Ухвала
від 15.11.2021 по справі 420/4861/20
П'ЯТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П`ЯТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

15 листопада 2021 р.м.ОдесаСправа № 420/4861/20

Колегія суддів П`ятого апеляційного адміністративного суду у складі:

головуючого - Бітова А.І.

суддів - Лук`янчук О.В.

- Ступакова І.Г.

розглянувши в порядку письмового провадження в місті Одесі заяву адвоката ОСОБА_1 - Галич Любові Віталіївни про проведення судового засідання в режимі відеоконференції під час розгляду апеляційної скарги Управління державного архітектурно-будівельного контролю Одеської міської ради на рішення Одеського окружного адміністративного суду від 27 травня 2021 року у справі за позовом Управління державного архітектурно-будівельного контролю Одеської міської ради до ОСОБА_1 , третя особа Одеська міська рада, про скасування повідомлення,

В С Т А Н О В И Л А :

05 листопада 2021 року на адресу П`ятого апеляційного адміністративного суду надійшла заява представника ОСОБА_1 - Галич Л.В. про проведення судового засідання в режимі відеоконференції поза межами суду з використання власних технічних засобів та системи "EASYCON".

Розглянувши доводи вищезазначеної заяви, колегія суддів приходить до наступного.

Згідно ст. 195 КАС України, учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою.

Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи.

Частиною 4 ст. 195 КАС України встановлено, що під час карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), учасники справи можуть брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів. Підтвердження особи учасника справи здійснюється із застосуванням електронного підпису, а якщо особа не має такого підпису, то у порядку, визначеному Законом України "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус" або Державною судовою адміністрацією України.

Згідно ч.11 ст. 195 КАС України використовувані судом і учасниками судового процесу технічні засоби і технології мають забезпечувати належну якість зображення та звуку, а також інформаційну безпеку. Учасникам судового процесу має бути забезпечена можливість чути та бачити хід судового засідання, ставити запитання і отримувати відповіді, здійснювати інші процесуальні права та обов`язки.

Наказом Державної судової адміністрації України від 08 квітня 2020 року №169 затверджено Порядок роботи з технічними засобами відеоконференцзв`язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду (далі - Порядок), технічні вимоги для доступу у Системі та зразок заяви про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду.

Відповідно до п.1 розділу ІІІ Порядку для участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції учасник справи повинен попередньо зареєструватись з використанням власного електронного підпису в Системі на офіційному веб-порталі судової влади України за адресою www.court.gov.ua та перевірити наявні у нього власні технічні засоби на відповідність технічним вимогам, наведеним в додатку 1 до цього Порядку.

За змістом п.2 розділу ІІ Порядку Система відеоконференцзв`язку - комплекс технічних засобів та програмного забезпечення "EASYCON", що забезпечує проведення судових засідань в режимі відеоконференцзв`язку.

Відповідно до вимог процесуальних кодексів (п.11 ст. 212 ЦПК України, п.11 ст. 195 КАС України, п.11 ст. 197 ГПК України) "Використовувані судом і учасниками судового процесу технічні засоби і технології мають забезпечувати належну якість зображення та звуку, а також інформаційну безпеку". Крім того, аналогічні вимоги висловлені в Законі України "Про захист персональних даних" та в Законі України "Про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах".

З метою забезпечення захисту персональних даних обробка даних здійснюється виключно на обладнанні, що експлуатується Державним підприємством "Центр судових сервісів" (далі - Підприємство), яке є адміністратором відкритого середовища ЄСІТС.

На підприємстві визначені відповідальні особи та затверджене Положення про порядок обробки та захисту персональних даних.

Підприємством розроблено та подано на погодження в Державну службу спеціального зв`язку та захисту інформації України технічне завдання на створення комплексної системи захисту інформації сервісу "EASYCON".

Щодо одночасного використання різних програмних продуктів під час одного судового засідання, Підприємство звертає увагу, що відповідно до п.2 розділу ІІI Порядку, рішення про можливість підтвердити особу учасника справи, що не має електронного підпису, а також рішення про обрання Системи, що буде використана для проведення судового засідання в режимі відеоконференції, приймається Головуючим суддею, у провадженні якого знаходиться справа. Тобто, використання "EASYCON" та іншої системи одночасно - неможливо, це суперечить Порядку, також це неможливо з технічних причин.

Крім того, як вбачається з Інформаційної довідки вн.№1.1/41/20 від 27 жовтня 2020 року П`ятий апеляційний адміністративний суд забезпечує дистанційне (поза межами суду) проведення судових засідань за клопотанням учасників судового процесу, відповідно до ст. 195 КАС України, у режимі відеоконференцій за допомогою програмного забезпечення "EASYCON", який дозволяє провести ідентифікацію учасника судового процесу за допомогою електронного цифрового підпису (далі - ЕЦП).

Аналізуючи зміст поданого клопотання, судова колегія вважає, що воно відповідає вимогам ст. 195 КАС України.

З огляду на вищезазначене та з метою забезпечення участі всіх учасників судового процесу при розгляді апеляційної скарги, колегія суддів вважає за необхідне провести судове засідання в режимі відеоконференції з використанням адвокатом ОСОБА_1 - Галич Л.В. власних технічних засобів та програмного забезпечення "EASYCON".

Керуючись ст.ст. 195, 311, ч.2 ст. 321 КАС України, колегія суддів,

У Х В А Л И Л А:

Заяву адвоката ОСОБА_1 - Галич Любові Віталіївни про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами суду з використанням власних технічних засобів - задовольнити.

Доручити адвокату Харитонової Ганни Віталіївни - Галич Любові Віталіївні забезпечити проведення судового засідання призначеного на 16 листопада 2021 року о 15:00 год., в режимі відеоконференції з використанням власних технічних засобів та програмного забезпечення "EASYCON".

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий: Бітов А.І. Суддя: Суддя: Ступакова І.Г. Лук`янчук О.В.

Дата ухвалення рішення15.11.2021
Оприлюднено16.11.2021

Судовий реєстр по справі —420/4861/20

Ухвала від 18.01.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Коваленко Н.В.

Постанова від 16.11.2021

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Бітов А.І.

Ухвала від 15.11.2021

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Бітов А.І.

Ухвала від 20.08.2021

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Бітов А.І.

Ухвала від 20.08.2021

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Бітов А.І.

Ухвала від 16.08.2021

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Бітов А.І.

Ухвала від 30.07.2021

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Бітов А.І.

Рішення від 07.06.2021

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Левчук О.А.

Рішення від 27.05.2021

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Левчук О.А.

Ухвала від 21.01.2021

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Левчук О.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні