Ухвала
від 16.11.2021 по справі 908/1829/15-г
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 14/62/15

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

16.11.2021 Справа № 908/1829/15-г

м.Запоріжжя Запорізької області

Господарський суд Запорізької області у складі судді Сушко Л.М., розглянувши матеріали заяви Державного підприємства «Дослідне господарство «Таврія» Донецької державної сільськогосподарської дослідної станції Національної академії аграрних наук України» про визнання зобов`язання припиненим у зв`язку з ліквідацією кредитора у справі № 908/529/18

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Торгова Аграрна Компанія» (юридична адреса - 04050 м. Київ, вул. Мельникова, б. 12; поштова адреса - 04070 м. Київ, вул. Борисоглібська, б. 6-Б)

до відповідача Державного підприємства «Дослідне господарство «Таврія» Донецької державної сільськогосподарської дослідної станції Національної академії аграрних наук України» (адреса - 72242 селище Таврія Веселівського району Запорізької області, вул. Центральна, 6)

про стягнення заборгованості

УСТАНОВИВ:

Рішенням господарського суду Запорізької області від 28.04.2015р. по справі №908/1829/15-г позов ТОВ «Торгова Аграрна Компанія» до Державного підприємства «Дослідне господарство «Соцземлеробство» Донецької державної сільськогосподарської дослідної станції Національної академії аграрних наук України про стягнення заборгованості задоволено. Стягнуто з Державного підприємства «Дослідне господарство «Соцземлеробство» Донецької державної сільськогосподарської дослідної станції Національної академії аграрних наук України» на користь ТОВ «Торгова Аграрна Компанія» 1 002 156,87 грн. основного боргу та 20 043,14 грн. судового збору.

18.05.2015р. на виконання рішення господарського суду Запорізької області від 28.04.2015р. по справі №908/1829/15-г видано відповідний наказ про примусове виконання судового рішення.

Ухвалою господарського суду Запорізької області від 13.03.2017. замінено Відповідача (Боржника) у справі №908/1829/15-г - Державне підприємство «Дослідне господарство «Соцземлеробство» Донецької державної сільськогосподарської дослідної станції Національної академії аграрних наук України» його правонаступником - Державним підприємством «Дослідне господарство «Таврія' Донецької державної сільськогосподарської дослідної станції Національної академії аграрних наук України» .

Ухвалою господарського суду Запорізької області від 08.04.2021. змінено стягувача в наказі господарського суду Запорізької області від 18.05.2015. у справі №908/1829/15-г - Товариство з обмеженою відповідальністю «Торгова Аграрна Компанія» , 77300, м. Калуш Івано-Франківської області, вул. Підвальна, 9, кім. 79 його правонаступником - Товариством з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Украгропром» , 04060, м. Київ, вул. Щусєва, 36, код ЄДРПОУ 36529168.

09.11.2021 до Господарського суду Запорізької області надійшла заява Державного підприємства «Дослідне господарство «Таврія» Донецької державної сільськогосподарської дослідної станції Національної академії аграрних наук України» про визнання зобов`язання припиненим у зв`язку з ліквідацією кредитора, відповідно до якої заявник просить суд визнати грошове зобов`язання Державного підприємства «Дослідне господарство «Таврія» Донецької державної сільськогосподарської дослідної станції Національної академії аграрних наук України» перед Товариством з обмеженою відповідальністю «Торгова Аграрна Компанія» , що виникло на підставі договору поставки насіння №ПН-13/09/11-03 від 13.09.2011 на суму 1 002 156,87 грн., припиненим у зв`язку з ліквідацією кредитора - Товариства з обмеженою відповідальністю «Торгова Аграрна Компанія» .

В обґрунтування заяви заявник зазначає наступне: ТОВ «Торгова Аграрна Компанія» , з яким Державним підприємством «Дослідне господарство «Соцземлеробство» Національної академії аграрних наук України, яке у подальшому було перейменоване на Державне підприємство «Дослідне господарство «Таврія» Донецької державної сільськогосподарської дослідної станції Національної академії аграрних наук України» , укладено договір поставки насіння №ПН-13/09/11-03 від 13.09.2011, було припинено у зв`язку з ліквідацією на підставі судового рішення, що набрало чинності 16.06.2021. ТОВ «Торгова Аграрна Компанія» уклало договір про відступлення права вимоги з ТОВ "Торговий дім "Украгропром" від 08.10.2019 № ВПВ 08/10/19-01. Письмовим повідомленням заявник був повідомлений, що відповідно до договору поставки насіння №ПН-13/09/11-03 від 13.09.2011 він винен новому кредитору ТОВ "Торговий дім "Украгропром" суму боргу у розмірі 955 478,59 грн. Повідомлення надійшло до заявника без договору та підтвердження сплати новому кредитору повного розрахунку за борговими обов`язками державного підприємства. Вважає, що договір відступлення суперечить положенням ч. 1 ст. 514 ЦК України, адже у даному випадку обсяг переданих прав не підтверджений жодними документами та доказами, а тому дана обставина виступає самостійною підставою для визнання договору відступлення нікчемним, адже у розумінні ст. 203 договір відступлення суперечить вимогам чинного ЦК України. Заявник стверджує, що перехід права вимоги за вказаним договором відступлення права вимоги не відбувся, з огляду на відсутність підтверджуючих документів щодо сплати ціни договору на користь попереднього кредитора. Оскільки правонаступництва за договором чи законом після ліквідації ТОВ «Торгова Аграрна Компанія» не відбулося, заявник вважає, що в силу приписів ст. 609 ЦК України, зобов`язання повинне бути припинене у зв`язку з ліквідацією кредитора.

Дослідивши подані матеріали заяви та матеріали справи, суд приходить до висновку, що заяву Державного підприємства «Дослідне господарство «Таврія» Донецької державної сільськогосподарської дослідної станції Національної академії аграрних наук України» необхідно повернути заявнику без розгляду виходячи з такого.

Статтею 170 ГПК України встановлені загальні вимоги до форми та змісту письмової заяви, клопотання, заперечення.

Відповідно до п. 5 ч. 1 даної статті, будь-яка письмова заява, клопотання, заперечення повинні містити підстави заяви (клопотання, заперечення).

У заяві про визнання зобов`язання припиненим у зв`язку з ліквідацією кредитора, що надійшла до суду, у порушення вказаного припису процесуального законодавства, не мітиться підстав подання такої заяви, а саме: не зазначено норм (статей) Господарського процесуального кодексу України, на підставі яких подана заява.

Процесуальні питання, пов`язані з виконанням судових рішень у господарських справах, врегульовані розділом V Господарського процесуального кодексу України, яким не визначено подання та розгляд судом такої заяви як визнання зобов`язання припиненим у зв`язку з ліквідацією кредитора.

Відповідно до ст. 14 ГПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Збирання доказів у господарських справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

За приписами ст. 12 ГПК України, господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку: наказного провадження; позовного провадження (загального або спрощеного).

Із поданої заяви вбачається наявність спору про право, оскільки заявник, зокрема, вважає, що договір про відступлення права вимоги від 08.10.2019 № ВПВ 08/10/19-01 є нікчемним.

Позовом у процесуальному сенсі є звернення до суду з вимогою про захист своїх прав та інтересів, який складається з двох елементів: предмета і підстави позову. Предметом позову є певна матеріально-правова вимога позивача до відповідача, стосовно якої позивач просить прийняти судове рішення. Підставу позову становлять обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги щодо захисту права та охоронюваного законом інтересу.

Статтею 162 ГПК України встановлені вимоги до форми та змісту позовної заяви.

Подана ДП "Дослідне господарство "Таврія" ДДСДС НААНУ заява не відповідає вимогам, встановленим ст. 162 ГПК України, та не може розцінюватися судом як позовна заява. Крім того, вказана заява подана в рамках судової справи № 908/1829/15-г, що зазначено заявником у заяві.

Суд вважає за необхідне роз`яснити заявнику, що він не позбавлений права на звернення до господарського суду з відповідною позовною заявою за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів.

Відповідно до ч. 4 ст. 170 ГПК України, суд, встановивши, що письмову заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої або другої цієї статті, повертає її заявнику без розгляду.

Оскільки заява подана ДП "Дослідне господарство "Таврія" ДДСДС НААНУ без додержання вимог ч. 2 ст. 170 ГПК України (не зазначені підстави заяви), суд доходить висновку про необхідність застосування процесуальних наслідків, які передбачені ч. 4 ст. 170 ГПК України.

Враховуючи викладене, заява Державного підприємства «Дослідне господарство «Таврія» Донецької державної сільськогосподарської дослідної станції Національної академії аграрних наук України» про визнання зобов`язання припиненим у зв`язку з ліквідацією кредитора підлягає поверненню заявнику без розгляду.

Керуючись ст. ст. 170, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву (вих. № б/н від 04.11.2021) Державного підприємства «Дослідне господарство «Таврія» Донецької державної сільськогосподарської дослідної станції Національної академії аграрних наук України» про визнання зобов`язання припиненим у зв`язку з ліквідацією кредитора повернути заявнику без розгляду.

Додаток на 15 аркушах.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею - 16.11.2021, та може бути оскаржена в апеляційному порядку відповідно до ст.ст. 254, 255 ГПК України.

Суддя Л.М. Сушко

Дата ухвалення рішення16.11.2021
Оприлюднено18.11.2021
Номер документу101098949
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —908/1829/15-г

Ухвала від 15.02.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Сушко Л.М.

Ухвала від 06.02.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Сушко Л.М.

Ухвала від 18.07.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Сушко Л.М.

Ухвала від 12.07.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Сушко Л.М.

Ухвала від 16.11.2021

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Сушко Л.М.

Ухвала від 08.04.2021

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Сушко Л.М.

Ухвала від 08.04.2021

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Сушко Л.М.

Ухвала від 02.04.2021

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Сушко Л.М.

Ухвала від 06.08.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Стратієнко Л.В.

Ухвала від 13.06.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Стратієнко Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні