Ухвала
від 17.11.2021 по справі 554/299/21
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 17.11.2021 Справа № 554/299/21

Провадження № 1-кс/554/15535/2021

УХВАЛА

Іменем України

17 листопада 2021 року м. Полтава

Слідчий суддя Октябрського районного суду м.Полтави ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні в залі суду в м.Полтаві клопотання слідчого відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Полтавської окружної прокуратури ОСОБА_4 , у кримінальному провадженні №12020170040002144 від 27.11.2020 за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, про тимчасовий доступ до речей і документів,

в с т а н о в и в :

Слідчий звернувся з даним клопотанням, у якому посилається на те, що слідчим управлінням Головного управління Національної поліції в Полтавській області спільно з Полтавським РУП Головного управління Національної поліції в Полтавській області проводиться досудове розслідування кримінального провадження №12020170040002144, відкритого за ч. 3 ст. 191 КК України за фактом того, що групою службових осіб ІНФОРМАЦІЯ_1 за попередньою змовою, шляхом зловживанням службовим становищем було впроваджено протиправний механізм привласнення коштів обласного бюджету, виділених на виконання «Програми розвитку та підтримки аграрного комплексу Полтавщини за пріоритетними напрямками на період до 2020 року», шляхом надання їх підприємствам, які фактично не здійснювали господарську діяльність.

Матеріалами УСБУ в Полтавській області встановлено, що за сприяння ІНФОРМАЦІЯ_2 , створено низку суб`єктів господарювання господарської діяльності, зокрема СОК « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ФГ « ОСОБА_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), СОК « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), СОК « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ФГ « ОСОБА_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), Сільськогосподарський обслуговуючий кооператив « ІНФОРМАЦІЯ_7 » ( код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), СОК « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ФОП ОСОБА_7 (ІПН НОМЕР_9 ), ФОП ОСОБА_8 (ІПН НОМЕР_10 ) , ФОП ОСОБА_9 ( ІПН НОМЕР_11 ), ФОП ОСОБА_10 ( НОМЕР_12 ), частина з яких має ознаки фіктивності та фактично не здійснює жодної господарської діяльності.

Стосовно окремих суб`єктів господарювання, протягом 2016-2020 рр., з порушенням норм чинного законодавства, в рамках «Програми розвитку та підтримки аграрного комплексу Полтавщини за пріоритетними напрямками на період до 2020 року», приймалося рішення щодо виділення бюджетних коштів, без належного контролю за їх використанням, в сумі понад 3 млн. грн.

Крім того, протягом вказаного періоду часу, всупереч нормативним вимогам вищевказаної Програми, низка суб`єктів господарювання здійснювали «фіктивні» операції із закупівлі сільськогосподарської техніки, запасних частин та устаткувань до неї, добрив, посівного матеріалу тощо, без їх відповідної постановки на баланс та/або з подальшою передачею третім особам.

На даний час, з метою унеможливлення внесення відомостей до документації та фальсифікації її зацікавленими службовими особами, встановлення відомостей, що мають значення для установлення фактів та обставин вчинення кримінального правопорушення, які самостійно або в сукупності з іншими доказами можуть мати суттєве значення для більш повного всебічного та об`єктивного з`ясування обставин кримінального провадження, необхідно здійснити вилучення оригіналів документів, а саме облікової справи ФОП ОСОБА_8 (ІПН НОМЕР_10 ) за період часу з 01.01.2016 по теперішній час.

Вказані документи знаходяться в ІНФОРМАЦІЯ_9 , розташованому за адресою: АДРЕСА_1 .

В судове засідання слідчий не з`явилась, надавши суду клопотання про розгляд справи без його участі. В клопотанні прохав проводити розгляд клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходиться інформація.

Відповідно до ч.2 ст.163 КПК України, якщо сторона кримінального провадження, яка звернулася з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей і документів, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Відповідно до ч.4ст.107КПК України фіксування судового засіданнятехнічним засобом не здійснювалось.

Відповідно до ч. 2ст. 159 КПК Українитимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до ч. 1ст. 160 КПК Українисторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених устатті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Відповідно до ч. 5ст. 163 КПК Українислідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених ч. 5 цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Дослідивши матеріали кримінального провадження, слідчий суддя дійшов до висновку про доведеність слідчим підстав для застосування заходів забезпечення кримінального провадження у вигляді тимчасового доступу до речей та документів. Слідчий суддя вважає, що вищевказані документи містять дані, що мають значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

З огляду на те, що матеріали кримінального провадження дають достатні підстави вважати, що інформація у документах, які знаходяться у володінні якізнаходяться уволодінні ІНФОРМАЦІЯ_9 ,розташованому заадресою: АДРЕСА_1 , маєсуттєве значеннядля встановленняобставин вчиненнякримінального правопорушення,може бутивикористана якдоказ укримінальному провадженні,а такожте,що неможливоіншими способамидовести обставини,які передбачаєтьсядовести задопомогою цихречей ідокументів,слідчий суддяприходить довисновку про необхідність надання дозволу на тимчасовий доступ до зазначених речей та документів.

Керуючись ст.ст. 159, 160, 163, 166, 309 КПК України,-

п о с т а н о в и в:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл на тимчасовий доступ до оригіналів документів та вилучення їх копій групі слідчих у складі: в.о. заступника начальника відділу СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_11 ; старшого слідчого СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_3 ; старшого слідчого відділу СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_12 ; слідчого відділу СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_13 ; старшого слідчого відділу СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_14 ; старшого слідчого відділу СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_15 ; слідчого відділу СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_16 , слідчого відділу СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_17 ; слідчого відділу СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_18 ; слідчого СВ Полтавського РУП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_19 , слідчого СВ Полтавського РУП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_19 , а саме:

?документи, що містять П.І.Б. керівників, головних бухгалтерів, засновників, їх ідентифікаційні коди з початку реєстрації підприємства по даний час;

?оригіналів матеріалів облікової справи (реєстраційних та статутних документів) ФОП ОСОБА_8 (ІПН НОМЕР_10 ), в т.ч. свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи, довідки про взяття на облік платників податків, свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість, статуту, протоколів установчих зборів, протоколів загальних зборів, установчих договорів, посадових інструкцій, переміщення по посадах, функціональних обов`язків, наказів про надання відпустки та виклик з неї, заяв про прийняття на роботу, наказів про призначення та звільнення службових осіб тощо, а також інших документів, наданих підприємством та складених працівниками ІНФОРМАЦІЯ_9 , щодо реєстрації ФОП ОСОБА_8 (ІПН НОМЕР_10 ), платником податків, з моменту взяття на облік або реєстрації в органах Державної податкової служби по даний час;

?документи відносно рахунків з переліком банківських і фінансових установ з вказанням назви банку, МФО, номер рахунку та дату відкриття (закриття) рахунку) за період часу з 01.01.2016 по теперішній час;

?документи, щодо заборгованості ФОП ОСОБА_8 (ІПН НОМЕР_10 ), по сплаті податків з 01.01.2016 по теперішній час;

?документи щодо кількості працівників та інформації з центральної бази даних Державного реєстру фізичних осіб - платників податків та інших обов`язкових платежів щодо сум виплачених доходів і утриманих з них податків особам, відносно яких звітувало підприємство у період з 01.01.2016 по даний час (вказавши ідентифікаційний код кожного працівника), в розрізі по місячно;

?оригіналів податкових декларацій ФОП ОСОБА_8 (ІПН НОМЕР_10 ), з податку на додану вартість та з податку на прибуток підприємств, та всіх додатків до них за період діяльності товариства з 01.01.2016 по теперішній час, а також договору про визнання електронних документів;

?оригіналів податкових звітів ФОП ОСОБА_8 (ІПН НОМЕР_10 ), за період часу з 01.01.2016 року по теперішній час;

?податкових накладних по ФОП ОСОБА_8 (ІПН НОМЕР_10 ), з розшифровкою товарів та послуг, в розрізі покупців та постачальників даного підприємства, за період часу з 01.01.2016 року по теперішній час;

?належним чином завірених матеріалів перевірок ФОП ОСОБА_8 (ІПН НОМЕР_10 ), а саме: актів та додатків до них, довідок, висновків, схем, отриманих матеріалів зустрічних перевірок з додатками, пояснень службових осіб та розписок, проведених працівниками ІНФОРМАЦІЯ_9 , в період часу з 01.01.2016 по теперішній час;

?за наявності, позови до адміністративного суду до ФОП ОСОБА_8 (ІПН НОМЕР_10 );

?документи, що містять інформацію з яких ІР-адрес підприємство відправляло податкову звітність, за чиїм електронним підписом та з яких саме електронних адрес;

?документи про факти відкриття відносно ФОП ОСОБА_8 (ІПН НОМЕР_10 ), кримінальних проваджень, у т.ч. за ст.ст. 205, 358, 364, 366, 190, 191, 209, 212 КК України, а також наявності показів керівників про фіктивність діяльності, висновків почеркознавчих та криміналістичних експертиз, які б спростовували легітимність документів бухгалтерського та податкового обліку та ін.;

?документи, щодо вилучення документів ФОП ОСОБА_8 (ІПН НОМЕР_10 ), правоохоронними органами, з зазначенням органу та номеру кримінального провадження;

?документи з інформаційних баз ДПС України відносно податкових накладних по підприємству, з розшифровкою товарів та сформованих Excel-таблиць покупців та постачальників вказаного підприємства за період з 2016 по теперішній час, які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_9 , розташованому за адресою: АДРЕСА_1 .

Строк дії ухвали два місяці.

Відповідно до ч. 1ст. 166 КПК Україниу разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цьогоКодексуз метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудОктябрський районний суд м.Полтави
Дата ухвалення рішення17.11.2021
Оприлюднено21.05.2024
Номер документу101164815
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —554/299/21

Ухвала від 01.12.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Ухвала від 01.12.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Ухвала від 01.12.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Ухвала від 01.12.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Ухвала від 01.12.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Ухвала від 17.11.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Ухвала від 17.11.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Ухвала від 17.11.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Ухвала від 17.11.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Ухвала від 17.11.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні