Ухвала
від 09.11.2021 по справі 461/10923/20
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 461/10923/20

Провадження № 1-кс/461/6210/21

УХВАЛА

09.11.2021 року, слідчий суддя Галицького районного суду м. Львова ОСОБА_1 ,

при секретарі судового засідання ОСОБА_2

за участі:

прокурора ОСОБА_3 ,

підозрюваного ОСОБА_4

захисника ОСОБА_5

розглянувши клопотання слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління ГУ НП у Львівській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_6 , про застосування запобіжного заходу у вигляді застави, відносно підозрюваного:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Хоробрів Сокальського району Львівської області, громадянина України, українця, із середньою-спеціальною освітою, раніше не судимого, фізичної особи-підприємця « ОСОБА_4 », зареєстрованого та фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 ,

у кримінальному провадженні № 42020140000000178 від 09 грудня 2020 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.ч. 2, 3 ст. 191, ч. 1 ст. 367 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

Слідчим булоподано вказанеклопотання,яке мотивованетим,що у період з 27.02.2018 по 24.12.2020, ОСОБА_4 , будучи службовою особою, а саме фізичною особою-підприємцем, перебуваючи на території Львівської області діючи умисно, з корисливих мотивів, з метою власного збагачення, шляхом зловживання своїм службовим становищем під час постачання до закладів освіти Сокальського району Львівської області «Яловичини охолодженої», заволодів грошовими коштами у вигляді різниці між фактичною вартістю яловичини охолодженої та сумою що була сплачена ФОП « ОСОБА_4 » за умовами договорів поставки, на підставі видаткових накладних, у загальній сумі 272 487,44 гривень, тим самим заподіявши матеріальну шкоду Комунальній установі Сокальської районної ради Львівської області «Центр з обслуговування закладів освіти Сокальського району» (далі по тексту ¬ КУ СРР ЛО «Центр з обслуговування закладів освіти Сокальського району») на вказану суму за наступних обставин.

Слідчий зазначив, що ОСОБА_4 , обґрунтовано підозрюється у заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, та вчинені таких дій повторно, тобто у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.ч. 2, 3 ст. 191 КК України.

16 вересня 2021 року, ОСОБА_4 повідомлено про підозру у вчинені кримінальних правопорушень, передбачених ч.ч. 2, 3 ст. 191 КК України. Враховуючи наявність існування ризиків, передбачених ст. 177 КПК України, просить слідчого суддю застосувати щодо підозрюваного ОСОБА_4 , запобіжний захід у вигляді застави у сумі 80 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, а саме в сумі 181 600,00 гривень, з покладенням на підозрюваного ОСОБА_4 ряду обов`язків, передбачених ст.194 КПК України.

Прокурор в судовому засіданні клопотання підтримав, просив задовільнити в повному обсязі.

Підозрюваний та його захисник проти задоволення клопотання заперечили. Захисник зазначив, що ризики, наведені слідчим в клопотанні не доведені. Крім того, ОСОБА_4 було вручено повідомлення про підозру 2 місяці тому, а відтак необхідність в застосуванні запобіжного заходу відсутня. Враховуючи вищевикладене, просив суд застосувати відносно підозрюваного більш м`який запобіжний захід.

Вивчивши клопотання, додані до нього документи, якими слідчий обґрунтовує свої доводи, слідчий суддя вважає, що клопотання підлягає до часткового задоволенню, виходячи з наступного.

Одним із методів державної реакції на порушення, що носять кримінально-правовий характер, є заходи забезпечення кримінального провадження, передбачені ст. 131 КПК України, які виступають важливим елементом механізму здійснення завдань кримінального провадження при розслідуванні злочинів.

Відповідно до вимог ст. 194 КПК України, під час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу слідчий суддя, суд зобов`язані встановити, чи доводять надані сторонами кримінального провадження докази обставини, які свідчать про: наявність обґрунтованої підозри у вчиненні підозрюваним, обвинуваченим кримінального правопорушення; наявність достатніх підстав вважати, що існує, хоча б один з ризиків, передбачених ст. 177 цього Кодексу, і на які вказує слідчий, прокурор; недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні.

Відповідно до ст. 182 КПК України, запобіжний захід у виді застави обирається без визначення граничного строку дії до його скасування (зміни, припинення) у передбачених законом випадках. При обранні запобіжного заходу у виді застави на підозрюваного (обвинуваченого) покладається зобов`язання прибувати до суду (слідчого, прокурора) за кожною вимогою. Таке зобов`язання є суттю всіх запобіжних заходів не пов`язаних з позбавленням волі і покладається на підозрюваного (обвинуваченого) на весь строк дії запобіжного заходу незалежно від покладення на нього інших обов`язків, передбачених ч. 5 ст. 194КПК України.

При вирішенні питання про обрання запобіжного заходу, суд повинен врахувати обставини, передбачені ст. 178 КПК України, зокрема, тяжкість кримінального правопорушення, у вчиненні якого обвинувачується особа та дані, які її характеризують і можуть свідчити на користь збільшення (зменшення) ризику переховування від правосуддя чи інших способів неналежної процесуальної поведінки.

Проаналізувавши наведені в клопотанні обставини та додані до нього документи, якими слідчий та прокурор підтверджують свої доводи, суд вважає що вони свідчать про наявність обґрунтованої підозри у вчиненні ОСОБА_4 злочину, передбаченого ч. 2,3 ст. 191 Кримінального кодексу України, на підтвердження чого в матеріалах кримінального провадження наявні дані, які містяться в:

-інформації отриманій в порядку ст. 93 КПК України від АТ «Кредобанк», зокрема про рух коштів за рахунком: НОМЕР_1 фізичної особи підприємця ОСОБА_4 (ідент. код НОМЕР_2 );

-інформації отриманій в порядку ст. 93 КПК України від управління Державної казначейської служби у Львівській області, зокрема про рух коштів за рахунками юридичної особи Комунальна установа Сокальської районної ради Львівської області «Центр з обслуговування закладів освіти Сокальського району» (ЄДРПОУ 41829167), що зареєстрована за адресою: Львівська обл., Сокальський р-н., м. Сокаль, вул. Шашкевича, 86);

-інформації отриманій в порядку ст. 93 КПК України від Головного управління статистики у Львівській області, зокрема про ціни на усі види «яловичини» за 2018-2020 роки;

-довідці спеціаліста Західного офісу Держаудитслужби від 12.04.2021;

-висновку експерта № 958/21-28/1299/21-28 від 03.06.2021 за результатами проведення судової економічної експертизи;

-інших зібраних під час досудового розслідування доказах.

Відповідно до частини 1 статті 177 КПК України, метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобіганням спробам вчинити певні дії, що можуть будь-яким чином перешкодити кримінальному провадженню, тобто існування певних ризиків для виконання завдань кримінального провадження.

В той же час, слідчий суддя не погоджується з позицією сторони обвинувачення про застосування запобіжного заходу у вигляді застави.

Слідчий суддя приходить до переконання про існування на час розгляду клопотання ризиків, передбачених п.1, 2,3,4 ч. 1 ст. 177 КПК України.

На підтвердження наявності ризику, передбаченого п. 1 ч. 1 ст. 177 КПК України, а саме того, що підозрюваний ОСОБА_4 може переховуватись від органів досудового розслідування та/або суду, слід зазначити те, що санкція ч. 3 ст. 191 КК України передбачає покарання у виді обмеження волі на строк від трьох до п`яти років або позбавлення волі на строк від трьох до восьми років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років. Відповідно до примітки ст. 45 КК України, злочин передбачений ст. 191 КК України є корупційним злочином, а тому у випадку визнання ОСОБА_4 винним у вчиненні злочину, йому загрожує реальний термін ув`язнення, а відтак з метою уникнення від покарання ОСОБА_4 може переховуватися від слідства та суду.

На підтвердження наявності ризику, передбаченого п. 2 ч. 1 ст. 177 КПК України, а саме того, що підозрюваний ОСОБА_4 може знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення, слід зазначити те, що оскільки в ході досудового розслідування не вилучено всіх документів, які мають доказове значення для встановлення обставин даного кримінального провадження, останній з метою приховання важливих для кримінального провадження доказів свої протиправної діяльності, може сховати, спотворити або знищити їх. Слід зауважити, що вході тимчасового доступу до речей та документів ФОП « ОСОБА_4 » не надав усіх документів, зазначених в ухвалі слідчого судді.

На підтвердження наявності ризику, передбаченого п. 3 ч. 1 ст. 177 КПК України, а саме того, що підозрюваний ОСОБА_4 може незаконно впливати на учасників кримінального провадження, слід зазначити про те, що в ході досудового розслідування не допитано всіх свідків, в тому числі працівників КУ СРР ЛО «Центр з обслуговування закладів освіти Сокальського району», працівників які реалізовували для ФОП « ОСОБА_4 » яловичину охолоджену, найнятих працівників ФОП « ОСОБА_4 » та інших свідків які будуть встановлені в ході досудового розслідування, які перебуваючи в робочих та дружніх стосунках із підозрюваним ОСОБА_4 , на прохання останнього даватимуть неправдиві показання.

На підтвердження наявності ризику, передбаченого п. 4 ч.1 ст. 177 КПК України, слід зазначити, те, що для закінчення досудового розслідування та прийняття остаточного рішення у даному кримінальному провадженні необхідно провести низку слідчих (розшукових) дій. В тому числі, перевіряється причетність невстановлених на даний час осіб до вчинення вказаного кримінального правопорушень та вчинення ОСОБА_4 інших кримінальних правопорушень, які розслідуються в рамках цього кримінального провадження, а саме закупівлі інших продуктів для шкіл Сокальського району Львівської області, а тому підозрюваний ОСОБА_4 , необмежено спілкуючись з іншими особами та надаючи їм інформацію, про обставини виявлені в ході досудового розслідування, яка ставатиме йому відома в ході проведення з ним слідчих дій, з метою викривлення фактів кримінальних правопорушень для уникнення від кримінальної відповідальності чи її пом`якшення, а також приховування причетності інших осіб у вчиненні злочинів, може перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином.

Слідчий суддя зазначає, що ризиком у кримінальному провадженні є небажані для провадження наслідки дій підозрюваного, спрямовані на створення перешкод кримінальному провадженню. Ризик стає реальним через невизначеність поведінки особи у певній ситуації, яку (поведінку) неможливо достеменно передбачити. Таким чином, у контексті кримінального провадження ризиком неправомірної процесуальної поведінки підозрюваного слід вважати таку поведінку цієї особи, настання якої характеризується високим ступенем ймовірності.

При вирішенні питання про застосування запобіжного заходу суд враховує обставини передбачені статтею 178 КПК України, а саме вагомість наявних доказів про вчинення підозрюваним кримінального правопорушення, вид покарання, що загрожує ОСОБА_4 у разі визнання винуватим, а також те, що під час розгляду слідчим суддею клопотання слідчого про обрання підозрюваному запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту, прокурором не доведено що більш м`який запобіжний захід не забезпечить належну процесуальну поведінку підозрюваного та невиконання покладених на нього процесуальних обов`язків, передбачених КПК України.

З врахуванням викладеного, слідчий суддя вважає, що застосування такого запобіжного заходу, як особисте зобов`язання, для ОСОБА_4 буде достатнім та необхідним для належної поведінки підозрюваного і таким, що зможе запобігти ризикам передбаченим статтею 177 КПК України, оскільки підстав для застосування більш суворого запобіжного заходу під час розгляду клопотання не встановлено. При цьому, слідчим суддею враховується, що відомості про вчинення кримінального правопорушення було внесено до ЄРДР 09 грудня 2020 року, повідомлено особі про підозру - 16 вересня 2021 року, а слідчий разом з прокурором звернулись до слідчого судді з клопотанням про застосування запобіжного заходу лише 08 листопада, тобто протягом значного проміжку часу. Крім того, слідчим суддею враховується наявність у підозрюваного міцних соціальних зв`язків, оскільки у останнього на утриманні дружина-інвалід першої групи.

Керуючись ст. ст. 369-372, 376 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого задовільнити частково.

Застосувати щодо підозрюваного ОСОБА_4 , запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання строком на два місяці з дня постановлення ухвали, тобто до 09 січня 2022 року включно.

Покласти на підозрюваного ОСОБА_4 наступні обов`язки, передбачені ст.194 КПК України:

1) прибувати до слідчого СУ ГУНП у Львівській області ОСОБА_6 або іншого слідчого, в провадженні якого перебуватиме кримінальне провадження, прокурора та суду за першим викликом;

2) не відлучатися із Львівської області без дозволу слідчого СУ ГУНП у Львівській області ОСОБА_6 або іншого слідчого, в провадженні якого перебуватиме кримінальне провадження, прокурора або суду;

3) повідомляти слідчого СУ ГУНП у Львівській області ОСОБА_6 або іншого слідчого, в провадженні якого перебуватиме кримінальне провадження, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання;

4) утримуватися від спілкування із підозрюваним ОСОБА_7 , працівниками КУ СРР ЛО «Центр з обслуговування закладів освіти Сокальського району», працівниками ФОП « ОСОБА_4 », іншими свідками, які будуть встановлені в ході досудового розслідування;

5) здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) громадянина України для виїзду за кордон та інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

Зобов`язати прокурора ОСОБА_3 надати копію ухвали для виконання органу Національної поліції за місцем реєстрації ОСОБА_4 .

Повний текст ухвали проголошено 11 листопада 2021 року о 15 год. 10 хв.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення09.11.2021
Оприлюднено01.02.2023
Номер документу101010057
СудочинствоКримінальне
Сутьзастосування запобіжного заходу у вигляді застави, відносно підозрюваного: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Хоробрів Сокальського району Львівської області, громадянина України, українця, із середньою-спеціальною освітою, раніше не судимого, фізичної особи-підприємця « ОСОБА_4 », зареєстрованого та фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , у кримінальному провадженні № 42020140000000178 від 09 грудня 2020 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.ч. 2, 3 ст. 191, ч. 1 ст. 367 КК України

Судовий реєстр по справі —461/10923/20

Ухвала від 29.11.2021

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Романюк М. Ф.

Ухвала від 29.11.2021

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Романюк М. Ф.

Ухвала від 24.11.2021

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Маліновська-Микич О. В.

Ухвала від 09.11.2021

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Фролова Л. Д.

Ухвала від 09.11.2021

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Фролова Л. Д.

Ухвала від 09.11.2021

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Фролова Л. Д.

Ухвала від 09.11.2021

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Фролова Л. Д.

Ухвала від 09.11.2021

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Фролова Л. Д.

Ухвала від 09.11.2021

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Фролова Л. Д.

Ухвала від 09.11.2021

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Фролова Л. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні