Рішення
від 09.11.2021 по справі 160/14475/21
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД РІШЕННЯ ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 листопада 2021 року Справа № 160/14475/21

Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Луніної О. С., розглянувши в порядку письмового провадження у місті Дніпро адміністративну справу за позовною заявою Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області в особі Павлоградського відділення Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області до Дочірнього підприємства Державної акціонерної компанії Хліб України Павлоградський комбінат Хлібопродуктів про стягнення заборгованості зі сплати страхових коштів,-

ВСТАНОВИВ :

20.08.2021 року Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області в особі Павлоградського відділення Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області (далі - позивач) звернулось до Дніпропетровського окружного адміністративного суду із позовною заявою до Дочірнього підприємства Державної акціонерної компанії Хліб України Павлоградський комбінат Хлібопродуктів (далі - відповідач), в якій просить:

- стягнути з відповідача - Дочірнього підприємства Державної акціонерної компанії Хліб України Павлоградський комбінат хлібопродуктів на користь Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області в особі Павлоградського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області заборгованість зі сплати страхових коштів у сумі - 9767,04 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивачем зазначено, що відповідач перебуває на обліку у Павлоградському відділенні управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області, як страхувальник і має заборгованість зі сплати страхових внесків, а саме, заборгованість на загальнообов`язкове державне соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності у розмірі - 9767,04 грн., що підтверджується звітом по заборгованості страхувальника зі сплати страхових коштів за І півріччя 2021 року. Згідно звіту по заборгованості за 9 місяців 2019 року, який був отриманий від відповідача за підписом керівника ОСОБА_1 та підтверджено печаткою підприємства, сума боргу складала - 9767,16 грн. 09.10.2020 відділенням зараховано 0,04 грн. в рахунок погашення боргу відповідно до листа № 18.6.0.14-7/0/44 та 11.12.2019 року на суму 0,08 грн. згідно листа № 142 від 11.12.2020. Тобто, заборгованість зменшилась на 0,12 грн. і склала 9767,04 грн. Остання претензія щодо сплати заборгованості по страховим внескам на суму 9767,04 грн. Павлоградським відділенням направлено відповідачу 31.05.2021 року, проте борг не сплачено. Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 09.04.2004 року порушено провадження у справі про банкрутство ДАК Хліб України Павлоградський комбінат хлібопродуктів . 28.11.2008 року Господарським судом Дніпропетровської області постановлено ухвалу, якою затверджено реєстр вимог кредиторів у справі № Б/15/29/40/41/04 про банкрутство ДАК Хліб України Павлоградський комбінат хлібопродуктів та вимоги в сумі 9767,16 грн. віднесено до ІІ черги. Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 06.11.2018 року провадження у справі № Б/15/29/40/41/04 про банкрутство ДАК Хліб України Павлоградський комбінат хлібопродуктів закрито за клопотанням прокуратури Дніпропетровської області, ухвала набрала законної сили 23.01.2019 року. На обліку Павлоградського відділення знаходяться 4 потерпілих на виробництві працівника підприємства - відповідача, які отримують щомісячні страхові виплати. Відповідач, на думку позивача, не сплачуючи обов`язкові страхові внески, грубо порушив інтереси Фонду та держави в сфері забезпечення соціального захисту, охорони життя та здоров`я громадян у процесі їх трудової діяльності, сприяє утворенню у Фонді дефіциту фінансових ресурсів, що призводить до браку коштів на фінансування заходів з профілактики страхових випадків, виплат матеріального забезпечення та інше.

Ухвалою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 30.08.2021 року відкрито провадження у адміністративній справі; справу №160/14475/21 призначено до розгляду в порядку спрощеного позовного провадження без виклику (повідомлення) сторін за наявними у справі матеріалами .

Вказану ухвалу відповідачем отримано 28.09.2021 року, що підтверджено рекомендованим листом про вручення поштового відправлення.

Однак, відповідач правом на подання відзиву на позовну заяву не скористався, відзив до суду не надав.

Справа розглядається судом в порядку спрощеного провадження за приписами статті 262 Кодексу адміністративного судочинства України без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами. При розгляді справи за правилами спрощеного позовного провадження суд досліджує докази і письмові пояснення, викладені у заявах по суті справи.

Надаючи правову оцінку спірним відносинам, що виникли між сторонами, судом встановлено таке.

Дочірнє підприємство Державної акціонерної компанії Хліб України Павлоградський комбінат Хлібопродуктів , код ЄДРПОУ 00953757, перебуває на обліку у Павлоградському відділенні управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області, як страхувальник.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 09.04.2004 року порушено провадження у справі про банкрутство ДАК Хліб України Павлоградський комбінат хлібопродуктів .

28.11.2008 року Господарським судом Дніпропетровської області постановлено ухвалу, якою затверджено реєстр вимог кредиторів у справі № Б/15/29/40/41/04 про банкрутство ДАК Хліб України Павлоградський комбінат хлібопродуктів та вимоги в сумі 9767,16 грн. віднесено до ІІ черги.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 06.11.2018 року провадження у справі № Б/15/29/40/41/04 про банкрутство ДАК Хліб України Павлоградський комбінат хлібопродуктів закрито за клопотанням прокуратури Дніпропетровської області, ухвала набрала законної сили 23.01.2019 року.

Згідно зі Звітом по заборгованості страхувальника зі сплати страхових коштів до Фонду соціального страхування України за 9 місяців 2019 року, який подано 04.10.2019 року Дочірнім підприємством Державної акціонерної компанії Хліб України Павлоградський комбінат Хлібопродуктів , за підписом керівника ОСОБА_1 , заборгованість на початок звітного періоду складає 9767,16 грн.

Аналогічний звіт також подано відповідачем за І півріччя 2021 року.

Павлоградське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області листом № 245-06/1824 від 31.05.2021 року повідомило керівника Дочірнього підприємства Державної акціонерної компанії Хліб України Павлоградський комбінат хлібопродуктів про те, що підприємство має заборгованість по страховим внескам до Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Павлограді в сумі 9767,04 грн., яка триває з 2004 року. З 01 серпня 2017 року соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності та у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності на території міста Павлограда, Павлоградського та Юр`ївського районів Дніпропетровської області здійснює Павлоградське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області. Станом на 31.05.2021 року заборгованість в сумі 9767,04 грн. ДП ДАК Хліб України Павлоградський комбінат хлібопродуктів не погашена. Непогашення заборгованості по страхових внесках завдає шкоди не тільки Фонду соціального страхування України, але насамперед громадянам, які отримують страхові виплати та матеріальне забезпечення за рахунок коштів Фонду, оскільки страхові внески являються джерелом формування коштів Фонду та використовуються на фінансування заходів з профілактики страхових випадків, виплату матеріального забезпечення, страхових виплат та надання соціальних послуг (реабілітаційне лікування застрахованих осіб, лікування потерпілих в медичних закладах, придбання засобів пересування, забезпечення протезно-оротопедичними виробами, оплата догляду за особами з інвалідністю).

Вказаний лист направлено відповідачу, однак поштове відправлення повернулось з відміткою, що адресат вибув.

Оскільки відповідачем заборгованість зі сплати страхових коштів добровільно не сплачується, позивач звернувся до суду із цим позовом.

Дослідивши матеріали справи та наявні в них докази, а також проаналізувавши зміст норм матеріального та процесуального права, що регулюють спірні правовідносини, які мають юридичне значення для розгляду і вирішення спору по суті, суд зазначає наступне.

Закон України Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування від 8 липня 2010 року № 2464-VI (далі - Закон № 2464-VI) визначає правові та організаційні засади забезпечення збору та обліку єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, умови та порядок його нарахування і сплати та повноваження органу, що здійснює його збір та ведення обліку.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону № 2464-VI платниками єдиного внеску є роботодавці: підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою - підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань), у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ і організацій, інших юридичних осіб, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами.

За приписами п. 1 ч. 2 ст. 6 Закону № 2464-VI платник єдиного внеску зобов`язаний своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок до податкового органу за основним місцем обліку платника єдиного внеску.

Згідно із абз. 5-6 п. 7 розділу VІІІ Прикінцеві та перехідні положення Закону № 2464-VI суми внесків, нарахованих на загальнообов`язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття, загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, загальнообов`язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, строк сплати яких не настав на 1 січня 2011 року, та суми нарахованого збору на обов`язкове державне пенсійне страхування до 1 січня 2004 року, строк сплати яких не настав на 1 січня 2011 року, не сплачені станом на 1 січня 2011 року, підлягають сплаті в порядку, що діяв до 1 січня 2011 року. Стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов`язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, здійснюється фондами загальнообов`язкового державного соціального страхування відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення такої заборгованості або застосування штрафних санкцій. Погашення заборгованості з використанням коштів, що надходять у рахунок сплати єдиного внеску, забороняється.

Відповідно до п. 1.1 постанови Правління Фонду соціального страхування України Про деякі питання обліку заборгованості страхувальників зі сплати страхових коштів до Фонду соціального страхування України № 28 від 12.12.2018 року (далі - постанова № 28), страхувальники, які мають заборгованість зі сплати страхових коштів на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та/або на загальнообов`язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, подають до відділень робочих органів виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) Звіт по заборгованості страхувальника зі сплати страхових коштів до Фонду соціального страхування України до повного погашення заборгованості за формою, наведеною у додатку до постанови.

Приписами п. 1.2 постанови № 28 встановлено, що стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків на загальнообов`язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених до 01 січня 2011 року, в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 01 січня 2011 року не настав, і контроль за правильністю нарахування, своєчасністю сплати страхових внесків, застосування фінансових санкцій на період до повного стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків за загальнообов`язковим державним соціальним страхуванням від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань здійснюються відповідно до Інструкції про порядок перерахування, обліку та витрачання страхових коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, затвердженої постановою правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 12.07.2007 № 36, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 01.08.2007 за № 867/14134, що діяла на момент виникнення такої заборгованості.

Факт наявності у Дочірнього підприємства Державної акціонерної компанії Хліб України Павлоградський комбінат Хлібопродуктів заборгованості зі сплати страхових коштів у сумі 9767,04 грн. підтверджено поданими відповідачем звітами по заборгованості страхувальника зі сплати страхових коштів.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 06.11.2018 року провадження у справі № Б/15/29/40/41/04 про банкрутство ДАК Хліб України Павлоградський комбінат хлібопродуктів закрито за клопотанням прокуратури Дніпропетровської області, ухвала набрала законної сили 23.01.2019 року.

При цьому, жодного доказу щодо сплати вказаної суми боргу матеріали справи не містять, відповідачем таких доказів суду не надано.

Як передбачено ч. 1 ст. 77 Кодексу адміністративного судочинства України, кожна сторона повинна, довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

За вказаних обставин, виходячи з меж заявлених позовних вимог, системного аналізу положень чинного законодавства України та матеріалів справи, суд дійшов висновку про обгрунтованість позовних вимог та наявність законних підстав для їх задоволення.

У відповідності до ч. 2 ст. 139 Кодексу адміністративного судочинства України при задоволенні позову суб`єкта владних повноважень з відповідача стягуються виключно судові витрати суб`єкта владних повноважень, пов`язані із залученням свідків та проведенням експертиз.

З огляду на викладене та враховуючи, що доказів витрат, пов`язаних із залученням свідків та проведенням експертиз позивачем не надано, розподіл судових витрат не здійснюється.

Керуючись ст. ст. 139, 242-246, 250, 262 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

ВИРІШИВ:

Позовну заяву Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області в особі Павлоградського відділення Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області до Дочірнього підприємства Державної акціонерної компанії Хліб України Павлоградський комбінат Хлібопродуктів про стягнення заборгованості зі сплати страхових коштів - задовольнити.

Стягнути з Дочірнього підприємства Державної акціонерної компанії Хліб України Павлоградський комбінат хлібопродуктів (вул. Заводська, буд. 1-а, м. Павлоград, Дніпропетровська обл., 51400, код ЄДРПОУ 00953757) на користь Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області в особі Павлоградського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області (вул. Соборна, 58, м. Павлоград, 51400, код ЄДРПОУ 41418540) заборгованість зі сплати страхових коштів у сумі - 9767,04 грн.

Рішення суду набирає законної сили відповідно до вимог статті 255 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржене в строки, передбачені статтею 295 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя О.С. Луніна

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення09.11.2021
Оприлюднено11.11.2021
Номер документу100957874
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —160/14475/21

Ухвала від 20.03.2023

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Луніна Олена Станіславівна

Ухвала від 09.03.2023

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Луніна Олена Станіславівна

Рішення від 09.11.2021

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Луніна Олена Станіславівна

Ухвала від 30.08.2021

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Луніна Олена Станіславівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні