Ухвала
від 15.11.2021 по справі 480/11479/21
СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

15 листопада 2021 року Справа № 480/11479/21

Суддя Сумського окружного адміністративного суду Соп`яненко О.В., розглянувши матеріали адміністративного позову ОСОБА_1 до Управління соціального захисту населення Глухівської міської ради про визнання протиправною бездіяльності, зобов`язання вчинити дії,

В С Т А Н О В И В:

До Сумського окружного адміністративного суду звернувся ОСОБА_1 з адміністративним позовом до Управління соціального захисту населення Глухівської міської ради про визнання протиправною бездіяльності, зобов`язання вчинити дії.

Просить визнати протиправною бездіяльність в частині невиконання вимог статті 12 Закону України Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту щодо виплати як учаснику бойових дій щорічної разової грошової допомоги за 2020 рік в розмірі п`яти мінімальних пенсій за віком; зобов`язати нарахувати та виплатити мені недоплачену щорічну разову грошову допомогу до 05 травня 2021 року у розмірі п`яти мінімальних пенсій за віком з урахуванням раніше виплаченої суми.

Суд, перевіривши позовну заяву та додані до неї документи, вважає, що позовна заява підлягає залишенню без руху.

З позовної заяви вбачається, позивач просить, зокрема, визнати протиправною бездіяльність в частині невиконання вимог статті 12 Закону України Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту щодо виплати як учаснику бойових дій щорічної разової грошової допомоги за 2020 рік в розмірі п`яти мінімальних пенсій за віком.

Суд зазначає, що за приписами частини 1, 2 ст. 122 Кодексу адміністративного судочинства України (далі по тексту - КАС України), позов може бути подано в межах строку звернення до адміністративного суду, встановленого цим Кодексом або іншими законами.

Для звернення до адміністративного суду за захистом прав, свобод та інтересів особи встановлюється шестимісячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

Відповідно до ч. 6 ст. 161 КАС України у разі пропуску строку звернення до адміністративного суду позивач зобов`язаний додати до позову заяву про поновлення цього строку та докази поважності причин його пропуску.

Зі змісту позовних вимог вбачається, що позивач просить визнати протиправною бездіяльність в частині невиконання вимог статті 12 Закону України Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту щодо виплати як учаснику бойових дій щорічної разової грошової допомоги за 2020 рік в розмірі п`яти мінімальних пенсій за віком.

Суд зазначає, що статтею 17-1 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" передбачено, що щорічну виплату разової грошової допомоги до 5 травня в розмірах, передбачених статтями 12 - 16 цього Закону, здійснюють центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері соціального захисту населення, через відділення зв`язку або через установи банків (шляхом перерахування на особовий рахунок отримувача) пенсіонерам - за місцем отримання пенсії, а особам, які не є пенсіонерами, - за місцем їх проживання чи одержання грошового утримання.

Особи, які не отримали разової грошової допомоги до 5 травня, мають право звернутися за нею та отримати її до 30 вересня відповідного року, в якому здійснюється виплата допомоги.

Таким чином, встановлений законом кінцевий строк, до якого могла бути здійснена виплата вказаної допомоги і до якого особа могла очікувати на отримання більшої суми, ніж була йому нарахована, є 30 вересня відповідного року.

Отже перебіг строку звернення особи до суду з позовними вимогами щодо виплати щорічної разової грошової допомоги до 5 травня слід обраховувати з 30 вересня відповідного року.

Дана позиція суду викладена у постанові Верховного Суду від 06.02.2018 по справі №607/7919/17, яка була ухвалена в подібній справі.

При цьому позивач стосовно вказаної позовної вимоги до суду звернувся лише 09.11.2021, тобто із порушенням встановленого шестимісячного строку звернення до суду.

Тому позивачу необхідно уточнити позовні вимоги в цій частині та визначити щодо протиправної бездіяльності за 2020 чи за 2021 рік, або надати суду клопотання про поновлення строку звернення в частині позовних вимог про визнання протиправною бездіяльність в частині невиконання вимог статті 12 Закону України Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту щодо виплати як учаснику бойових дій щорічної разової грошової допомоги за 2020 рік в розмірі п`яти мінімальних пенсій за віком.

Відповідно до ч. 1 ст. 169 Кодексу адміністративного судочинства України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтями 160, 161 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня подання позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Керуючись ст.ст. 169, 248, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

У Х В А Л И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Управління соціального захисту населення Глухівської міської ради про визнання протиправною бездіяльності, зобов`язання вчинити дії - залишити без руху.

Надати позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви протягом 10 днів з дня отримання копії ухвали.

У разі невиконання вимог цієї ухвали у встановлений строк, позовна заява буде повернута позивачу.

Копію ухвали надіслати особі, яка подала позовну заяву.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя О.В. Соп`яненко

СудСумський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення15.11.2021
Оприлюднено18.11.2021
Номер документу101146162
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —480/11479/21

Ухвала від 25.10.2023

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.В. Соп'яненко

Рішення від 17.02.2022

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.В. Соп'яненко

Ухвала від 02.12.2021

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.В. Соп'яненко

Ухвала від 15.11.2021

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.В. Соп'яненко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні