Ухвала
від 08.09.2021 по справі 127/23474/21
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №127/23474/21

Провадження №1-кс/127/10478/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 вересня 2021 року м. Вінниця

Вінницький міський суд Вінницької області в складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю:

слідчий ОСОБА_3 ,

прокурора ОСОБА_4 ,

розглянувши у судовому засіданні клопотання начальника другого відділу РКП СУ ФР ГУ ДФС у Вінницькій області ОСОБА_3 про допит свідка ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в судовому засіданні під час досудового розслідування кримінального провадження №42021020000000233 від 07.06.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 205-1 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

Начальник другого відділу РКП СУ ФР ГУ ДФС у Вінницькій області ОСОБА_3 звернулась до суду з клопотанням про допит свідка під час досудового розслідування в судовому засіданні.

Клопотання мотивовано тим, що проводиться досудове розслідування кримінального правопорушення, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань, №42021020000000233 від 07.06.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 205-1 КК України.

Під час досудового розслідування встановлено, що відповідно до матеріалів УСБУ у Вінницькій області ОСОБА_6 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , фізична особа підприємець, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 ), за попередньою змовою з службовими особами підприємств експортерів, з метою прикриття незаконної діяльності, направленої на здійснення фінансово-господарських операцій із обготівковування коштів та легалізації походження необлікованої сільгосппродукції, організував внесення в документи, які подавались для державної реєстрації понад 50 підконтрольних ФОПів, оформлених на мешканців Вінницької області, завідомо неправдивих відомостей. В подальшому, службові особи підприємств реального сектору економіки з різних регіонів України (ТОВ Пфаннер Бар (код за ЄДРПОУ 30425482), ТОВ Даяна ЛТД (код за ЄДРПОУ 22074068), ТОВ Натсі (код за ЄДРПОУ 35170073), ТОВ СО ОК (код за ЄДРПОУ 36748170) на підставі фіктивних угод про закупівлю сільгосппродукції, перераховують безготівкові кошти на адресу підконтрольних ОСОБА_6 ФОПів та обготівковують їх через касу АТ Мегабанк (м. Вінниця), а необлікована продукція експортується на підставі фіктивних фіто/карантинних сертифікатів та сертифікатів про походження товару, на адресу нерезидентів (Hermann Pfanner Getranke LLC Австрія; Агріколсемі С.р.А. Італія; МогіКФТ Угорщина; Тіра Д.О.О. Сербія; Різемпорікі Тренсіос Мепе, Греція та інші).

Під час здійснення досудового розслідування по даному кримінальному провадженні виникла необхідність у допиті як свідка ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 , що зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_2 . На ОСОБА_5 з боку зацікавлених осіб шляхом протиправних дій, упродовж тривалого часу, здійснюються спроби вплинути на неї з метою надання завідомо неправдивих показань на користь однієї із сторін кримінального провадження.

На підставі викладеного та у зв`язку з тим, що показання свідка ОСОБА_5 мають суттєве значення для забезпечення неупередженого розслідування у кримінальному провадженні, виникла необхідність у проведенні допиту як свідка вказаної особи під час досудового розслідування в судовому засіданні Вінницького міського суду Вінницької області, тому слідчий просив клопотання задовольнити.

Слідчий та прокурор в судовому засіданні клопотання підтримали та просили задовольнити.

Підозрюваний в судове засідання не з`явився з невідомих суду причин.

Слідчий суддя дослідивши матеріали клопотання слідчого, дійшов висновку, що клопотання необґрунтоване, а тому задоволенню не підлягає.

Відповідно до ст. 225 КПК України у виняткових випадках,пов`язаних ізнеобхідністю отриманняпоказань свідкачи потерпілогопід часдосудового розслідування,якщо черезіснування небезпекидля життяі здоров`ясвідка чипотерпілого,їх тяжкоїхвороби,наявності іншихобставин,що можутьунеможливити їхдопит всуді абовплинути наповноту чидостовірність показань,сторона кримінальногопровадження,представник юридичноїособи,щодо якоїздійснюється провадження,мають правозвернутися дослідчого суддііз клопотаннямпровести допиттакого свідкачи потерпілогов судовомузасіданні,в томучислі одночаснийдопит двохчи більшевже допитанихосіб.У цьомувипадку допитсвідка чипотерпілого здійснюєтьсяу судовомузасіданні вмісці розташуваннясуду абоперебування хворогосвідка,потерпілого вприсутності сторінкримінального провадженняз дотриманнямправил проведеннядопиту підчас судовогорозгляду. Неприбуття сторони, що була належним чином повідомлена про місце та час проведення судового засідання, для участі в допиті особи за клопотанням протилежної сторони не перешкоджає проведенню такого допиту в судовому засіданні. Допит особи згідно з положеннями цієї статті може бути також проведений за відсутності сторони захисту, якщо на момент його проведення жодній особі не повідомлено про підозру у цьому кримінальному провадженні.

Згідно ч.ч. 1, 2 ст. 23 КПК України суд досліджує докази безпосередньо. Показання учасників кримінального провадження суд отримує усно. Не можуть бути визнані доказами відомості, що містяться в показаннях, речах і документах, які не були предметом безпосереднього дослідження суду, крім випадків, передбачених цим Кодексом. Суд може прийняти як доказ показання осіб, які не дають їх безпосередньо в судовому засіданні, лише у випадках, передбачених цим Кодексом.

Слідчим в судовому засіданні не було доведено наявності підстав для допиту свідка в судовому засіданні під час досудового розслідування, оскільки свідок повідомляється про кримінальну відповідальність за надання завідомо неправдивих доказів. При цьому, твердження слідчого про тиск на свідка, з метою приховування злочину, свідчить про вчинення особами кримінального правопорушення, передбаченого ст. 396 КК України, однак доказів порушення кримінального провадження відносно тиску на свідка ОСОБА_5 надано суду не було.

Таким чином у задоволенні клопотання слід відмовити, оскільки відсутні належні докази, якими слідчий обгрунтовує обставини викладені у клопотанні.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 225, 309, 395 КПК України, слідчий суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

В задоволені клопотання начальника другого відділу РКП СУ ФР ГУ ДФС у Вінницькій області ОСОБА_3 про допит свідка ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в судовому засіданні під час досудового розслідування кримінального провадження №42021020000000233 від 07.06.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 205-1 КК України відмовити.

Ухвала слідчого судді не підлягає апеляційному оскарженню.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення08.09.2021
Оприлюднено01.02.2023
Номер документу101227607
СудочинствоКримінальне
Сутьдопит свідка ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в судовому засіданні під час досудового розслідування кримінального провадження №42021020000000233 від 07.06.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 205-1 КК України

Судовий реєстр по справі —127/23474/21

Ухвала від 08.09.2021

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Михайленко А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні