Ухвала
від 09.11.2021 по справі 2-6246/10
МЕЛІТОПОЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Дата документу 09.11.2021

Cправа № 2-6246/10

Провадження № 6/937/285/21

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09 листопада 2021 року м. Мелітополь

Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області у складі:

головуючого судді - Бахаєва І.М.,

за участі:

секретаря судового засідання - Драгун В.О.,

провівши відкрите судове засідання в приміщенні Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова Компанія Європейська агенція з повернення боргів про заміну стягувача по цивільній справі за позовом Акціонерного товариства Універсал Банк до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором,

В С Т А Н О В И В :

Заявник ТОВ ФК Європейська агенція з повернення боргів звернулося до суду із заявою, в якій просить замінити вибулого стягувача - АТ Універсал Банк на його правонаступника - ТОВ ФК Європейська агенція з повернення боргів по цивільній справі за позовом Акціонерного товариства Універсал Банк до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором.

В судове засідання представник заявника ТОВ ФК Європейська агенція з повернення боргів не з`явився, в заяві про заміну сторони виконавчого провадження просить розглянути справи без його участі.

Представник АТ Універсал Банк в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце слухання справи був повідомлений належним чином.

Боржник - ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце слухання справи був повідомлений належним чином.

Відповідно до положень ч. 3 ст. 442 ЦПК України не явка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заява про заміну стягувача підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлені наступні обставини.

25 серпня 2010 року заочним рішенням Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області було стягнуто з ОСОБА_1 на користь АТ Універсал Банк заборгованість по кредитному договору в розмірі 348405,44 грн.. Стягнуто з ОСОБА_1 на користь держави судовий збір в розмірі 1820 грн /а.с.54-56/.

30.04.2021 між АТ Універсал Банк та ТОВ ФК Європейська агенція з повернення боргів укладено Договір факторингу № 30/04/21/ФК2 про відступлення прав вимоги за кредитними договорами /а.с.103-105/.

За умовами договору відступлення, банк за результатами відкритих торгів (аукціону) з продажу майнових прав, оформлених протоколом електронного аукціону № UA-EA-2020-08-28-000001-b АТ Універсал Банк передав, а ТОВ ФК Європейська агенція з повернення боргів - новий кредитор прийняв у власність право вимоги за кредитним договором, що підтверджується Актом передачі Реєстру прав вимоги від 30.04.2021 /а.с.107/.

Отже, 30.04.2021 ТОВ ФК Європейська агенція з повернення боргів набуло статусу нового кредитора та отримало право грошової вимоги до ОСОБА_1 .

Станом на поточну дату заборгованість за кредитним договором не погашена.

Згідно ст. 442 ЦПК України у разі вибуття однієї зі сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована сторона), державний або приватний виконавець.

Згідно ч.1 ст. 512 ЦК України, кредитор у зобов`язанні (крім випадків, передбачених ст. 515 ЦК України) може бути замінений іншою особою внаслідок, зокрема, передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги).

Згідно ст. 514 ЦК України, до нового кредитора переходять права первісного кредитора в зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ч.1, 2 ст. 15 ЗУ Про виконавче провадження , сторонами у виконавчому провадженні є стягувач і боржник. Стягувачем є фізична або юридична особа, на користь чи в інтересах якої видано виконавчий документ. Боржником є фізична або юридична особа, визначена виконавчим документом.

Невиконання рішення суду, яке набрало законної сили, на виконанні якого наполягає стягувач, фактично нівелює сутність судового захисту та судового рішення, що є недопустимим.

Враховуючи вищевикладене та те, що права та обов`язки АТ Універсал Банк перейшли до ТОВ ФК Європейська агенція з повернення боргів , як до правонаступника, суд приходить до висновку, що оскільки за рішенням суду заборгованість стягнуто на користь АТ Універсал Банк , але на даний час його правонаступником є ТОВ Європейська агенція з повернення боргів , тому необхідно замінити сторону виконавчого провадження по цивільній справі за позовом Акціонерного товариства Універсал Банк до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором.

Керуючись ст.ст. 247, 260, 353, ч. 1 ст. 442 ЦПК України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова Компанія Європейська агенція з повернення боргів про заміну стягувача по цивільній справі за позовом Акціонерного товариства Універсал Банк до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором - задовольнити.

Замінити вибулого стягувача - Акціонерне товариство Універсал Банк на його правонаступника - Товариство з обмеженою відповідальністю Фінансова Компанія Європейська агенція з повернення боргів (код ЄДРПОУ 35625014, р/р НОМЕР_1 у АТ ТАСкомбанк , юридична адреса: 01032, м. Київ, вул. Симона Петлюри, 30) по цивільній справі № 2-6246/10 за позовом Акціонерного товариства Універсал Банк до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором.

Внести зміни у виконавчий лист № 2-6246/10 виданий Мелітопольським міськрайонним судом Запорізької області, змінивши сторону виконавчого провадження - стягувача Акціонерне товариство Універсал Банк на Товариство з обмеженою відповідальністю Фінансова Компанія Європейська агенція з повернення боргів .

Ухвала може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Запорізького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення, з урахуванням пп. 15.5 п. 15 ч. 1 Перехідних положень ЦПК України.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

СУДДЯ: І.М. БАХАЄВ

Дата ухвалення рішення09.11.2021
Оприлюднено15.11.2021
Номер документу101057167
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за кредитним договором

Судовий реєстр по справі —2-6246/10

Ухвала від 01.05.2024

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Гуревський В. К.

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Гуревський В. К.

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Гуревський В. К.

Ухвала від 08.11.2023

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Кулик В. Б.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Гуревський В. К.

Ухвала від 08.03.2024

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Гуревський В. К.

Ухвала від 29.02.2024

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Гуревський В. К.

Ухвала від 09.11.2021

Цивільне

Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області

Бахаєв І. М.

Ухвала від 03.09.2010

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Боженко Л. В.

Ухвала від 06.09.2018

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Гуревський В. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні