Рішення
від 09.11.2021 по справі 389/2316/21
ЗНАМ’ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

09.11.2021

Провадження 2-о/389/57/21

ЄУН 389/2316/21

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09 листопада 2021 року Знам`янський міськрайонний суд Кіровоградської області у складі: головуючого судді - Українського В.В.,

за участю: секретаря судового засідання - Гой І.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду міста Знам`янка Кіровоградської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Суботцівська сільська рада Кропивницького району Кіровоградської області, про встановлення факту родинних відносин, -

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою і просить винести рішення, яким встановити той факт, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , є її матір`ю.

Свої вимоги мотивувала наступним. ІНФОРМАЦІЯ_3 помер її брат - ОСОБА_3 . Після його смерті відкрилася спадщина на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва кадастровий номер 3522284200:03:000:0155, яка розташована на території Мошоринської сільської ради Знам`янського району Кіровоградської області. З метою оформлення спадкових прав заявниця звернулася до приватного нотаріуса Кропивницького районного нотаріального округу Теплякова В.М., який надав відмову у вчиненні нотаріальної дії. Відмова мотивована тим, що неможливо встановити факт родинних відносин між спадкодавцем та спадкоємцем. Так, в свідоцтві про народження ОСОБА_1 мати записана - ОСОБА_4 , а в свідоцтві про народження спадкодавця ОСОБА_3 - ОСОБА_5 та документів підтверджуючих зміну прізвища ОСОБА_6 на ОСОБА_7 немає. Рекомендовано звернутися до суду із заявою про встановлення факту родинних відносин.

Заявник в судове засідання не з`явилася, про день розгляду справи повідомлена у встановленому законом порядку. При цьому представником надано до суду заяву в якій вона, підтримуючи вимоги заяви, просить розглядати справу за її відсутності.

Суботцівська сільська рада Кіровоградської області до суду не з`явилася, про час та місце розгляду справи сповіщена належним чином, надала заяву, відповідно до якої не надала заперечень проти задоволення вимог заяви та просить розглядати справу без її участі.

Враховуючи, що в справі є достатньо матеріалів, які вказують на права та взаємовідносини сторін, суд вважає можливим розглянути справу за відсутності сторін.

Дослідивши матеріали справи суд встановив наступне.

ОСОБА_8 народилася ІНФОРМАЦІЯ_4 , в посвідці про її народження № НОМЕР_1 матір`ю вказано ОСОБА_4 , батьком вказано ОСОБА_9 . Після одруження з ОСОБА_10 заявниці присвоєно прізвище ОСОБА_11 , про що виконавчим комітетом Васинської сільської ради Знам`янського району Кіровоградської області складено відповідний актовий запис №3.

ОСОБА_3 народився ІНФОРМАЦІЯ_5 , в свідоцтві про його народження видане Васинським сіль бюро РАЦС Новопразького району Кіровоградської області 09.10.1958, мати вказана ОСОБА_5 , батьком вказаний ОСОБА_12 .

Рішенням Знамянського міськрайонного суду Кіровоградської області від 30.01.2008 в справі 2-0-12/08 встановлено, що ОСОБА_13 народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Васино Знам`янського району. ОСОБА_9 загинув в Угорщині 1.12.1944 відповідно до повідомлення райвоєнкому. Згідно свідоцтва про укладення шлюбу, 24.05.1961 зареєстровано шлюб між ОСОБА_13 та ОСОБА_14 , прізвище після реєстрації шлюбу у обох - ОСОБА_15 .

ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_16 померла, про що Мошоринською сільською радою Знам`янського району Кіровоградської області 07.02.2014 зроблено відповідний актовий запис №8.

ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , про що виконавчим комітетом Мошоринської сільської ради Знам`янського району Кіровоградської області зроблено відповідний актовий запис №24.

ОСОБА_3 належала на праві власності земельна ділянка для ведення товарного сільськогосподарського виробництва кадастровий номер 3522284200:03:000:0155, яка розташована на території Мошоринської сільської ради Знам`янського району Кіровоградської області, відповідно до державного акта про право власності на земельну ділянку серії КР №020222.

Довідка Суботцівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області від 30.07.2021 №243-М свідчить про те, що ОСОБА_17 був зареєстрований та проживав в АДРЕСА_1 одноосібно до дня своєї смерті.

Свідки ОСОБА_18 Ю ОСОБА_19 , ОСОБА_20 підтвердили, що ОСОБА_3 та ОСОБА_1 є рідними братом та сестрою і рідними дітьми ОСОБА_16 .

Приватним нотаріусом Кропивницького районного нотаріального округу Тепляковим В.М., відмовлено у вчиненні нотаріальної дії та рекомендовано звернутися до суду з заявою про встановлення факту родинних відносин.

Також в судовому встановлено, що відповідно до наданої копії спадкової справи № 62/2020 після смерті ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_3 із заявою про прийняття спадщини звернулася його сестра ОСОБА_1 , ОСОБА_21 відмовився від прийняття спадщини за заповітом.

За приписами ст.93 ЦПК України в порядку цивільного судочинства розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Згідно з ч.1 ст.81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Оцінка доказів здійснюється судом за приписами ст.89 ЦПК України, відповідно до якої суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили.

Згідно з ч.1 ст.293 ЦПК України окреме провадження це вид не позовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до п.6 ч.1 ст.315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

У статті 1216 ЦК України визначено, що спадкуванням є перехід прав і обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини входять усі права і обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті, за виключенням тих прав і обов`язків, що зазначені у статті 1219 ЦК України (статті 1218, 1231 ЦК України ).

Згідно з частиною другою статті 1220 ЦК України часом відкриття спадщини є день смерті особи, або день, з якого вона оголошується померлою.

Згідно з Порядком вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України 22.02.2012 №296/5, при видачі свідоцтва про право на спадщину нотаріус обов`язково перевіряє: факт смерті спадкодавця, час і місце відкриття спадщини, наявність підстав для закликання до спадкоємства, прийняття спадкоємцем спадщини у встановлений законом спосіб, склад спадкового майна, на яке видається свідоцтво про право на спадщину. Доказом родинних та інших відносин спадкоємців із спадкодавцями є: свідоцтва органів реєстрації актів цивільного стану, повний витяг з реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису, копії актових записів, копії рішень суду, що набрали законної сили, про встановлення факту родинних та інших відносин. Видача свідоцтва про право на спадщину на майно, право власності на яке підлягає державній реєстрації, проводиться нотаріусом після подання документів, що посвідчують право власності спадкодавця на таке майно. За відсутності у спадкоємця необхідних для видачі свідоцтва про право на спадщину документів, нотаріус роз`яснює йому процедуру вирішення зазначеного питання в судовому порядку.

З огляду на викладене та враховуючи, що встановлення факту родинних відносин наявність якого встановлена в судовому засіданні, надасть заявнику можливість реалізувати своє право на оформлення спадщини, тобто породжує юридичні наслідки не пов`язані з наступним вирішенням спору про право, чинним законодавством іншого порядку його встановлення не передбачено, а тому суд вважає, що заява є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.263-265, 273, 315, 319, 354 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В :

Заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , є матір`ю ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Судові витрати залишити по фактично понесеним.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга до Кропивницького апеляційного суду в тридцятиденний строк з дня його проголошення.Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявник - ОСОБА_1 , місце проживання село Васине Кропивницького району Кіровоградської області, РНОКПП НОМЕР_2 .

Заінтересована особа - Суботцівська сільська рада Кропивницького району Кіровоградської області місце знаходження вул.. Центральна,24 с. Суботці Кропивницького району Кіровоградської області, код ЄДРПОУ 0436106.

Суддя В.В. Український

СудЗнам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення09.11.2021
Оприлюднено17.11.2021
Номер документу101137030
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —389/2316/21

Рішення від 09.11.2021

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Український В. В.

Ухвала від 04.10.2021

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Український В. В.

Ухвала від 19.08.2021

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Український В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні