Ухвала
від 18.11.2021 по справі 130/1766/21
ЖМЕРИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

1-кп/130/288/2021

130/1766/21

У Х В А Л А

щодо клопотання про закриття кримінального провадження

18.11.2021 р. м. Жмеринка

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

в складі головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі № 1 кримінальне провадження, внесене до ЄРДР за № 12021020130000202 від 9 червня 2021 року відносно ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, уродженця та мешканця АДРЕСА_1 , студента Жмеринського ВПУ-1, раніше несудимого, по обвинуваченню у вчиненні кримінального проступку, передбаченого частиною першою статті 185 КК України, -

також за участі прокурора ОСОБА_4 ,

захисника ОСОБА_5 ,

законного представника неповнолітнього обвинуваченого ОСОБА_6 ,

обвинуваченого ОСОБА_3 ,

у с т а н о в и в :

ОСОБА_3 обвинувачується в тому, що він 8 червня 2021 року разом з особою, яка не досягла віку настання кримінальної відповідальності, та матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, з території комунального некомерційного підприємства "Жмеринська лікарня відновного лікування Вінницької обласної ради", що по вул.Добролюбова, 5 в м.Жмеринка Вінницької області, таємно викрав десять метрів мідної труби діаметром 12 мм вартістю 1139,3 грн, яку продав.

Представник потерпілої юридичної особи подала до суду письмову заяву про закриття кримінального провадження у зв`язку з примиренням обвинуваченого з потерпілим, згідно з положеннями статті 46 КК України. При цьому зазначає, що шкода підприємству повністю відшкодована, претензій до обвинуваченого КНП не має (а.с.29).

Вказану заяву за згодою з учасниками процесу суд вирішив розглядати після закінчення судового слідства.

Відповідно до частини четвертої статті 286 КПК України якщо під час здійснення судового провадження щодо провадження, яке надійшло до суду з обвинувальним актом, сторона кримінального провадження звернеться до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, суд має невідкладно розглянути таке клопотання.

Обвинувачений ОСОБА_3 та його законний представник ОСОБА_6 у судовому засіданні підтвердили свою згоду на звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності у зв`язку з примиренням винного з потерпілим.

Прокурор ОСОБА_4 в судовому засіданні не заперечує проти задоволення клопотання щодо звільнення обвинуваченого ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності за частиною першою статті 185 КК України на підставі статті 46 КК України у зв`язку з примиренням винного з потерпілим. Водночас просить вирішити питання про відшкодування процесуальних витрат та долю речового доказу мідної труби.

Захисник підтримує клопотання представника потерпілого та просить звільнити її підзахисного від кримінальної відповідальності за статтею 46 КК України та закрити провадження.

Оглянувши клопотання передставника потерпілого та заслухавши думки інших учасників судового провадження, суд вважає за можливе звільнити від кримінальної відповідальності обвинуваченого ОСОБА_3 , який обвинувачується у вчиненні кримінального проступку, передбаченого частиною першою статті 185 КК України, на підставі статті 46 КК України у зв`язку з примиренням винного з потерпілим, та закрити судове провадження з огляду на таке.

Згідно з частиною першою статті 285 КПК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Відповідно до частини першої статті 286 КПК України звільнення від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення здійснюється судом.

Частиною третьою статті 288 цього ж Кодексу визначено, що суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Відповідно до статті 46 КК України особа, яка вперше вчинила кримінальний проступок або необережний нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень, кримінальних правопорушень, пов`язаних з корупцією, порушень правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керували транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або перебували під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона примирилася з потерпілим та відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.

Обвинувачений ОСОБА_3 у судовому засіданні вину свою визнає повністю, розкаюється у вчиненому, його батьки повністю відшкодувавали заподіяну кримінальним проступком шкоду, він раніше несудимий, вчинив кримінальний проступок. З заяви представника потерпілого видно, що обвинувачений примирився з потерпілим. При вирішенні клопотання про звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності суд також враховує думки прокурора, обвинуваченого, його законного представника та захисника, які у судовому засіданні не заперечували щодо такого звільнення та закриття судового провадження.

Пунктом 1 частини другої статті 284 КПК України передбачено, що кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

З огляду на вказане, суд приходить до висновку про наявність правових підстав для звільнення обвинуваченого ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності і закриття відносно нього судового провадження.

Частиною п`ятою статті 288 КПК України визначено право оскарження в апеляційному порядку ухвали суду про закриття кримінального провадження та звільнення особи від кримінальної відповідальності.

На підставі викладеного, керуючись статтею 46 КК України, статтями 284, 285, 286, 288, 372 КПК України, суд

п о с т а н о в и в :

Клопотання представника потерпілої юридичної особи ОСОБА_7 про звільнення обвинуваченого ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності та закриття судового провадження задовольнити.

Звільнити ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, уродженця та мешканця АДРЕСА_1 , студента Жмеринського ВПУ-1, раніше несудимого, який обвинувачується у вчиненні кримінального проступку, передбаченого частиною першою статті 185 КК України, від кримінальної відповідальності у зв`язку з примиренням винного з потерпілим.

Кримінальне провадження, внесене до ЄРДР за № 12021020130000202 від 9 червня 2021 року відносно ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, уродженця та мешканця АДРЕСА_1 , студента Жмеринського ВПУ-1, раніше несудимого, по обвинуваченню у вчиненні кримінального проступку, передбаченого частиною першою статті 185 КК України, - закрити.

Стягнути з обвинуваченого ОСОБА_3 на користь держави судові витрати за проведення товарознавчої експертизи в сумі 343 (триста сорок три) грн.

Ухвалу слідчого судді від 15 червня 2021 року про накладення арешту на мідну пошкоджену трубу довжиною десять метрів скасувати.

Десятиметрову мідну пошкоджену трубу, яка знаходиться в Жмеринському РВП, передати законному представнику обвинуваченого ОСОБА_6 .

На ухвалу може бути подана апеляція до Вінницького Апеляційного суду протягом семи днів з дня її оголошення.

Головуючий суддя ОСОБА_8

Дата ухвалення рішення18.11.2021
Оприлюднено03.02.2023
Номер документу101167136
СудочинствоКримінальне
Сутьзакриття кримінального провадження 18.11.2021 р. м. Жмеринка Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області в складі головуючого судді ОСОБА_1 ,

Судовий реєстр по справі —130/1766/21

Ухвала від 18.11.2021

Кримінальне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Шепель К. А.

Ухвала від 17.09.2021

Кримінальне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Шепель К. А.

Ухвала від 06.07.2021

Кримінальне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Шепель К. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні