Рішення
від 19.11.2021 по справі 552/5592/20
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

Справа № 552/5592/20

Провадження №2/552/2277/21

РІШЕННЯ

іменем україни

19.11.2021 Київський районний суд м. Полтави в складі:

головуючого - судді Самсонової О.А.,

секретар судового засідання - Куліш О.Г.,

учасники справи та їхні представники:

позивач - Полтавське обласне комунальне виробниче підприємство теплового господарства Полтаватеплоенерго ,

представник позивача - Суржинська Ксенія Олександрівна,

відповідач - ОСОБА_1 ,

відповідач - ОСОБА_2 ,

розглянувши у спрощеному позовному провадженні справу за позовом Полтавського обласного комунального виробничого підприємства теплового господарства "Полтаватеплоенерго" до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за послуги теплопостачання, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернувся до суду з позовом до відповідачів про стягнення заборгованості за послуги з теплопостачання за період з 01 лютого 2017 року по 01 жовтня 2020 року в сумі 35150 грн. 59 коп., які отримані за адресою: АДРЕСА_1 .

Крім заборгованості за спожиту теплову енергію позивач також просив суд стягнути з відповідачів нарахований індекс інфляції в розмірі 2712 грн. 58 коп. та 3 % річних в сумі 1813 грн. 49 коп. Всього просив стягнути 39676 грн. 66 коп.

Ухвалою судді від 27 листопада 2020 року відкрито провадження у справі, яку вирішено розглядати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін.

13 січня 2021 року по справі постановлено заочне рішення, яке скасовано ухвалою суду від 29 жовтня 2021 року.

Цією ж ухвалою призначено розгляд справи з викликом сторін.

Відповідачі ОСОБА_1 , ОСОБА_2 відзиву на позов не надали.

Інші клопотання або заяви по суті справи сторони суду не подавали.

В судовому засіданні представник позивача ОСОБА_3 позов підтримала в повному обсязі та просила його задовольнити. При цьому посилалась на обставини, викладені в позовній заяві.

Відповідач ОСОБА_2 в судовому засіданні проти позову заперечила, посилаючись на те, що не є споживачем послуг. що надаються позивачем. Хоча вона була зареєстрована у квартирі за адресою: АДРЕСА_1 , але в період, за який виникла заборгованість, у цій квартирі не проживала, послугами теплопостачання не користувалась. Тому в задоволенні позовних вимог до неї просила відмовити.

Відповідач ОСОБА_1 , яка належним чином повідомлена про дату, час та місце розгляду справи, в судове засідання не з`явилась, про причини неявки не повідомила.

Враховуючи наявність достатніх матеріалів про права та правовідносини сторін, відсутність підстав, передбачених ст. 223 ЦПК України для відкладення розгляду справи, суд вважає за можливе розглянути справу за відсутності відповідача ОСОБА_1 , що в засідання не з`явилась.

Заслухавши представника позивача ОСОБА_3 , відповідача ОСОБА_2 , дослідивши докази у справі, суд приходить до наступних висновків.

Як встановлено судом, відповідачі ОСОБА_1 , ОСОБА_2 є споживачами послуг з теплопостачання, які надаються позивачем за адресою: АДРЕСА_1 .

При цьому суд бере до уваги, що за вказаною адресою, в тому числі в період, за який за вказаною адресою виникла заборгованість, було зареєстровано місце проживання відповідачів.

Як вбачається з довідки про реєстрацію місця проживання особи, за іншою адресою, а саме: АДРЕСА_2 , ОСОБА_2 зареєстрована з 25 серпня 2021 року (а.с. 46).

Договір про надання послуг сторонами не укладався, але, як встановлено судом, одна сторона - Полтавське обласне комунальне виробниче підприємство теплового господарства "Полтаватеплоенерго" надавала другій стороні - ОСОБА_1 , ОСОБА_2 як споживачам послуг за адресою: АДРЕСА_1 , послуги з теплопостачання, а відповідачі такі послуги прийняли, від їх отримання не відмовлялись.

Таким чином судом встановлено, що між сторонами склались правовідносини з надання послуг теплопостачання, в яких одна сторона зобов`язана надавати другій стороні послуги теплопостачання, а друга зобов`язана своєчасно здійснювати оплату за споживання і користування послугами.

При цьому суд відхиляє доводи відповідача щодо її не проживання у вказаній квартирі як на підставу відсутності обов`язку оплачувати надані позивачем послуги.

Згідно пункту 6 ч.1 ст.7 Закону України Про житлово-комунальні послуги споживач має право на неоплату вартості комунальних послуг (крім постачання теплової енергії) у разі їх невикористання (за відсутності приладів обліку) за період тимчасової відсутності в житловому приміщенні (іншому об`єкті нерухомого майна) споживача та інших осіб понад 30 календарних днів, за умови документального підтвердження відповідно до умов договорів про надання комунальних послуг.

Як встановлено судом, відповідачі не повідомляли ПОКВПТГ Полтаватеплоенерго про відсутність ОСОБА_2 у житловому приміщенні за адресою: АДРЕСА_1 , тому підстави для звільнення її від оплати вартості комунальних послуг відсутні.

Крім того, на підтвердження своїх відсутності у житлі відповідач надала суду копію паспорта громадянина України для виїзду за кордон на ім`я ОСОБА_2 .

Проте, з наведеного документа не вбачається коли саме та протягом якого періоду відповідач була відсутня в житловому приміщенні за місцем реєстрації.

Згідно ч.3 ст.9 Закону України Про житлово-комунальні послуги дієздатні особи, які проживають та/або зареєстровані у житлі споживача, користуються нарівні зі споживачем усіма житлово-комунальними послугами та несуть солідарну відповідальність за зобов`язаннями з оплати житлово-комунальних послуг.

Тому відповідач ОСОБА_2 як особа, місце проживання якої в період за який виник борг, було зареєстровано за адресою: АДРЕСА_1 , несе солідарну відповідальність за зобов`язаннями з оплати житлово-комунальних послуг разом з іншим споживачем - ОСОБА_1 .

Основні засади організаційних, господарських відносин, що виникають у сфері надання та споживання житлово-комунальних послуг між їхніми виробниками, виконавцями і споживачами, а також їхні права та обов`язки визначаються Законом України Про житлово-комунальні послуги , Житловим кодексом України та іншими нормативними актами.

Нормою статті 67 ЖК України передбачено, що плата за комунальні послуги береться за затвердженими в установленому порядку тарифами.

За нормами ст. 68 ЖК України споживач зобов`язаний оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Як передбачено п.5 ч.2 ст. 7 Закону України Про житлово-комунальні послуги індивідуальний споживач зобов`язаний оплачувати надані житлово-комунальні послуги за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами.

Відповідно до ч.1 та 5 ст. 21 Закону України Про житлово-комунальні послуги одиниця виміру обсягу спожитої споживачем теплової енергії визначається правилами надання відповідної комунальної послуги, що затверджуються уповноваженим законом органом.

Ціною послуги з постачання теплової енергії є тариф на теплову енергію для споживача, який визначається як сума тарифів на виробництво, транспортування та постачання теплової енергії.

Відповідно до ч.1 та 5 ст. 22 Закону України Про житлово-комунальні послуги одиниця виміру обсягу спожитої споживачем гарячої води визначається правилами надання відповідної комунальної послуги, що затверджуються уповноваженим законом органом.

Тарифи на комунальну послугу з постачання гарячої води, що виробляється за допомогою систем автономного опалення та/або індивідуального теплового пункту, формуються та встановлюються окремо для кожного багатоквартирного будинку з урахуванням собівартості виробництва надання такої послуги, а також рентабельності суб`єкта господарювання, що провадить таку діяльність.

Тарифи на послуги з централізованого опалення та постачання гарячої води, що надавались в період з 01 лютого 2017 року по 01 жовтня 2020 року, затверджено наступними нормативними актами:

постановою НКРЕКП від 09 червня 2016 року №1101 Про внесення змін до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 31 березня 2015 року N 1171 , згідно якої тариф на послуги централізованого опалення для абонентів житлових будинків без будинкових та квартирних приладів обліку теплової енергії - 30,26 грн. за 1 кв. м за місяць протягом періоду надання послуги з централізованого опалення (з податком на додану вартість), з централізованого постачання гарячої води: за умови підключення рушникосушильників до систем гарячого водопостачання - 79,48 грн. за 1 куб. м, за відсутності рушникосушильників - 73,35 грн. за 1 куб. м;

постановою НКРЕКП від 31 травня 2017 року №1171 Про встановлення тарифів на послуги з централізованого опалення та послуги з централізованого постачання гарячої води, що надаються населенню суб`єктами господарювання, які є виконавцями цих послуг , згідно якої тариф на послуги централізованого опалення для абонентів житлових будинків без будинкових та квартирних приладів обліку теплової енергії - 29,86 грн. за 1 кв. м за місяць протягом періоду надання послуги з централізованого опалення, з урахуванням податку на додану вартість, з централізованого постачання гарячої води: за умови підключення рушникосушильників до систем централізованого постачання гарячої води - 79,59 грн за 1 куб. м, з урахуванням податку на додану вартість; за відсутності рушникосушильників - 73,61 грн за 1 куб. м, з урахуванням податку на додану вартість;

постановою НКРЕКП від 28 грудня 2017 року №1536 Про внесення змін до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 31 березня 2015 року N 1171 , згідно якої тариф на послуги централізованого опалення для абонентів житлових будинків без будинкових та квартирних приладів обліку теплової енергії - 29,86 грн. за 1 кв. м за місяць протягом періоду надання послуги з централізованого опалення, з урахуванням податку на додану вартість, з централізованого постачання гарячої води: за умови підключення рушникосушильників до систем централізованого постачання гарячої води - 79,59 грн за 1 куб. м, з урахуванням податку на додану вартість; за відсутності рушникосушильників - 73,61 грн.;

постановою НКРЕКП від 14 червня 2018 року №405 Про внесення змін до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 31 березня 2015 року № 1171 , згідно якої тариф на послуги централізованого опалення для абонентів житлових будинків без будинкових та квартирних приладів обліку теплової енергії - 30,20 грн. за 1 кв. м за місяць протягом періоду надання послуги з централізованого опалення; з централізованого постачання гарячої води: за умови підключення рушникосушильників до систем централізованого постачання гарячої води - 83,33 грн за 1 куб. м, з урахуванням податку на додану вартість; за відсутності рушникосушильників - 77,28 грн за 1 куб. м, з урахуванням податку на додану вартість;

постановою НКРЕКП від 10 грудня 2018 року №1769 Про встановлення тарифів на послуги з централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води, що надаються населенню Полтавським обласним комунальним виробничим підприємством теплового господарства Полтаватеплоенерго , яке є виконавцем цих послуг , згідно якої тариф на послуги централізованого опалення для абонентів житлових будинків з будинковими та квартирними приладами обліку теплової енергії - 1596,93 грн/Гкал, з урахуванням податку на додану вартість, для абонентів житлових будинків без будинкових та квартирних приладів обліку теплової енергії - 35,78 грн за 1 кв. м за місяць протягом періоду надання послуги з централізованого опалення, з урахуванням податку на додану вартість; з централізованого постачання гарячої води: за умови підключення рушникосушильників до систем централізованого постачання гарячої води - 96,71 грн за 1 куб. м, з урахуванням податку на додану вартість, за відсутності рушникосушильників - 89,54 грн за 1 куб. м, з урахуванням податку на додану вартість.

Діючи в правовідносинах належним чином, відповідачі мали оплачувати одержані ними послуги згідно затверджених тарифів.

Як встановлено судом, відповідачі у період з 01 лютого 2017 року по 01 жовтня 2020 року отримані послуги в повному обсязі не оплачували. У зв`язку з цим за період з 01 лютого 2017 року по 01 жовтня 2020 року виникла заборгованість в сумі 35150 грн. 59 коп.

Дана сума заборгованості нарахована позивачем відповідно до затверджених тарифів.

Частиною 2 ст. 625 ЦК України передбачено, що боржник у разі прострочення виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення та три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Зобов`язання, що виникло між сторонами, є грошовим. Тому на вимогу позивача відповідачі зобов`язані сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення та три проценти річних від простроченої суми.

Станом на 01 жовтня 2020 року борг відповідачів за послуги теплопостачання становить 35150 грн. 59 коп., інфляційні втрати підприємства у зв`язку з порушенням строків оплати послуг - 2712 грн. 58 коп., 3% річних - 1813 грн. 49 коп. (а.с.4-5, 6-7, 8-9).

Відповідно до ч.3 ст.9 Закону України Про житлово-комунальні послуги дієздатні особи, які проживають та/або зареєстровані у житлі споживача, користуються нарівні зі споживачем усіма житлово-комунальними послугами та несуть солідарну відповідальність за зобов`язаннями з оплати житлово-комунальних послуг.

На підставі викладеного суд вважає обґрунтованими та такими, що підлягають до задоволення позовні вимоги про стягнення з відповідачів, які проживають та/або зареєстровані у квартирі за адресою: АДРЕСА_1 , на користь позивача заборгованості за надані послуги в розмірі 35150 грн. 59 коп., компенсації інфляційних втрат підприємства у розмірі 2712 грн. 58 коп. та 3% річних в розмірі 1813 грн. 49 коп., а всього заборгованість у розмірі 39676 грн. 66 коп.

Крім того, у зв`язку з задоволенням позову з відповідачів на користь позивача необхідно стягнути 2102 грн. 00 коп. на відшкодування понесених судових витрат пропорційно до задоволених відносно них позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 259, 263 - 265 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 в солідарному порядку на користь Полтавського обласного комунального виробничого підприємства теплового господарства "Полтаватеплоенерго" заборгованість за послуги теплопостачання, отримані за адресою: АДРЕСА_1 , за період з 01 лютого 2017 року по 01 жовтня 2020 року в сумі 35150 грн. 59 коп., компенсацію інфляційних втрат підприємства в розмірі 2712 грн. 58 коп., 3 % річних в сумі 1813 грн. 49 коп., а всього стягнути 39676 грн. 66 коп. (тридцять дев`ять тисяч шістсот сімдесят шість гривень шістдесят шість копійок).

Стягнути з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 на користь Полтавського обласного комунального виробничого підприємства теплового господарства "Полтаватеплоенерго" по 1051 грн. 00 коп. з кожного на відшкодування понесених позивачем судових витрат (одна тисяча п`ятдесят одна гривня нуль копійок).

Рішення може бути оскаржено до Полтавського апеляційного суду через Київський районний суд м. Полтави шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний термін з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи:

позивач - Полтавське обласне комунальне виробниче підприємство теплового господарства Полтаватеплоенерго , місцезнаходження: м.Полтава, вул.Комарова 2а, ідентифікаційний код 03338030,

відповідач - ОСОБА_1 , проживаюча: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ,

відповідач - ОСОБА_2 , проживаюча: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 .

Повне судове рішення виготовлено 24 листопада 2021 року.

Головуючий О.А.Самсонова

Дата ухвалення рішення19.11.2021
Оприлюднено25.11.2021

Судовий реєстр по справі —552/5592/20

Рішення від 19.11.2021

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Самсонова О. А.

Ухвала від 29.10.2021

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Самсонова О. А.

Рішення від 13.01.2021

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Самсонова О. А.

Ухвала від 13.01.2021

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Самсонова О. А.

Ухвала від 27.11.2020

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Самсонова О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні