів надіслала до суду заяву в якій просить суд розглянути справу без їх участі, у задоволенні позову відмовити.

Вивчивши матеріали справи суд вважає, що між особами, які беруть участь в справі мають місце цивільні правовідносини, позов про визнання спадщини відумерлою задоволенню не підлягає.

Суд встановив, що в селі Кам"яний Брід Ульяновського району Кіровоградської області проживала ОСОБА_4 , якій на праві приватної власності належала земельна ділянка № НОМЕР_1 , для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 3.40 га., кадастровий №3525583600:02:000:0276, що розташована на території Кам"янобрідської сільської ради Ульяновського району Кіровоградської області.

26 лютого 2001 року ОСОБА_4 склала заповіт, посвідчений секретарем виконавчого комітету Кам"янобрідської сільської ради, зареєстрований в реєстрі за №42, яким на випадок своєї смерті заповіла належну їй на праві власності земельну частку пай своїй дочці ОСОБА_5 .

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_4 .

Оскільки, на день смерті ОСОБА_4 , її донька ОСОБА_6 , ОСОБА_7 постійно разом зі спадкодавцем за однією адресою не проживала та не була зареєстрована, також протягом встановленого законом шестимісячного строку для прийняття спадщини до нотаріуса із відповідною заявою про прийняття спадщини за заповітом ( або за законом) не зверталась, то вона спадщину після смерті ОСОБА_4 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 не прийняла.

07 квітня 2014 року рішенням Ульяновського районного суду Кіровоградської області заяву Кам"янобрідської сільської ради Ульяновського району Кіровградської області про визнання спадщини, яка відкрилася після смерті ОСОБА_4 , відумерлою задоволено.

28 лютого 2019 року Постановою Кропивницького апеляційного суду Кіровградської області рішення Ульяновського районного суду Кіровоградської області скасовано - у задоволенні заяви Кам"янобрідської сільської ради, про визнання спадщини відумерлою відмовлено, оскільки суд не залучив до участі у справу ОСОБА_1 , яка є дочкою ОСОБА_4 , про її наявність спадкоємця першої черги було відомо, як місцевій територіальній громаді так і сільській раді внаслідок того, що ОСОБА_1 брала участь у похованні ОСОБА_4 та протягом тривалого часу отримувала орендну плату за користування земельною ділянкою, яка є об"єктом спадкування.

Судом встановлено, що після смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , відкрилася спадщина, а за заявою ОСОБА_3 в інтересах малолітньої дочки ОСОБА_2 , яка являється правнучкою спадкодавця, заведена спадкова справа.

Відповідно до ч.1 ст.1258 ЦК України - спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово.

відповідно до ч.2 ст.1258 ЦК України, кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків, встановлених статтею 1259 цього Кодексу.

Відповідно до ч.3 ст.1268 ЦК України, спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Відповідно до ч.4 ст.1268 ЦК України, малолітня, неповнолітня, недієздатна особа, а також особа, цивільна дієздатність якої обмежена, вважаються такими, що прийняли спадщину, крім випадків, встановлених частинами другою - четвертою статті 1273 цього Кодексу.

Згідно вимог ст. 1277 ЦК України суд визнає спадщину відумерлою у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття.

Таким чином, враховуючи наявність спадкоємців після смерті ОСОБА_4 станом на час ухвалення рішення суду, є належні та допустимі докази того, що спадщина не є відумерлою, а тому суд вважає, що заявлені вимоги про визнання спадщини відумерлою та передачу її територіальній громаді відповідно до закону не підлягають до задоволення.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 1216-1218 , 1277 , 1269 , 1297 ЦК України , ст.ст. 80, 81, 141, 263, 265, 280, 285, 289 ,293, 334-335, 337-338, суд

У Х В А Л И В:

у задоволенні позову Кам"янобрідської сільської ради Благовіщенського району Кіровоградської області, правонаступником якої являється Благовіщенська міська рада, до ОСОБА_1 , непоноілітньої ОСОБА_2 та її законного представника ОСОБА_3 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Головне управління Держгеокадастру в Кіровоградській області, про визнання спадщини відумерлою - відмовити.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів після проголошення рішення до Кропивницького апеляційного суду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення строк апеляційного оскарження обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Повний текст рішення витовлено 09 листопада 2021 року.

ССуддя: Л. Ю. Ясінський

СудУльяновський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення05.11.2021
Оприлюднено10.11.2021
Номер документу100921456
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —402/510/19

Рішення від 05.11.2021

Цивільне

Ульяновський районний суд Кіровоградської області

Ясінський Л. Ю.

Рішення від 05.11.2021

Цивільне

Ульяновський районний суд Кіровоградської області

Ясінський Л. Ю.

Ухвала від 27.09.2021

Цивільне

Ульяновський районний суд Кіровоградської області

Ясінський Л. Ю.

Ухвала від 13.09.2021

Цивільне

Ульяновський районний суд Кіровоградської області

Ясінський Л. Ю.

Ухвала від 21.07.2021

Цивільне

Ульяновський районний суд Кіровоградської області

Ясінський Л. Ю.

Ухвала від 20.07.2021

Цивільне

Ульяновський районний суд Кіровоградської області

Ясінський Л. Ю.

Ухвала від 20.07.2021

Цивільне

Ульяновський районний суд Кіровоградської області

Ясінський Л. Ю.

Ухвала від 01.06.2021

Цивільне

Ульяновський районний суд Кіровоградської області

Ясінський Л. Ю.

Ухвала від 17.05.2021

Цивільне

Ульяновський районний суд Кіровоградської області

Ясінський Л. Ю.

Ухвала від 19.04.2021

Цивільне

Ульяновський районний суд Кіровоградської області

Ясінський Л. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні