Рішення
від 27.10.2021 по справі 334/6910/21
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Дата документу 27.10.2021

Справа № 334/6910/21

Провадження № 2/334/3984/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 жовтня 2021 року Ленінський районний суд м. Запоріжжя у складі:

головуючого - судді Козлової Н.Ю.,

при секретарі Зоріній С.П.,

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання повнолітньої доньки, яка продовжує навчання,

в с т а н о в и в :

Позивачка звернулася до Ленінського районного суду м. Запоріжжя з позовом до відповідача про стягнення аліментів на утримання повнолітньої доньки, яка продовжує навчання. В позовній заяві позивачка зазначила, що є рідною донькою відповідача ОСОБА_2 .

Рішенням Ленінського районного суду м. Запоріжжя від 27.06.2013р. шлюб між батьками ОСОБА_2 та ОСОБА_3 було розірвано. З ОСОБА_2 стягнуто аліменти на утримання доньки ОСОБА_1 у розмірі 1/4 його заробітку, але не менше 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 13.06.2013 року до повноліття.

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_1 виповнилось 18 років, вона продовжила навчання на денній формі у Запорізькому правобережному професійному ліцеї, отримувала лише стипендію. Рішенням Ленінського районного суду м. Запоріжжя з відповідача було стягнуто аліменти на утримання доньки - ОСОБА_1 .. У липні 2021р. ОСОБА_1 закінчила навчання.

Після закінчення навчання у Запорізькому правобережному професійному ліцеї у липні 2021 року, ОСОБА_1 вступила до Запорізького національного університету на денну форму навчання на 1 курс спеціальність екологія , термін навчання 01.09.2021р.-30.06.2025р. Отже, ОСОБА_1 продовжує отримувати вищу освіту на денній формі навчання, тому позбавлена можливості працювати та їй необхідна матеріальна допомога саме в зв`язку з навчанням.

В зв`язку з цим, згідно з відповіді на відзив позивачка просить суд стягнути з відповідача на її користь, як таку, що продовжує навчання аліменти в розмірі 1/5 частини його заробітку (доходу) щомісячно.

Позивачка надала суду заяву, щодо слухання справи за її відсутності уточнені позовні вимоги підтримала в повному обсязі.

Відповідач подав суду заяву, щодо слухання справи за його відсутності, позовні вимоги визнав частково. Згідно відзиву на позовну заяву, відповідач не заперечує проти сплати аліментів на утримання доньки, яка продовжує навчання у розмірі 1/6 частини заробітку, оскільки має на утриманні малолітнього сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Вивчивши матеріали справи, суд вважає позов таким, що підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, ОСОБА_2 є батьком повнолітньої ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується свідоцтвом про народження НОМЕР_1 .

Згідно довідки № 210006 від 19 серпня 2021 року виданої Запорізьким національним університетом вбачається, що ОСОБА_1 навчається в Запорізькому національному університеті на денній формі навчання за спеціальністю 101 екологія освітньої програми екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування контрактної основи, біологічного факультету. Термін навчання: 01.09.2021-30.06.2025.

Правовідносини щодо утримання батьками повнолітніх дочки, сина регулюються Главою 16 Сімейного кодексу України, яка, зокрема, передбачає обов`язок батьків утримувати повнолітніх дочку, сина, які продовжують навчання і у зв`язку з цим потребують матеріальної допомоги, у спосіб сплати аліментів. При визначенні розміру аліментів мають бути враховані вартість навчання, підручників, проїзду до навчального закладу, проживання за місцем його знаходження.

За правилами частини першої статті 199 Сімейного кодексу України, якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання і у зв`язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов`язані утримувати їх до досягнення 23 років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу.

Пунктом 20 Пленуму Верховного Суду України № 3 від 15.05.2006 року Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів надано наступні роз`яснення: обов`язок батьків утримувати повнолітніх дочку, сина, які продовжують навчатися після досягнення повноліття (незалежно від форми навчання), виникає за обов`язкової сукупності таких юридичних фактів: досягнення дочкою, сином віку, який перевищує 18, але є меншим 23 років; продовження ними навчання; потреба у зв`язку з цим у матеріальній допомозі; наявність у батьків можливості надавати таку допомогу.

Право на звернення до суду з позовом про стягнення аліментів має той з батьків, з ким проживає дочка, син, а також самі дочка, син, які продовжують навчання (ч. 3 ст. 199 СК України).

Сімейний кодекс України виходить із принципу рівності прав та обов`язків батьків: брати участь у матеріальних витратах зобов`язані обоє з батьків, незалежно від того, з ким із них проживає дитина.

Частиною 2 ст.141 СК України передбачено, що розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов`язків щодо дитини.

За змістом статей 191, 200 СК України аліменти присуджуються рішенням суду від дня пред`явлення позову. Суд визначає розмір аліментів на повнолітніх дочку, сина у твердій грошовій сумі і (або) у частці від заробітку (доходу) платника аліментів. Частина заробітку (доходу) матері, батька, яка стягуватиметься як аліменти на повнолітніх дочку, сина, визначається судом з урахуванням обставин, зазначених у статті 182 цього Кодексу.

Необхідною умовою утримання батьками повнолітніх сина, дочки є можливість батьків надавати таку допомогу. Якщо батько, мати не мають відповідних коштів, нерухомого майна, які б забезпечили утримання сина, дочки, виконання цього їх обов`язку буде неможливим.

Відповідно до частини першої статті 182СК України при визначенні розміру аліментів суд враховує: стан здоров`я та матеріальне становище дитини; стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; інші обставини, що мають істотне значення, наявність рухомого та нерухомого майна, грошових коштів.

Відповідачем були надані відповідні докази того, що на його утриманні знаходиться син ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та його співмешканка - ОСОБА_5 , яка знаходиться у відпустці по догляду за малолітнім сином. Крім того, відповідачем надано довідку про доходи, з якої вбачається, що останній офіційно працевлаштований та має можливість сплачувати аліменти на утримання доньки, яка продовжує навчання.

Визначаючи підстави для стягнення аліментів на утримання повнолітньої дитини, суд враховує положення статей 182, 199 СК України, а також те, що відповідач, як особа працездатного віку, має можливість сплачувати аліменти на утримання доньки, яка навчається.

Таким чином, суд, встановивши, що відповідач має можливість надавати доньці матеріальну допомогу, та виходячи з принципу справедливості, вважає можливим позовні вимоги задовольнити частково та стягнути з відповідача на користь позивача яка продовжує навчання, у розмірі 1/6 частини з усіх видів його заробітку (доходу), щомісячно, починаючи з 14.09.2021 року до закінчення навчання, але не більше ніж до досягнення 23 років.

Відповідно до ч.1 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційного розміру задоволених позовних вимог.

Пунктом 3 ч.1 ст. 5 Закону України Про судовий збір позивача звільнено від сплати судового збору під час розгляду справи про стягнення аліментів в усіх судових інстанціях.

Таким чином з відповідача на користь держави підлягає стягненню судовий збір у розмірі 908,00 (дев`ятсот вісім) гривень.

Керуючись ст. ст.12, 13, 81, 89, 133, 141, 223, 247, 259, 263, 264, 265, 274-279, 352, 354 ЦПК України, ст. 182, 191, 199, 200, СК України, суд

ухвалив:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання повнолітньої доньки, яка продовжує навчання - задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ІПН НОМЕР_2 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 , місце фактичного проживання: АДРЕСА_2 , місце роботи: ТОВ ТРЕВЕЛ-АВТО (код ЄДРПОУ 33795846), на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ІПН НОМЕР_3 , АДРЕСА_3 , яка продовжує навчання, у розмірі 1/6 частки з усіх видів його заробітку (доходу), щомісячно, починаючи з 14.09.2021 року до закінчення навчання, але не більше ніж до досягнення нею 23 років.

В іншій частині позову відмовити.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ІПН НОМЕР_2 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 , місце фактичного проживання: АДРЕСА_2 , місце роботи: ТОВ ТРЕВЕЛ-АВТО (код ЄДРПОУ 33795846) на користь держави - судовий збір у розмірі 908 (Дев`ятсот вісім) гривень 00 коп.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення виготовлено 27.10.2021 року.

Суддя: Козлова Н. Ю.

Дата ухвалення рішення27.10.2021
Оприлюднено15.11.2021
Номер документу101058907
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення аліментів на утримання повнолітньої доньки, яка продовжує навчання

Судовий реєстр по справі —334/6910/21

Рішення від 27.10.2021

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Козлова Н. Ю.

Ухвала від 16.09.2021

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Козлова Н. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні