Ухвала
від 23.11.2021 по справі 461/9588/21
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 461/9588/21

Провадження № 1-кс/461/6615/21

УХВАЛА

іменем України

23.11.2021 р. м. Львів

Слідчий суддяГалицького районногосуду містаЛьвова ОСОБА_1 ,розглянувши матеріалискарги головиГО «Антикорупційниймоніторинг Львівщини» ОСОБА_2 на бездіяльністьпосадових осібТериторіального управлінняДБР ум.Львові,щодо невнесеннявідомостей прокримінальне правопрушеннядо ЄРДР,

ВСТАНОВИВ:

Скаржник голова ГО «Антикорупційний моніторинг Львівщини» ОСОБА_2 звернувся до слідчого судді Галицького районного суду м. Львова зі скаргою на бездіяльність посадовихосіб Територіальногоуправління ДБР,розташованого у м. Львові щодо невнесення відповідних данних до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання повідомлення про вчинення дій, які мають ознаки кримінального правпорушення.

Дослідивши матеріали скарги, приходжу до наступного висновку.

Відповідно до п. 1 ч. 1ст. 303 КПК України, на досудовому провадженні може бути оскаржена бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогамистатті 169 цього Кодексу, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов`язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк, - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, володільцем тимчасово вилученого майна.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 306 КПК України, скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого, прокурора розглядаються слідчим суддею місцевого суду, згідно з правилами судового розгляду, передбаченими статтями 318 - 380 цього Кодексу, з урахуванням положень глави 26 КПК України.

Виходячи з аналізу норм КПК України, судовий контроль за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні під час досудового розслідування здійснюється слідчим суддею суду першої інстанції, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування, що здійснює досудове розслідування, а тому, з урахуванням положень ч. 6 ст. 9 КПК України, зазначене правило застосовується й до розгляду скарг, клопотань, територіальна підсудність щодо яких прямо не визначена процесуальним законом (зокрема ч. 1 ст. 306 КПК України).

Таким чином, скарги на рішення, дії або бездіяльність слідчого чи прокурора розглядаються слідчим суддею місцевого суду в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування.

Оскарження рішень, дій чи бездіяльності під час досудового розслідування врегульовано главою 26 КПК України.

Відповідно до пункту 10 ч.1 ст.3КПК України визначено, що кримінальне провадження це досудове розслідування і судове провадження, процесуальні дії у зв`язку із вчиненням діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальності.

Згідно ч.1 ст.218 КПК України, досудове розслідування (стадія кримінального провадження, яка починається з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань і закінчується закриттям кримінального провадження або направленням до суду обвинувального акта, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру,клопотання про звільнення особи від кримінальної відповідальності) - здійснюється слідчим того органу досудового розслідування, під юрисдикцією якого знаходиться місце вчинення кримінального правопорушення.

Приписами статті 38КПК України встановлено, що органами досудового розслідування (органами, що здійснюють дізнання і досудове слідство) є:

1) слідчі підрозділи:

а) органів Національної поліції;

б) органів безпеки;

в) органів, що здійснюють контроль за додержанням податкового законодавства;

г) органів Державного бюро розслідувань;

2) підрозділи детективів, підрозділ внутрішнього контролю Національного антикорупційного бюро України.

Досудове розслідування здійснюють слідчі органу досудового розслідування одноособово або слідчою групою.

При досудовому розслідуванні кримінальних проступків у встановлених законом випадках повноваження слідчого органу досудового розслідування можуть здійснюватися співробітниками інших підрозділів органів Національної поліції, органів безпеки, органів, що здійснюють контроль за додержанням податкового законодавства.

Орган досудового розслідування зобов`язаний застосовувати всі передбачені законом заходи для забезпечення ефективності досудового розслідування.

Оскарження рішень, дій чи бездіяльності під час досудового розслідування врегульовано главою 26 КПК України. Статтями 303, 304КПК України визначено рішення, дії чи бездіяльність слідчого, прокурора, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування, право на оскарження та строк подання скарги.

Як вбачаєтьсяз матеріалівскарги скаржникоскаржує бездіяльністьпосадових осібтериторіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Львові, яке зареєстроване за адресою: 79008,м.Львів,вул.Кривоноса 6- у Личаківському районі м. Львова, тобто поза межами територіальної юрисдикції слідчого судді Галицького районного суду м. Львова.

Відповідно до статті 8Закону України«Про судоустрійі статуссуддів» ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи в суді, до юрисдикції якого вона віднесена процесуальним законом.

Розгляд справи саме судом, встановленим законом, є складовою права на справедливий суд, передбаченого статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Слідчий суддя враховує, що Європейський суд з прав людини у своїй прецедентній практиці виходить із того, що положення пункту 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод гарантує кожному право звернення до суду. Проте, право на суд не є абсолютним і воно може бути піддане обмеженням, тому що право на доступ до суду за своєю природою потребує регулювання з боку держави. Порядок звернення до суду за судовим захистом у кримінальному провадженні урегульований Кримінальним процесуальним кодексом України. Зокрема, подання скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора під час досудового розслідування має відбуватись з дотриманням певних умов.

Враховуючи імперативні положення законодавства, скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого, прокурора розглядаються слідчим суддею місцевого суду, у межах юрисдикції якого вчинено кримінальне правопорушення та знаходиться орган досудового розслідування. Таким органом досудового розслідування є ТУ ДБР, розташоване у м.Львові, яке знаходиться за адресою: м.Львів, вул.М. Кривоноса, 6, та територіально відноситься до Личаківського адміністративного району міста. Саме за місцем розташування органу досудового розслідування ТУ ДБР слід звернутися зі скаргою на бездіяльність посадових осіб ТУ ДБР у м. Львові.

Згідно п.2 ч.2 ст.304 КПК України скарга повертається, якщо така не підлягає розгляду в цьому суді, тобто подана з порушенням правил територіальної підсудності.

У зв`язкуз викладеним,приходжу довисновку,що скаргу ОСОБА_2 на бездіяльністьпосадових осібТериторіального управлінняДБР,розташованогоу м.Львові щодоневнесення відповіднихданних доЄдиного реєструдосудових розслідуваньпісля отриманняповідомлення провчинення дій,які маютьознаки кримінальногоправпорушення,слід повернутискаржнику,що непозбавляє останньогоправа зверненнядо відповідногослідчого судді,в межах територіальної підсудності якого, знаходиться територіальне управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Львові.

Керуючись ст.ст.303, 304, 318-380 КПК України, слідчий суддя, -

постановив:

Скаргу голови ГО«Антикорупційний моніторингЛьвівщини» ОСОБА_2 набездіяльність посадовихосіб Територіальногоуправління ДБРу м.Львові,щодо невнесення відомостей про кримінальне правопрушення до ЄРДР після отримання повідомлення про вчинення дій, які мають ознаки кримінального правпорушення, -повернути скаржнику.

Копію ухвали разом зі скаргою та доданими до неї матеріалами невідкладно надіслати особі, яка її подала.

На ухвалу слідчого судді може бути подана апеляційна скарга протягом п`яти днів з дня отримання її копії.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення23.11.2021
Оприлюднено02.02.2023
Номер документу101297903
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —461/9588/21

Ухвала від 23.11.2021

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Романюк В. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні