Ухвала
від 24.11.2021 по справі 640/18808/21
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01051, м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1 У Х В А Л А

24 листопада 2021 року м. Київ № 640/18808/21

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі судді Васильченко І.П., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження клопотання про призначення комплексної психолого-лінгвістичної експертизи в адміністративній справі

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю НАШ 365

до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення

про визнання протиправним та скасування рішення,

В С Т А Н О В И В:

Товариство з обмеженою відповідальністю НАШ 365 (далі - позивач/ТОВ "НАШ 365") звернулося до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовом до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення (далі - відповідач) про визнання протиправним та скасування рішення від 10.06.2021 року №718.

Ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 09 липня 2021 року відкрито провадження у справі у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні), встановлено відповідачу строк для надання відзиву на позов.

Через відділ документального обігу, контролю та забезпечення розгляду звернень громадян Окружного адміністративного суду м. Києва позивачем подано до суду клопотання про призначення комплексної психолого-лінгвістичної експертизи, мотивуючи тим, що є необхідність у спеціальних знаннях для встановлення фактичних даних, що входять до предмета доказування.

Вирішуючи заяву позивача про призначення комплексної психолого-лінгвістичної експертизи, суд бере до уваги наступне.

Відповідно до положень статті 102 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) суд за клопотанням учасника справи або з власної ініціативи призначає експертизу у справі за сукупності таких умов:

1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо;

2) жодною стороною не наданий висновок експерта з цих самих питань або висновки експертів, надані сторонами, викликають обґрунтовані сумніви щодо їх правильності.

У клопотанні про призначення експертизи представник позивача зазначив, що у даній справі є необхідність у спеціальних знаннях для встановлення фактичних даних, що відносяться до предмету доказування. Зокрема, вважає, що у зв`язку з протилежними позиціями позивача та відповідача стосовно того, чи містяться ознаки складу правопорушення, передбачених абз.4 ч.2 ст.6, пп.а) та в) ч.1 ст.59 Закону України Про телебачення і радіомовлення у телепередачі в частині розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, який було поширено в ефірі ТОВ НАШ 365 необхідно провести експертизу та поставити експерту наступні питання:

- Чи містяться в нижченаведеному тексті, який є стенограмою окремих частин телепередачі П`ятниця.Вечір за 07.05.2021 р. (у часовому проміжку з 18:01 до 23:10, прямий ефір , гість передачі - А.Пальчевський), та зазначений в Рішенні Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення від 10.06.2021 року № 718 Про призначення позапланової виїзної перевірки ТОВ НАШ 365 , м. Київ (HP № 01544-м від 08.11.2019, супутникове мовлення, логотип: НАШ ) висловлювання, що є розпалюванням національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті?

Статтею 1 Закону України Про судову експертизу визначено, що судова експертиза - це дослідження на основі спеціальних знань у галузі науки, техніки, мистецтва, ремесла тощо об`єктів, явищ і процесів з метою надання висновку з питань, що є або будуть предметом судового розгляду.

Згідно статті 101 КАС України висновок експерта - це докладний опис проведених експертом досліджень, зроблені у результаті них висновки та обґрунтовані відповіді на питання, поставлені перед експертом, складений у порядку, визначеному законодавством.

Предметом висновку експерта може бути дослідження обставин, які входять до предмета доказування та встановлення яких потребує наявних у експерта спеціальних знань.

Предметом висновку експерта не можуть бути питання права.

Як вбачається з матеріалів справи, предметом спору у даній справі є рішення Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення від 10.06.2021 року №718 Про призначення позапланової виїзної перевірки ТОВ НАШ 365 , м. Київ, (НР №01544-м від 08.11.2019, супутникове ТБ, логотип : НАШ ) .

Приписами статті 13 Закону України Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення передбачено, що Національна рада здійснює офіційний моніторинг телерадіопрограм, нагляд за дотриманням телерадіоорганізаціями та провайдерами програмної послуги вимог законодавства у галузі телерадіомовлення та застосовує в межах своїх повноважень санкції відповідно до закону.

Відповідно до статті 70 Закону України Про телебачення і радіомовлення Національна рада здійснює контроль за дотриманням та забезпечує виконання вимог законодавства України у сфері телебачення і радіомовлення.

З матеріалів справи вбачається, що відповідачем за результатами моніторингу мовлення ТОВ НАШ 365 прийнято оскаржуване рішення.

Суд зазначає, що призначення комплексної психолого-лінгвістичної експертизи не стосується предмету доказування у справі та не встановить фактів, які мають значення для вирішення даної судової справи, оскільки оскаржується саме рішення про призначення позапланової виїзної перевірки, а не її результати.

Крім того, суд вважає, що комплексна психолого-лінгвістична експертиза повинна призначатися лише у разі дійсної потреби у спеціальних знаннях для встановлення даних, що входять до предмета доказування, тобто у разі, коли висновок експерта не може замінити інші засоби доказування.

В даному випадку, для вирішення справи та підтвердження або спростування висновків Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення і для встановлення правомірності або протиправності спірного рішення є достатнім встановлення вищевказаних обставин на підставі письмових доказів у справі та які не потребують спеціальних знань.

Таким чином, оскільки позивачем не доведена доцільність та необхідність у проведенні комплексної психолого-лінгвістичної експертизи, суд приходить до висновку про необґрунтованість поданого клопотання та відсутність підстав для його задоволення.

Керуючись статтями 102, 241, 243, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

У Х В А Л И В:

У задоволенні клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю НАШ 365 про призначення комплексної психолого-лінгвістичної експертизи відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя І.П. Васильченко

Дата ухвалення рішення24.11.2021
Оприлюднено29.11.2021
Номер документу101366124
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування рішення

Судовий реєстр по справі —640/18808/21

Постанова від 20.06.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Парінов Андрій Борисович

Ухвала від 17.05.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Парінов Андрій Борисович

Ухвала від 17.05.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Парінов Андрій Борисович

Ухвала від 18.02.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Парінов Андрій Борисович

Рішення від 25.11.2021

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Васильченко І.П.

Ухвала від 24.11.2021

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Васильченко І.П.

Ухвала від 09.07.2021

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Васильченко І.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні