Рішення
від 22.06.2007 по справі 6/219-07-5198
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"22" червня 2007 р.Справа № 6/219-07-5198

Позивач: Фізична особа-підприємець Виставна Жанна Георгієвна

Відповідачі : 1. Виконавчий комітет Іллічівської міської ради Одеської області

2. Іллічівська міська рада Одеської області

про визнання права власності на нерухоме майно

Суддя Демешин О.А.

Представники:

Від позивача: Манів Д.Р.. -довіреність

Від 1-го відповідача: не з`явився

Від 2-го відповідача : не з`явився

Суть спору : СПД ФО Виставна Ж.Г. (далі -Позивач) надало позов до Виконавчого комітету Іллічівської міської ради Одеської області (далі -Відповідач 1) та до Іллічівської міської ради Одеської області (далі -Відповідач 2) про визнання права власності на самочинно збудовану будівлю магазину-кондитерської (літера „А» Технічного паспорту на будівлю магазина-кондитерської, виготовленого станом 13.02.2007р. КП Бюро технічної інвентаризації`м. Іллічівська, інвентарний №1746) загальною площею 188,7 м 2 , розташовану за адресою: Одеська область, м. Іллічівськ, вул. Бульвар Гайдара, 1-Б.

Позивач позов підтримує у повному обсязі.

Як вбачається з відзиву представника Іллічівської міської ради та виконавчого комітету Іллічівської міської ради, наданого представником позивача в судовому засіданні, відповідачі проти позову не заперечують.

Розглянувши матеріали справи, суд встановив :

04 серпня 2006 року, на підставі рішення Іллічівської міської ради Одеської області №45/38-V від 30.06. 2006 року між Іллічівською міською радою та СПД Виставною Ж.Г. було укладено договір оренди землі.

Згідно умов зазначеного договору оренди, Відповідач 2 передав, а Позивач прийняв у строкове платне користування земельну ділянку несільськогосподарського призначення загальною площею 0,020 га, що знаходиться за адресою: Одеська область, м. Іллічівськ, вул. Паркова, 36.

Відповідно до п. 13 вказаного договору оренди землі, земельна ділянка передається в оренду для розташування магазину-кондитерської. Відповідно до п.8 Договору оренди, земельна ділянка передається Позивачу строком на 3 роки до 30.06.2009 р. Таким чином, Позивач є законним землекористувачем.

На замовлення позивача ПП „РЕКОН» був виготовлений проект магазину-кондитерської, який у відповідності з вимогами чинного законодавства України був погоджений в Управлінні архітектури та містобудування Іллічівської міської ради Одеської області (висновок № 013-17-39 від 05.04.2006р.), в Іллічівському міському управлінні Головного управління МНС України в Одеській області (висновок експертизи № 414 від 03.05.2006р.).

Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю м. Іллічівська, надала позивачу дозвіл за №396/2 від 14.08.2006 р. на проведення підготовчих робот з улаштуванням огорожі та виконанням земляних робіт.

Відповідно до ст. ст. 24, 29 Закону України „Про планування і забудову територій» , ст. ст. 18, 22 Закону України „Про основи містобудування» , для виконання робіт з будівництва зазначеного магазину-кондитерської Позивач повинен був одержати дозвіл на виконання будівельних робіт в Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю м. Іллічівська. Проте, не одержавши від Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю м. Іллічівська дозволу на виконання будівельних робіт з будівництва магазину -кондитерської, Позивач самовільно здійснив будівництво вказаного приміщення магазину.

Загальна площа збудованого магазину-кондитерської, відповідно до технічного паспорту, виготовленого КП Бюро технічної інвентаризації`м. Іллічівська станом на 13.02.2007 р. становить 188, 7 кв.м.

Відповідно до листа Управління архітектури та містобудування Іллічівської міської ради Одеської області даній будівлі в подальшому, була присвоєна адреса: б.1-Б, вул. Бульвар Гайдара, м. Іллічівськ, Одеської області.

Позивачем у обґрунтування позовних вимог також надано Висновок спеціаліста Гавриша Є.М. за №319 від 22.06.2007 р., який має вищу будівельно-технічну освіту та кваліфікацію судового експерта (свідоцтво №852 від 25.06.2004р.) відповідно до якого вказана вище споруда будівлі магазину-кондитерської відповідає вимогам державних будівельних норм.

Відповідно до ч. 1 ст. 376 Цивільного кодексу України, житловий будинок, будівля, споруда інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без належного дозволу чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил.

З огляду на це, Позивачем було здійснено самочинне будівництво у розумінні ст. 376 Цивільного кодексу України.

Частиною 1 ст. 331 ЦК України, передбачено що право власності на нову річ, яка виготовлена (створена) особою, набувається нею, якщо інше не встановлено договором або законом. Особа, яка виготовила (створила) річ зі своїх матеріалів на підставі договору, є власником цієї речі.

Згідно з ч. 2 цієї ж статті, право власності на новостворене майно (житлові будинки, будівлі, споруди тощо) виникає з моменту завершення будівництва (створення майна).

Відповідно до ч.5 ст. 376 Цивільного кодексу України на вимогу власника (користувача) земельної ділянки суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно, яке самочинно збудоване на ній, якщо це не порушує права інших осіб.

З матеріалів справи не вбачається, що самочинно збудована СПД Виставною Ж.Г. будівля магазину-кондитерської ( літера А ) загальною площею 188, 7 кв.м. за адресою: АДРЕСА_1 , порушує права та законні інтереси третіх осіб.

З огляду на вищезазначене, суд вважає, що позивні вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі з покладенням на Позивача витрат по сплаті держмита та послуг на ІТЗ судового процесу, приймаючи до уваги, що спір виник внаслідок неправильних дій саме цієї сторони.

Керуючись ст.ст. 44,49, 82-85 ГПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

1. Позовні вимоги задовольнити в повному обсязі.

2. Визнати за суб`єктом підприємницької діяльності - фізичною особою ОСОБА_1 ( АДРЕСА_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ) право власності на самочинно збудовану будівлю магазину-кондитерської (літера „А» Технічного паспорту на будівлю магазина-кондитерської, виготовленого станом 13.02.2007 р. КП Бюро технічної інвентаризації`м. Іллічівська, інвентарний №1746) загальною площею 188,7 м2, розташовану за адресою: АДРЕСА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення 10-денного строку

з дня його прийняття

Суддя Демешин О.А.

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення22.06.2007
Оприлюднено18.11.2021
Номер документу101162895
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —6/219-07-5198

Рішення від 22.06.2007

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Рішення від 22.06.2007

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні