Рішення
від 17.11.2021 по справі 484/2750/21
ПЕРВОМАЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2-о/484/105/21

Справа № 484/2750/21

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 листопада 2021 року Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

у складі: головуючої - судді Шикері І.А.

за участю секретаря судових засідань - Туркалової І.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в порядку окремого провадження, в залі суду в м. Первомайську цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , інтереси якої представляє адвокат Гаврилюк Тетяна Андріївна, заінтересовані особи: Мигіївська сільська рада Первомайського району Миколаївської області, ОСОБА_2 , про встановлення факту проживання однією сім`єю як чоловіка та жінки не менше п`яти років до дня відкриття спадщини,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою про встановлення факту проживання однією сім`єю як чоловіка та жінки не менше п`яти років до дня відкриття спадщини з 1980 року по ІНФОРМАЦІЯ_1 , обґрунтовуючи свої вимоги тим, що ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_3 . З 1980 року вона проживала з ОСОБА_3 однією сім`єю, вела спільне господарство. Після смерті ОСОБА_3 відкридлась спадщина на земельну ділянку, площею 5,94 га, кадастровий номер 4825486700:09:000:0175, яка розташована в межаї території Софіївської сільської ради Первомайського району Миколаївської області. 25.06.2021 року вона звернулась до нотаріуса із заявою про отримання свідоцтва про право на спадщину після смерті ОСОБА_3 , проте постановою завідувача Другої Первомайської нотаріальної контори від 25.06.2021 року їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, у зв`язку із відсутністю документів, що підтверджують її родинні відносини зі спадкодавцем. Враховуючи вищевикладене, просить встановити факт постійного проживання однією сім`єю, як чоловіка та жінки не менше п`яти років до дня відкриття спадщини, з 1980 року по ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою суду від 23.09.2021 року до участі у справі, у якості заітересованої особи було залучено - ОСОБА_2 .

Заявниця та її представник - адвокат Ремський Є.В. в судове засідання не з`явились, від представника заявниці до суду надійшла заява про розгляд справи за його відсутності та відсутності заявниці. Вимоги викладені у заяві підтримують посять задовольнити.

Представник заінтересованої особи - Мигіївської сільської ради Первомайського району Миколаївської області в судове засідання не з`явився, проте від сільського голови до суду надійшла заява про розгляд справи у відсутність представника заінтересованої особи, проти задоволення заяви не заперечують.

Заінтересована особа - ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилась, про час та місце розгляду справи була повідомлена у встановленому законом порядку, що підтверджується поштовим повідомленням, про вручення їй судової повістки, причини неявки суду не відомі, письмових пояснень до суду не надала.

Суд, вислухавши показання свідків: ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , дослідивши заяву сільського голови Мигіївської сільської ради Первомайського району Миколаївської області, матеріали справи, копію спадкової справи № 26/2021, заведеної після смерті ОСОБА_3 , дійшов висновку, що заява підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Згідно ч.1 ст.13 ЦПК України, суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

В судовому засіданні встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_3 , що підтверджується ксерокопією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданого 13.11.2020 року виконавчим комітетом Мигіївської сільської ради Первомайського району Миколаївської області (а.с.11).

Померлий ОСОБА_3 був зареєстрований та постійно проживав до дня смерті за адресою: АДРЕСА_1 . Також, разом з ним на день смерті без реєстрації проживала заявниця, що підтверджується показаннями свідків, довідками Мигіївської сільської ради Первомайського району Миколаївської області (а.с.12,13).

Після смерті ОСОБА_3 залишилось спадкове майно, яке складається з земельної ділянки, площею 5,94 га, кадастровий номер 4825486700:09:000:0175, яка розташована в межах території Софіївської сільської ради Первомайського району Миколаївської області (а.с.7-9).

25.06.2021 року заявниця звернулась до Другої Первомайської нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 . Проте, постановою завідувача Другої Первомайської нотаріальної контори від 25.06.2021 року їй відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, у зв`язку із відсутністю документів, що підтверджують її родинні відносини зі спадкодавцем. Окрім заявниці із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину звернулась сестра спадкодавця - ОСОБА_2 (а.с. 29-43).

Встановлення факту спільного проживання однією сім`єю, як чоловіка та жінки, з померлим ОСОБА_3 необхідно заявниці для вирішення питання щодо прийняття спадщини після його смерті, на підставі ст.1264 ЦК України, як особи, яка проживала із спадкоємцем однією сім`єю не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини.

Відповідно до ст.1264 ЦК України, у четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім`єю не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини.

Отже, предмет доказування при розгляді справ про встановлення факту проживання однією сім`єю передусім складає сукупність обставин, що є згідно із законом основними ознаками сім`ї; спільне проживання, пов`язаність спільним побутом, наявність взаємних прав та обов`язків.

У відповідності з абз. 1-2 п. 21 Постанови Пленуму Верховного Суду України Про судову практику у справах про спадкування від 30 травня 2008 року №7, При вирішенні спору про право на спадщину осіб, які проживали зі спадкодавцем однією сім`єю не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини (четверта черга спадкоємців за законом), судам необхідно враховувати правила частини другої статті 3 СК про те, що сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки. Зазначений п`ятирічний строк повинен виповнитися на момент відкриття спадщини і його необхідно обчислювати з урахуванням часу спільного проживання зі спадкодавцем однією сім`єю до набрання чинності цим Кодексом.

До спадкоємців четвертої черги належать не лише жінка (чоловік), які проживали однією сім`єю зі спадкодавцем без шлюбу, таке право можуть мати також інші особи, якщо вони спільно проживали зі спадкодавцем, були пов`язані спільним побутом, мали взаємні права та обов`язки, зокрема, вітчим, мачуха, пасинки, падчерки, інші особи, які взяли до себе дитину як члена сім`ї, тощо.

Відповідно до ч. 2 ст. 3 СК України, сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки.

Пунктом 6 Рішення Конституційного Суду України від 03 червня 1999 року № 5-рп/99 встановлено, що до членів сім`ї належать особи, що постійно мешкають разом та ведуть спільне господарство. Ними можуть бути не тільки близькі родичі, але й інші особи, які не перебувають у безпосередніх родинних зв`язках. Обов`язковою умовою для визнання їх членами сім`ї є факт спільного проживання, ведення спільного господарства, наявність спільних витрат, купівлі майна для спільного користування, участі у витратах на утримання житла, його ремонт і т.п.

Європейський суд з прав людини, надаючи власне визначення терміну сімейне життя , вказує на те, що сімейне життя може існувати там, де між особами не існує жодних юридичних зв`язків. Так, у справі Ельсхольц проти Німеччини суд визначив, що поняття сім`ї (за статтею 8 ЄКПЛ) не обмежується стосунками на основі шлюбу і може охоплювати інші сімейні de facto зв`язки, коли сторони проживають разом поза шлюбом .

Згідно п.5 ч.1 ст.315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу.

Відповідно до ч.1 ст.316 ЦПК України, заява фізичної особи про встановлення факту, що має юридичне значення, подається до суду за місцем її проживання.

За таких обставин, оскільки законом не визначено іншого, крім судового порядку встановлення факту проживання однією сім`єю без реєстрації шлюбу, і факт сумісного проживання однією сім`єю, як чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу, який просить встановити заявниця, підтверджується показаннями свідків та письмовими матеріалами справи, згідно яких заявниця ОСОБА_1 дійсно проживала однією сім`єю з померлим ОСОБА_3 без реєстрації шлюбу, разом вони вели спільне господарство, приймали участь у спільних витратах, спрямованих на забезпечення життєдіяльності сім`ї, суд приходить до висновку, що вимоги заявниці є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.258, 263-265, 315-319, 354 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Вимоги ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_2 , яка згідно заяви проживає по АДРЕСА_1 , інтереси якої представляє адвокат Гаврилюк Тетяна Андріївна, вул. І.Виговського, 16, є м. Первомайськ Миколаївської області, заінтересовані особи: Мигіївська сільська рада Первомайського району Миколаївської області, ЄДРПОУ 04376937, місцезнаходження якої вул. Первомайська, 50 с. Мигія Первомайського району Миколаївської області, ОСОБА_2 , РНОКПП НОМЕР_3 , яка проживає в с-щі Бандурка Первомайського району Миколаївської області, про встановлення факту проживання однією сім`єю як чоловіка та жінки не менше п`яти років до дня відкриття спадщини - задовольнити.

Встановити факт проживання однією сім`єю ОСОБА_1 та ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 в м. Первомайську Миколаївської області, з 1980 року по ІНФОРМАЦІЯ_1 .

На рішення суду може бути подано апеляційну скаргу безпосередньо до Миколаївського апеляційного суду, протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення, згідно ч.1 ст. 354 ЦПК України.

Повний текст судового рішення виготовлено 17 листопада 2021 року.

Суддя: І.А. Шикеря

СудПервомайський міськрайонний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення17.11.2021
Оприлюднено17.11.2021
Номер документу101130804
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —484/2750/21

Рішення від 17.11.2021

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Шикеря І. А.

Ухвала від 23.09.2021

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Шикеря І. А.

Ухвала від 20.07.2021

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Шикеря І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні