Рішення
від 11.11.2021 по справі 627/1044/21
КРАСНОКУТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 627/1044/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 листопада 2021 року смт Краснокутськ

Краснокутський районний суд Харківської області у складі:

головуючого судді - Бугаєнко І.В.,

за участю секретаря - Сургай М.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку окремого провадження в смтКраснокутськ Харківської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Краснокутська селищна рада Богодухівського району Харківської області про встановлення факту, що має юридичне значення -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду з заявою, у якій просить встановити факт того, що державний акт на право користування землею серії Б № 074705 виданий в 1993 році виконавчим комітетом Краснокутської районної ради депутатів трудящихна імя ОСОБА_1 належить ОСОБА_1 , а в пункті 1.11 рішення 13 сесії ХХІ скликання Краснокутської районної ради народних депутатів прізвище ОСОБА_1 вважати як ОСОБА_1 .

Заяву мотивує тим, що відповідно до державного акту на право користування землею серії Б № 074705 виданого в 1993 році виконавчим комітетом Краснокутської районної ради депутатів трудящих,в його користуванні перебуває земельна ділянка площею 39.68 га для ведення селянського (фермерського) господарства. Зазначає, що в згаданому правовстановлюючому документі його прізвище зазначено як ОСОБА_1 , замість правильного ОСОБА_1 .

З метою зареєструвати у державному реєстрі прав та їх обтяжень право користування землею, заявник звернувся до державного реєстратора, та отримав відмову через наявні в документах розбіжності щодо написання його прізвища. Так, у рішенні 13 сесії ХХІ скликання Краснокутської селищної ради народних депутатів від 25.12.1992 року прізвище заявника зазначено як ОСОБА_1 , у державному акті серії Б № 074705 прізвище заявника зазначено як ОСОБА_1 замість правильного ОСОБА_1 , яке зазначено в інших документах заявника, зокрема, у свідоцтві про народження серії НОМЕР_1 , у паспорті громадянина України № НОМЕР_2 виданому 6344 від 17.07.2020 року та у паспорті громадянина України для виїзду за кордон НОМЕР_3 від 18.08.2020 року.

Зазначає, що через реорганізацію Краснокутської районної ради Харківської області на підставі проведеної територіальної реформи, заявник позбавлений можливості будь-яким іншим шляхом внести зміни до правовстановлюючих документів. Таким чином, заявник вимушений звернутися до суду для встановлення факту належності правовстановлюючого документу.

Заявник зазначив, що встановлення факту належності правовстановлюючого документу необхідне йому для подальшої державної реєстрації права постійного користування землею.

Заявник ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином. 11.11.2021 року подав до суду заяву про розгляд справи за його відсутності, від підтримання заявленої ним вимоги в пункті 1.11 рішення 13 сесії ХХІ скликання Краснокутської районної ради народних депутатів прізвище ОСОБА_1 вважати як ОСОБА_1 відмовився.

Представник заінтересованої особи - Краснокутська селищна рада Богодухівського району Харківської області в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, в надісланій до суду письмовій заяві просив суд розглядати справу за його відсутності, при винесенні рішення покладається на розсуд суду.

Згідно з ч. 1 ст. 223 ЦПК України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Враховуючи, що в судове засідання не з`явились всі учасники справи, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Суд, дослідивши надані докази в їх сукупності, встановив наступні фактичні обставини.

Як вбачається з матеріалів справи, згідно зі свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 , виданого Колонтаївським сільським ЗАГС, прізвище, ім`я та по батькові заявника зазначено українською мовою як ОСОБА_1 (а.с. 5).

Відповідно до паспорту громадянина України (ІD-картка), серії НОМЕР_2 , виданого 6344 від 17.07.2020, паспорту громадянина України для виїзду за кордон НОМЕР_3 від 18.08.2020 року та пенсійного посвідчення серії НОМЕР_4 , копії яких містяться в матеріалах справи, прізвище, ім`я та по батькові заявника зазначено українською мовою як ОСОБА_1 (а.с. 6, 8, 35).

Згідно з копією довідки про присвоєння ідентифікаційного номера від 15.07.1998 заявнику присвоєно ідентифікаційний номер НОМЕР_5 , в якій прізвище заявника значиться як ОСОБА_1 (а.с. 34).

З довідки про реєстрацію місця проживання особи за №353 від 21.10.2020, виданою Колонтаівським сільським головою ОСОБА_5 , вбачається, що з 28.06.1996 по теперішній часза адресою: АДРЕСА_1 ,зареєстрований заявник, його прізвище зазначено як ОСОБА_1 (а.с. 7).

З копії трудової книжки, заповненої від 12.04.1977 року російською мовою, прізвище, ім`я та по батькові власника зазначено як ОСОБА_1 , та зазначено дату народження - 1957 года рождения (а.с. 32).

Відповідно до рішення Краснокутської районної Ради народних депутатів 13 сесії ХХІ скликання про наділення земель селянським (фермерським) господарствам на території району, заявнику з поміж інших громадян було виділено земельну ділянку площею 39 га для створення фермерського господарства, його прізвище зазначено як ОСОБА_1 В цьому ж рішенні прізвище заявника помилково значиться як - ОСОБА_1 , також помилку у прізвищі заявника було допущено і у державному акті на право користування землею, виданому на підставі цього рішення (а.с. 17).

У 1993 році виконавчим комітетом Краснокутської районної ради депутатів трудящих видано державний акт на право користування землею серії Б № 074705, відповідно до якого, ОСОБА_1 , який проживає в с. Колонтаїв Краснокутського району Харківської області, передано у постійне користування 39,68 га землі в межах згідно з планом землекористування, для ведення селянського (фермерського) господарства. Акт зареєстровано в Книзі записів державних актів на право користування землею за № 33 (а.с. 11-16).

З повідомлення Відділу №4 Управління у Богодухівському районі Головного управління Держгеокадастру у Харківській області вбачається наступне. Згідно з даними Державного земельного кадастру по Богодухівському (колишньому Краснокутському) району за гр. ОСОБА_1 обліковується державний акт на право користування землею серії Б №074705, зареєстровано в Книзі записів державних актів на право користування землею за №33 від 1993 р., умови надання землі: постійне користування, цільове призначення: для ведення селянського (фермерського) господарства, площа земельної ділянки згідно з державним актом 39,68 га. Відомості про частину земельної ділянки, що перебуває у постійному користуванні актуалізовані в базі даних ДЗК Національної кадастрової Системи (НКС) за кадастровим номером: 6323583700:04:001:0310, площа земельної ділянки 36,0466 га, цільове призначення: 01.02 для ведення фермерського господарства, адреса місця розташування: Харківська область, Краснокутський район, Колонтаївська сільська рада, відомості про власника (користувача) земельної ділянки відсутні. Земельна ділянка внесена до бази даних ДЗК за розробленою Технічною документацією із землеустрою щодо інвентаризації земель, рік розробки - 2013 (а.с. 10).

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно з роз`ясненнями, викладеними у постанові Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31.03.1995р. Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення , в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно із законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чиним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суди розглядають справи про встановлення фактів належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

З метою реєстрації відомостей зазначених у державному акті серії Б № 074705 та факту постійного користування землею у державному реєстрі прав та обтяжень, заявник ОСОБА_1 звернувся до державного реєстратора, та, через наявні розбіжності в поданих заявником документах, отримав рішення про відмову у державній реєстрації прав та їх обтяжень щодо постійного користування земельною ділянкою кадастровий номер 6323583700:04:001:0310 (а.с. 9). При огляді документів з`ясувалося, що в державному акті на право користування землею серії Б №074705, землекористувачем значиться ОСОБА_1 , тоді як в паспорті громадянина України НОМЕР_2 від 17.07.2020 р. видавник 6344 прізвище заявника українською мовою зазначено як ОСОБА_1 . У зв`язку з розбіжностями в написанні прізвища заявника, відмовою йому у державній реєстрації права користування землею та ліквідацією органу, яким видано державний акт на право користування землею, заявник вимушений був звернутися до суду із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення, а саме встановити, що державний акт на право користування землею серії Б №074705 від 1993 року належить саме йому - ОСОБА_1 .

Наявними в матеріалах справи письмовими доказами повністю підтверджується факт належності заявнику ОСОБА_1 , 1957 року народження, державного акту на право користування землею серії Б №074705, виданого в 1993 році виконавчим комітетом Краснокутської районної ради депутатів трудящих на ім`я ОСОБА_1 .

На підставі викладеного, враховуючи, що орган який видав правовстановлюючий документ, не може внести до нього виправлення, а встановлення факту належності правовстановлюючого документу необхідно заявнику для подальшої державної реєстрації права постійного користування землею, суд доходить висновку про наявність підстав для задоволення заяви.

Керуючись ст. ст. 4, 5, 10, 11, 13, 76 - 81, 247, 259, 263 - 265, 268, 273, 293, 294, 315-319, 354, п.3 Розділу ХІІ Прикінцевих положень, пп. 15.5 п.15 Розділу ХІІІ Перехідних положень ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Краснокутська селищна рада Богодухівського району Харківської області про встановлення факту, що має юридичне значення -задовольнити.

Встановити факт, що державний акт серії Б №074705 на право користування землею, виданий в 1993 році виконавчим комітетом Краснокутської районної ради депутатів трудящих на ім`я ОСОБА_1 , належить ОСОБА_1 .

Рішення може бути оскаржено до Харківського апеляційного суду, шляхом подачі апеляційної скарги на рішення суду, протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявник - ОСОБА_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_5 .

Заінтересована особа - Краснокутська селищна рада Богодухівського району Харківської області, місцезнаходження: вул. Охтирська, 1, смт Краснокутськ, Богодухівський район, Харківська область, ЄДРПОУ 04397359.

Повне судове рішення складено 18.11.2021.

Суддя Бугаєнко І. В.

СудКраснокутський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення11.11.2021
Оприлюднено19.11.2021
Номер документу101182279
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —627/1044/21

Рішення від 11.11.2021

Цивільне

Краснокутський районний суд Харківської області

Бугаєнко І. В.

Рішення від 11.11.2021

Цивільне

Краснокутський районний суд Харківської області

Бугаєнко І. В.

Ухвала від 22.10.2021

Цивільне

Краснокутський районний суд Харківської області

Бугаєнко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні