Ухвала
від 22.11.2021 по справі 805/915/17-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про заміну сторони виконавчого провадження

22 листопада 2021 р. Справа №805/915/17-а

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов`янськ, вул. Добровольського, 1

Донецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Волгіної Н.П., розглянувши в письмового порядку заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області про заміну сторони виконавчого провадження,-

В С Т А Н О В И В:

В провадженні Донецького окружного адміністративного суду перебувала справа № 805/915/17-а за позовом Управління Пенсійного фонду України в м. Димитрові Донецької області до Третього воєнізованого гірничорятувального загону про стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій.

Постановою Донецького окружного адміністративного суду від 21 лютого 2017 року позовну заяву Управління Пенсійного фонду України в м. Димитрові Донецької області задоволено: вирішено стягнути з Третього воєнізованого гірничорятувального загону (код ЄДРПОУ 00159485) на користь Управління Пенсійного фонду України в м. Димитрові Донецької області (код ЄДРПОУ 21963441) заборгованість з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за списком № 1 за серпень 2016 року-січень 2016 року у сумі 190 970,23 грн.

30 березня 2017 року на виконання постанови суду видано виконавчий лист.

Ухвалою суду від 18 січня 2019 року вирішено замінити стягувача у виконавчому провадженні по справі № 805/915/17-а з Управління Пенсійного фонду України в м. Дмитрові Донецької області на Покровське об`єднане управління Пенсійного фонду України Донецької області (код ЄДРПОУ 42169323).

11 листопада 2021 року на адресу Донецького окружного адміністративного надійшла заява від Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області про заміну сторони виконавчого провадження з примусового виконання виконавчого листа № 805/915/17-а з Покровського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області (код ЄДРПОУ 42169323) на Головне управління Пенсійного фонду України в Донецької області (код ЄДРПОУ 13486010, , місцезнаходження: пл. Соборна, 3, м. Слов`янськ, Донецька область, 84122).

В обґрунтування вказаної заяви заявник зазначає наступне.

Виконавчий лист № 805/915/17-а від 30 березня 2017 року, виданий Донецьким окружним адміністративним судом, був направлений стягувачем до Мирноградського міського відділу Державної виконавчої служби Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції для примусового виконання.

9 липня 2019 року державним виконавцем винесено постанову про відкриття виконавчого провадження ВП № 59492415.

На даний час виконавче провадження відкрито суму боргу за виконавчим листом не сплачено.

На теперішній час Головне управління Пенсійного фонду України є правонаступником Покровського об`єднаного управління пенсійного фонду України в Донецькій області, що підтверджується відповідними передавальними актами від 10 серпня 2021 року.

Ухвалою суду від 12 листопада 2021 року призначено розгляд заяви Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області про заміну сторони у виконавчому провадженні на 22 листопада 2021 року о 15-30 год.

22 листопада 2021 року сторони до судового засідання не з`явилися про дату, час та місце судового засідання були повідомлені судом належним чином.

Згідно ч. 2 ст. 379 КАС України суд розглядає питання про заміну сторони виконавчого провадження в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням державного виконавця або заінтересованої особи, які звернулися з поданням (заявою), та учасників справи. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

Відповідно до ч. 9 ст. 205 КАС України якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але всі учасники справи не з`явилися у судове засідання, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Враховуючи наведене, суд вважає за можливе розглянути заяву Головного управління в письмовому порядку.

Розглянувши заяву про заміну сторони виконавчого провадження та надані до неї матеріали, суд зазначає наступне.

Постановою Кабінету Міністрів України від 9 жовтня 2020 року № 925 Деякі питання функціонування органів Пенсійного фонду України вирішено реорганізувати деякі територіальні органи Пенсійного фонду України в Донецькій та Луганській областях шляхом приєднання до головних управлінь Пенсійного фонду України в Донецькій та Луганській областях за переліком згідно з додатком. У додатку в якості територіальних органів, що приєднуються до Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій зазначені всі територіальні управління Пенсійного фонду України в Донецькій області в Донецькій області крім головного.

Наказом Пенсійного фонду України від 2 листопада 2020 року № 115 Про заходи у зв`язку з реорганізацією деяких територіальних органів Пенсійного фонду України від 9 жовтня 2020 року № 925 начальникам Головних управлінь Пенсійного фонду України в Донецькій та Луганській областях наказано вчиняти дії, спрямовані на ліквідацію управлінь Пенсійного фонду України в районах, містах, а також об`єднаних управлінь Пенсійного фонду України, зокрема, щодо утворення та затвердження складу комісій з припинення управлінь Пенсійного фонду України в районах, містах, а також об`єднаних управлінь, зазначених у постанові Кабінету Міністрів України від 9 жовтня 2020 року № 925 Деякі питання функціонування органів Пенсійного фонду України та ін.

Відповідно до ч. 1 ст. 104 Цивільного кодексу України у разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників.

Згідно п. 6 Порядку здійснення заходів, пов`язаних з утворенням, реорганізацією або ліквідацією міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 жовтня 2011 року № 1074, у разі злиття органів державної влади, права та обов`язки органів виконавчої влади переходять до органу виконавчої влади, утвореного внаслідок такого злиття.

Згідно ч. 5 ст. 104 Цивільного кодексу України юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Як вбачається з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (https://usr.minjust.gov.ua/ua/), Покровське об`єднане управління пенсійного фонду України в Донецькій області (код ЄДРПОУ 42169323, місцезнаходження: 85323, Донецька область, м. Мирноград, вул. Центральна, 13) перебуває у стані припинення, отже станом на 22 листопада 2021 року припиненим не є.

Разом із цим суд зазначає, що 9 вересня 2019 року Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду у справі № 916/376/15-г досліджував питання особливостей правонаступництва органів державної влади при заміні сторони виконавчого провадження. Предметом судового розгляду в вказаній справі була заява позивача (органу державної влади) про заміну сторони виконавчого провадження у зв`язку із "правонаступництвом" органу виконавчої влади іншим державним органом.

Верховний Суд дійшов наступних висновків:

"…інститут правонаступництва органів державної влади різниться від інституту правонаступництва суб`єктів приватного права, оскільки є більш ширшим за змістом, включаючи в себе: правонаступництво в завданнях, функціях та повноваженнях як складових категорії компетенції органу виконавчої влади, а також щодо конкретних управлінських (організаційних) прав та обов`язків, які складають зміст відповідних правовідносин - тобто публічне правонаступництво за якого відбувається перехід владних прав та функції органу, що реорганізовується до органу, що створюється та правонаступництво в майнових приватних правовідносинах, у яких орган влади виступає як юридична особа приватного права […].

Отже, у випадку публічного правонаступництва перехід таких прав та обов`язків оформлюється відповідним нормативним актом.

Як вбачається з наданих суду матеріалів 10 серпня 2021 року було затверджено передавальний акт між Покровським об`єднаним управлінням Пенсійного фонду України в Донецькій області та Головним управлінням Пенсійного фонду в Донецькій області, відповідно до якого Покровським об`єднаним управлінням Пенсійного фонду України в Донецькій області були передані Головному управлінню основні засоби, інші необоротні матеріальні активи, та інше.

Отже, відбулось передання повноважень, прав та функцій (мало місце публічне правонаступництво) від Покровського об`єднаного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області до Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області.

Відповідно до ч. 5 ст. 15 Закону України Про виконавче провадження № 1404-VII від 2 червня 2016 року у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження державний виконавець з власної ініціативи або за заявою сторони, а також сама заінтересована сторона мають право звернутися до суду з заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу виконавче провадження, обов`язкові тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони яку правонаступник замінив. Підставою правонаступництва є реорганізація юридичної особи.

Згідно ч.ч. 1-2 ст. 379 КАС України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником. Суд розглядає питання про заміну сторони виконавчого провадження в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням державного виконавця або заінтересованої особи, які звернулися з поданням (заявою), та учасників справи. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

Враховуючи вище викладене суд вважає, що належним стягувачем у виконавчому провадженні ВП № 59492415 станом на час розгляду даної заяви є Головне управління Пенсійного фонду в Донецькій області.

За таких обставин суд дійшов висновку, що заява Головного управління Пенсійного фонду України Донецької області про заміну сторони виконавчого провадження є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Керуючись Законом України "Про виконавче провадження", ст.ст. 7, 205, 243, 248, 256, 379 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

У Х В А Л И В:

Заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області, про заміну сторони виконавчого провадження - задовольнити.

Замінити сторону у виконавчому провадженні ВП № 59492415, відкритому на примусове виконання постанови Донецького окружного адміністративного суду від 21 лютого 2017 року по справі № 805/915/17-а за позовом Управління Пенсійного фонду України в м. Димитрові Донецької області до Третього воєнізованого гірничорятувального загону про стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій - з Покровського об`єднаного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області (код ЄДРПОУ 42169323) на Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області (код ЄДРПОУ 13486010, місцезнаходження: 84122, Донецька область, м. Слов`янськ, пл. Соборна, 3).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвала суду може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом п`ятнадцяти днів з дня її прийняття.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя Н.П. Волгіна

Дата ухвалення рішення22.11.2021
Оприлюднено26.11.2021
Номер документу101324027
СудочинствоАдміністративне
Сутьзаміну сторони виконавчого провадження

Судовий реєстр по справі —805/915/17-а

Ухвала від 22.11.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Волгіна Н.П.

Ухвала від 12.11.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Волгіна Н.П.

Ухвала від 18.01.2019

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Стойка В.В.

Постанова від 21.02.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Волгіна Н.П.

Ухвала від 03.02.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Волгіна Н.П.

Ухвала від 03.02.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Волгіна Н.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні