Ухвала
від 23.11.2021 по справі 759/26538/21
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. КИЄВА

пр. № 1-кс/759/9313/21

ун. № 759/26538/21

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 листопада 2021 року м. Київ

Слідчий суддя Святошинського районного суду міста Києва ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

слідчого ОСОБА_3

розглянувши узакритому судовомузасіданні взалі судув м.Києві клопотання старшогослідчого відділурозслідування особливотяжких злочинівслідчого управлінняГУНП вКиївської області,капітана поліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором групи прокурорів у кримінальному провадженні ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення обшуку, подане в кримінальному провадженні, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 02.11.2021 за № 12021110000000693, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 358, ч. 3 ст. 332 КК України, -

в становив :

23.11.2021 старший слідчий відділу розслідуванняособливо тяжкихзлочинів слідчогоуправління ГУНПв Київськоїобласті,капітан поліції ОСОБА_3 , звернувся до слідчого судді із клопотанням про надання дозволу слідчому СУ ГУНП в Київській області капітану поліції ОСОБА_3 , групі слідчих слідчого управління Головного управління Національної поліції в Київській області: ОСОБА_5 , ОСОБА_3 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 а також іншим слідчим слідчої групи у даному кримінальному провадженні, на проведення обшуку в приміщеннях медичного центру ТОВ «ЕВРОЛАБ», що розташоване за адресою: м. Київ, вул. Солом`янська, 11-а, власником якої, відповідно до інформаційної довідки № 284843211 з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна на праві приватної власності належить ТОВ «СІТІ ІНВЕСТ СЕРВІС» код ЄРДПОУ: 32249779, Україна, з метою відшукання предметів речей та документів, які були отримані чи виготовленні внаслідок здійснення протиправної діяльності, а саме підроблених сертифікатів про вакцинацію від захворювання «COVID-19», а також довідок про наявність чи відсутність хвороби та інших матеріальних об`єктів, які могли бути використані як знаряддя або засоби вчинення кримінальних правопорушень, чорнові записи, а також мобільні телефони, комп`ютерну техніку осіб, які причетні до виготовлення підроблених сертифікатів про вакцинацію від захворювання «COVID-19», а також довідок про наявність чи відсутність хвороби, а також речі, які зберегли на собі їх сліди та мають істотне значення для встановлення обставин, які підлягають доказуванню в кримінальному провадженні.

Дане клопотання слідчий мотивує тим, що слідчим управлінням Головного управління Національної поліції в Київській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12021110000000693 від 02.11.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 358, ч. 3 ст. 332 КК України.

Досудовим розслідуваннямустановлено, що на території міста Києва та Київської області група осіб здійснює підробку сертифікатів про вакцинацію проти захворювання, яке викликало пандемію, а саме «COVID-19», а також довідок про наявність чи відсутність хвороби. Так, до такої злочинної групи входить ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка являється директором туристичного агентства ТОВ «Інтерлайн-Тур», а також організатором вказаної злочинної групи. Крім цього, до вказаної злочинної групи входить ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який являється співробітником ТОВ «Інтерлайн-Тур», а також інші невстановлені досудовим розслідуванням особи, у тому числі співробітники лабораторії ТОВ «Євролаб».

В ході подальшого проведення досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_12 , будучи директором ТОВ «Інтерлайн-Тур», усвідомлюючи, що одноосібно не зможе підробляти сертифікати про вакцинації від захворювання «COVID-19», а також довідок про наявність чи відсутність хвороби, підшукала серед співробітників лабораторії ТОВ «Євролаб» осіб, які мають доступ до офіційних бланків вищевказаної лабораторії, а також доступ до вакцини від вказаного захворювання та вступила з останніми в злочинну змову, а саме домовилась із співробітниками ТОВ «Євролаб» про те, щоб останні за грошову винагороду, видавали особам, які будуть направлені від ОСОБА_12 , а також ОСОБА_13 сертифікати про вакцинацію не залежно від того, чи була особа вакцинована чи ні.

У свою чергу ОСОБА_13 відповідно до своїх обов`язків у вказаній злочинній групі займається тим, що підшукує осіб, які бажають отримати підроблений сертифікат про вакцинацію від захворювання «COVID-19», після чого зводить таких осіб із співробітниками ТОВ «Євролаб», які в свою чергу видають сертифікати про вакцинацію від захворювання «COVID-19», а також довідки про наявність чи відсутність хвороби.

Крім цього встановлено, що особи які виявили бажання скористатись послугами ОСОБА_12 , ОСОБА_13 та лабораторії ТОВ «Євролаб» здебільшого навіть не з`являються до вказаної лабораторії, а отримують вказані довідки на електронну пошту чи у месседжери. Так, за видачу фальшивої довідки про наявність чи відсутність хвороби «COVID-19» ОСОБА_12 отримує 1500 гривень, а за видачу фальшивого сертифікату 250 доларів США. Частину грошових коштів, отриманих у результаті своєї злочинної діяльності ОСОБА_12 залишає собі, а іншу частину розподіляє між співробітниками ТОВ «Євролаб», ОСОБА_13 та іншими невстановленими досудовим розсуванням особами.

Також встановлено, що клієнтів ОСОБА_12 також підшукує серед клієнтів туристичного агентства ТОВ «Інтерлайн-Тур».

Крім цього встановлено, що підроблення сертифікатів про вакцинацію від захворювання «COVID-19», а також довідок про наявність чи відсутність хвороби, здійснюється шляхом внесення неправдивих відомостей до електронних систем Міністерства цифрової трансформації України.

У зв`язку з вищевикладеним співробітниками УМП ГУ НП в Київській області у порядку ст. 40 КПК України надано доручення на встановлення причетних до вчинення злочину осіб, та адреси за якими останні займаються злочинною діяльністю.

Так, у ході виконання вказаного доручення до СУ ГУ НП в Київські області надійшов від співробітників УМП ГУ НП в Київській області рапорт в якому вказано, що до вчинення вказаного кримінального правопорушення причетні наступні особи:

- ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешкає: АДРЕСА_1 . Користується автомобілем Maserati Ghibli S Q4, червоного кольору, д.н.з. НОМЕР_1 .

- ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , мешкає: АДРЕСА_2 . Користується автомобілем Jeep Grand Cherokee сірого кольору, д.н.з. НОМЕР_2 .

Таким чином,в ходідосудового розслідуваннявстановлені достатнівідомості,що даютьпідстави вважати,в приміщенняхмедичного центруТОВ «ЕВРОЛАБ»,що розташованеза адресою:м.Київ,вул.Солом`янська,11-а,власником якої,відповідно доінформаційної довідки № 284843211 являєтьсяТОВ «СІТІІНВЕСТ СЕРВІС»код ЄРДПОУ:32249779,Україна можуть зберігатись речі, які мають значення речових доказів у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 2ст. 93 КПК України, сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій.

У судовому засіданні слідчий клопотання підтримав, просив задовольнити з викладених у ньому підстав.

Заслухавши слідчого, дослідивши клопотання та копії матеріалів, якими обґрунтовуються доводи клопотання, слідчий суддя дійшов таких висновків.

Положеннями ст. 30 Конституції України встановлено, що не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

Відповідно до ч. 1 ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьою цієї статті.

Згідно з ч. 1 ст. 234 КПК Україниобшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Положеннями ч. 3 та 5 вказаної статті КПК України встановлено вимоги до клопотання про обшук та обставини, які підлягають обов`язковому доказування під час розгляду зазначеного клопотання.

Пунктом 45 рішення Європейського суду з прав людини «Бук проти Німеччини» від 28.04.2005 року (Buck v. Germany), заява №41604/98, ECHR 2005-IV, встановлено що держави можуть за необхідністю вдаватись до проведення обшуку з метою отримання доказів на підтвердження факту вчинення певних правопорушень. При цьому, суду необхідно оцінювати, чи підстави, наведені на обґрунтування проведення обшуку житла та виїмки з нього, є належним та достатнім і чи принцип пропорційності дотриманий (див.: зазначене рішення у справі «Функе проти Франції», пункти 55-57; рішення від 25 лютого 1993 р. «Крем`є проти Франції», № 11471/85, пункти 38-40, тощо).

Як встановлено у судовому засіданні клопотання, подане слідчим, відповідає вимогам, передбаченим ч. 3 ст. 234 КПК України.

Також під час судового розгляду встановлено, що слідчим управлінням Головного управління Національної поліції в Київській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12021110000000693 від 02.11.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 358, ч. 3 ст. 332 КК України, до вчинення якого можуть бути причетні працівники ТОВ «Євролаб», шо розташоване за адресою: м. Київ, вул. Солом`янська, 11-а, власником якої, відповідно до інформаційної довідки № 284843211 з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна (на праві приватної власності) є ТОВ «СІТІ ІНВЕСТ СЕРВІС» код ЄРДПОУ: 32249779/а.с. 61-62/.

Також факти, наведені слідчим у клопотанні, підтверджуються долученими до нього копіями витягів з ЄРДР, рапортів, протоколу допиту свідка, фототаблицями /а.с.5-76/.

З огляду на викладене, а також з урахуванням доведеності наявності достатніх підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення; відшукуванні речі і документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; відомості, які містяться у відшукуваних речах можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі можуть знаходитися в ТОВ «Євролаб», шо розташоване за адресою:м.Київ,вул.Солом`янська,11-а, обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, слідчий суддя дійшов висновку про наявність підстав для задоволення клопотання та надання слідчим слідчої групи у даному кримінальному провадженні дозволу на проведення обшуку.

В частиніклопотання щододозволу навідшукання:«- інших матеріальних об`єктів, які могли бути використані як знаряддя або засоби вчинення кримінальних правопорушень, чорнові записи, а також мобільні телефони, комп`ютерну техніку осіб які причетні до виготовлення підроблених сертифікатів про вакцинацію від захворювання «COVID-19», а також речі які зберегли на собі їх сліди та мають істотне значення для встановлення обставин, які підлягають доказуванню в кримінальному провадженні», слідчий суддя вважає за необхідне відмовити у зв`язкуіз необґрунтованістю та відсутністю конкретизації, які ж інші, крім перерахованих, предмети та документи можуть мати значення для встановлення істини у кримінальному провадженні.

Керуючись ч. 2 ст. 168, ст. 233-235,309,369-372,376 КПК України, слідчий суддя,

п о с т а н о в и в :

Клопотання старшого слідчоговідділу розслідуванняособливо тяжкихзлочинів слідчогоуправління ГУНПв Київськоїобласті,капітана поліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором групи прокурорів у кримінальному провадженні ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення обшуку, подане в кримінальному провадженні, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 02.11.2021 за № 12021110000000693, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 358, ч. 3 ст. 332 КК України,- задовольнити частково.

Надати дозвіл слідчому СУ ГУНП в Київській області капітану поліції ОСОБА_3 , групі слідчих слідчого управління Головного управління Національної поліції в Київській області, які входять до групи слідчих у даному кримінальному провадженні: ОСОБА_5 , ОСОБА_3 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 на проведення обшуку в приміщеннях медичного центру ТОВ «ЕВРОЛАБ», що розташоване за адресою: м. Київ, вул. Солом`янська, 11-а, власником якої, відповідно до інформаційної довідки №284843211 з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна на праві приватної власності належить ТОВ «СІТІ ІНВЕСТ СЕРВІС» код ЄРДПОУ: 32249779, Україна, з метою відшукання предметів речей та документів, які були отримані чи виготовленні внаслідок здійснення протиправної діяльності, а саме: підроблених сертифікатів про вакцинацію від захворювання «COVID-19», а також довідок про наявність чи відсутність хвороби.

В іншій частині клопотання відмовити.

Ухвала про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Ця ухвала не дає право на проведення обшуку житла чи інших приміщень, що належать народному депутату України, депутату органу місцевого самоврядування, адвокату, чи перебувають у їх використанні.

Строк дії ухвали один місяць з дня її постановлення до 23.12.2021

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_15 ОСОБА_16

Дата ухвалення рішення23.11.2021
Оприлюднено22.12.2022
Номер документу101338007
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —759/26538/21

Ухвала від 23.11.2021

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Гаврищук А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні