Рішення
від 18.11.2021 по справі 191/1951/21
СИНЕЛЬНИКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 191/1951/21

Провадження № 2/191/660/21

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 листопада 2021 року м. Синельникове

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області в складі:

головуючого - судді Твердохліб А.В.

за участю секретаря - Яришевої Н.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Синельникове Дніпропетровської області цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 , в інтересах якої діє адвокат Миргородський Вадим Петрович до територіальної громади в особі Раївської сільської ради Синельниківського району Дніпропетровської області про визнання права власності на нерухоме майно, в порядку спадкування за законом,-

ВСТАНОВИВ:

25.06.2021 року позивач звернулася до суду із вищевказаною позовною заявою, обґрунтовуючи свої вимоги тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мати, ОСОБА_2 , про що 16 листопада 2020 року складено відповідний актовий запис про смерть № 158, підтвердженням чого є Свідоцтво про смерть НОМЕР_1 , видане 16 листопада 2020 року виконавчим комітетом Раївської сільської ради Синельниківського району Дніпропетровської області.

Спадкове майно, після смерті ОСОБА_2 , окрім іншого складається з земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 7,1000 гектарів, яка розташована на території Новогнідської сільської ради Синельниківського району Дніпропетровської області, кадастровий номер 1224886400:01:003:0077.

Даний факт підтверджується копією державного акта на право приватної власності на землю І-ДП № 122863 виданого Синельниківською районною радою народних депутатів 30.11.1999 року на підставі рішення 9 сесії XXIII скликання Синельниківської районної ради народних депутатів № 121 від 25 серпня 1999 року. Витягом з ДЗК, Інформаційною довідкою з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Єдиним спадкоємцем за законом після смерті ОСОБА_2 є позивач, донька спадкодавця - ОСОБА_1 , шо підтверджується Свідоцтвом про народження позивача та Свідоцтвом про укладення шлюбу позивача.

Після смерті матері позивач у встановлений законом строк звернулась до Другої Синельниківської державної нотаріальної контори із заявою про видачу

свідоцтва про право на спадщину, але їй було відмовлено у зв`язку що документів підтверджуючих право власності на земельну ділянку, площею 7,1000 гектарів, що розташована на території Новогнідської сільської ряди Синельниківського району Дніпропетровської області, кадастровий номер 1224886400:01:003:0077 за померлою ОСОБА_2 вона не надала.

Державний Акт на право власності на вищезазначену земельну ділянку втрачений, місцезнаходження його на теперішній час позивачу невідоме. Позивач звернулася до відділу у Синельниківському районі Головного Управління Держгеокадастру Дніпропетровської області з вимогою про видачу дубліката Державного Акта на право власності на вищезазначену земельну ділянку, але їй було відмовлено у видачі дубліката, оскільки на сьогоднішній день державні акти на право власності на земельні ділянки не виготовляються та не видаються. Право власності реєструється лише в електронному вигляді в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно за заявою власника або представника за довіреністю, а оскільки власник помер, питання оформлення чи визнання права власності можливе лише в судовому порядку.

Відділом у Синельниківському районі Головного Управління Держгеокадастру Дніпропетровської області було видано лише ксерокопію Державного Акта.

У зв`язку з вищевикладеним позивач ОСОБА_1 просить визнати за нею право власності в порядку спадкування за законом на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 7,1000 гектарів, яка розташована на території Новогнідської сільської ради Синельниківського району Дніпропетровської області, кадастровий номер 1224886400:01:003:0077, після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

До початку судового засідання представником позивача ОСОБА_1 , ОСОБА_3 , надано суду заяву про підтримання позовних вимог та розгляд справи без присутності позивача та його представника.

Представником відповідача головою Раївської сільської ради Синельниківського району Дніпропетровської області Дніпропетровської області Мартиненко Ю. надано суду заяву про розгляд справи без участі представника виконавчого комітету Раївської сільської ради. Просить прийняти рішення згідно чинного законодавства.

Таким чином, суд, вивчивши матеріали справи, прийшов до наступного.

Частиною 1 ст. 1220 ЦК України, визначено, що спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою.

Згідно ч. 1 ст. 1221 ЦК України місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

Згідно копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 виданого 26 травня 1968 року виконкомом Мар`ївської сільської ради Синельниківського району Дніпропетровської області, ОСОБА_2 є матір`ю ОСОБА_1 .

Відповідно до копії свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_3 , виданого 13 червня 1992 року вбачається, що 13 червня 1992 року між ОСОБА_5 та ОСОБА_1 був укладений шлюб. Прізвище дружини після реєстрації шлюбу ОСОБА_1 .

Копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_4 виданого 16 листопада 2020 року виконавчим комітетом Раївської сільської ради Синельниківського району Дніпропетровської області, підтверджується факт смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 у м. Синельникове Дніпропетровської області ОСОБА_2 .

Відповідно до ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно ст. 1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Громадяни України набувають право власності на земельні ділянки на підставі прийняття спадщини, як це визначено в ст. 81 ч.1 п. г Земельного кодексу України.

Згідно зі ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ст. 1261 ЦК України у першу чергу спадкоємців за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Згідно копії спадкової справи №45/201 до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , із заявою про прийняття спадщини 17 лютого 2021 року звернулась ОСОБА_1 , однак постановою державного нотаріуса Другої синельниківської державної нотаріальної контори Мельниковим О.Ж., їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на земельну ділянку, у зв`язку з тим, що ОСОБА_7 , документів підтверджуючих право власності за померлою ОСОБА_2 на земельну ділянку - не надала.

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна, вищезазначена земельна ділянка є об`єктом оренди між орендарем СФГ Лік та орендодавцем ОСОБА_2 .

Відповідно до копії Державного акту серії IV-ДП №124822, який був виданий 30 листопада 1999 року Синельниківською районною радою народних депутатів на підставі рішення 9 сесії XXIII скликання Синельниківської районної ради народних депутатів № 121 від 25 серпня 1999 року, ОСОБА_2 належала земельна ділянка для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 7,100 га, яка розташована на території Новогнідської сільської ради Синельниківського району Дніпропетровської області, кадастровий номер 1224886400:01:003:0077. Оригінал Державного Акту на право власності на вищезазначену земельну ділянку втрачений, дана обставина заважає позивачу скористатися своїм правом спадкоємця за законом.

У відповідності до ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

За змістом ст. 1296 Цивільного кодексу України оформлення спадщини здійснюється шляхом видачі спадкоємцю свідоцтва про право на спадщину.

З огляду на вищевикладене, суд приходить до висновку, що позовні вимоги ОСОБА_1 як спадкоємця в порядку спадкування за законом, є обґрунтованими, підтверджені належними доказами, а тому підлягають задоволенню в повному обсязі.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 12, 13, 19, 81, ч. 4 ст. 206, ст. ст. 259, 263-265 ЦПК України, ст. ст. 1217, 1218, 1220, 1221, 1265 ЦК України, суд,

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 , в інтрересах якої діє адвокат Миргородський Вадим Петрович до територіальної громади в особі Раївської сільської ради Синельниківського району Дніпропетровської області про визнання права власності на нерухоме майно, в порядку спадкування за законом, задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ІПН НОМЕР_5 , право власності в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 - на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 7,1000 гектарів, яка розташована на території Новогнідської сільської ради Синельниківського району Дніпропетровської області, кадастровий номер 1224886400:01:003:0077.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом 30 днів з дня вручення йому рішення суду.

СуддяА. В. Твердохліб

СудСинельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення18.11.2021
Оприлюднено24.11.2021
Номер документу101275591
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —191/1951/21

Рішення від 18.11.2021

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Твердохліб А. В.

Ухвала від 08.09.2021

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Твердохліб А. В.

Ухвала від 29.06.2021

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Твердохліб А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні