Ухвала
від 25.11.2021 по справі 181/1114/21
МЕЖІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер № 181/1114/21

Провадження №1-кп/181/111/21

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 листопада 2021 року смт. Межова

Межівський районний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши увідкритому судовомузасіданні,в режимівідеоконференції з Петропавлівськимрайонним судомДніпропетровської області,кримінальне провадження,внесене доЄдиного реєструдосудових розслідувань за № 12021046480000116 від 13.10.2021 року, відносно:

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,уродженця смт.Межова,Межівського району,Дніпропетровської області,українця,громадянина України, працюючогоКЗ «Центркультури тадозвілля» Межівськогоселищної ради»на посадікерівника гуртказ вокальногожанру, наутриманні маємалолітню доньку,зареєстрованого тапроживаючого заадресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

у скоєнні кримінального проступку, передбаченого ч.1ст. 185 КК України,

за участю сторін кримінального провадження:

зі сторони обвинувачення:прокурора ОСОБА_4 , представника потерпілого ОСОБА_5 ,

зі сторони захисту:обвинуваченого ОСОБА_3 ,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_3 вчинив кримінальний проступок, передбачений ч.1ст. 185 КК України.

Кримінальний проступок вчинено за наступних обставин.

ОСОБА_3 25 вересня 2021 року близько 14 години 00 хвилин, маючі ключі від приміщення КЗ «Центр культури та дозвілля» Межівської селищної ради» , який розташований за адресою: Дніпропетровська область, Синельниківський район, смт. Межова, проспект Незалежності, 8, прийшов за вищевказаною адресою та в цей час у нього виник умисел, спрямований на таємне викрадення чужого майна, а саме комплектуючих до духового оркестру, що належать КЗ «Центр культури та дозвілля» Межівської селищної ради».

Реалізуючи свій злочинний умисел, направлений на таємне викрадення чужого майна, розуміючи протиправний характер своїх дій, діючи умисно, керуючись корисливим мотивом, ОСОБА_3 цього ж дня о 14 годині 05 хвилин, переконавшись у відсутності можливих свідків очевидців та в тому, що його дії носять таємний характер, прагнучи отримати для себе матеріальну вигоду за рахунок майна, яке йому не належить, усвідомлюючи протиправний характер здійснюваних дій і розуміючи, що такі є засобом до досягнення поставленої мети, керуючись корисливим мотивом, ОСОБА_3 відчинив приміщення КЗ «Центр культури та дозвілля» Межівської селищної ради», зайшов до приміщення, після чого ОСОБА_3 , маючи ключ від службового кабінету, який розташований біля сцени, направився туди та відкривши кабінет побачив, що в вищевказаному кабінеті знаходились інструменти духового оркестру, а саме: духовий оркестр в комплекті (інвентарний номер № 101480007), а саме:

-Труби - 2 штуки;

-Баритон 1 штука;

-Тенор - 2 штуки;

-Альт 2 штуки;

-Бас В - 1 штука;

-Бас S - 1 штука;

-Барабан малий - 1 штука.

- Кларнети 2 штуки;

- Тарілки - 1 пара;

Духовий оркестр в комплекті (інвентарний номер № 101480008):

-Труби в кількості 2 штук;.

-Баритон в кількості 1 штука;

-Тенор в кількості 2 штук;

-Альт в кількості 2 штук;

-Барабан великий в кількості 1 штуки;

-Кларнети в кількості 3 штук;

-Тарілки - 1 пара ;

-Бас В - в кількості 1 штуки;

-Бас S - в кількості 1 штуки;

Духовий оркестр в комплекті (інвентарний номер № 101480104):

-Бас В - в кількості 1 штука;

-Баритон - в кількості 1 штука;

-Тарілки 1 пара;

-Сурдини - в кількості 2 штуки;

-Пюпітри - в кількості 4 штуки;

-БМО 1 штука;

Трикутник з ударником - в кількості 1 штуки,які належалиКЗ «Центркультури тадозвілля» Межівськоїселищної ради».

Після цього ОСОБА_3 ,, доводячи свій злочинний умисел, спрямований на заволодіння чужим майном, до кінця, підійшов до інструментів духовного оркестру. Далі ОСОБА_3 взяв у руки інструменти духового оркестру та покинув дану територію з викраденим ним майном, що належить КЗ «Центр культури та дозвілля» Межівської селищної ради».

Заволодівши викраденим та отримавши його в своє повне розпорядження, ОСОБА_3 з місця вчинення злочину зник, розпорядившись викраденим майном на власний розсуд, чим КЗ «Центркультури тадозвілля» Межівськоїселищної ради» спричинив матеріальний збиток на суму 4661,00 (чотири тисячі шістсот шістдесят одна гривня 00 копійок).

11листопада 2021року обвинувачений ОСОБА_3 подав клопотання про закриття кримінального провадження на підставі ст. 45 КК України у зв`язку з дійовим каяттям та звільнення його від кримінальної відповідальності.

Обвинувачений у судовому засіданні підтримав клопотання, вину у вчиненому кримінальному проступку визнав повністю, щиро розкаявся, погодився на звільнення від кримінальної відповідальності за ч.1 ст. 185 КК України на підставі ст. 45 КК України, про що ним також письмово зазначено у клопотанні.

Прокурор не заперечив щодо задоволення клопотання та підтвердив, що обвинувачений ОСОБА_3 раніше не судимий, активно сприяв розкриттю кримінального проступку, щиро розкаявся у вчиненому, завдана шкода відшкодована у повному обсязі.

Представник потерпілого ОСОБА_5 проти клопотання обвинуваченого про закриття кримінального провадження не заперечувала.

Вивчивши матеріали кримінального провадження, заслухавши сторін кримінального провадження, суд дійшов висновку, що клопотання про закриття кримінального провадження і звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності у зв`язку з дійовим каяттям належить задовольнити.

За правилами п.1 ч.2 ст. 284 КПК України, кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Згідно з ч.ч.1, 4 ст. 286 КПК України, звільнення від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення здійснюється судом. Якщо під час здійснення судового провадження щодо провадження, яке надійшло до суду з обвинувальним актом, сторона кримінального провадження звернеться до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, суд має невідкладно розглянути таке клопотання.

За змістом ст. 44 КК України, особа, яка вчинила кримінальне правопорушення, звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом. Звільнення від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом, здійснюються виключно судом. Порядок звільнення від кримінальної відповідальності встановлюється законом.

Так, згідно з положеннями ст. 45 КК України, особа, яка вперше вчинила кримінальний проступок або необережний нетяжкий злочин, може бути звільнена від кримінальної відповідальності у справі, якщо вона після вчинення кримінального правопорушення щиро покаялася, активно сприяла розкриттю кримінального правопорушення і повністю відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.

Відповідно до роз`яснень, які містяться в п.п.2, 3 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності» від 23.12.2005 року № 12, при вирішенні питання про звільнення особи від кримінальної відповідальності суд під час судового розгляду справи повинен переконатися, що діяння, яке поставлено особі за провину, дійсно мало місце, що воно містить склад злочину і особа винна в його вчиненні, а також що умови та підстави її звільнення від кримінальної відповідальності передбачені КК України.

Відповідно до ст.12 КК України, кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст. 185 КК України, відноситься до кримінальних проступків.

Судом встановлено, що діяння, яке поставлено обвинуваченому за провину, дійсно мало місце, воно містить склад кримінального правопорушення і обвинувачений винний в його вчиненні, щиро розкаявся, активно сприяв розкриттю кримінального правопорушення, заподіяну шкоду відшкодовано у повному обсязі. Обвинувачений вперше притягується до кримінальної відповідальності, вчинив кримінальний проступок.

Обвинуваченому роз`яснено суть обвинувачення, підставу звільнення від кримінальної відповідальності за вчинений кримінальний проступок і право заперечувати проти закриття кримінального провадження з цієї підстави.

Обвинувачений погодився на звільнення від кримінальної відповідальності за ч.1 ст. 185 КК України у порядку та на підставі ст. 45 КК України.

При вирішенні клопотання суд бере до уваги те, що обвинувачений вперше вчинив кримінальне правопорушення, що відноситься до кримінальних проступків, щиро розкаявся, активно сприяв розкриттю кримінального правопорушення.

На підставі наведеного, суд приходить до переконання, що клопотання про звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності підлягає задоволенню.

За таких обставин, суд вважає за можливе звільнити обвинуваченого ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального проступку, передбаченого ч.1 ст. 185 КК України на підставі ст. 45 КК України у зв`язку з дійовим каяттям, а кримінальне провадження відносно нього - закрити.

Запобіжний захід до обвинуваченого ОСОБА_3 не застосовано.

Цивільний позов у справі не заявлено.

Питання про речові докази належить вирішити в порядку ст.100 КПК України.

Керуючись ст. 45 КК України, ст.ст. 284, 285, 286 КПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання ОСОБА_3 про звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку із дійовим каяттям - задовольнити.

ОСОБА_3 звільнити від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального проступку, передбаченого ч.1 ст. 185 КК України, у зв`язку із дійовим каяттям.

Кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 12021046480000116від 13.10.2021 року відносно ОСОБА_3 , обвинуваченого у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч.1 ст. 185 КК України, закрити у зв`язку із звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Речові докази: залишки від музичного інструменту духового оркестру, які передано на зберігання до камери зберігання речових доказів при ВП № 2 Синельниківського РУП ГУНП в Дніпропетровській області, - повернути за належністю КЗ «Центр культури та дозвілля» Межівської селищної ради».

Ухвала може бути оскаржена до Дніпровського апеляційного суду протягом семи днів з моменту її оголошення шляхом подачі апеляційної скарги.

Суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення25.11.2021
Оприлюднено03.02.2023
Номер документу101374040
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —181/1114/21

Ухвала від 25.11.2021

Кримінальне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Літвінова Л. Ф.

Ухвала від 11.11.2021

Кримінальне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Літвінова Л. Ф.

Ухвала від 01.11.2021

Кримінальне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Літвінова Л. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні