Рішення
від 23.11.2021 по справі 278/3018/21
ЖИТОМИРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 278/3018/21

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 листопада 2021 року м. Житомир

Житомирський районний суд Житомирської області в складі головуючого судді Татуйка Є.О. за участю секретаря Петровської Ю.Р., розглянув цивільну справу за заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 та ОСОБА_3 про відшкодування завданої матеріальної та моральної шкоди, -

В С Т А Н О В И В :

Заявник звернулась із вимогами, якими просить суд стягнути з відповідачів на її користь майнову та моральну шкоду спричинену неправомірними діями щодо майна позивача. В обґрунтування заявленого зазначила, що є власником земельної ділянки. Відповідачі протиправно користуються частиною її ділянки та на усну пропозицію припинити такі дії не реагують. Такими діями позивачеві спричинено майнової та моральної шкоди.

Розгляд справи вирішено проводити за правилами спрощеного позовного провадження без проведення судового засіданні і, відповідно, без фіксації перебігу процесу та заперечень щодо такого порядку сторонами не наведено і судом не встановлено.

Відповідачі будучи належним чином та завчасно повідомленими про існування даного судового спору своєї позиції до заявлених вимог не висловили і будь-яких доказів з даного приводу на адресу суду не направляли.

Проаналізував матеріали надані позивачем, судом встановлено наступні фактичні обставини справи та відповідно ним правовідносини.

Позивачка є громадянкою України, отримувала код платника податків, має зареєстроване місце проживання на території Житомирського району Житомирської області та являється інвалідом 2-ої групи.

Позивач, в порядку спадкування, 16 квітня 2015 року набула у власність земельну ділянку площею 2,0522 га з цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства та кадастровим номером 1822082200:01:000:0078.

Орган місцевого самоврядування актом № 2 від 18 травня 2021 року зафіксував факт порушення відповідачами прав власності позивача на згадувану земельну ділянку шляхом самовільного її розорення на площі 0,2091 га.

Правовідносини між сторонами врегульовані наступними положеннями законодавства України.

Особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування. Збитками є: серед іншого, втрати яких особа зазнала у зв`язку зі знищенням або пошкодженням речі, а також витрати, які особа зробила або мусить зробити для відновлення свого порушеного права (реальні збитки) (ст. 22 ЦК України).

Особа має право на відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок порушення її прав. Моральна шкода полягає, крім іншого, у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв`язку з протиправною поведінкою щодо неї самої, членів її сім`ї чи близьких родичів; у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв`язку із знищенням чи пошкодженням її майна (ст. 23 ЦК України).

Майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала (ст. 1166 ЦК України).

Моральна шкода, завдана фізичній або юридичній особі неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю, відшкодовується особою, яка її завдала, за наявності її вини, крім випадків, встановлених частиною другою цієї статті (ст. 1167 ЦК України).

Проаналізував фактичні обставини справи та норми законодавства, якими врегульовані дані правовідносини, суд дійшов висновку про наявність підстав для часткового задоволення позову з огляду на наступне.

Суд вважає протиправними дії відповідачів щодо майна належного позивачеві. Так, зайняв частину земельної ділянки, відповідачі діяли протиправно. Дані дії відповідачів суперечать засадам цивільного законодавства щодо прав власності і встановлені на підставі доказів поданих позивачем. Будь-яких спростувань з даного приводу відповідачі не надавали і у суду не має підстав встановити інші фактичні обставини справи в рамках позовного провадження.

Разом з тим, суд вважає доводи позивача щодо спричинення їй майнової шкоди такими, які ґрунтуються на припущеннях, що не може бути покладено в основу судового рішення. На підтвердження такої позиції позивач не надала будь-яких доказів, які б підтверджували, як наявність взагалі так і спричинення її саме відповідачами.

Однак, суд вважає наявними та такими, які доведені згадуваними раніше доказами спричинення позивачеві протиправними діями відповідачів моральної шкоди, яка пов`язана з душевними стражданнями, яких фізична особа зазнала у зв`язку з протиправною поведінкою щодо неї самої та у душевних стражданнях, яких вона зазнала у зв`язку із пошкодженням її майна. Приймаючи рішення про стягнення з відповідачів на користь позивача моральної шкоди суд приймає до уваги доводи позивача, що вона є жінкою похилого віку з інвалідністю та відношення відповідачів до вчинених дій. Разом з тим, заявлена сума моральних збитків, суд вважає, завелика і зменшує її до 2 тисяч гривень, якої буде достатньо для відновлення спричинених страждань.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. 263-265 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Позов задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_2 ( АДРЕСА_1 ) та ОСОБА_3 ( АДРЕСА_1 ) на користь ОСОБА_1 ( АДРЕСА_2 , код платника податків НОМЕР_1 ) в солідарному порядку моральну в розмірі 2 000 (дві тисячі) гривень.

Повне рішення виготовлене 23 листопада 2021 року.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. Рішення може бути оскаржено шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Житомирського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Суддя Євген Татуйко

СудЖитомирський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення23.11.2021
Оприлюднено24.11.2021
Номер документу101260267
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —278/3018/21

Рішення від 23.11.2021

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Татуйко Є. О.

Ухвала від 21.09.2021

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Татуйко Є. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні