Ухвала
від 10.11.2021 по справі 206/5028/21
САМАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 206/5028/21

1-кп/206/281/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 листопада 2021 року Самарський районний суд м. Дніпропетровська в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м.Дніпро, обвинувальний акт по кримінальному провадженню, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань під № 42021042630000040від 23.02.2021 за обвинуваченням:

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця, с. Помічна, Новоукраїнського р-ну, Кіровоградської області, громадянина України, маючого середню освіту, не одруженого, маючого на утриманні двох малолітніх дітей ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,-

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 15, ч. 1ст. 185 КК України,

учасники кримінального провадження:

прокурор ОСОБА_6

обвинувачений ОСОБА_3

представник потерпілого ОСОБА_7

ВСТАНОВИВ:

Органом досудового розслідування, ОСОБА_3 , обвинувачується, в тому що 11.09.2020, о 12 годині 00 хвилин ОСОБА_3 , перебував на території Акціонерного товариства «Інтерпайп Дніпропетровський втормет», код ЄДРПОУ 00191454, який розташований за адресою: м. Дніпро, вул. Липова, буд.1, де працював на посаді водія та керував транспортним засобом марки «КрАЗ» д.н. НОМЕР_1 .

Перебуваючи біля гаражу, що розташований на території АТ «Інтерпайп Дніпропетровський втормет» ОСОБА_3 побачив, на землі, біля кузова автомобіля, яким він керував, брухт сталевий легковаговий вид №501 ДСТУ 4121-2002. В цей час у ОСОБА_3 виник злочинний умисел, спрямований на таємне викрадення чужого майна, яке належить Акціонерному товариству «Інтерпайп Дніпропетровський втормет».

У цей же день та час, тобто 11.09.2020 приблизно о 12 годині 05 хвилин ОСОБА_3 перебуваючи біля гаражу, що розташований на території підприємства АТ «Інтерпайп Дніпропетровський втормет» реалізуючи свій злочинний умисел, спрямований на таємне викрадення чужого майна, діючи умисно, таємно, з корисливих мотивів, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, передбачаючи спричинення майнової шкоди та бажаючи її настання, впевнившись у тому, що за його діями ніхто не спостерігає, шляхом вільного доступу, підняв з землі брухт сталевий легковаговий, вид №501 ДСТУ 4121-2002 вагою 198,40 кг., який належить АТ «Інтерпайп Дніпропетровський втормет», та поклав їх до залізного ящику, що знаходився під кузовом транспортного засобу на якому він працював.

Далі, ОСОБА_3 доводячи свій злочинний умисел направлений на таємне викрадення чужого майна до кінця, перебуваючи за кермом транспортного засобу марки «КрАЗ» д.н. НОМЕР_1 , в ящику якого він сховав вказані речі, намагався покинути територію підприємства через КПП №1, однак, в цей час його злочинні дії були викриті охоронцями ТОВ «ВІП ГАРАНТ», які здійснюють охорону підприємства Акціонерного товаравства «Інтерпайп Дніпропетровський втормет».

Таким чином, ОСОБА_3 , виконав усі дії, які вважав необхідними для доведення кримінального правопорушення до кінця, але кримінальне правопорушення не було закінчено з причин, які не залежали від його волі.

Своїми умисними діями ОСОБА_3 , намагався завдати Акціонерному товариству «Інтерпайп Дніпропетровський втормет» відповідно до висновку судово-товарознавчої експертизи №3833/21 від 19.10.2021, матеріальну шкоду на загальну суму 1111,04 грн. (одна тисяча сто одинадцять гривень 04 копійки).

Органом досудового розслідування умисні дії ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , кваліфіковані за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 185 КК України, як закінчений замах на таємне викрадення чужого майна (крадіжка).

В підготовчому судовому засіданні представник потерпілого ОСОБА_7 заявив клопотання про закриття кримінального провадження відносно обвинуваченого ОСОБА_3 на підставі ст. 46 КК України, у зв`язку з примиренням останнього з потерпілим АТ «Інтерпайп Дніпропетровський втормет», оскільки в наслідок скоєного правопорушення ОСОБА_3 збитку підприємству не завдано, у АТ «Інтерпайп Дніпропетровський втормет», відсутні претензії до обвинуваченого ОСОБА_3 , який усунув заподіяну шкоду шляхом повернення викраденого майна.

Обвинувачений ОСОБА_3 в підготовчому судовому засіданні підтримав клопотання про звільнення його від кримінальної відповідальності на підставі ст. 46 КК України та закриття щодо нього кримінального провадження у зв`язку з примиренням з потерпілим АТ «Інтерпайп Дніпропетровський втормет». При цьому суду показав, що розуміє, що вказана обставина не є реабілітуючою, суть обвинувачення йому зрозуміла, він визнає свою вину у повному обсязі, підтвердив факт примирення з потерпілим АТ «Інтерпайп Дніпропетровський втормет», усунув заподіяну шкоду шляхом повернення викраденого майна. Прокурор в підготовчому судовому засіданні не заперечував проти задоволення заявленого клопотання представника потерпілого ОСОБА_7 , про звільнення від кримінальної відповідальності та закриття кримінального провадження відносно обвинуваченого ОСОБА_3 на підставі ст. 46 КК України у зв`язку з його примиренням з потерпілим АТ «Інтерпайп Дніпропетровський втормет», оскільки обвинувачений вперше вчинив кримінальний проступок, вину свою визнав у повному обсязі, заподіяну шкоду АТ «ІнтерпайпДніпропетровський втормет»усунуто шляхом повернення викраденого майна. Вислухавши думку учасників кримінального провадження, дослідивши обвинувальний акт з додатками до нього, суд дійшов наступного висновку.

Відповідно до вимог ч.4 ст. 286 КПК України якщо під час здійснення судового провадження, сторона кримінального провадження звернеться до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, суд має невідкладно розглянути таке клопотання. Вимогами п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України, встановлено що кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності. За правилами ст. 44 КК України особа, яка вчинила кримінальне правопорушення, звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом. Згідно з ст. 46 КК України особа, яка вперше вчинила кримінальний проступок або необережний нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона примирилася з потерпілим та відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.

Частиною першою ст. 285 КПК України, визначено що особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Кримінальне правопорушення, яке вчинене обвинуваченим ОСОБА_3 , відноситься до кримінальних проступків, який він вчинив вперше. Обставин, які б виключали звільнення ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального проступку, передбаченого ч.1 ст.185 КК України, та закриття даного кримінального провадження, судом не встановлено. За такихобставин,враховуючи,що ст.46КК Українипередбачено звільненнявід кримінальноївідповідальності особи,яка впершевчинила кримінальнийпроступок абонеобережний нетяжкийзлочин,крім корупційнихкримінальних правопорушень,звільняється відкримінальної відповідальності,якщо вонапримирилася зпотерпілим тавідшкодувала завданінею збиткиабо усунулазаподіяну шкоду,суд приходитьдо висновку,що клопотанняпідлягає задоволенню,оскільки обвинувачений ОСОБА_3 ,примирився зпотерпілим АТ «ІнтерпайпДніпропетровський втормет», усунув заподіяну шкоду шляхом повернення викраденого майна. На підставі ст. 44, 46 КК України, керуючись ст.ст. 284, 286, 314, 372 КПК України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання представника потерпілого ОСОБА_7 задовольнити. Звільнити ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 від кримінальної відповідальності за скоєне кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 15, ч. 1ст. 185 КК Україниу зв`язку з примиренням потерпілим з АТ "Інтерпайп Дніпропетровський втормет" Кримінальне провадження, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань під № 42021042630000040 від 23.02.2021 за обвинуваченням ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 15, ч. 1ст. 185 КК України -закрити.

Ухвала може бути оскаржена до Дніпровського апеляційного суду протягом семи днів з дня її оголошення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення10.11.2021
Оприлюднено01.02.2023

Судовий реєстр по справі —206/5028/21

Ухвала від 10.11.2021

Кримінальне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Поштаренко О. В.

Ухвала від 10.11.2021

Кримінальне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Поштаренко О. В.

Ухвала від 05.11.2021

Кримінальне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Поштаренко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні