Ухвала
від 12.11.2021 по справі 487/6344/21
ЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

Справа № 487/6344/21

Провадження № 1-кс/487/6156/21

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12.11.2021 року м. Миколаїв

Слідчий суддя Заводського районного суду м. Миколаєва ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Миколаєві клопотання слідчого СВ Миколаївського районного управління поліції ГУ Національної поліції в Миколаївській області ОСОБА_3 у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12020150000000273 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 241, ч. 1 ст. 239 КК України про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю

ВСТАНОВИВ:

29.10.2021 року, слідчий СВ Миколаївського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Миколаївській області, ОСОБА_3 , за погодженням з прокурором Заводського відділу Миколаївської місцевої прокуратури №1, ОСОБА_4 , звернувся до слідчого судді із вказаним клопотанням, в якому просила надати групі слідчих СВ Миколаївського районного управління поліції ГУ НП в Миколаївській області ОСОБА_3 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , дозвіл на тимчасовий доступ із можливістю вилучення оригіналів документів, а саме: технічних паспортів відходів, договорів, укладених з підприємствами, установами, організаціями, договорів про надання послуг із збирання, перевезення, зберігання, обробки та утилізації відходів, штатних розписів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », документації щодо встановленого устаткування, проекти, акти виконаних робіт, документація щодо технічних характеристик встановленого устаткування, щодо утилізації відходів, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за адресою: АДРЕСА_1 .

Клопотання слідчий обґрунтовує тим, що слідчими слідчого відділення Миколаївського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Миколаївській області, здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №12020150000000273 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 241, ч. 1 ст. 239 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) зловживаючи своїм службовим становищем в період 2020 року здійснюють дії пов`язані з порушення дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарним джерелами, підприємницька діяльність якого здійснюється за адресою: АДРЕСА_1 , де для обслуговування майнового комплексу знаходиться земельна ділянка за кадастровим номером 4810136300:07:001:0007, що призводить до забруднення атмосферного повітря шкідливими для життя, здоров`я людей або для довкілля речовинами.

Таким чином, орган досудового розслідування вважає, що документація щодо встановлення нового устаткування на виробництві, що перебуває у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за адресою: АДРЕСА_1 , має суттєве значення для кримінального провадження, та може бути використаною як доказ у вказаному кримінальному провадженні. Вищевикладене послужило підставою для її звернення із зазначеним клопотанням.

Відповідно до ст. 163 ч.2 КПК України клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів розглянуто за відсутності особи, у володінні якої знаходяться документи.

Слідчий до судового засідання не з`явилась, надала до суду заяву в якій просила провести розгляд справи за її відсутності, вимоги клопотання підтримала у повному обсязі.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Слідчими слідчого відділення Миколаївського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Миколаївській області, здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №12020150000000273 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 241, ч. 1 ст. 239 КК України.

З матеріалів клопотання вбачається, що службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) зловживаючи своїм службовим становищем в період 2020 року здійснюють дії пов`язані з порушення дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарним джерелами, підприємницька діяльність якого здійснюється за адресою: АДРЕСА_1 , де для обслуговування майнового комплексу знаходиться земельна ділянка за кадастровим номером 4810136300:07:001:0007, що призводить до забруднення атмосферного повітря шкідливими для життя, здоров`я людей або для довкілля речовинами.

Відповідно до ст. 10 ЗУ «Про охорону атмосферного повітря» суб`єкти підприємницької діяльності, що здійснюють викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря та діяльність яких пов`язана з впливом фізичних та біологічних факторів на його стан, зобов`язані: здійснювати організаційно-господарські, технічні та інші заходи щодо забезпечення виконання вимог, передбачених стандартами та нормативами екологічної безпеки у галузі охорони атмосферного повітря, дозволами на викиди забруднюючих речовин тощо; вживати заходів щодо зменшення обсягів викидів забруднюючих речовин і зменшення впливу фізичних факторів; забезпечувати безперебійну ефективну роботу і підтримання у справному стані споруд, устаткування та апаратури для очищення викидів і зменшення рівнів впливу фізичних та біологічних факторів; здійснювати контроль за обсягом і складом забруднюючих речовин, що викидаються в атмосферне повітря, і рівнями фізичного впливу та вести їх постійний облік; забезпечувати розроблення методик виконання вимірювань, що враховують специфічні умови викиду забруднюючих речовин; використовувати метрологічно атестовані методики виконання вимірювань і повірені засоби вимірювальної техніки для визначення параметрів газопилового потоку і концентрацій забруднюючих речовин в атмосферному повітрі та викидах стаціонарних і пересувних джерел.

Проте, на думку органу досудового розслідування, в супереч вимог ЗУ «Про охорону атмосферного повітря» службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » здійснюють заходи щодо перевищення норм викиду забруднюючих речовин в атмосферне повітря.

Вказані обставини можуть свідчить про порушення умов дозволу, та дозволені обсяги викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами.

Крім того досудовим розслідуванням встановлено, що невстановлені службові особи за попередньою змовою між собою на території міста Миколаєва протягом 2020 року здійснюють дії пов`язані з забрудненням та псування земель, шляхом несанкціонованого розміщення відходів на вищезазначених земельних ділянках тим самим порушуються вимоги ст.ст. 17, 33 ЗУ «Про відходи».

22.10.2020 року слідчими СУ ГУНП в Миколаївській області із залученням спеціалістів ІНФОРМАЦІЯ_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ІНФОРМАЦІЯ_4 в ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » проведено обшук житлових та нежитлових об`єктів, господарських приміщень, споруд, земельних ділянок на території розташування об`єктів нерухомого майна за адресою: АДРЕСА_1 , та земельної ділянки за кадастровим номером 4810136300:07:001:0007 де обслуговується даний майновий комплекс. Під час обшуку вилучено зразки невідомої речовини світло-сірого кольору з різким запахом.

Крім того 22.10.2020 та 23.10.2020 поблизу розташованих територій з заводом ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , було відібрано зразки невідомої речовини світло-сірого кольору з різким запахом.

05.11.2020 спеціалістами ІНФОРМАЦІЯ_5 було проведено вимірювання концентрації забруднюючих речовин у відібраних пробах води

Згідно Витягу з реєстру юридичних осіб, видами діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » є: 10.41 Виробництво олії та тваринних жирів (основний); 46.21 Оптова торгівля зерном, необробленим тютюном, насінням і кормами для тварин; 46.33 Оптова торгівля молочними продуктами, яйцями, харчовими оліями та жирами; 52.10 Складське господарство; 52.22 Допоміжне обслуговування водного транспорту; 52.24 Транспортне оброблення вантажів; 52.29 Інша допоміжна діяльність у сфері транспорту; 77.11 Надання в оренду автомобілів і легкових автотранспортних засобів. Таким чином вбачається, що в ході діяльності підприємства виникають відходи, які утилізуються не в порядку чинного законодавства та викидаються в ґрунт, чим забруднюють довкілля.

Таким чином документація щодо встановлення нового устаткування на виробництві, що перебуває у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за адресою: АДРЕСА_1 , має суттєве значення для кримінального провадження, та може бути використаною як доказ у вказаному кримінальному провадженні

Зазначені докази в сукупності з іншими доказами можуть мати суттєве значення для з`ясування обставин злочину або встановлення осіб, які його вчинили.

Відповідно до положень п.4 ч.2 ст.162 КПК України відомості, які можуть становити конфіденційну інформацію, відносяться до охоронюваної законом таємниці.

Порядок доступу до такої інформації регулюється положеннями ч.ч. 5, 6 ст.163 КПК України, а саме, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; а також доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Слідчим надані докази обставин, на які він посилається та доведено наявність підстав, передбачених ч.5,6 ст. 163 КПК України.

В свою чергу, слідчим належним чином не обґрунтовано необхідність вилучення саме оригіналів вищевказаних документів, з огляду на обставини вчинення кримінального правопорушення.

Так, слідчим належним чином не зазначено, які саме оригінали документів підлягають експертному дослідженню, для доведення обставин, які підлягають з`ясуванню під час здійснення досудового розслідування.

За такого, з огляду на суть кримінального правопорушення, за яким здійснено правову кваліфікацію кримінального провадження та обсяг слідчих дій, які необхідно вчинити для проведення повного та всебічного досудового розслідування, слідчий суддя дійшов висновку про те, що такий ступінь втручання щодо зазначених вище документів, виправдовує потреби досудового розслідування, тому клопотання слідчого належить задовольнити частково.

Керуючись ст. ст. 159-166 КПК України

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого відділення Миколаївського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Миколаївській області, ОСОБА_3 задовольнити частково.

Надати групі слідчих СВ Миколаївського районного управління поліції ГУ НП в Миколаївській області ОСОБА_3 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , дозвіл на тимчасовий доступ із можливістю отримання копій документів, а саме: технічних паспортів відходів, договорів, укладених з підприємствами, установами, організаціями, договорів про надання послуг із збирання, перевезення, зберігання, обробки та утилізації відходів, штатних розписів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », документації щодо встановленого устаткування, проекти, акти виконаних робіт, документація щодо технічних характеристик встановленого устаткування, щодо утилізації відходів, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за адресою: АДРЕСА_1 .

Ухвала дійсна до 12.12.2021 року (включно).

Роз`яснити посадовим особам ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » положення частини 1 статті 166 КПК України, згідно яких, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудЗаводський районний суд м. Миколаєва
Дата ухвалення рішення12.11.2021
Оприлюднено21.05.2024
Номер документу101158237
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —487/6344/21

Ухвала від 07.11.2023

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Притуляк І. О.

Ухвала від 12.11.2021

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Притуляк І. О.

Ухвала від 08.10.2021

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Темнікова А. О.

Ухвала від 08.09.2021

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Притуляк І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні