Рішення
від 25.11.2021 по справі 910/13091/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

м. Київ

25.11.2021Справа № 910/13091/21 Господарський суд міста Києва у складі судді Курдельчука І.Д., розглянув в порядку спрощеного позовного провадження

справу № 910/13091/21

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю ТАВР МЕДІА (код 37403926; 01135, м. Київ, вул. Павлівська, 29 к.34; адреса для листування: 04080, м.Київ, віл. Вікентія Хвойки, 15/15; e-mail: lawyer@tavr.kiev.ua)

до Товариства з обмеженою відповідальністю ІНВЕСТ-ЕВОЛЮШН (код 42470126; 03150, м. Київ, вул.. Велика Васильківька, 114)

про стягнення 69 436,38 грн.

без виклику представників учасників справи .

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмеженою відповідальністю ТАВР МЕДІА (далі - позивач) звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю ІНВЕСТ-ЕВОЛЮШН (далі - відповідач) про стягнення заборгованості за договором про надання рекламних послуг №07-09-20-04 від 07.09.2020 (далі - Договір) у розмірі 69 436,38 грн.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 13.08.2021 позовну заяву залишено без руху та встановлено позивачу строк для усунення недоліків.

25.08.2021 позивачем подано заяву про усунення недоліків.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 07.09.2021 прийнято позовну заяву до розгляду; відкрито провадження у справі № 910/13091/21; розгляд справи постановлено здійснювати в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами.

10.09.2021р. Позивач подав суду Клопотання на виконання вимог ухвали суду про відкриття провадження у справі. Згідно якої суду надано оригінали документів, доданих до позовної заяви.

У встановлений судом строк відповідачем не подано до суду відзиву на позовну заяву позивача.

Ухвала суду про відкриття провадження у справі була надіслана відповідачу на адресу, зазначену у позовній заяві та в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, що підтверджується відміткою канцелярії суду на звороті такої ухвали та вручена 07.10.2021 представнику відповідача за довіреністю, про що свідчить рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення №0105479906706.

Відповідно до частини другої статті 178 Господарського процесуального кодексу України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Розглянувши подані позивачем документи і матеріали, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Господарський суд міста Києва

ВСТАНОВИВ:

07.09.2020 року між товариством з обмеженою відповідальністю Тавр Медіа (далі Позивач, Виконавець) та товариством з обмеженою відповідальністю Інвест-Еволюшн (далі - Відповідач, Замовник) було укладено Договір про надання рекламних послуг №07-09-20-04, за умовами якого:

- п.1.1., замовник доручає, а Виконавець зобов`язується розмістити на каналі радіомовлення Рекламні матеріали Замовника (далі - РМ) на умовах та в строки передбачені даним Договором та Додатками до нього тобто надати рекламні послуги (далі - Послуги), а Замовник вчасно оплатити послуги та підписати відповідні Акти наданих послуг;

- п. 4.1., Ціна даного Договору визначається як загальна вартість Послуг Виконавця, які надаються згідно даного Договору та відповідних додатків до нього. Замовник сплачує Виконавцю вартість Послуг у розмірі, визначеному у кожному конкретному випадку Додатком до цього Договору;

- п. 4.2., Оплата послуг Виконавця здійснюється у формі 100% передплати протягом 3-ох (трьох) банківських днів з дати підписання представниками Сторін відповідного Додатку до даного Договору шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок Виконавця, якщо інші строки та/або порядок оплати не обумовлені Сторонами у відповідному Додатку до Договору;

- п. 4.3 За несвоєчасне перерахування грошових коштів (повністю чи частково) Замовник зобов`язується сплатити Виконавцю штрафні санкції - неустойку у вигляді пені в розмірі подвійної облікової ставки НБУ від невиплаченої суми за кожний день прострочення;

- п.5.3., Сторони, керуючись ч.б ст.232 Господарського Кодексу встановили, що нарахування неустойки, передбаченої п.4.3. Договору, та продовжується протягом 1095 календарних днів з першого дня виникнення заборгованості, або до дати повного погашення заборгованості;

- п.5.4., Сторони встановили, що Замовник, який прострочив виконання грошового зобов`язання зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також п`ять процентів річних від простроченої суми.

- п.8.1, Даний Договір діє з моменту його підписання до 31 грудня 2021року.

Додатком №1 до Договору сторони погодили обсяги надання рекламних послуг, період надання, хронометраж та ціну - 54 766,06 грн.

Договір та додаток №1 підписано уповноваженими особами та скріплено печатками.

Відповідно до статті 901 Цивільного кодексу України (далі - ЦК Україна) за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Отже, укладений сторонами Договір за своєю правовою природою є договором з надання послуг.

Статтею 526 ЦК України передбачено, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

За приписами статті 525 ЦК України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до статті 629 ЦК України встановлено, що договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Згідно із статтею 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

На виконання умов Договору, Позивачем Відповідачу надано рекламні послуги обумовлені Додатком №1 до Договору, що підтверджується складеним сторонами Актом здачі-приймання робіт (надання послуг) №ОУ-0000627 на суму 54 766,06 грн.

Як вказує Позивач, в порушення умов Договору Відповідач у встановлені Договором строки свого зобов`язання по оплаті наданих послуг не виконав.

У поданому до суду позові Позивач просить суд стягнути з Відповідача суму заборгованості за договором про надання послуг у розмірі 69 436,38 грн., з яких: 54 766,06 грн. - основного боргу; 6 529,91 грн. - пені; 2 475,72 грн. - 5 % річних; 5 664,69 грн. - інфляційних збитків.

Обставини, які є предметом доказування у даній справі є такими: укладення Договору; надання послуг; неоплата послуг Відповідачем.

Докази, якими позивач підтверджує наявність обставин, які є предметом доказування: Договір; Додаток №1, акт наданих послуг.

Отже, поданими Позивачем доказами підтверджуються обставини, що є предметом доказування у даній справі, у свою чергу, Відповідачем не спростовано доводів Позивача.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що позовні вимоги Позивача про стягнення з Відповідача суми основної заборгованості в розмірі 54 766,06 грн. є обґрунтованими, та такими, що підлягають задоволенню.

Щодо вимог позивача про стягнення 6 529,91 грн. - пені; 2 475,72 грн. - 5 % річних та 5 664,69 грн. - інфляційних збитків, суд зазначає таке.

Згідно зі ст. 218 ГК України відповідальність за невиконання або неналежне виконання господарського зобов`язання несе учасник господарських відносин. Відсутність у боржника необхідних коштів не звільняє його від відповідальності за невиконання або неналежне виконання зобов`язання за договором.

Відповідно до ч. 2 ст. 193 ГК України порушення зобов`язань є підставою для застосування господарських санкцій.

У частині першій статті 546 ЦК України зазначено, що виконання зобов`язання може забезпечуватися, зокрема, неустойкою.

Неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання; штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов`язання; пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання (стаття 549 ЦК України).

Згідно ч. 1 ст. 216 ГК України учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність за правопорушення у сфері господарювання шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій на підставах і в порядку, передбачених цим Кодексом, іншими законами та договором. 4.2 ст. 217 ГК України передбачає, що у сфері господарювання застосовуються такі види господарських санкцій: відшкодування збитків; штрафні санкції; оперативно-господарські санкції.

Відповідно до ч. 1 ст. 230 ГК України штрафними санкціями у цьому Кодексі визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов`язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов`язання.

Відповідно до пункту п. 4.3 Договору, за несвоєчасне перерахування грошових коштів (повністю чи частково) Замовник зобов`язується сплатити Виконавцю штрафні санкції - неустойку у вигляді пені в розмірі подвійної облікової ставки НБУ від невиплаченої суми за кожний день прострочення;

Згідно пунктів п.5.3 та 5.4., Сторони, керуючись ч.6 ст.232 Господарського Кодексу встановили, що нарахування неустойки, передбаченої п. 4.3. Договору, та продовжується протягом 1095 календарних днів з першого дня виникнення заборгованості, або до дати повного погашення заборгованості. Сторони встановили, що Замовник, який прострочив виконання грошового зобов`язання зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також п`ять процентів річних від простроченої суми.

Згідно ч. 3 ст. 692 ЦК України у разі прострочення оплати товару продавець має право вимагати оплати товару та сплати процентів за користування чужими грошовими коштами.

Відповідно до ч. 2 ст. 536 ЦК України розмір процентів за користування чужими грошовими коштами встановлюється договором, законом або іншим актом цивільного законодавства.

В даному випадку, згідно п. 5.4. Договору за умови прострочення Відповідачем строків оплати за цим Договором, він повинен сплатити Позивачу суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення та п`ять процентів річних від простроченої суми.

Крім того, сторонами продовжено строк нарахування неустойки.

Так, перевіривши здійснені позивачем розрахунки пені, інфляційних нарахувань, та 5% річних за користування чужими грошовими коштами, суд дійшов висновку, що вони правильні.

Отже, стягненню з відповідача підлягає також 6 529,91 грн. - пені; 2 475,72 грн. - 5% річних та 5 664,69 грн. - інфляційних збитків.

Статтею 73 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Згідно із статтею 86 Господарського процесуального кодексу України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

За таких обставин, враховуючи подані докази, які оцінені судом у порядку статті 86 Господарського процесуального кодексу України, позов підлягає задоволенню.

За приписами статті 129 Господарського процесуального кодексу України витрати зі сплати судового збору слід покласти на відповідача.

Керуючись статтями 129, 233, 236, 237, 240 та 241 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва

ВИРІШИВ:

1. Позов Товариства з обмеженою відповідальністю ТАВР МЕДІА до Товариства з обмеженою відповідальністю ІНВЕСТ-ЕВОЛЮШН про стягнення 69 436,38 грн. задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю ІНВЕСТ-ЕВОЛЮШН (код 42470126; 03150, м. Київ, вул.. Велика Васильківька, 114) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю ТАВР МЕДІА (код 37403926; 01135, м. Київ, вул. Павлівська, 29 к.34; адреса для листування: 04080, м.Київ, віл. Вікентія Хвойки, 15/15; e-mail: lawyer@tavr.kiev.ua): 54 766,06 (п`ятдесят чотири тисячі сімсот шістдесят шість) грн. - основного боргу; 6 529,91 (шість тисяч п`ятсот двадцять дев`ять) грн. - пені; 2 475,72 (дві тисячі чотириста сімдесят п`ять) грн. - 5 % річних; 5 664,69 (п`ять тисяч шістсот шістдесят чотири) грн. - інфляційних збитків та 2270,00 (дві тисячі двісті сімдесят) грн. судового збору.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Північного апеляційного господарського суду протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне судове рішення складено 25.11.2021.

Суддя Ігор Курдельчук

Дата ухвалення рішення25.11.2021
Оприлюднено26.11.2021
Номер документу101359695
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 69 436,38 грн. без виклику представників учасників справи

Судовий реєстр по справі —910/13091/21

Рішення від 25.11.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

Ухвала від 07.09.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

Ухвала від 13.08.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні