Рішення
від 12.11.2021 по справі 202/3054/21
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/3054/21

Провадження № 2/202/1830/2021

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 листопада 2021 року Індустріальний районний суд м. Дніпропетровська у складі:

головуючого судді - Бєсєди Г.В.

за участю секретаря - Голобородько О.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Індустріального районного суду м. Дніпропетровська справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: Павлоградський міськрайонний відділ державної виконавчої служби про зміну способу стягнення аліментів, стягнення індексації та пені за прострочення сплати аліментів , -

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_3 звернулась до Індустріального районного суду м. Дніпропетровська з позовною заявою до ОСОБА_2 про зміну розміру та способу стягнення аліментів , встановленого рішенням Індустріального районного суду м. Дніпропетровська від 08.05.2015 року та стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 аліменти на утримання дитини - ОСОБА_4 в розмірі 1/4 частки від усіх видів заробітку (доходу) відповідача, але не менше ніж 50% від встановленого прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку щомісячно і до досягнення нею повноліття.

В позовній заяві позивач ОСОБА_3 зазначила, що 09.08.2019 року рішенням Індустріального районного суду м. Дніпропетровська стягнуто з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , аліменти на утримання дитини - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , у сумі 750 (сімсот п`ятдесят) гривень, яка підлягає індексації відповідно до закону, щомісячно, починаючи з 31 березня 2015 року і до досягнення дитиною повноліття. На даний час дитина потребує значно більшого догляду та матеріальних коштів, у зв`язку з чим збільшується потреба у її забезпеченні. Матеріальне становище відповідача на даний час покращилось, він працевлаштувався, отримує стабільний дохід та є власником земельної ділянки. Відповідно довідки державного виконавця станом на 01.07.2020 року розмір заборгованості зі сплати аліментів становить 34 000 гривень. Розмін пені за несвоєчасну сплату аліментів з 01.04.2015 року по 01.07.2020 року складає 460 244, 50 гривень, але враховуючи положення ч. 1 ст. 296 СК України просить суд стягнути 34 000 грн. Окрім цього, просила суд стягнути з відповідача на свою користь індексацію аліментів у сумі 8 456, 25 грн.

Позивач ОСОБА_3 позовні вимоги підтримала та просила суд задовольнити їх.

Відповідач у судове засідання не з`явився, повідомлялася про час і місце розгляду справи, причину неявки не повідомив, відзив на позов не надав, у зв`язку з чим судом проведено заочний розгляд справи на підставі наявних доказів.

Дослідивши докази по справі, суд приходить до наступних висновків.

Як вбачається із матеріалів справи, рішенням Індустріального районного суду м. Дніпропетровська по цивільній справі № 202/2978/15-ц було стягнуто з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , аліменти на утримання дитини - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , у сумі 750 (сімсот п`ятдесят) гривень, яка підлягає індексації відповідно до закону, щомісячно, починаючи з 31 березня 2015 року і до досягнення дитиною повноліття .

Відповідно до ст. 180 СК України, батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Згідно ч. 3 ст. 181 СК України, за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

Спосіб стягнення аліментів, визначений рішенням суду, змінюється за рішенням суду за позовом одержувача аліментів.

Відповідно до ст. 182 СК України, при визначенні розміру аліментів суд враховує:

стан здоров`я та матеріальне становище дитини; стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; наявність на праві власності, володіння та/або користування у платника аліментів майна та майнових прав, у тому числі рухомого та нерухомого майна, грошових коштів, виключних прав на результати інтелектуальної діяльності, корпоративних прав; доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів; інші обставини, що мають істотне значення.

Відповідно до інформації Державного земельного кадастру про право власності та речові права на земельну ділянку відповідач ОСОБА_2 є власником земельної ділянки кадастровий номер: 1225084500:01:051:0013, яку відповідач передав в оренду ТОВ МРІЯ-СЕРВІС .

Розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини.

Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Відповідно до ст. 192 СК України розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров`я когось із них та в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

Враховуючи зміст ст.ст. 181, 192 СК України, розмір аліментів, визначений рішенням суду, не вважається незмінним.

Сімейний кодекс України передбачає підстави для зміни розміру аліментів, визначеного за рішенням суду, але не пов`язує їх зі способом присудження (ч. 3 ст. 181 СК України). Стаття 192 СК України, лише вказує на можливість зміни раніше встановленого розміру аліментів за наявності доведених в судовому порядку підстав, а саме: зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров`я когось із них та в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

Визначаючи розмір аліментів, які необхідно стягувати з відповідача на користь позивача на утримання доньки - ОСОБА_4 , суд з урахуванням засад справедливості, добросовісності та розумності, вважає за необхідне визначений судом розмір аліментів змінити з 750 грн. щомісячно на 1/4 частини його заробітку (доходу).

Відповідач ОСОБА_2 ухилявся від сплати аліментів на утримання дитини, внаслідок чого, за ним утворилася заборгованість по виплаті аліментів в сумі 45 250 гривень станом на 01.10.2021 року, що підтверджується довідкою-розрахунком заборгованості зі сплати аліментів головного державного виконавця Павлоградського ВДВС у Павлоградському районі Дніпропетровської області Південно-Східного МУ МЮ (м. Дніпро).

Згідно розрахунку пені наведено позивачем у позові розмір пені складає 460 244, 50 гривень.

Заборгованість виникла з вини відповідача, який зобов`язаний за рішенням суду сплачувати аліменти на утримання неповнолітньої дитини, однак не виконував свої обов`язки по сплаті аліментів, тому порушене право позивача на отримання неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів підлягає судовому захисту.

Відповідно до ч. 1 ст. 196 СК України у разі виникнення заборгованості з вини особи, яка зобов`язана сплачувати аліменти за рішенням суду або за домовленістю між батьками, одержувач аліментів має право на стягнення неустойки (пені) у розмірі одного відсотка суми несплачених аліментів за кожен день прострочення від дня прострочення сплати аліментів до дня їх повного погашення або до дня ухвалення судом рішення про стягнення пені, але не більше 100 відсотків заборгованості.

У ст. 196 СК України не встановлено будь-яких обмежень періоду нарахування пені, навпаки, в ній зазначено, що пеня нараховується за кожен день прострочення. Оскільки аліменти нараховуються щомісячно, строк виконання цього обов`язку буде різним, отже і кількість днів прострочення також буде різною. Зобов`язання зі сплати аліментів носить періодичний характер і повинне виконуватися щомісяця, тому при розгляді спорів про стягнення на підставі ч. 1 ст. 196 СК України пені від суми несплачених аліментів суд повинен з`ясувати розмір несплачених аліментів за кожним із цих періодичних платежів, установити строк, до якого кожне із цих зобов`язань мало бути виконане (тобто до останнього числа поточного місяця), та з урахуванням установленого обчислити розмір пені, виходячи із суми несплачених аліментів за кожен місяць окремо від дня порушення платником аліментів свого обов`язку щодо їх сплати до дня ухвалення судом рішення про стягнення пені, підсумувавши розміри нарахованої пені за кожен із прострочених платежів та визначивши її загальну суму. При цьому сума заборгованості зі сплати аліментів за попередні місяці не додається до заборгованості за наступні місяці, а кількість днів прострочення обчислюється виходячи з того місяця, в якому аліменти не сплачувались.

Зазначений висновок висловила Велика Палата Верховного Суду в постанові від 25.04.2018 року, винесеній у справі № 572/1762/15-ц (провадження № 14-37цс18), відступивши від правової позиції, висловленої у постанові Верховного Суду України від 01.07.2015 року справі № 6-94цс15. Такий підхід Верховного Суду до розрахунку пені застосований також Касаційним цивільним судом в постановах від 12.09.2018 року у справі № 759/9457/15-ц, від 17.10.2018 року у справі № 359/9950/16-ц, від 05.12.2018 року у справі № 372/264/15-ц.

Відповідно до правового висновку Великої Палати Верховного Суду від 25.04.2018 року у справі № 572/1762/15-ц та від 03.04.2019 року у справі № 333/6020/16-ц, розмір пені за місячним платежем розраховується так: заборгованість зі сплати аліментів за конкретний місяць (місячний платіж) необхідно помножити на кількість днів заборгованості, які відраховуються з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому мали бути сплачені, але не сплачувалися аліменти, до дня їх фактичної виплати (при цьому день виконання зобов`язання не включається до строку заборгованості) та помножити та 1 відсоток. Тобто, заборгованість за місяць х кількість днів заборгованості х 1 %. Загальний розмір пені становить суму розмірів пені, обрахованої за кожним місячним (періодичним) платежем.

З розрахунками позивача наведеними у позові, суд не погоджується, оскільки вони зроблені з невірним застосуванням норм матеріального права та правової позиції Великої палати Верховного суду.

Враховуючи вищевикладене, заявлені вимоги позивачем, наведені норми матеріального права, а також правові висновки Великої Палати Верховного Суду викладені в постановах від 25.04.2018 року у справі № 572/1762/15-ц та від 03.04.2019 року у справі № 333/6020/16-ц, суд вважає за необхідне навести свої розрахунки.

Позивачем в позові заявлені вимоги про стягнення неустойки (пені) у розмірі 460 244, 50 грн.

Період за який позивач просить стягнути неустойку (пеню) зазначає з травня 2015 року по червень 2020 року.

Розрахунок неустойки (пені) розрахований судом за період травня 2015 року по червень 2020 року, тобто в межах позовних вимог та на підставі розрахунку заборгованості за період з квітня 2015 року по жовтень 2021 року:

Дата заборгованості Кількість днів Заборгованість зі сплати аліментів Пеня

Квітень 2015 30 750 225

Травень 2015 31 1500 465

Червень 2015 30 2250 675

Липень 2015 31 3000 930

Серпень 2015 31 3750 1162,5

Вересень 2015 30 4500 1350

Жовтень 2015 31 5250 1627,5

Листопад 2015 30 6000 1800

Грудень 2015 31 6750 2092,5

загалом за 2015 рік

10327,5

Січень 2016 31 7500 2325

Лютий 2016 29 8250 2392,5

Березень 2016 31 9000 2790

Квітень 2016 30 9750 2925

Травень 2016 31 10500 3255

Червень 2016 30 11250 3375

Липень 2016 31 12000 3720

Серпень 2016 31 12750 3952,5

Вересень 2016 30 13500 4050

Жовтень 2016 31 14250 4417,5

Листопад 2016 30 15000 4500

Грудень 2016 31 15750 4882,5

загалом за 2016 рік

42 585

Січень 2017 31 16500 5115

Лютий 2017 28 17250 4830

Березень 2017 31 18000 5580

Квітень 2017 30 18750 5625

Травень 2017 31 19500 6045

Червень 2017 30 20250 6075

Липень 2017 31 21000 6510

Серпень 2017 31 21750 6742,5

Вересень 2017 30 22500 6750

Жовтень 2017 31 23250 7207,5

Листопад 2017 30 24000 7200

Грудень 2017 31 24750 7672,5

загалом за 2017 рік

75 353, 5

Січень 2018 31 25500 7905

Лютий 2018 28 26250 7350

Березень 2018 31 13000 4030

Квітень 2018 30 13750 4125

Травень 2018 31 14500 4495

Червень 2018 30 15250 4575

Липень 2018 31 16000 4960

Серпень 2018 31 16750 5192,5

Вересень 2018 30 17500 5250

Жовтень 2018 31 18250 5657,5

Листопад 2018 30 19000 5700

Грудень 2018 31 19750 6122,5

загалом за 2018 рік

65 362, 5

Січень 2019 31 20500 6355

Лютий 2019 28 21250 5950

Березень 2019 31 22000 6820

Квітень 2019 30 22750 6825

Травень 2019 31 23500 7285

Червень 2019 30 24250 7275

Липень 2019 31 25000 7750

Серпень 2019 31 25750 7982,5

Вересень 2019 30 26500 7950

Жовтень 2019 31 27250 8447,5

Листопад 2019 30 28000 8400

Грудень 2019 31 28750 8912,5

загалом за 2019 рік

89 952, 5

Січень 2020 31 29500 9145

Лютий 2020 29 30250 8772,5

Березень 2020 31 31000 9610

Квітень 2020 30 31750 9525

Травень 2020 31 32500 10075

Червень 2020 30 33250 9975 1059 31 0 1059 328,29

загалом з січня 2020 року по червень 2020 року

57 102, 5

Загальний розмір неустойки за період з квітня 2015 року по червень 2020 року складає 340 682, 50 грн.

Враховуючи вищевикладене, наведений розрахунок та ч. 1 ст. 13 ЦПК України суд приходить до висновку, що розмір неустойки (пені), який необхідно стягнути з відповідача складає 34 000 грн. , а тому позовні вимоги ОСОБА_3 підлягають задоволенню.

Щодо позовної вимоги про стягнення суми індексації в розмірі 8 456, 25 грн. необхідно зазначити наступне.

Відповідно до ст. 1 Закону України Про індексацію грошових доходів населення індексація грошових доходів населення це встановлений законами та іншими нормативно-правовими актами України механізм підвищення грошових доходів населення, що дає можливість частково або повністю відшкодовувати подорожчання споживчих товарів і послуг.

Згідно зі статтею 2 Закону України "Про індексацію грошових доходів населення" індексації підлягають грошові доходи громадян, одержані ними в гривнях на території України і які не мають разового характеру в тому числі розмір аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі.

Частиною 2 ст.8 Закону України "Про індексацію грошових доходів населення" передбачено, що за наявності підстав, визначених цим законом, право населення на реалізацію зазначених гарантій не залежить від прийняття рішень відповідними органами.

Відповідно до вимог ст. 9 Закону України Про індексацію грошових доходів населення індексація розміру аліментів, визначеного судом у твердій грошовій сумі, здійснюється підприємствами, установами, організаціями, фізичними особами, фізичними особами - підприємцями, які проводять відповідні відрахування аліментів із доходу платника аліментів. За ст. 4 вказаного закону індексація грошових доходів населення проводиться в разі, коли величина індексу споживчих цін перевищила поріг індексації, який установлюється в розмірі 103 відсотка.

Відповідно до п.10-4 Постанови Кабінету Міністрів №836 від 16 листопада 2016 року обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації розміру аліментів, визначеного судом у твердій грошовій сумі, здійснюється з місяця, в якому призначено аліменти. Для аліментів, визначених судом у твердій грошовій сумі, що були призначені до червня 2016 року, обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації здійснюється з дня набрання чинності Законом України від 17 травня 2016 року "Про внесення змін до деяких законів України щодо індексації розміру аліментів, визначеного судом у твердій грошовій сумі. При цьому розмір аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі, разом із сумою індексації не повинен перевищувати 50 відсотків грошового доходу платника аліментів.

Законом України Про внесення змін до деяких законів України щодо індексації розміру аліментів , № 1368-VIII від 17 травня 2016 року, частину першу статті 2 Закону України Про індексацію грошових доходів населення , доповнено абзацом сьомим та включено аліменти, визначені в твердій грошовій сумі, до об`єктів індексації.

При цьому цим самим же законом внесено зміни до Закону України Про виконавче провадження і покладено на державного виконавця при стягненні аліментів самостійно нараховувати та стягувати індексацію аліментів визначених в твердій грошовій сумі.

Так, згідно Закону України "Про індексацію грошових доходів населення", який визначає правові, економічні та організаційні основи підтримання купівельної спроможності населення України в умовах зростання цін з метою дотримання встановлених Конституцією України гарантій щодо забезпечення достатнього життєвого рівня населення України, передбачено, що індексації підлягають грошові доходи громадян, одержані ними в гривнях на території України і які не мають разового характеру.

За рішенням суду стягнуті аліменти в твердій грошовій сумі, яка підлягає індексації, оскільки, виконавчий лист перебуває на примусовому виконанні у відділі державної виконавчої служби, то обов`язок щодо належного виконання рішення суду, з врахуванням положень діючого законодавства, належить безпосередньо державному виконавцеві.

Аналізуючи вказані норми законодавства суд прийшов до висновку, що державний виконавець Павлоградського ВДВС у Павлоградському районі Дніпропетровської області Південно-Східного МУ МЮ (м. Дніпро) зобов`язаний був обчислити суму індексації розміру аліментів відповідно до закону, про який повідомити стягувача та боржника.

Згідно статті 18 ЦПК України судові рішення, що набрали законної сили, обов`язкові для всіх органів державної влади і органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, посадових чи службових осіб та громадян і підлягають виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, - і за її межами. Невиконання судового рішення є підставою для відповідальності, встановленої законом.

Обов`язок проведення індексації розміру аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі, прямо передбачений також і законом, а саме, положеннями ст. 184 СК України, що зобов`язує державного виконавця проводити таку індексацію без додаткового судового рішення, керуючись при цьому Законом України Про індексацію грошових доходів населення та Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 17 липня 2003 року за № 1078, з наступними змінами та доповненнями.

ОСОБА_3 не надано доказів звернення до державного виконавця про проведення індексації розміру аліментів, а тому вимоги в цій частині задоволенню не підлягають.

Відповідно до ст.141 ЦПК України з відповідача на користь держави підлягає стягненню судовий збір у розмірі 1 816 грн.

Керуючись ст. ст. 76-82, 141, 206, 258, 259, 263-265, 268, 280-282, 352, 354 ЦПК України суд, -

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: Павлоградський міськрайонний відділ державної виконавчої служби про зміну способу стягнення аліментів, стягнення індексації та пені за прострочення сплати аліментів - задовольнити частково.

Змінити спосіб стягнення присуджених аліментів, встановлений рішенням Індустріального районного суду м. Дніпропетровська від 08.05.2015 року по цивільній справі № 202/2978/15-ц та стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 , аліменти на утримання дитини - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , у розмірі 1/4 частини з усіх видів заробітку (доходу) щомісячно, але не менш ніж 50 % прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку щомісячно і до досягнення дитиною повноліття.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 , пеню за несплачені аліментні зобов`язання у сумі 34 000 (тридцять чотири тисячі) грн.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 на користь держави судовий збір в сумі 1 816 (одна тисяча вісімсот шістнадцять) грн.

В іншій частині позовних вимог - відмовити.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Відповідач, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Позивач, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити рішення суду в апеляційному порядку повністю або частково.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Дніпровського апеляційного суду безпосередньо або через Індустріальний районний суд міста Дніпропетровська (до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи) протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом встановлених строків не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Суддя: Г.В. Бєсєда

СудІндустріальний районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення12.11.2021
Оприлюднено17.11.2021
Номер документу101102255
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —202/3054/21

Рішення від 12.11.2021

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєсєда Г. В.

Ухвала від 12.11.2021

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєсєда Г. В.

Ухвала від 07.06.2021

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєсєда Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні