Постанова
від 02.06.2010 по справі 5035/10/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД



     

Харківський окружний адміністративний суд

61004  м. Харків  вул. Мар'їнська, 18-Б-3

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

 Харків  

 02 червня 2010 р.                                                                                 № 2-а- 5035/10/2070  

Харківський окружний адміністративний суд у складі:

Головуючого судді  - Супрун Ю.О.,   

при секретарі судового засідання - М'ясниковій Т.С.,

          розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні суду справу за адміністративним позовом  Державної податкової інспекції у Ленінському районі міста Харкова  до  приватного підприємства "Агрофірма "МП-Земледар" про скасування державної реєстрації юридичної особи

В С Т А Н О В И В:

          Державна податкова інспекція у Ленінському районі м. Харкова звернулася до Харківського окружного адміністративного суду з позовом до приватного підприємства "Агрофірма "МП-Земледар", в якому просить суд скасувати державну реєстрацію відповідача обґрунтовуючи свої вимоги наступним.

          Приватне підприємство "Агрофірма "МП-Земледар" рішенням Виконавчого комітету Харківської міської ради зареєстровано 24.07.2007 року та перебуває на обліку як платник податків в ДПІ у Ленінському районі м. Харкова з 25.07.2007 року за № 547.

          Відповідач, приватне підприємство "Агрофірма "МП-Земледар", податкові декларації, документи бухгалтерської звітності та інші відомості про свою господарсько-економічну діяльність до ДПІ у Ленінському районі м. Харкова не надає з 01.01.2009 року, чим порушує вимоги Закону України  "Про систему оподаткування".

          Згідно з  ст.38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" однією з підстав для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема, є неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

          Представник позивача - ДПІ у Ленінському районі м. Харкова в судове засідання не з’явився, про дату, час та місце судового розгляду повідомлений належним чином, через канцелярію суду надав заяву про розгляд справи без участі представника позивача за наявними у справі матеріалами.

          Відповідач - приватне підприємство "Агрофірма "МП-Земледар" в судове засідання не з'явився, про дату, час та місце судового розгляду повідомлявся судовою повісткою з поштовим повідомленням за адресою, внесеною до відповідного державного реєстру, свого представника в судове засідання не направив, заперечень та клопотань суду не надав.

          Відповідно до ст. 35 КАС України відповідач є належно повідомленим про дату, час та місце судового засідання. Правом участі в судовому засіданні не скористався.

          Суд, дослідивши матеріали справи, встановив такі обставини.

          Згідно свідоцтва про державну реєстрацію (перереєстрацію) суб’єкта  підприємницької діяльності юридичної особи - приватне підприємство "Агрофірма "МП-Земледар" зареєстроване Виконавчим комітетом Харківської міської ради 24.07.2007 року. Державна реєстрація суб’єкта підприємницької діяльності юридичної особи проведена за юридичною адресою: м. Харків, вул. Полтавський шлях, буд. 52.

          Згідно Довідки ДПІ у Ленінському районі м. Харкова № 447/13460 від 25.07.2007 року приватне підприємство "Агрофірма "МП-Земледар" взято на облік в органах державної податкової служби з 25.07.2007 року за № 547.

          Як свідчать матеріали справи, по результатах перевірки з питань надання податкової звітності виявлено, що суб’єкт підприємницької діяльності юридична особа - приватне підприємство "Агрофірма "МП-Земледар" не подає податкову звітність з 01.01.2009 року, згідно довідки ДПІ у Ленінському районі м. Харкова від 24.03.2010 року № 606/9/28-205.

          Судом встановлено, що платник податків приватне підприємство "Агрофірма "МП-Земледар" станом на 22.03.2010 року заборгованості із сплати податків не має, що підтверджується  довідкою ДПІ у Ленінському районі м. Харкова про відсутність заборгованості з податків і зборів (обов’язкових платежів), що контролюються ДПІ у Ленінському районі м. Харкова.

          Відповідно до ст. 20 Закону України від 25 червня 1991 року № 1251-XІІ "Про систему оподаткування" завданнями органів державної податкової служби є здійснення контролю за правильністю обчислення, повнотою та своєчасністю сплати до бюджетів, державних цільових фондів податків та зборів (обов'язкових платежів).

          Однією з функцій, покладених на державні податкові інспекції, згідно до п. 1 ст. 10 Закону України "Про державну податкову службу в Україні" від 04 грудня 1990 року № 509-ХІІ є здійснення контролю за своєчасністю, достовірністю, повнотою нарахування та сплати податків та зборів (обов'язкових платежів).

          Згідно зі ст. 33 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців" 755-ІV від 15 травня 2003 року юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов'язків іншим юридичним особам - правонаступникам у результаті злиття, приєднання, поділу, перетворення (реорганізації) або в результаті ліквідації за рішенням, прийнятим засновниками (учасниками) юридичної особи або уповноваженим ними органом, за судовим рішенням або за рішенням органу державної влади, прийнятим у випадках, передбачених законом. Юридична особа є такою, що припинилася, з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення юридичної особи.

       Відповідно до ст. 51 Господарського кодексу України однією з підстав для припинення підприємницької діяльності є рішення суду у випадках, передбачених цим Кодексом та іншими законами.

          Статтею 59 Господарського кодексу України визначаються способи припинення діяльності суб’єкта господарювання (шляхом реорганізації або ліквідації) та підстави припинення діяльності суб’єкта господарювання, зокрема, частиною 6 передбачено, що суб’єкт господарювання ліквідується у разі скасування його державної реєстрації у випадках, передбачених законом.

          Відповідно до п. 17 ч. 1 ст. 11 Закону України "Про державну податкову службу в Україні" органи державної податкової служби у випадках, в межах компетенції та у порядку, встановлених законами України, мають право звертатися у передбачених законом випадках до судових органів із заявою (позовною заявою) про скасування державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності.

          Згідно з ч.2 ст.38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" однією з підстав для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема, є неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

          Суд зазначає, що  в зв'язку з тим, що відповідач не подає звітність з 01.01.2009 року по теперішній час до органів податкової служби України, податкова інспекція не має можливості контролювати правильність обчислення, повноту і своєчасність сплати до бюджету державних цільових фондів, податків і зборів (обов'язкових платежів), чим порушуються вимоги чинного законодавства України та завдається шкода інтересам держави.

          Судом встановлено, що відповідач з 01.01.2009 року не подає податкової звітності до ДПІ у Ленінському районі м. Харкова, а саме, їм не було подано звітність за 1-й, 2-й, 3-й, 4-й квартали 2009 року, 1-й, 2-й квартали 2010 року з податку на прибуток підприємств.

          Статтею 239 Господарського кодексу України від 16.01.2003 року № 436-IV в частині 1 одним з видів адміністративно-господарських санкцій визначено скасування державної реєстрації та ліквідацію суб'єкта господарювання. Зазначені санкції органи державної влади та органи місцевого самоврядування можуть застосовувати відповідно до своїх повноважень та у порядку, встановленому законом, до суб'єктів господарювання.

          Відповідно до ч. 1 ст. 250 ГК України адміністративно-господарські санкції можуть бути застосовані до суб'єкта господарювання протягом шести місяців з дня виявлення порушення, але не пізніш як через один рік з дня порушення цим суб'єктом встановлених законодавчими актами правил здійснення господарської діяльності, крім випадків, передбачених законом.

          Судом встановлено, що позивач звернувся до суду з позовом про скасування державної реєстрації юридичної особи приватного підприємства "Агрофірма "МП-Земледар" в межах зазначених строків, позов поданий на підставі повноважень податкового органу та з визначених Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців" підстав.

          Із врахуванням вищевикладених обставин суд вважає, що позовні вимоги обґрунтовані  та  підлягають задоволенню.

          Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС України судові витрати з відповідача не стягуються.

          На підставі вищевикладеного, керуючись ст. 11 Закону України “Про державну податкову службу в Україні” від 04 грудня 1990 року № 509-ХІІ, ст. ст. 33, 38 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців”№755-ІV від 15 травня 2003 року, ст.ст. 239, 250 Господарського кодексу України від 16.01.2003 року № 436-IV, п. 11 Порядку обліку платників податків, зборів (обов'язкових платежів), затвердженого наказом Державної податкової адміністрації України від 19 лютого 1998 року № 80, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 14 грудня 1998 року  за № 791/3231, ст. ст. 51 ГК України, ст. ст. 8-14, 71, 94, 159, 160-164, 167, 186 КАС України, суд –

П О С Т А Н О В И В:

          Адміністративний позов Державної податкової інспекції у Ленінському районі м. Харкова до приватного підприємства "Агрофірма "МП-Земледар" про скасування державної реєстрації юридичної особи  - задовольнити в повному обсязі.

          Скасувати державну реєстрацію юридичної особи - приватного підприємства "Агрофірма "МП-Земледар" (код ЄДРПОУ 35247711, юридична адреса: м. Харків, вул. Полтавський шлях, буд. 52), зареєстрованого Виконавчим комітетом Харківської міської ради 24.07.2007 року.

           Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі заяви про апеляційне оскарження в десятиденний строк з дня складання постанови в повному обсязі та поданням після цього протягом двадцяти днів апеляційної скарги, з одночасною подачею її копії до суду апеляційної інстанції, або без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

          Постанова набирає законної сили після закінчення строків для подачі заяви про апеляційне оскарження чи апеляційної скарги.

Повний текст постанови складено 07.06.2010 року.

              Суддя                                                                            Супрун Ю.О.

Дата ухвалення рішення02.06.2010
Оприлюднено04.08.2010
Номер документу10096240
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —5035/10/2070

Ухвала від 29.04.2010

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Супрун Ю.О.

Постанова від 02.06.2010

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Супрун Ю.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні