Рішення
від 15.11.2021 по справі 389/2377/21
ЗНАМ’ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

15.11.2021

Провадження №2/389/524/21

ЄУН 389/2377/21

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 листопада 2021 року Знам`янський міськрайонний суд

Кіровоградської області

у складі: головуючого судді Українського В.В.,

за участю секретаря судового засідання Гой І.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні залу суду міста Знам`янка Кіровоградської області в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Суботцівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на момент відкриття спадщини та визнання права власності на нерухоме майно,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом, в якому просить встановити факт постійного проживання з ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 не менше п`яти років до відкриття спадщини. Визнати за позивачем право власності на житловий будинок за адресою АДРЕСА_1 та земельну ділянку площею 3,50 га кадастровий номер 3522286300:02:000:1536 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованої на території Суботцівської сільської ради Знам`янського району Кіровоградської області, в порядку спадкування за законом після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 .

В обґрунтування своїх вимог зазначила, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , яка після смерті рідного брата позивача ОСОБА_3 померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 , прийняла спадщину, що складається із будинку та земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Факт родинних відносин із братом підтвердила наявними документами. Вказала, що з 1968 року постійно проживає в АДРЕСА_2 та тісно підтримувала стосунки із родиною брата ОСОБА_3 . Після смерті свого чоловіка в 2002 році тяжко переживала самотній спосіб життя та з 2003 року фактично стала жити однією сім`єю з братом, дружина якого ОСОБА_2 схвально віднеслася до цього з огляду на те, що позивач вела з ними спільне господарство, допомагала з домашніми справами,обробляла земельну ділянку. За спільні кошти вони харчувалися, приймали участь у вирішенні спільних проблем з утримання та ремонту житла. Для обробки спільних земельних ділянок позивач, як колишній працівник підприємства, періодично зверталася до ПП Ареал для надання відповідної техніки та надання допомоги пов`язаної з похованням свого брата та його дружини.

Після смерті брата позивач як член сім`ї піклувалася про ОСОБА_2 , зокрема через відсутність необхідних коштів для призначеного ОСОБА_2 медичного обстеження та лікування у вересні 2019 року зверталася для надання матеріальної допомоги до ПП Ареал . Після смерті ОСОБА_2 звернулася до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини як спадкоємець четвертої черги за законом, однак отримала відмову із роз`ясненням звернення із даним питанням до суду, так як вона не підтвердила родинного зв`язку із спадкодавцем та не надала підтверджуючих документів про проживання разом із спадкодавцем на час її смерті.

Відповідач надав відзив на позовну заяву, відповідно до якого заперечив проти задоволення позовних вимог та просить відмовити в їх задоволенні. Свої заперечення обґрунтував тим, що заявницею не доведено, що їх відносини із ОСОБА_2 носили характер сімейних, що вони були пов`язані спільним побутом, веденням спільного господарства, бюджету, наявністю взаємних прав та обов`язків. Сам по собі догляд заявниці за спадкоємцем під час хвороби, надання фінансової допомоги, придбання ліків, допомога по господарству, не є безумовними підставами задоволення позову.

Представник позивача в судове засідання не з`явився, надав заяву відповідно до якої підтримав вимоги позову, просить розглянути справу без його участі та задовольнити вимоги позову.

Представник Суботцівської сільської ради Кіровоградської області у судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, причини неявки не повідомив.

Свідки ОСОБА_4 та ОСОБА_5 в судовому засіданні вказали, що позивач проживала разом із сім`єю свого брата ОСОБА_3 з 2003 року, спільно обробляли город, вели спільний побут, купували продукти харчування. Після смерті брата, ОСОБА_1 піклувалася про його дружину , надавала фізичну та матеріальну допомогу.

Суд, дослідивши матеріали справи, встановив наступне.

ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , про що Знам`янським МРВ РАЦС ГТУЮ у Кіровоградській області складено відповідний актовий запис №585. ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_4 , про що виконавчим комітетом Суботцівської сільської ради Знам`янського району Кіровоградської області складено відповідний актовий запис №31. Згідно з довідками Суботцівської сільської ради від 05.02.2020 №226 та від 11.12.2019 №2020, ОСОБА_3 та ОСОБА_2 з 1986 року до днів своєї смерті разом проживали за адресою АДРЕСА_1 . Після смерті чоловіка ОСОБА_2 проживала за вказаною адресою одиноко. Суботцівською сільською радою заповіт від імені ОСОБА_3 та ОСОБА_2 не посвідчувався.

Згідно з відповіддю ПП Ареал повідомлено, що ОСОБА_1 неодноразово зверталась на адресу ПП з приводу виділення транспорту, оранки городів, наданні грошової допомоги як в особистих інтересах, так і в інтересах своїх близьких родичів, а саме свого брата ОСОБА_3 . Опікуючись про сім`ю своїх близьких після смерті брата письмово зверталася за наданням грошової допомоги на лікування ОСОБА_2 . Всі звернення на прохання ОСОБА_1 були виконані та задоволені в повному обсязі.

Згідно з інформаційними довідками та копією спадкової справи, наданими Знам`янською районною державною нотаріальною конторою, після смерті ОСОБА_3 з заявами про прийняття спадщини ніхто не звертався, спадкові справи не заводилися. Після смерті ОСОБА_2 із заявою про прийняття спадщини звернулася ОСОБА_1 .

Нотаріусом надано роз`яснення про неможливість видати свідоцтво про право на спадщину, так як позивач не вважається спадкоємцем за заповітом та /або за законом, так як заповіт на її ім`я не складений, до жодної з черг спадкування вона не відноситься.

У статті 1216 ЦК України визначено, що спадкуванням є перехід прав і обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини входять усі права і обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті, за виключенням тих прав і обов`язків, що зазначені у статті 1219 ЦК України (статті 1218, 1231 ЦК України ).

Згідно з частиною другою статті 1220 ЦК України часом відкриття спадщини є день смерті особи, або день, з якого вона оголошується померлою.

За змістом норми статті 1268 ЦК України порядок прийняття спадщини встановлюється залежно від того чи проживав постійно спадкоємець разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Так, відповідно до частин третьої і четвертої статті 1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 ЦК України, він не заявив про відмову від неї.

Статтею 1264 ЦК України передбачено, що у четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім`єю не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини.

Місцем проживання фізичної особи згідно з частиною першою статті 29 ЦК України є житловий будинок, квартира, інше приміщення, придатне для проживання в ньому (гуртожиток, готель тощо), у відповідному населеному пункті, в якому фізична особа проживає постійно, переважно або тимчасово.

Статтями 2, 3 Закону України Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні передбачено, що реєстрація місця проживання чи місця перебування особи або її відсутність не можуть бути умовою реалізації прав і свобод, передбачених Конституцією, законами чи міжнародними договорами України, або підставою для їх обмеження.

Місцем проживання є адміністративно-територіальна одиниця, на території якої особа проживає строком понад шість місяців на рік.

Згідно з п. 23 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 року № 7 Про судову практику у справах про спадкування - якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у зв`язку з чим нотаріус відмовив особі в оформленні спадщини, спадкоємець має право звернутися в суд із заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, а не про встановлення факту прийняття спадщини.

Таким чином, відсутність реєстрації місця проживання позивача за місцем проживання спадкодавця не може бути доказом того, що він не проживав зі спадкодавцем, оскільки сама по собі відсутність такої реєстрації згідно зі статтею 2 Закону України Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні не є абсолютним підтвердженням обставин про те, що спадкоємець не проживав зі спадкодавцем на час відкриття спадщини.

За приписами ст.93 ЦПК України в порядку цивільного судочинства розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до ч.2 ст.315 ЦПК України судом можуть бути встановлені факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

За змістом постанови Пленуму Верховного Суду України №5 від 31 березня 1995 року Про судову практику у справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення суди розглядають справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, якщо згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений або знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення.

У п. 21 постанови Пленуму Верховного Суду України Про судову практику у справах про спадкування №7 від 30.05.2008 роз`яснено, що при вирішенні спору про право на спадщину осіб, які проживали зі спадкодавцем однією сім`єю не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини (четверта черга спадкоємців за законом), судам необхідно враховувати правила ч.2 ст.3 СК України про те, що сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки. Зазначений п`ятирічний строк повинен виповнитися на момент відкриття спадщини і його необхідно обчислювати з урахуванням часу спільного проживання зі спадкодавцем однією сім`єю до набрання чинності цим Кодексом.

До спадкоємців четвертої черги належить не лише жінка чи чоловік, які проживали однією сім`єю зі спадкодавцем без шлюбу, таке право можуть мати також інші особи, якщо вони спільно проживали із спадкодавцем, були пов`язані спільним побутом, мали взаємні права та обов`язки.

Тобто, для набуття права на спадкування за законом на підставі статті 1264 ЦК України необхідне встановлення двох юридичних фактів: а) проживання однією сім`єю із спадкодавцем; б) на час відкриття спадщини має сплинути щонайменше п`ять років, протягом яких спадкодавець та особа (особи) проживали однією сім`єю.

В своїй постанові Верховний Суд України у справі №643/6799/17 від 30.10.2019 вказав, що при встановленні факту наявності у осіб спільного побуту доцільно враховувати ознаки, визначені у понятті домогосподарства. Домогосподарство є сукупність осіб, які спільно проживають в одному житловому приміщенні або його частині, забезпечують себе всім необхідним для життя, ведуть спільне господарство, повністю або частково об`єднують та витрачають кошти. Взаємність прав та обов`язків передбачає наявність як у жінки, так і у чоловіка особистих немайнових і майнових прав та обов`язків, які можуть випливати, зокрема, із нормативно - правових актів, договорів, укладених між ними, звичаїв. Для встановлення цього факту важливе значення має з`ясування місця і часу такого проживання. Підтвердженням цього може бути їх реєстрація за таким місцем проживання, пояснення свідків, представників житлово-експлуатаційної організації. Щодо часу проживання слід зазначити, що за своєю природою проживання однією сім`єю спрямоване на довготривалі відносини.

Згідно зі ст.1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини (ч.5 ст.1268 ЦК України).

Згідно з Порядком вчинення нотаріальних дій нотаріусами України затвердженого наказом Міністерства юстиції України 22.02.2012 № 296/5 при видачі свідоцтва про право на спадщину нотаріус обов`язково перевіряє: факт смерті спадкодавця, час і місце відкриття спадщини, наявність підстав для закликання до спадкоємства, прийняття спадкоємцем спадщини у встановлений законом спосіб, склад спадкового майна, на яке видається свідоцтво про право на спадщину. Доказом родинних та інших відносин спадкоємців із спадкодавцями є: свідоцтва органів реєстрації актів цивільного стану, повний витяг з реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису, копії актових записів, копії рішень суду, що набрали законної сили, про встановлення факту родинних та інших відносин. Видача свідоцтва про право на спадщину на майно, право власності на яке підлягає державній реєстрації, проводиться нотаріусом після подання документів, що посвідчують право власності спадкодавця на таке майно.

За відсутності у спадкоємця необхідних для видачі свідоцтва про право на спадщину документів, нотаріус роз`яснює йому процедуру вирішення зазначеного питання в судовому порядку.

Таким чином, в судовому засіданні встановлено, що єдиним спадкоємцем після смерті ОСОБА_2 є ОСОБА_1 , яка постійно проживала із спадкодавцем на день її смерті щонайменше п`ять років, була пов`язана з нею спільним побутом, веденням спільного господарства, бюджету, мали між собою взаємні права і обов`язки.

Позивач вказав, що до спадкової маси входить житловий будинок за адресою АДРЕСА_1 та земельну ділянку площею 3,50 га кадастровий номер 3522286300:02:000:1536 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованої на території Суботцівської сільської ради Знам`янського району Кіровоградської області, яків належали її брату ОСОБА_3 . На підтвердження надала копію державного акту на право приватної власності на землю кадастровий номер 3522286300:02:000:1536. Належність братові житлового будинку документально не підтвердила, тому суд не може вирішити право вказаного будинку.

Враховуючи вищевикладене, те що у день смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина у виді земельної ділянки, позивач є єдиним спадкоємцем, який прийняв спадщину в установленому законом порядку, однак у позасудовому порядку не має можливості реалізувати своє право на спадщину, суд вважає, що позов підлягає задоволенню частково.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 259, 263, 265, 273, 354 ЦПК України, суд,

У Х В А Л И В:

Позов ОСОБА_1 - задовольнити частково.

Встановити факт спільного проживання ОСОБА_1 зі спадкодавцем ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 однією сім`єю не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини.

Визнати за ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_5 , право власності на земельну ділянку кадастровий номер 3522286300:02:000:1536 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованої на території Суботцівської сільської ради Знам`янського району Кіровоградської області, в порядку спадкування за законом після смерті ІНФОРМАЦІЯ_4 ОСОБА_2 .

В задоволенні інших вимог відмовити.

Судові витрати віднести на рахунок позивача.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга до Кропивницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення через Знам`янський міськрайонний суд Кіровоградської області.Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач ОСОБА_1 проживає в АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Представник позивача ОСОБА_7 місце знаходження АДРЕСА_3 .

Відповідач Суботцівська сільська рада Кропивницького району Кіровоградської області розташована в с. Суботі Кропивницького району Кіровоградської області вул. Центральна, 24, код ЄДРПОУ 04365106.

Суддя В.В. Український

СудЗнам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення15.11.2021
Оприлюднено22.11.2021
Номер документу101236271
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —389/2377/21

Рішення від 15.11.2021

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Український В. В.

Ухвала від 16.09.2021

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Український В. В.

Ухвала від 25.08.2021

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Український В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні