Рішення
від 18.11.2021 по справі 632/1510/21
ПЕРВОМАЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 632/1510/21

провадження № 2/632/532/21

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

18 листопада 2021 р. м. Первомайський

Первомайський міськрайонний суд Харківської області у складі: головуючого судді Библіва С.В., за участю секретаря - Кузьменко М.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Первомайського міськрайонного суду Харківської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Первомайського комунального виробничого управління водопровідно-каналізаційного господарства про стягнення заборгованості по заробітній платі,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом, в якому після уточнення просить стягнути з Первомайського комунального виробничого управління водопровідно-каналізаційного господарства заборгованість по заробітній платі за період з 01 березня 2021 року по 30 червня 2021 року в розмірі 39918 грн. 15 коп.

В обґрунтування позовних вимог зазначив, що 22.11.2018 року його було прийнято на роботу електро-монтером з ремонту та обслуговування електроустаткування 3-го розряду до Первомайського КВУ ВКГ, а наказом № 156-к від 01.07.2021 року звільнено з роботи на підставі п.1 ст.36 КЗпП України - за згодою сторін. Під час знаходження в трудових відносинах з боку відповідача була нарахована, але не виплачена заробітна плата у розмірі 39918 грн. 15 коп. Обставини нарахування, але не виплати заробітної плати підтверджується довідкою № 575 від 06.07.2021 року.

В судове засідання позивач ОСОБА_1 подав заяву з проханням розглядати справу за його відсутністю,уточнені позовні вимоги підтримав та просив задовольнити, проти заочного розгляду справи не заперечував.

Представник відповідача Первомайського комунального виробничого управління водопровідно-каналізаційного господарства в судове засідання не прибув, про час, дату та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, про що свідчать матеріали справи.

Відповідно до вимог ст. 275 ЦПК України суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. Таким чином, подальше відкладення розгляду даної справи буде порушувати права позивача на своєчасний судовий розгляд справи.

Відповідно до вимог ч. 8 ст. 178 ЦПК Україниу разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Таким чином, суд приходить до висновку про наявність підстав для ухвалення заочного рішення на підставі наявних у справі доказів відповідно до вимог ст. 280 ЦПК України.

На підставі ч.2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Ухвалою судді від 04 серпня 2021 року позов прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі, ухвалено проводити розгляд в порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін.

Згідно ст. ст.12,81 ЦПК України встановлено, що кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Суд, дослідивши письмові докази, наявні у матеріалах справи, всебічно перевіривши обставини, на яких вони ґрунтуються у відповідності з нормами матеріального права, що підлягають застосуванню до даних правовідносин, встановив наступні обставини та дійшов до наступних висновків.

Судом встановлено, що 22.11.2018 року ОСОБА_1 було прийнято на роботу електро-монтером з ремонту та обслуговування електроустаткування 3-го розряду до Первомайського КВУ ВКГ (наказ № 26-к від 21.11.2018 року), а наказом № 156-к від 01.07.2021 року звільнено з роботи на підставі п.1 ст.36 КЗпП України - за згодою сторін (а.с.5-6 копія трудової книжки).

Під час його знаходження в трудових відносинах у підприємства має місце заборгованість перед позивачем по заробітній платі. Згідно довідки № 575 від 06.07.2021 року з Первомайського КВУ ВКГ, заборгованість за період з 01.03.2021 року по 30.06.2021 року становить 39918 грн. 15 коп. (а.с.8).

В зв`язку з тим, що відповідач своїм правом на подання відзиву на позовну заяву не скористався та не спростував обставини зазначені у позовній заяві, суд вирішує справу на підставі наявних у ній доказів, у тому числі і щодо розміру заборгованості за той період, який вказує позивач.

Стаття 43 Конституції України гарантує, що кожен має право на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом. Право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 1 ЗУ Про оплату праці заробітна плата - це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Працівник має право на оплату своєї праці відповідно до актів законодавства і колективного договору на підставі укладеного трудового договору (ч. 1 ст. 21 Закону України Про оплату праці ).

Відповідно до ч. 6 ст. 24 Закону України Про оплату праці , своєчасність та обсяги виплати заробітної плати працівникам не можуть бути поставлені в залежність від здійснення інших платежів та їх черговості.

Заробітна плата повинна виплачуватися працівникові регулярно в робочі дні в строки, встановлені в колективному договорі, не рідше двох разів на місяць, не більше як через 16 календарних днів. Якщо день виплати заробітної плати збігається з вихідним, святковим або неробочим днем, заробітна плата виплачується напередодні. Затримка виплати заробітної плати навіть на один і більше днів є порушенням строків виплати згідно зі ст. 241-1 КЗпП України.

Відповідно до ст. 115 КЗпП заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів - представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата. У разі коли день виплати заробітної плати збігається з вихідним, святковим або неробочим днем, заробітна плата виплачується напередодні. Розмір заробітної плати за першу половину місяця визначається колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів - представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не менше оплати за фактично відпрацьований час з розрахунку тарифної ставки (посадового окладу) працівника. Заробітна плата працівникам за весь час щорічної відпустки виплачується не пізніше ніж за три дні до початку відпустки.

Згідно зі ст. 116 КЗпП України при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред`явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум. В разі спору про розмір сум, належних працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган в усякому випадку повинен в зазначений у цій статті строк виплатити не оспорювану ним суму.

У частині другій статті 233 КЗпП України передбачено, що у разі порушення законодавства про оплату праці працівник має право звернутися до суду з позовом про стягнення належної йому заробітної плати без обмеження будь-яким строком.

Згідно з роз`ясненнями Пленуму Верховного Суду України в пункті 6 Постанови № 13 від 24.12.1999 Про практику застосування судами законодавства про оплату праці задовольняючи вимоги про оплату праці, суд має навести в рішенні розрахунки, з яких він виходив при визначення сум, що підлягають стягненню. Оскільки справляння і сплата податку з доходів громадян є обов`язком роботодавця та працівника, суд визначає зазначену суму без утримання цього податку й інших обов`язкових платежів, про що зазначає в резолютивній частині рішення.

Таким чином, оскільки відповідач порушив право відповідача на отримання заробітної плати, має заборгованість перед позивачем, суд приходить до висновку, що уточнені позовні вимоги ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по заробітній платі є обґрунтованими, та такими, що підлягають задоволенню.

Питання щодо судових витрат суд вирішує відповідно до вимог ст. 141 ЦПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.2-13,76,81,133, 141, 242-246,247, 263-265,274,280-282 ЦПК України, ст. ст.47,94,115,116 КЗпП України, суд,-

ВИ РІ ШИ В:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Первомайського комунального виробничого управління водопровідно-каналізаційного господарства про стягнення заборгованості по заробітній платі - задовольнити.

Стягнути з Первомайського комунального виробничого управління водопровідно-каналізаційного господарства на користь ОСОБА_1 заборгованість по заробітній платі за період з 01.03.2021 року по 30.06.2021 року у розмірі 39918 грн. 15 коп. (тридцять дев`ять тисяч дев`ятсот вісімнадцять гривень п`ятнадцять копійок).

Стягнути з Первомайського комунального виробничого управління водопровідно-каналізаційного господарства на користь держави судовий збір в розмірі 908,00 грн. (дев`ятсот вісім гривень).

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Харківського апеляційного суду.

У відповідності до п. 15.5 ч.1 розділу ХІІІ Перехідних положень ЦПК України в новій редакції, до дня початку функціювання Єдиної судової інформаційно телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер: НОМЕР_1 .

Відповідач: Первомайське комунальне виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства, 64102, Харківська область, місто Первомайський, вул. Комарова,1, Код ОКПО 22714272.

Суддя: С. В. Библів

Дата ухвалення рішення18.11.2021
Оприлюднено19.11.2021

Судовий реєстр по справі —632/1510/21

Рішення від 18.11.2021

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Библів С. В.

Ухвала від 29.09.2021

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Библів С. В.

Ухвала від 08.09.2021

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Библів С. В.

Ухвала від 04.08.2021

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Библів С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні