Рішення
від 11.11.2021 по справі 606/2229/21
ТЕРЕБОВЛЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 606/2229/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 листопада 2021 року м. Теребовля

Теребовлянський районний суд Тернопільської області в складі:

головуючої судді Мельник А.В.

за участю секретаря судового засідання Будз М.В.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м.Теребовля цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Теребовлянської міської ради Тернопільської області (ОТГ), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача приватний нотаріус Козівського районного нотаріального округу Боднарук Наталія Миколаївна про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулась до суду із позовом до Теребовлянської міської ради Тернопільської області (ОТГ), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача приватний нотаріус Козівського районного нотаріального округу Боднарук Наталія Миколаївна, у якому просила визначити їй додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини, що відкрилась після смерті баби ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування заявлених вимог, вказує на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її баба - ОСОБА_2 . За життя ОСОБА_2 склала заповіт, яким заповіла земельну ділянку площею 3,12 га, яка належала їй згідно державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯБ№014926 від 23.09.2004, що знаходиться на території Мшанецької сільської ради в користь ОСОБА_3 . Її батько та відповідно син спадкодавця за заповітом помер ІНФОРМАЦІЯ_2 . На підставі ч. 1 ст. 1266 ЦК України вона має право на спадкування за правом представлення. Проте, звернувшись до нотаріальної контори, отримала відмову у відкритті спадкової справи після смерті баби у зв`язку з пропуском шестимісячного строку для прийняття спадщини. Позивач вказує, що пропустила вказаний строк через тривалу хворобу та оперативне втручання, а тому не змогла вчасно подати до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини за законом у передбачений законодавством строк.

Враховуючи вказані обставини, позивач звернулась до суду для визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини за рішенням суду.

Ухвалою суду від 13.10.2021 було відкрито провадження у справі та призначено підготовче судове засідання на 11.11.2021.

Позивач та її представник - адвокат Лісна Н.І. в судове засідання не з`явились, представником позивача було подано до суду заяву про розгляд справи за відсутності сторони позивача, позовні вимоги підтримує повністю.

Представник відповідача Теребовлянської міської ради Тернопільської області (ОТГ) в судове засідання не з`явився, однак подав до суду заяву про розгляд справи у його відсутності. Позов визнає у повному обсязі.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача приватний нотаріус Козівського районного нотаріального округу Боднарук Н.М. в судове засідання не з`явилась, хоча належним чином була повідомлена про день, час та місце розгляду справи, причини неявки суду не повідомила.

Відповідно до вимог частини третьої статті 200 Цивільного процесуального кодексу України (далі ЦПК України) за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

За вказаних обставин, на підставі частини другої статті 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Дослідивши та оцінивши докази по справі суд приходить до висновку, що позов слід задовольнити з наступних підстав.

Згідно копії Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯБ №014926 від 23.09.2004, ОСОБА_2 , яка проживає у с.Мшанець, Теребовлянського району, на підставі розпорядження Теребовлянської райдержадміністрації від 26.01.2004 №43, є власником земельної ділянки площею 3,12 га, яка розташована на території Мшанецької сільської ради Теребовлянського району Тернопільської області для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер земельної ділянки 6125085700:01:001:0262 (а.с.7).

Як вбачається із копії заповіту від 10.12.2008, складеного ОСОБА_2 , земельну ділянку, площею 3,12 га, Державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯБ №014926, яка розташована на території Мшанецької сільської ради Теребовлянського району Тернопільської області, вона заповіла ОСОБА_3 (а.с. 6).

Згідно копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , ОСОБА_3 народився ІНФОРМАЦІЯ_3 в с. М.Говилів, Теребовлянського району, Тернопільської області, його батьками є ОСОБА_4 та ОСОБА_2 (а.с.8).

Копія свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 від 18.05.2012, виданого Виликоходачківською сільською радою Козівського району Тернопільської області, свідчить про те, що ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 в с.Великий Ходачків Козівського району Тернопільської області (а.с.11).

Копія свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 від 12.12.2016, виданого Виликоходачківською сільською радою Козівського району Тернопільської області, свідчить про те, що ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Великий Ходачків Козівського району Тернопільської області (а.с.12).

Згідно копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_4 , ОСОБА_5 народилася ІНФОРМАЦІЯ_4 в с.Великий Ходачків Козівського району Тернопільської області, її батьками є ОСОБА_3 та ОСОБА_6 (а.с.9).

Копія свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_5 свідчить про те, що ОСОБА_7 та ОСОБА_5 зареєстрували шлюб 09.10.2014, та після його реєстрації ОСОБА_5 змінила прізвище на ОСОБА_5 (а.с.10).

Згідно відповіді приватного нотаріуса Козівського районного нотаріального округу Боднарук Наталії Миколаївни від 19.10.2017 за №406/01-16 ОСОБА_1 вважається такою, що спадщину не прийняла в установлений законом строк, оскільки не подала заяву про прийняття спадщини померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 (а.с.14).

До спірних правовідносин суд застосовує наступні правові норми.

Відповідно до положень статті 1216ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Спадкування здійснюється за заповітом або за законом (стаття 1217 ЦК України).

Відповідно до частини першої статті 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

За загальним правилом положення про спадкування право на спадщину виникає в день відкриття спадщини. Спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (статті 1220, 1270 ЦК України).

Згідно з частини першої статті 1222 ЦК України спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.

Відповідно до статті 1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу. Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини.

Згідно з частиною першою статті 1258 ЦК України спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово.

Частиною першою статті 1261 ЦК України передбачено, що у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народження після його смерті, той з подружжя який його пережив та батьки.

Внуки, правнуки спадкодавця спадкують ту частку спадщини, яка належала б за законом їхнім матері, батькові, бабі, дідові, якби вони були живими на час відкриття спадщини (частина перша статті 1266 ЦК України).

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини (частина перша статті 1269 ЦК України).

Згідно положень частини першої статті 1272 ЦК України якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

Матеріали справи свідчать, що після смерті ОСОБА_2 відкрилась спадщина.

Спадкоємцем першої черги за законом є: позивач ОСОБА_1 за правом представлення батька ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 , згідно положень частини першої статті 1266 ЦК України.

Позивач ОСОБА_1 не прийняла спадщину після смерті своєї баби у встановлений законом строк. Після закінчення цього строку, вона звернулася до нотаріуса із заявою про відкриття спадкової справи після смерті ОСОБА_9 , на що отримала відмову через пропуск передбаченого статтею 1270 ЦК України шестимісячного строку для прийняття спадщини.

Згідно зі статтею 1272 ЦК України спадкоємцеві, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Відповідно до абзаців 6-7 пункту 24 Постанови Пленуму Верховного суду України №7 від 30 травня 2008 року Про судову практику у справах про спадкування , вирішуючи питання про визначення додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій. Додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини, не може перевищувати шестимісячного строку, встановленого статтею 1270 ЦК України для прийняття спадщини.

У пункті 2 Листа Вищого спеціалізовано суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ № 24-753/0/4-13 від 16 травня 2013 року Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування роз`яснено, що поважною причиною пропуску строку для подачі заяви про прийняття спадщини визнається, зокрема, тривала хвороба.

Причиною пропуску позивачем строку для прийняття спадщини стала її тривала хвороба, що підтверджується Етапним епікризом жіночої консультації №1 Тернопільської комунальної міської лікарні №2 від 23.10.2017 (а.с. 13). З наведеного епікризу вбачається, що позивач ОСОБА_1 з 03.04.2017 по 09.06.2017 проходила курс амбулаторного лікування, 05.05.2017 проведено хірургічне лікування.

Отже, на підставі вказаних доводів та письмових доказів, суд дійшов висновку про те, що у позивача існували об`єктивні, непереборні, істотні труднощі у вчиненні нею дій щодо подання до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини після смерті баби. Причина пропуску строку для подання заяви до нотаріуса про прийняття спадщини, наведена позивачем у позові, приймається судом як поважна.

Суд також звертає увагу на те, що позивач позбавлена можливості захистити своє порушене право в інший спосіб, окрім як звернутися з позовом до суду про встановлення додаткового строку для прийняття спадщини.

Враховуючи вищенаведене, суд вважає, що причини пропуску даного строку слід визнати поважними, а позов задовольнити та визначити позивачу додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Керуючись статтями 4, 12, 200, 247, 265, 354 ЦПК України, статтями 1217, 1218, 1266, 1268, 1270, 1272 ЦК України, суд,

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 до Теребовлянської міської ради Тернопільської області (ОТГ), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача приватний нотаріус Козівського районного нотаріального округу Боднарук Наталія Миколаївна про визначення додаткового строку для прийняття спадщини - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк тривалістю два місяці з дня набрання рішенням суду законної сили для подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини, яка відкрилась після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржене, шляхом подання апеляційної скарги до Тернопільського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Позивач: ОСОБА_1 , місце проживання: село Великий Ходачків Козівський район Тернопільська область, РНОКПП НОМЕР_6 .

Відповідач: Теребовлянська міська рада Тернопільської області (ОТГ), код ЄДРПОУ - 04058456, місцезнаходження: вулиця Шевченка, 8, місто Теребовля, Тернопільська область;

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача: приватний нотаріус Козівського районного нотаріального округу Боднарук Наталія Миколаївна, місцезнаходження: вулиця Грушевського, 26, селище міського типу Козова Козівський район Тернопільська область.

Повний текст рішення суду складено 18 листопада 2021 року.

Суддя А.В.Мельник

Дата ухвалення рішення11.11.2021
Оприлюднено19.11.2021
Номер документу101198614
СудочинствоЦивільне
Сутьвизначення додаткового строку для прийняття спадщини

Судовий реєстр по справі —606/2229/21

Рішення від 11.11.2021

Цивільне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Мельник А. В.

Рішення від 11.11.2021

Цивільне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Мельник А. В.

Ухвала від 13.10.2021

Цивільне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Мельник А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні